Conferinţa BURSA Tendinţe în pieţele de capital;
Dezbatere asupra problemelor pieţei noastreConferinţa BURSA Tendinţe în pieţele de capital;
Dezbatere asupra problemelor pieţei noastre

DONALD TRUMP:Dispariţia jurnalistului Khashoggi nu schimbă relaţia SU-Arabia Saudită

F.B.
Internaţional /

Jamal Khashoggi (Sursa foto: Twitter)

Jamal Khashoggi (Sursa foto: Twitter)

Preşedintele american Donald Trump spune că nu vede niciun motiv pentru care SU ar opri vânzările de arme către Arabia Saudită, din cauza faptului că jurnalistul saudit Jamal Khashoggi a fost dat dispărut după ce a intrat în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, autorităţile turce acuzând Guvernul de la Riad de asasinarea jurnalistului, scrie Reuters.

Trump spune că nu vede niciun motiv de a opri vânzările de arme americane sau investiţiile saudite în SU, în pofida acestui caz.

"Ei cheltuiesc 100 miliarde de dolari pe echipamente militare şi pentru a crea locuri de muncă pentru această ţară. Nu îmi place ideea de a opri o investiţie de 110 miliarde de dolari în Statele Unite, pentru că ştiţi ce vor face? Îşi vor lua banii şi îi vor cheltui în Rusia sau în China sau în altă parte", a afirmat preşedintele american.

Comentariile sale au fost criticate de unii memrbi ai Senatului american, inclusiv de câţiva republicani, mulţi dintre ei semnând o scrisoare miercuri prin care forţează administraţia Trump să investigheze dispariţia lui Khashoggi şi să deschidă drumul către posibile sancţiuni asupra Arabiei Saudite.

"Dacă se va dovedi că au ucis un jurnalist, acest lucru va schimba relaţia noastră. Vor exista sancţiuni semnificative impuse la cel mai înalt nivel", a declarat senatorul Bob Corker, preşedintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Senatului.

Trump a precizat şi că SU sunt mai aproape de a afla ce s-a întâmplat cu Khashoggi, un contestatar important al politicilor saudite, care a fost văzut intrând în consulatul saudit din Istanbul în 2 octombrie.

Surse din Turcia spun că Khashoggi a fost ucis în interiorul clădirii, iar corpul său a fost transportat ulterior, afirmaţii negate de Guvernul de la Riad. Turcia a acceptat o propunere a Arabiei Saudite de a forma un grup de lucru comun pentru a investiga cazul, conform purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin.

Washington Post, făcând referire la surse neidentificate, a informat că Turcia le-a transmis oficialilor americani că deţine înregistrări audio şi video care dovedesc că Khashoggi ar fi fost ucis în consulat. Nu este clar dacă oficialii americani au ascultat sau văzut înregistrările audio şi video.

Donald Trump a anunţat joi că anchetatori americani cooperează cu autorităţile din Turcia şi din Arabia Saudită în acest caz.

Pe de altă parte, ministrul britanic de Externe a avertizat joi autorităţile saudite că se expun unor "grave consecinţe" în cazul în care se fac responsabile de dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roRoEnergy
Cabinet de avocatTMPS