GALA revistei BURSA ConstrucţiilorGALA revistei BURSA Construcţiilor

DRAFTUL SCRISORII DE INTENŢIE CĂTRE FMI:Guvernul se angajează să nu fie divizate sau fuzionate companiile de stat programate pentru listări

G.S.
Companii /

Update 17:15 Ponta îi va trimite lui Băsescu spre aprobare acordul cu FMI 

Premierul Victor Ponta a anunţat astăzi că a discutat din nou cu preşedintele Traian Băsescu despre acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi că Guvernul îi va transmite documentul spre aprobare.

"Am vorbit cu preşedintele, dar mi-a cerut să nu mai anunţ eu ce am decis, că va anunţa domnia sa (...) L-am asigurat că nu există în memorandum nimic despre creditul fiscal pentru ratele la bănci", a precizat Ponta.

La începutul acestei săptămâni, Victor Ponta a anunţat că a avut o discuţie la telefon cu Traian Băsescu, care i-a comunicat că, în continuare, nu doreşte să semneze acordul cu FMI, astfel că acest acord nu este, operaţional, în vigoare, dar ţara noastră îşi va îndeplini angajamentele

Ponta a amintit că acciza suplimentară de 7 eurocenţi va fi introdusă la carburanţi, în luna aprilie.

Băsescu afirmase, la întâlnirea cu delegaţia FMI, că nu va susţine introducerea accizei pe combustibil, precizând, totuşi, că, de data aceasta, nu va bloca decizia Guvern-FMI, dar a pretins să nu i se ceară semnarea aceste negocieri.

Pe 4 februarie, prim-ministrul declara că nu a avut niciun dialog cu preşedintele despre memorandumul cu FMI şi nici nu există vreo garanţie că acesta va semna documentul. Şeful Executivului a amintit că, potrivit procedurii legale, memorandumul nu poate intra în board-ul Fondului fără un mandat din partea preşedintelui.

Întrebat ce se va întâmpla dacă Băsescu nu va semna documentul, Ponta a răspuns: "Nu se va întâmpla nimic, pentru că există foarte clar angajamentul Guvernului şi al majorităţii parlamentare de a păstra stabilitatea macroeconomică a României. Singurul efect va fi acela că, probabil, nu vom mai beneficia de acel top-up de 10% la cofinanţare, ne lăsau să punem cofinanţarea din fonduri europene de 95% şi, aşa, o să rămână la 85%".

Întrebat dacă va avea, totuşi, un dialog cu preşedintele pe această temă, premierul a răspuns că un dialog poate fi oricând doreşte şeful statului, dar că în ultimul timp acesta este "cam incapabil" de dialog.

---

Experienţa obţinută în urma listărilor de anul trecut a companiilor Nuclearelectrica şi Romgaz va fi utilizată în pregătirea ofertelor publice iniţiale şi la alte companii energetice, se arată într-un draft al scrisorii de intenţie către FMI.

Guvernul se angajează să emită titluri GDR (certificate globale de depozit) sau să procedeze la o listare duală în cazul ofertelor publice de la Electrica şi Hidroelectrica. De asemenea, nu va diviza şi/sau fuziona societăţile sau activele societăţilor programate pentru listări, nici direct nici indirect prin iniţiative legislative precum proiectul legii holdingului, potrivit documentului, citat de HotNews.ro.

Mai mult, vor fi introduse amendamente la proiectul legii companiilor de tip holding, care în prezent se află în Parlament, în conformitate cu bunele practici internaţionale.

Restructurare agresivă a CFR Marfă, care include concedieri

Guvernul are în vedere o "restructurare agresivă" a companiei CFR Marfă, care va include concedieri şi stoparea livrărilor către clienţii care au arierate, astfel încât compania să genereze excedent comercial în 2014 şi să fie privatizată în mai 2015.

"Pentru a asigura viabilitatea companiei CFR Marfa, intenţionăm o restructurare agresiva a companiei şi continuarea procesului de privatizare", care include reducerea de personal, vânzarea la fier vechi a vagoanelor uzate moral şi stoparea livrărilor către clienţii care au arierate, potrivit sursei citate.

Producătorii şi furnizorii de gaze ar putea fi obligaţi să vândă pe bursă un procent din cantitatea de gaze

Toate contractele noi ale producătorilor de electricitate vor continua să fie încheiate într-o manieră transparentă şi nediscriminatorie, la preţurile de pe piaţă, prin bursa de energie OPCOM, potrivit draftului scrisorii de intenţie către FMI. De asemenea, producatorii si furnizorii de gaze ar putea fi obligaţi să vândă un anumit procent din producţia proprie pe piaţa competitivă, respectiv din vânzările estimate, măsura urmând să fie luată concomitent cu eliminarea preţurilor reglementate.

La gaze naturale, au fost majorate preţurile reglementate în octombrie şi ianuarie, conform cerinţelor din calendarul liberalizării preţurilor la gaze, se mai arată în document. Guvernul se angajează să implementeze restul calendarului pentru realizarea dereglementării complete pentru consumatorii industriali până cel târziu la data de 31 decembrie 2015, iar pentru consumatorii casnici până cel târziu la data de 31 decembrie 2018.

BNR ia în calcul reducerea coridorului ratei dobânzii

"Vom depune toate eforturile pentru a evita adoptarea de iniţiative legislative precum legea insolvenţei personale sau propunerile privind legea colectării datoriilor", se mai arată în draftul Scrisorii de Intenţie cu FMI, citat de HotNews.

"Luăm în considerare reducerea în continuare a coridorului ratei dobânzii şi reintroducerea treptată a operaţiunilor de absorbire a lichidităţilor. Pe mai departe, BNR va menţine ecartul între rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută şi cele în moneda naţională pentru a descuraja acordarea de împrumuturi în valută", potrivit documentului documentul citat.

Crearea bazei monetare a reflectat din ce în ce mai mult operaţiunile de Trezorerie legate de fondurile UE în creştere, mai arată draftul scrisorii cu Fondul. Excesul de lichiditate care s-a acumulat explică divergenţa dintre ratele interbancare şi rata de politică, ceea ce a dus la complicarea operaţiunilor monetare. "Vom asigura condiţii de lichiditate adecvate în sectorul bancar, susţinând în acelaşi timp buna funcţionare a pieţelor de capital şi reducând divergenţa dintre ratele interbancare şi rata de politică pentru a consolida transmiterea semnalelor de politică monetară", conform sursei citate.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSustainable Mobility Forum
Cabinet de avocatTMPS