DONALD TRUMP:Unele importuri auto reprezintă un pericol pentru securitatea naţională a SUA

I.M.
Internaţional /

Donald Trump

Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump a declarat ieri că unele importuri de vehicule şi de componente auto reprezintă un pericol pentru securitatea naţională, dar a amânat cu până la şase luni decizia de a impune sau nu tarife, pentru a continua discuţiile cu Uniunea Europeană şi Japonia, transmite Reuters.

Anunţul fără precedent referitor la importurile auto din unele dintre cele mai apropiate state aliate ale Statelor Unite a provocat o nemulţumire mare a producătorilro de automobile, daelerilor şi guvernelor străine, un document al Casei Albe sugerând că administraţia va solicita introducerea unor cote voluntare de export din partea partenerilor comerciali, scrie News.ro.

Toyota Motor a anunţat în martie că va investi 13 miliarde de dolari în operaţiunile din Statele Unite, până în 2021 şi a apreciat că decizia SUA "este un regres major pentru consumatorii americani, muncitori şi industria auto".

Comisarul pentru Comerţ al Uniunii Europene, Cecilia Malmstroem, a scris pe Twitter: "respingem în totalitate noţiunea că exporturile noastre auto sunt un pericol pentru securitatea naţională. UE este pregătită să negocieze un acord comercial limitat, inclusiv pentru automobile, dar nu un acord ilegal pentru Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC)".

Reglementările OMC consideră că limitarea voluntară a exporturilor este ilegală, iar UE a anunţat în repetate rânduri că nu va accepta cote pentru exporturile auto, informează News.ro.

Decizia lui Trump evită deocamdată o nouă escaladare dramatică a conflictelor comerciale ale administraţiei sale cu restul lunii, care includ războiul comercial cu China.

Trump a continuat retorica prin care atacă importurile din UE.

"Au bariere comerciale. Nu vor produsele noastre agricole, nu vor maşinile noastre. Trimit Mercedes-Benz-uri aici de parcă ar fi prăjituri. Trimit BMW-uri aici. Nu le taxăm aproape deloc", a spus preşedintele la o întâlnire cu agenţi imobiliari.

Trump trebuia să ia o decizie până sâmbătă, în baza recomandărilor Departamentului pentru Comerţ, în vederea protejării industriei auto de importuri pe baza riscurilor de securitate naţională, cu tarife de până la 25%.

Producătorii auto au avertizat că introducerea de tarife va costa sute de mii de locuri de muncă şi va creşte semnificativ preţurile auomobilelor, punând în pericol investiiile industriei pentru automobile autonome, scrie News.ro.

Un grup care reprezintă producători auto majori, între care Daimler, Volkswagen, Honda Motor şi Nissan Motor, a apreciat că sugestiile că unele importuri sunt un risc de securitate naţională sunt "absurde".

Grupul a adăugat că "nimeni din industrie nu a cerut tarife sau alte măsuri protecţioniste din partea guvernului".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS