DEZBATEREA NOULUI COD FISCAL / ADRIAN VASCU, ANEVAR:"Proiectul de Cod Fiscal, un mare pas înainte în impozitarea clădirilor"

A.T.
Ziarul BURSA #Macroeconomie /

"Proiectul de Cod Fiscal, un mare pas înainte în impozitarea clădirilor"

Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) va pune la dispoziţia Ministerului Finanţelor Publice (MFP) o bază de date cu detaliile rapoartelor de evaluare pentru clădiri şi terenuri.

Adrian Vascu, preşedintele ANEVAR, a declarat că proiectul de Cod Fiscal reprezintă un mare pas în faţă în domeniul impozitelor pe clădiri, demers care, însă, se confruntă cu lipsa unor baze de date privind caracteristicile fizice şi valorice ale clădirilor.

"În acest context, am propus ca ANEVAR să ofere ministerului o bază de date cu rapoarte de evaluare, care va fi completată anual şi care, în final, poate aduce mai multă transperanţă în domeniu şi un reper ferm", a ţinut să precizeze domnul Vascu.

Preşedintele ANEVAR apreciază că printre punctele forte ale noului Cod se numără "decuplarea" valorii fiscale de valoarea contabilă (valoarea de inventar) a clădirilor şi faptul că criteriul de bază pentru calculul impozitului este destinaţia clădirii, şi nu tipul de proprietar (persoană fizică sau persoană juridică). "Eliminarea discriminărilor existente între impozitul plătit de persoane fizice şi cel plătit de persoane juridice pentru proprietăţi similare cu destinaţii similare este foarte important pentru piaţă, la fel ca realizarea cadrului necesar asumării responsabilităţii asupra calculului impozitului pe clădiri", a continuat Adrian Vascu.

Domnia sa a subliniat că autorităţile locale vor putea avea valori impozabile clare, transparente şi verificabile cu ajutorul bazei de date puse la dispoziţie de evaluatori.

Printre punctele slabe ale proiectului noului Cod, preşedintele ANEVAR a menţionat impozitarea clădirilor mixte, care sunt numeroase şi pentru care este nevoie de prevederi mai clare, precum şi menţinerea formulării "valori orientative stabilite prin expertiza întocmită de notarii publici". În opinia domnului Vascu, Codul trebuie să precizeze clar care sunt limitele acestei expertize, pentru a nu fi folosite, de exemplu, la exproprieri sau retrocedări, aşa cum s-a mai întâmplat până acum.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Proiectul de Cod Fiscal, un mare pas înainte pentru finante, un pas dezastruos inapoi, pentru noi. 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS