Declinul "dramatic" al producţiei auto a afectat economia britanică

I.V.
Internaţional /

Declinul "dramatic" al producţiei auto a afectat economia britanică

Un declin "dramatic" al producţiei auto şi reducerea stocurilor au dus la scăderea activităţii economiei britanice în aprilie, iar incertitudinile privind Brexitul au dus la reducerea cheltuielilor şi a investiţiilor, transmit BBC şi Reuters.

PIB-ul Marii Britanii s-a contractat cu 0,4% în aprilie, după un declin de 0,1% în martie, iar în perioada februarie - aprilie 2019 creşterea a încetinit la 0,3%, a anunţat luni Oficiul Naţional de Statistică (ONS).

"Încetinirea din perioada februarie - aprilie 2019 şi contractarea economiei din aprilie au fost în principal determinate de scăderea dramatică a producţiei auto, incertitudinile privind data ieşirii din UE ducând la închiderea temporară a unor unităţi", a apreciat Rob Kent-Smith, statistician la ONS.

Declinul din aprilie şi cel din în perioada februarie - aprilie 2019 este mult mai accentuat decât estimau analiştii. Sectorul industriei a înregistrat o scădere de 3,9% în aprilie, cel mai semnificativ declin din iunie 2002. De asemenea, producţia auto a scăzut în aprilie cu 24%, cel mai important recul ultimii 24 de ani, când s-a început publicarea acestor statistici.

Luna trecută, Banca Angliei (BoE) estima o încetinire a PIB-ului Marii Britanii la 0,2% în perioada aprilie - iunie 2019, de la 0,5% în primele trei luni din acest an, deşi duminică economistul şef al BoE, Andy Haldane, aprecia că se aşteaptă la o creştere solidă, de 1,5%, pe ansamblul acestui an.

Săptămâna trecută, Ford a anunţat că va închide anul viitor fabrica Bridgend din Marea Britanie, din cauza scăderii cererii, fiind ameninţate 1.700 de locuri de muncă.

Anunţul Ford reprezintă o nouă lovitură pentru industria auto din Marea Britanie, confruntată cu o scădere la aproape jumătate a investiţiilor, în principal din cauza incertitudinilor legate de Brexit. Printre companiile care au anunţat că îşi reduc sau îşi opresc producţia în Marea Britanie se află Jaguar Land Rover,Nissan, Airbus, Sony, Dyson,Toyota şi Honda. O serie de investiţii sunt amânate, inclusiv decizia grupului francez PSA de a păstra uzina din Ellesmere Port.

În aprilie, Ford anunţa că îşi va reconsidera investiţiile în Marea Britanie dacă ţara nu va ajunge la un acord care să garanteze o ieşire lină din Uniunea Europeană.

Preşedintele Ford Europa, Steven Armstrong, a avertizat asupra potenţialelor efecte dezastruoase ale unui Brexit fără acord, prin care Regatul Unit părăseşte blocul comunitar fără o înţelegere privind viitoarele relaţii comerciale. Aceasta ar putea însemna tarife vamale şi verificări la graniţe, care ar putea întrerupe semnificativ afacerile, în special în sectorul auto.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS