DEZBATEREA NOULUI COD FISCAL / DAN SCHWARTZ, RSM SCOT:"Noul Cod, o revenire la normalitate, nu relaxare fiscală"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Macroeconomie /

"Noul Cod, o revenire la normalitate, nu relaxare fiscală"

Proiectul noului Cod Fiscal aduce mediului de afaceri mai degrabă o revenire la normalitate decât o relaxare fiscală, a spus Dan Schwartz, Managing Partner RSM Scot.

Domnia sa a explicat: "Vorbim despre relaxare în condiţiile în care autorităţile propun eliminarea taxei pe construcţii speciale şi a accizei suplimentare pe carburanţi. Aş spune că este o revenire la normalitate, în condiţiile în care aceste poveri suplimentare au făcut mult rău economiei şi au diminuat veniturile bugetare".

Dan Schwartz apreciază că noul proiect al Codului Fiscal propune modificări semnificative de abordare a principalelor impozite şi taxe în vigoare în ţara noastră, concomitent cu corectarea unor erori de formulare a unor articole şi paragrafe, care, în trecut, au generat fie dispute, fie neînţelegere atât la nivelul contribuabilior, cât şi la cel al autorităţilor fiscale.

Reprezentantul RSM Scot a atras atenţia că proiectul conţine capcane "pozitive", precum promisiunea de reducere în etape a TVA şi cotei unice, dar şi capcane "negative", precum majorări de impozite şi taxe concomitent cu reducerile sau renunţările sus-menţionate. "Am numit aceste creşteri de impozite şi taxe «capcane negative» întrucât ele au fost mai puţin mediatizate şi, implicit, sunt mai puţin «vizibile» pentru contribuabili. Dacă textul va fi promovat în Parlament în forma actuală, implicaţiile negative (concretizate în creşteri de fiscalitate) asupra contribuabililor vor fi semnificative"; a concluzionat Dan Schwartz.

Printre aceste capcane "negative", domnia sa a enumerat creşteri în domeniul impozitelor şi taxelor locale: majorarea unor cote de impunere deja existente; schimbarea abordării impozitelor locale asupra clădirilor, prin introducerea unui criteriu nou de stabilire a lor şi anume acela al "destinaţiei" activelor imobiliare deţinute de persoanele fizice şi juridice, fără a se renunţă la criteriul deja existent (acela al "naturii persoanei" care deţine în proprietate activul).

Tot ca element negativ domnia sa a amintit impozitarea microîntreprinderilor, care este diferenţiată în funcţie de numărul de salariaţi şi de criteriul desfăşurării activităţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS