Conferinta BURSA Codul insolventei 2019Conferinta BURSA Codul insolventei 2019

DREPTUL LA REPLICĂMihai Fercală: "Suma de 200.000 RON vehiculată ca salariu al directorului general este total eronată şi exagerată"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Mihai Fercală, preşedintele executiv al SIF Transilvania, ne-a transmis următorul drept la replică referitor la articolul "Începe JIHAD-ul la SIF-uri", publicat în ediţia din 17 iulie 2014, a ziarului "BURSA":

"Având în vedere că părerile exprimate de autorul articolului menţionat sunt total eronate şi denotă că autorul nu are cunoştinţe elementare despre guvernanţa corporativă, deosebirile dintre sistemul de administrare dualist şi cel unitar, că se colportează informaţii inexacte şi tendenţioase, în acelaşi spirit cu adversarul intereselor SIF Transilvania SA, doresc să fac o serie de precizări pentru a da o imagine reală asupra conflictelor între un administrator şi managementul SIF Transilvania, astfel:

1 . Suma de 200.000 RON ca salariu al directorului general vehiculată atât de administratorul Frăţilă Constantin, cât şi de autorul articolului menţionat este total eronată şi exagerată. Nici tot directoratul la un loc nu ajunge la o astfel de valoare. Autorul articolului ar fi putut studia actul constitutiv al SIF Transilvania şi ar fi constatat că în actul constitutiv sunt stabilite limitele de salarizare, atât pentru fiecare membru al Directoratului, cât şi indemnizaţiile pentru administratori, salariul unui director neputând atinge nici măcar jumătate din acest nivel. Vehicularea unor astfel de sume de către administratorul Frăţilă Constantin are în vedere doar crearea unei imagini deformate despre realităţile din SIF Transilvania, generarea unei atmosfere ostile a acţionarilor faţă de Directorat cu ocazia adunării generale a acţionarilor programate pentru 11/12 august 2014.

2. Acţionarului şi administratorului SIF Transilvania, Frăţilă Constantin, nu îi convin regulamentele de lucru ale Consiliului de Supraveghere, aşa cum au fost preluate din lege, din actul constitutiv şi au fost aprobate în plenul Consiliului de supraveghere, consiliu din care nu face parte preşedintele excutiv Mihai Fercală. În cadrul sistemului de administrare dualist, un administrator nu poate fi în acelaşi timp supraveghetor al activităţii Directoratului- care are sarcina de a administra societăţile din portofoliu - şi executant al sarcinilor Directoratului, să numească şi să destituie directori executivi în companiile din portofoliu, să facă parte din consiliile de administraţie ale acestor companii. Frăţilă Constantin a crezut că odată ce a devenit membru al Consiliului de Supraveghere din SIF Transilvania va putea el să conducă şi societăţile din portofoliu uitând că acestea au propriile organe de conducere: adunarea generală a acţionarilor, consiliile de administraţie/supreveghere, conducere executivă şi că schimbarea /numirea directorilor, salarizarea/ premierea/ sancţionarea acestora se face de acele consilii de administraţie/supraveghere şi nu de cel din SIF Transilvania.

În acest fel, Frăţilă Constantin dorea să-şi subordoneze propriilor interese politicile şi strategiile din SIF Transilvania şi ale societăţilor din portofoliu, ceea ce ceilalţi membri ai Consiliului de Supraveghere SIF Transilvania nu i-au permis.

3. În ce priveşte plata unor comisioane exagerate unor companii de intermediere financiară nici acest aspect nu este real. Comisioanele sunt cele practicate în piaţa de capital, diferenţele dintre comisioanele intermediarilor sunt nesemnificative. Acuzele lui Frăţilă Constantin au plecat de la datele pe care Directoratul le-a prezentat în şedinţele Consiliului de supraveghere arătând că s-au încheiat mai multe contracte de intermediere, cu cel puţin 6-7 intermediari, cu diferenţe de comision nesemnificative, comisioanele variind în raport de situaţia reală a pieţei de capital, de numărul şi volumul tranzacţiilor, criza din ultimii ani determinând intermediarii să reducă drastic comisioanele, inclusiv ACTINVEST de care vorbeşte administratorul Frăţilă cu rea credinţă. Nu este în atribuţia Directoratului SIF Transilvania de a şti structura şi domiciliul acţionarilor ACTINVEST din moment ce este un intermediar acreditat în mod legal să opereze pe piaţa de capital românescă. Prezentarea unor astfel de informaţii încearcă să acrediteze ideea că Directoratul SIF Transilvania ar fi în spatele acţionariatului sau că ar avea legături oculte cu acesta, lucru imposibil, ilegal şi neadevărat, singurul scop fiind a denigra Directoratul pentru că acesta nu se subordonează intereslor grupului de acţionari Frăţilă.

Este încă un element care probează că Frăţilă Constantin foloseşte cu rea credinţă informaţiile confidenţiale căpătate în cadrul lucrărilor Consiliului de Supraveghere, că încalcă angajamentul de confidenţialitate şi se foloseşte de informaţii confidenţiale, privilegiate la care are acces.

4. Frăţilă Constantin a cerut revocarea membrilor Consiliului de Supraveghere, alegerea unui alt consiliu în care speră să introducă partenerii lui de afaceri, să-şi subordoneze Consiliul propriilor afaceri şi apoi să-şi impună un Directorat aservit lui. Semnatarul articolului nu ştie nimic despre structura portofoliului SIF Transilvania, se face că nu vede pagubele de milioane de euro create de actul de administrare/ conducere din COMCM şi SCUT Constanţa, societăţi din portofoliul SIF Transilvania administrate şi conduse de Frăţilă Constantin şi care doreşte să perpetueze un astfel de sistem de administrare subordonat propriilor interese, în dispreţul total al interesului social al SIF Transilvania şi al acţionarilor săi.

Dorinţa de a revoca întregul Consiliu de supraveghere are în vedere cererea făcută de Consiliu şi Directorat către ASF de a i se revoca avizul dat pentru calitatea de administrator, acesta având interese contrare faţă de SIF Transilvania, sfidând regulamentele de lucru, ameninţând colegii dacă nu răspund intereselor lui.

5. Pretinsele acuze aduse preşedintelui directoratului Mihai Fercală şi propunerea de pornire a acţiunii în răspundere nu au legătură cu realitatea. Principala acuză este că a cerut, conform legii, ca acţionarii să se pronunţe asupra utilizării metodei de utilizare a votului cumulativ, în condiţiile în care Frăţilă Constantin nu deţine 10% din capitalul social al SIF Transilvania iar legea impune o astfel de procedură. Apoi, pretinsele politici neunitare în gestionarea companiilor din portofoliu sunt pure invenţii. Lui Frăţilă Constantin nu îi convine faptul SIF Transilvania s-a adresat instanţelor competente pentru a judeca actul de administrare/conducere practicat de el in COMCM, SCUT Constanţa şi prin care s-au adus pagube de milioane de euro acţionarului majoritar SIF Transilvania.

Lui Frăţilă Constantin nu îi convine modalitatea de exercitare a votului, formularistică utilizată în cadrul adunărilor generale, Frăţilă dorind ca numai el şi grupul său să participe la vot, să se voteze cum vor ei. Frăţilă Constantin şi din păcate şi ASF ignoră cu sfidare sentinţele judecătoreşti definitive şi irevocabile care au consfinţit legalitatea procedurilor de vot, alegerea administratorilor, practicate în SIF Transilvania, conform deciziilor Curţii de Apel Braşov, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, deşi nu a reclamat/negat aceste proceduri când a fost ales administrator în 2013 şi confirmat de ASF.

6. Autorul articolului ar fi putut să se documenteze şi să constate că SIF Transilvania nu acţionează în cadrul «frăţiei SIF-urilor»... că nu deţine în portofoliu acţiuni de la alte SIF-uri şi nici alte SIF-uri nu deţin acţiuni la SIF Transilvania.

În spiritul adevărului, al transparenţei şi legalităţii, în numele Directoratului SIF Transilvania, pentru corecta informare a cititorilor cotidianului Bursa,

Cu stimă,

Preşedinte executiv-Dir.general

dr.ec. Mihai Fercală"

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Care sunt veniturile dvs. directe si indirecte de pe urma functiei detinute la SIF3, pe ultimii 3 ani? Nu faceti publice aceste informatii pentru ca va este rusine (chiar si dvs.) de suma astronomica rezultata!!

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Pentru corecta informare a cititorilor cotidianului Bursa :

  1.       Cel mai bine ar fi sa nu va mai votam pe nici unul. 

  Dl. Fratila a fost numit membru in CS urmare a “aranjarii” voturilor la AGA din aprilie 2013, cand dl. Firu si dl. Mihalcea nu au prins trenul, fiind cooptati ulterior in CS. În spiritul adevărului, al transparenţei şi legalităţii cine a sugerat ca dl. Fratila sa fie votat? 

  Sif3 s-a retras din CA la cmcm dupa aga  sif3 din aprilie 2013 si a votat in unanimitate pentru cmcm si scut noii membri CA propusi. În spiritul adevărului, al transparenţei şi legalităţii cine a negociat? 

  Sunteti personajul principal in toata povestea asta. 

    

  Referitor la “SIF Transilvania nu acţionează în cadrul «frăţiei SIF-urilor»” 

  1.        Nu mai puteti face achizitii pentru ca nu aveti cu ce. Portofoliu Sif3 a fost lichidat pentru a plati dividende mari “compensand astfel scaderea pretului la bursa”(declaratia domniei voastre la AGA din aprilie 2013 demna de un economist, presedinte /director si mai cate functii la o societate de investitii). 

  2.     Politica investitionala a sif3 este reflectata intr-o alta declaratie “mareata” din decembrie 2013 dupa vanzarea de catre FP a pachetului detinut la TGN pret cu discount 172lei/actiune: 

   “ Miha i Fercală, preşedintele SIF3 Transilvania, ne-a declarat că nu a cumpărat titluri Transgaz, pe motiv că, atât SIF-ul, cât şi domnia sa au mai deţinut acţiuni ale transportatorului de gaze, de care au reuşit să "scape" cu greu, şi tot în pierdere.     Domnul Fercală ne-a spus că Transgaz ar putea avea potenţial de creştere, ţinând cont de majorările preţurilor la gaze, dar că preferă să ţină banii pentru alte oportunităţi. “NO COMMENT. 

  Care au fost oportunitatile??... Nu prea se reflecta in rezultate. 

  3. Cel mai probabil restul SIF-urilor ar cumpara SIF3 dar nu prea mai este atractiv. Top 10 portofoliu brd si snp de cca. 300mil. lei si cam atat. Restul de praduit cam greu, vezi vanzarea la CMCM.

  O actiune verde la BVB si la cat mai multe succesuri si oportunitati. 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  interesant, raspunde la un articol al domnului Iordache si il ataca pe domnul Fratila.Oricum MIHAI FERCALA acesta este inceputul sfarsitului pt. toate afacerile obscure pe care l-ai facut.Cine este in spatele ACTINVEST ? De ce votul cumulativ te deranjeaza ,nu mai poti sa manaresti cu procurile speciale ?

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019
Deleanu
Erfi

ENGLISH SECTION

more articles

Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocat