DUPĂ CE GHEORGHE STAN A FOST ALES JUDECĂTOR LA CCRCSM va nominaliza un nou şef al Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică /

Funcţionarea în parametri optimi a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) se află pe agenda şedinţei de plen de astăzi a Consiliului Superior al Magistraturii(CSM).

Membrii CSM vor decide organizarea concursului pentru numirea în funcţia de procuror şef al SIIJ, modificarea calendarului de concurs pentru numirea procurorilor cu funcţii de execuţie în cadrul acestei secţii, stabilirea componenţei comisiilor de concurs şi acordarea avizului conform pentru suplimentarea numărului de posturi din cadrul acestei structuri din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Necesitatea organizării unui concurs pentru numirea unui nou procuror şef al SIIJ a apărut în urma votului de săptămâna trecută, din Camera Deputaţilor, prin care procurorul Gheorghe Stan, fostul şef al secţiei, a fost ales, de majoritatea PSD-ALDE-UDMR, în funcţia de judecător la Curtea Constituţională a României.

Încă de la operaţionalizarea sa, Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie a reprezentat unul dintre motivele pentru care mii de procurori şi judecători au protestat pe treptele instanţelor şi parchetelor din întreaga ţară. Aceştia consideră că noua secţie nu este altceva decât un instrument de presiune asupra magistraţilor şi că afectează independenţa actului de justiţie. În activitatea sa, de la operaţionalizare şi până în prezent, principalele cauze aflate pe rolul SIIJ s-au referit la activitatea Laurei Codruţa Kovesi, fost procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi la acţiunile întreprinse de unii dintre subalternii acesteia, în cadrul DNA Ploieşti. În ceea ce o priveşte pe Kovesi, care este urmărită penal de SIIJ pentru abuz în serviciu, măsurile luate - printre care se numără şi controlul judiciar - de către procurorul de caz - Adina Florea - împotriva fostei şefe a DNA au fost anulate de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Un alt dosar cu probleme a fost cel în care procurorii Secţiei au efectuat cercetări împotriva prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, cu privire la o eventuală manipulare de către acesta a datelor care au stat la baza întocmirii raportului pentru anul 2018 pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare. În dosarul înregistrat în februarie 2019, erau cercetaţi şi comisarul european pe Justiţie Vera Jourova, procurorul general al României, Augustin Lazăr, şi şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea. Aceştia, împreună cu Timmermans, erau acuzaţi de constituire de grup infracţional organizat, abuz în serviciu, fals intelectual, comunicare de informaţii false, în legătură cu o presupusă falsificare a raportului MCV din 13 noiembrie 2018.

Iniţial, denunţul a fost depus la DIICOT, însă a fost trimis apoi către Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Din cercetările efectuate a reieşit că dosarul nu avea nicio bază temeinică, iar cauza privindu-l pe Timmermans a fost clasată, pe motiv că nu a fost găsit niciun indiciu de natură să conducă la presupunerea rezonabilă că faptele reclamate ar exista.

Înfiinţarea SIIJ a fost criticată de Comisia Europeană şi Comisia de la Veneţia. Ambele instituţii europene consideră că noua secţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte reprezintă un instrument de presiune folosit împotriva procurorilor care cercetează cazurile de mare corupţie şi a judecătorilor care au pronunţat sentinţe penale defavorabile cu privire la liderii politici din ţara noastră. În raportul MCV pe anul trecut aprobat de Comisia Europeană şi în opiniile exprimate de Comisia de la Veneţia se recomandă autorităţilor de la Bucureşti desfiinţarea acestei secţii speciale sau suspendarea activităţii ei.

Din păcate, niciuna dintre recomandările forurilor europene nu este luată în considerare de autorităţile din ţara noastră, iar CSM pregăteşte, astăzi, condiţiile pentru ca activitatea SIIJ să se intensifice în perioada următoare.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019
Deleanu
ApanovaAdvertisement
Comercianti de Diamante
PODUL DE LUT
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS