DECIZIE FINALĂ ÎN DOSARUL "MOTORINA"Sorin Blejnar, fostul şef al ANAF, achitat de magistraţii ÎCCJ

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică /

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) l-au achitat pe fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, în dosarul "Motorina". Blejnar era acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi sprijin acordat unei grupări infracţionale organizate, iar la fond a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare.

Instanţa de apel a schimbat însă sentinţa de la fond şi fos-tul şef al ANAF a scăpat de toate învinuirile din acest dosar.

Omul de afaceri Radu Nemeş a fost condamnat de judecătorii ICCJ la cinci ani şi şase luni de închisoare pentru evaziune fiscală şi la aceaşi pedeapsă pentru constituirea unui grup infracţional organizat. Pedeapsa finală rezultată din contopirea celor două a fost sporită de judecători cu încă doi ani de închisoare, astfel că Radu Nemeş are de executat 7 ani şi 6 luni de închisoare.

Soţia sa, Diana Nemeş, a fost achitată, deşi, în primă instanţă, ea primise o condamnare la 7 ani de închisoare.

Instanţa i-a achitat pe fostul şef al DIPI Constanţa, Dan Florin Secăreanu, judecat pentru permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, şi fostul director al Vămilor, Viorel Comăniţă.

Administratorul firmei Crivas Logistics, Andrei Jugănaru, şi complicele Dumitru Preda au fost condamnaţi, fiecare, la câte 5 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

Procurorii l-au acuzat pe Sorin Blejnar că ar fi sprijinit gruparea condusă de soţii Nemeş şi astfel 90.000 de tone de motorină ar fi fost tranzacţionate fără ca statul să încaseze un leu. În acest dosar au fost trimise în judecată 17 persoane fizice şi şase persoane juridice

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Braşov au dis-pus, la 1 august 2012, începerea urmăririi penale faţă de Sorin Blejnar şi Codruţ Marta, pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală. Dosarul a fost trimis în judecată în 7 septembrie 2012, dar în ultima lună a acelui an, mai precis în 4 decembrie, Tribunalul Braşov a retrimis dosarul la DIICOT pentru refacerea urmăririi penale. Procurorii au făcut recurs, iar în aprilie 2013, magistraţii Curţii de Apel Braşov au decis că retrimiterea dosarului la DIICOT nu este necesară, iar Tribunalul Braşov poate să înceapă judecarea dosarului.

În iunie 2016, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca Sorin Blejnar, fostul preşedinte al ANAF, să fie condamnat la cinci ani închisoare, Radu Nemeş - la nouă ani închisoare, iar soţia sa - la şapte ani.

Decizia Înaltei Curţi este definitivă.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
BIG FOUR
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS