DENEŞ: "Dezvoltarea programului SUMAL - în funcţiune la sfârşitul anului"

V.D.
Materii Prime /

Ioan Deneş (Sursa foto: Twitter)

Ioan Deneş (Sursa foto: Twitter)

Noua dezvoltare a programului SUMAL (sistem informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase - n.r.), realizat în colaborare cu STS, va intra în funcţiune la sfârşitul lui 2019, a declarat, ieri, la Alba Iulia, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.

"Din a doua parte a anului 2018, am suplimentat echipa care lucrează pe SUMAL, dezvoltat împreună cu STS. (...). Ne-am propus ca (...) în aprilie să începem acele simulări, astfel încât să putem să vedem care ar fi sincopele care ar putea să apară după ce facem această simulare. Ne-am propus ca până la sfârşitul anului 2019 să intre în funcţiune noua dezvoltare a SUMAL-ului", a afirmat Ioan Deneş, potrivit Agerpres.

Ministrul a apreciat că este un program "extrem de aşteptat", prin care se va monitoriza "şi mai atent" trasabilitatea masei lemnoase, începând de la încărcarea de pe rampă.

"Avem în vedere chiar instalarea de GPS pe fiecare autovehicul care va face transport de masă lemnoasă, astfel încât să nu mai poată să găsească ferestre, portiţe cei care caută astfel de lucruri", a spus Deneş.

El a menţionat că anual se poate exploata legal un volum de 18 milioane de metri cubi, care poate fi transportat "transparent", cu "acte".

"Dacă veţi calcula 18 milioane de metri cubi masă lemnoasă legal exploatată şi veţi împărţi la 25 de metri cubi cât transportă un autovehicul, veţi afla câte sute de mii de maşini vedem pe drumuri cu astfel de transport de masă lemnoasă. Chiar am făcut o analiză cu specialiştii din minister : erau înregistrate 12.000 de transporturi într-o zi, cred, şi la 112 erau doar 14 apeluri de verificare a acestor transporturi. Ştim foarte bine (...) că sunt situaţii în care unii sunt mai puţin consecvenţi cu ce prevede legea", a conchis ministrul Apelor şi Pădurilor.

În vara anului trecut, într-o vizită în judeţul Alba, Deneş a susţinut că toate autovehiculele încărcate cu lemne vor fi urmărite prin GPS din a doua jumătate a anului 2019 prin dezvoltarea programului SUMAL, în colaborare cu STS.

"Nu ascund faptul că noi dezvoltăm în continuare SUMAL-ul, prin STS, şi, într-un termen foarte scurt, o să creăm posibilitatea ca să urmărim prin GPS fiecare autovehicul încărcat cu masă lemnoasă, pentru că, (...), în paralel sau în acelaşi timp cu deblocarea sectorului silvic, vom găsi sau facem sau luăm măsuri de înăsprire a urmăririi trasabilităţii masei lemnoase", a declarat ministrul.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
BIG FOUR
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS