DUPĂ CONVERSIA CREANŢEI ÎN ACŢIUNIAndrei Cionca, CITR: "Cemacon nu va mai avea datorii către Business Capital for Romania Opportunity Fund"

Ziarul BURSA #Companii /

Andrei Cionca, CITR: "Cemacon nu va mai avea datorii către Business Capital for Romania Opportunity Fund"

"Cemacon" Cluj şi principalii săi acţionari - KJK Fund II, Consultanţă Andrei&Andrei, SSIF Broker şi Casa de Insolvenţă Transilvania - şi Banca Comercială Română (BCR) au semnat în luna noiembrie a anului trecut un acord de principiu privind restructurarea pachetului de credite de aproximativ 30 milioane de euro, contractat de Cemacon la BCR.

Astfel, fondul de investiţii Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief UA, controlat de BCR şi omul de afaceri Florin Pogonaru, a preluat o creanţă în valoare de 12 milioane de euro pe care BCR o avea faţă de "Cemacon". Acest fond intenţionează să convertească creanţa într-un număr de acţiuni, egal cu cel deţinut de cel mai mare acţionar actual, respectiv KJK Fund II (dar nu mai mare de 33% din capitalul social al companiei).

La capitalizarea actuală de pe Bursă, 33% din Cemacon ar valora 5,7 milioane de lei (circa 1,28 milioane de euro), de nouă ori mai mică decât valoarea creanţei preluate de Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief UA. Ar fi interesant de aflat preţul la care a fost transferată creanţa. În prezent, creanţele bancare se vând cu un discount care ajunge şi până la 95% din valoare.

"Casa de Insolvenţă Transilvania" deţine, împreună cu fondul "KJK Fund II", SSIF Broker şi "Consultanţă Andrei&Andrei", 76,92% din acţiunile producătorului de cărămizi.

Andrei Cionca, asociat fondator la "Casa de Insolvenţă Transilvania", ne-a vorbit, în cadrul unui interviu, despre restructurarea Cemacon.

Reporter: De ce consideraţi că această restructurare a fost de succes, în condiţiile în care conversia agreată între o parte din acţionari, BCR şi un fond de investiţii nu s-a făcut încă?

Andrei Cionca: Restructurarea Cemacon este categoric un succes, dacă ne uităm la rezultatele reale ale companiei: cifra de afaceri, cota de piaţă, profitabilitatea. Practic, acest proces de restructurare a fost unul complex, vizând concomitent trei planuri de operare: reconstrucţia structurii de acţionariat, restructurarea operaţională şi cea financiară.

Prin reconstrucţia structurii de acţionariat a fost atras în business fondul de investiţii finlandez KJK Fund II. Procesul de reabilitare operaţională şi financiară a presupus o strategie de turnaround management combinată cu multe alte iniţiative menite să readucă Cemacon pe profit. Aici putem vedea poate cea mai puternică schimbare, prin înlocuirea structurii de management şi schimbarea politicii de produs cu lansarea unor noi produse pe piaţă. În ceea ce priveşte conversia datoriilor în acţiuni, aceasta reprezintă un mecanism de rezolvare a supraîndatorii companiei, care însă poate fi eficient doar împreună cu restructurarea operaţională şi cu soluţia de finanţare.

Oricare dintre aceste trei elemente ar fi lipsit, restructurarea nu ar fi putut avea loc.

Restructurarea Cemacon este prima de acest fel din România şi este exemplu bun pentru companiile şi antreprenorii care încearcă să găsească o soluţie de a readuce în circuitul economic companii care s-au confruntat cu dificultăţi financiare în economia reală.

Reporter: De ce nu s-a convocat AGA pentru aprobarea condiţiilor acestei restructurări? Având în vedere că s-au schimbat condiţiile, nu era necesară o altă AGA faţă de cea din 2012?

Andrei Cionca: Planul de restructurare este foarte clar determinat într-un desfăşurător agreat cu acţionarii. Etapele de parcurs sunt modificarea capitalului social, conversia datoriilor în acţiuni şi restructurarea financiară a creditului. Pentru modificarea capitalului social a fost convocată şedinţa AGA în data de 24 martie 2014, iar pentru următoarele etape vor fi convocate şedinţe de acţionariat pe măsura ce aceste etape vor fi implementate.

Reporter: De ce nu a fost anunţată valoarea tranzacţiei BCR - Business Capital for Romania - Opportunity Fund Cooperatief UA, în condiţiile în care atât acţiunile Cemacon, dar şi Erste sunt listate pe o piaţă reglementată?

Andrei Cionca: Nu avem informaţii în acest sens, fiind detalii ce ţin de relaţia dintre două entităţi private.

Reporter: În urma acestei restructurări de succes, Cemacon va rămâne cu un credit de 19 milioane de euro la BCR (inclusiv creditul de 5 milioane transferat la Cemacon Real Estate)?

Andrei Cionca: Valoarea creditului susţinut de Cemacon este de 16 milioane de euro, dintre care 13 milioane de euro reprezintă creditul direct al companiei, iar 3 milioane euro reprezintă valoarea garantată de Cemacon din creditul Cemacon Real Estate. Astfel, la finalul procesului de restructurare, Cemacon va avea către BCR o datorie sustenabilă, care va putea fi acoperită din veniturile generate de activitatea de bază a companiei.

Reporter: În condiţiile în care Cemacon are o cifră de afaceri de circa 10 milioane de euro, în cât timp credeţi că va achita Cemacon a creditul rămas la BCR? Sau intenţionaţi să folosiţi aceleaşi metode pentru restructurarea acestui credit?

Andrei Cionca: Creditul rămas la BCR va fi achitat de Cemacon printr-o eşalonare agreată şi făcută publică în Acordul semnat în toamna anului 2013. Astfel, compania are la dispoziţie 10 ani pentru plata datoriei către bancă.

Suntem încrezători că, în urma acestei restructurări, compania s-a aşezat pe baze solide care să îi permită o dezvoltare sustenabilă şi rambursarea datoriei către finanţatori.

Reporter: Având în vedere că Fondul Business Capital for Romania - Opportunity Fund Cooperatief UA intenţionează să intre în acţionariatul Cemacon cu maxim 33% din capital, potrivit înţelegerii, vă rugăm să ne spuneţi dacă, în urma conversiei, Cemacon va fi în continuare datoare către acest fond şi cu ce sumă?

Andrei Cionca: Fondul Business Capital for Romania - Opportunity Fund Cooperatief UA va deveni acţionar Cemacon prin aplicarea metodei de restructurare cunoscută sub denumirea debt to equity, metodă ce presupune transformarea datoriei în acţiuni. Astfel, în urma tranzacţiei, Cemacon nu va mai avea alte datorii către fond.

Afacerile producătorului de cărămizi Cemacon (CEON) s-au majorat cu 38% anul trecut, de la 34,8 milioane lei la 48 milioane lei, iar pierderile s-au redus de la 17 milioane lei la 5,7 milioane lei, potrivit rezultatelor financiare preliminare, comunicate de companie. Veniturile companiei au crescut cu 21% anul trecut, de la 45,4 milioane lei la 54,9 milioane lei, iar cheltuielile s-au majorat cu 11%, la 60,6 milioane lei, de la 54,8 milioane lei în 2012.

Autoritatea de Supraveghere Financiară analizează tranzacţia prin care Luana Maria Chiş, soţia directorului general al SSIF Broker, Grigore Chiş, a cumpărat un pachet de 464.500 de acţiuni "Cemacon" (CEON), în şedinţa din 7 februarie, la finalul căreia societatea a informat că, pe 5 februarie, fusese notificată de către BCR asupra faptului că o sumă de 12 milioane de euro din creditul societăţii la instituţia bancară a fost cesionată către Business Capital for Romania Opportunity Fund. Unele voci din piaţă au considerat că, la momentul tranzacţiei, Luana Chiş ar fi fost în posesia unor informaţii privilegiate. Oficialii "Broker" Cluj au respins însă astfel de acuzaţii, amintind că informaţii despre restructurarea creditului de la BCR au fost publicate încă din 2012.

Conducerea "Cemacon" (CEON) a convocat Adunarea Generală, pe 24 martie, pentru aprobarea unei operaţiuni de reducere a capitalului social pentru acoperirea pierderilor şi, apoi, a alteia de majorare a capitalului. Ca urmare a pierderilor înregistrate de societate în ultimii patru ani, Consiliul de Administraţie propune reducerea capitalului social de la valoarea de 26.287.248,6 lei la valoarea de 525.796 lei, prin reducerea numărului de acţiuni de la 262.872.486 acţiuni la 5.257.960 acţiuni, cu o valoare nominală de 0,1 lei pe acţiune, potrivit convocatorului. Ulterior acestei etape, compania urmăreşte majorarea capitalului social prin emisiunea de noi acţiuni, cu suma maximă de 8.800.000 lei, la valoarea de 9.325.796 lei, prin aport în numerar. Acţiunile rămase nesubscrise în urma perioadei de subscriere vor fi anulate în baza deciziei Consiliului de Administraţie. În cazul în care majorarea de capital nu este subscrisă integral, capitalul social al "Cemacon" va fi majorat în cuantumul subscrierilor efectuate.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Este interesanta reactia detinatorului de creanta, care la momentul in care a achizitionat-o stia ca poate detine maxim 33% din 26.287.248,6 cat este CS al CEON in prezent, iar in urma AGEA din 24 martie va ajunge sa detina maxim 33% din aproximativ 9.000.000 (adica de 3 ori mai putin ca numar de actiuni.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. curios ca n-ai habar ca la o companie cotata pe bursa conteaza in primul rand capitalizarea bursiera.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS