DIN CAUZA SANCŢIUNILOR AMERICANE"Daimler" se retrage din Iran

Ziarul BURSA #Internaţional /

"Daimler" se retrage din Iran

Producătorul german de maşini şi camioane "Daimler" AG a renunţat la planurile de extindere a operaţiunilor din Iran, după ce preşedintele Donald Trump a anunţat retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu acest stat şi reintroducerea sancţiunilor, transmite Reuters.

Marţi, la ora 04.00 GMT (07.00 ora României), au intrat în vigoare sancţiunile americane împotriva Iranului. Primul set de sancţiuni vizează sistemul financiar iranian: sunt interzise achiziţiile de dolari de către guvernul de la Teheran şi vânzarea de titluri de stat iraniene. Vor fi afectate şi industria auto şi exporturile de covoare şi mărfuri alimentare din Iran, precum şi importurile de grafit, aluminiu, oţel, cărbune şi unele aplicaţii software. De asemenea, Iranului i se interzice achiziţionarea anumitor avioane, conform Agerpres.

"Am opri activităţile noastre deja restricţionate în Iran în concordanţă cu sancţiunile aplicabile", se arată într-un comunicat al "Daimler" remis Reuters.

La începutul lui 2016, "Daimler" a înfiinţat o societate mixtă cu producătorul iranian de vehicule Iran "Khodro" Co. pentru a fabrica şi distribui camioane "Mercedes-Benz" în statul din Golful Persic.

"Daimler" intenţiona să deschidă o reprezentanţă la Teheran. Compania va continua să monitorizeze cu atenţie evoluţiile politice.

Şi "Renault" a anunţat luna trecută că se pregăteşte să părăsească Iranul, după reintroducerea sancţiunilor, deşi grupul francez nu vinde maşini în Statele Unite.

Operaţiunile din Iran vor fi puse probabil în stand-by, pentru a se supune sancţiunilor SUA, a afirmat directorul operaţional al "Renault", Thierry Bollore.

"Căutăm noi oportunităţi de afaceri, în special în Africa, creşterea solidă urmând să compenseze oportunităţile pierdute din Iran", a declarat Bollore.

Rivala PSA, care produce maşinile Peugeot şi Citroën, anunţase în iunie că a început suspendarea activităţilor desfăşurate de societăţile sale mixte din Iran. Alte companii franceze, precum "Total" şi "Engie", intenţionează să se retragă din Iran.

"Renault" nu este prezent pe piaţa din SUA, dar partenerul său de alianţă, "Nissan Motors", în care "Renault" deţine o participaţie majoritară, vinde vehicule acolo.

"Renault" îşi reanalizează opţiunile, inclusiv menţinerea unei prezenţe reduse în statul din Golful Persic, aşa cum a făcut la precedenta rundă de sancţiuni, a afirmat în iunie directorul general Carlos Ghosn.

În primul semestru din 2018, vânzările "Renault" în Iran au scăzut cu 10%, în timp ce cota sa de piaţă s-a situat la 8%.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS