Gala BURSA 2018

Directorul financiar al ING va demisiona

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional /

Directorul financiar al ING va demisiona

Decizia vine în urma acuzaţiilor de spălare de bani şi finanţare a terorismului, la adresa băncii 

Koos Timmermans, directorul financiar al ING Groep NV, cel mai mare furnizor olandez de servicii financiare, va demisiona în urma acuzaţiilor de spălare de bani şi finanţare a terorismului lansate la adresa băncii, conform Reu-ters.

ING a făcut anunţul în acest sens ieri, după ce, în 4 septembrie, Procuratura olandeză a ajuns la un acord amiabil cu ING în legătură cu un caz în care banca este acuzată că nu a prevenit, ani la rând, spălarea de bani, acceptând să plătească, pentru închiderea litigiului, 775 de milioa-ne de euro (900 de milioane de dolari).

Koos Timmermans, în vârstă de 58 de ani, care a fost numit director financiar în 2017, va rămâne în funcţie până la găsirea unui înlocuitor, a informat banca olandeză. Acesta a deţinut poziţii cheie pe segmentul operaţiunilor bancare din Olanda în 2010-2016, perioada verificată de procurori.

Conform procurorilor, ING a încălcat legislaţia olandeză privind prevenirea spălării banilor şi finanţarea terorismului "în mod structural şi timp de mai mulţi ani" prin faptul că nu a împiedicat utilizarea conturilor clienţilor săi pentru spălarea banilor.

Procurorii au informat că din suma totală de 775 milioane euro pe care o plăteşte ING, 675 milioane de euro este considerată amendă, iar restul de 100 milioane de euro - beneficii obţinute în mod ilicit, rambursate.

Demisia lui Timmermans reprezintă o schimbare semnificativă a atitudinii ING, care în 4 septembrie preciza că nici o persoană din cadrul instituţiei nu este responsabilă, respectiv că a luat deja măsuri disciplinare împotriva a zece dintre angajaţii săi şi a adoptat mecanisme îmbunătăţite pentru verificarea tranzacţiilor şi a clienţilor.

Dar, criticile opiniei publice olandeze la adresa băncii s-au amplificat, inclusiv premierul Mark Rutte şi minis-trul de Finanţe, Wopke Hoekstra, spunând că scandalul afectează din nou încrederea în sistemul bancar.

Acum, preşedintele consiliului de supraveghere, Hans Wijers, a declarat: "Având în vedere gravitatea problemei şi numeroasele reacţii ale părţilor interesate, am ajuns la concluzia că responsabilitatea revine consiliului executiv".

Amintim că ING a raportat, pentru trimestrul al doilea din 2018, câştiguri peste estimările analiştilor, pe fondul majorării numărului de clienţi pe plan global şi a îmbunătăţirii situaţiei economice.

Profitul înainte de taxe a sporit cu 1,5% în ritm anual, la 2,02 miliarde de euro, în timp ce analiştii se aşteptau la 1,83 miliarde de euro. Profitul net a crescut cu 4,2%, la 1,43 miliarde de euro, pe fondul creşterii creditării şi a veniturilor din taxe şi comisioane.

Numărul de clienţi ai ING a crescut cu 400.000, la 38,2 milioane, în timp ce creditarea netă de bază a urcat cu 14,2 miliarde de euro, iar marja dobânzii s-a menţinut stabilă, la 1,5%.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.afeer.rowww.agerpres.rowww.hipo.ro
www.dreptonline.roALB Romania 2018www.dreptonline.ro
modele cărţi de vizităInvitaţii de nuntăCărţi de vizită