Directorul financiar al ING va demisiona

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional /

Directorul financiar al ING va demisiona

Decizia vine în urma acuzaţiilor de spălare de bani şi finanţare a terorismului, la adresa băncii 

Koos Timmermans, directorul financiar al ING Groep NV, cel mai mare furnizor olandez de servicii financiare, va demisiona în urma acuzaţiilor de spălare de bani şi finanţare a terorismului lansate la adresa băncii, conform Reu-ters.

ING a făcut anunţul în acest sens ieri, după ce, în 4 septembrie, Procuratura olandeză a ajuns la un acord amiabil cu ING în legătură cu un caz în care banca este acuzată că nu a prevenit, ani la rând, spălarea de bani, acceptând să plătească, pentru închiderea litigiului, 775 de milioa-ne de euro (900 de milioane de dolari).

Koos Timmermans, în vârstă de 58 de ani, care a fost numit director financiar în 2017, va rămâne în funcţie până la găsirea unui înlocuitor, a informat banca olandeză. Acesta a deţinut poziţii cheie pe segmentul operaţiunilor bancare din Olanda în 2010-2016, perioada verificată de procurori.

Conform procurorilor, ING a încălcat legislaţia olandeză privind prevenirea spălării banilor şi finanţarea terorismului "în mod structural şi timp de mai mulţi ani" prin faptul că nu a împiedicat utilizarea conturilor clienţilor săi pentru spălarea banilor.

Procurorii au informat că din suma totală de 775 milioane euro pe care o plăteşte ING, 675 milioane de euro este considerată amendă, iar restul de 100 milioane de euro - beneficii obţinute în mod ilicit, rambursate.

Demisia lui Timmermans reprezintă o schimbare semnificativă a atitudinii ING, care în 4 septembrie preciza că nici o persoană din cadrul instituţiei nu este responsabilă, respectiv că a luat deja măsuri disciplinare împotriva a zece dintre angajaţii săi şi a adoptat mecanisme îmbunătăţite pentru verificarea tranzacţiilor şi a clienţilor.

Dar, criticile opiniei publice olandeze la adresa băncii s-au amplificat, inclusiv premierul Mark Rutte şi minis-trul de Finanţe, Wopke Hoekstra, spunând că scandalul afectează din nou încrederea în sistemul bancar.

Acum, preşedintele consiliului de supraveghere, Hans Wijers, a declarat: "Având în vedere gravitatea problemei şi numeroasele reacţii ale părţilor interesate, am ajuns la concluzia că responsabilitatea revine consiliului executiv".

Amintim că ING a raportat, pentru trimestrul al doilea din 2018, câştiguri peste estimările analiştilor, pe fondul majorării numărului de clienţi pe plan global şi a îmbunătăţirii situaţiei economice.

Profitul înainte de taxe a sporit cu 1,5% în ritm anual, la 2,02 miliarde de euro, în timp ce analiştii se aşteptau la 1,83 miliarde de euro. Profitul net a crescut cu 4,2%, la 1,43 miliarde de euro, pe fondul creşterii creditării şi a veniturilor din taxe şi comisioane.

Numărul de clienţi ai ING a crescut cu 400.000, la 38,2 milioane, în timp ce creditarea netă de bază a urcat cu 14,2 miliarde de euro, iar marja dobânzii s-a menţinut stabilă, la 1,5%.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS