Conferinta BURSA Codul insolventei 2019Conferinta BURSA Codul insolventei 2019

DUPĂ TRECEREA LA IFRSUrsache, ASF: "Este normal ca SIF-urile să aibă un tratament fiscal similar băncilor"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Ursache, ASF: "Este normal ca SIF-urile să aibă un tratament fiscal similar băncilor"

Instituţiile de credit au eliberat provizioane de 2,3 miliarde euro, după trecerea la IFRS  

Statul nu a impozitat câştigurile băncilor din eliberarea de provizioane, conform unei înţelegeri dintre BNR şi FMI

Este normal să existe un tratament fiscal pentru SIF-uri similar cu ce s-a întâmplat cu băncile în 2011, după trecerea la standardele internaţionale de contabilitate IFRS, consideră Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Domnia sa ne-a spus: "Din informaţiile mele, băncile au fost scutite de impozit o singură dată, ca urmare a retratării bilanţurilor conform standardelor IFRS.

Analizăm cererea SIF Transilvania să discutăm cu Ministerul Finanţelor, pentru ca SIF-urile să beneficieze de un tratament egal".

Mihai Fercală, preşedintele SIF3 Transilvania, a cerut ASF să fie o interfaţă între SIF-uri şi Ministerul de Finanţe, pentru a cere un tratament fiscal preferenţial, aşa cum au avut băncile, la adoptarea IFRS.

Domnia sa a spus, joi, la dezbaterea "Impactul trecerii la IFRS asupra SIF-urilor", organizată de ziarul "BURSA": "Când băncile au trecut pe IFRS, sistemul bancar a elaborat metodologii despre cum să înceapă procedurile fiscale, după aplicarea IFRS, şi a fost scutit în primii ani. Vă propun să cerem ASF să fie o interfaţă între noi şi Ministerul de Finanţe şi să cerem acelaşi lucru. Nu poţi să aplici un sistem fiscal diferenţiat pe agenţii economici. Trebuie să existe o metodologie fiscală clară.

SIF-urile trebuie să aibă aceleaşi facilităţi de care a beneficiat sistemul bancar din România. Tratamentul fiscal aplicat sistemului bancar este foarte diferit faţă de cel aplicat SIF-urilor. Dacă băncile au fost scutite de impozit, iar SIF-urile trebuie să plătească, atunci eu trebuie să plătesc impozit de 28 milioane de lei (n.r. aferent profitului pe anul trecut, după înregistrarea unor diferenţe favorabile din marcarea la piaţă a participaţiilor). Dar eu spun că nu trebuie, ci trebuie să plătesc o cifră din profitul brut rezultat în urma tranzacţiilor".

SIF3 Transilvania a trecut pe contul de profit şi pierdere toate diferenţele favorabile din reevaluarea activelor financiare, la tratarea rezultatelor din 2015, pe standardele internaţionale IFRS, astfel că a raportat un profit net de 359,58 milioane de lei. Profitul brut al SIF3, la 31 decembrie 2015, calculat în sistem RAS, se ridică la 87.515.997 lei, înregistrând o creştere de 49,6% peste nivelul bugetat.

Domnul Fercală ne-a spus, recent, că nu este lămurit încă ce impozit datorează statului: "Impozitul calculat pe IFRS este asupra unor venituri posibil de realizat".

În februarie 2011, Banca Naţională a României (BNR) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au convenit ca statul să nu impoziteze câştigurile băncilor din eliberarea de provizioane odată cu trecerea de la standardele româneşti de contabilitate la standardele internaţională (IFRS), la începutul anului 2012.

"BNR va pregăti şi publica până la finele lunii iunie un draft de reglementare privind filtre prudenţiale menite să conserve o atitudine prudenţă privind solvabilitatea băncilor, provizioanele şi rezervele şi să permită totodată introducerea IFRS de la începutul anului 2012", se arată în scrisoarea de intenţie agreată în luna februarie 2011 de autorităţile române şi FMI, citată de presă.

În 2012, sistemul bancar din România a trecut la standardele internaţionale de contabilitate (IFRS). Atunci, majoritatea băncilor şi-au schimbat metoda de provizionare, prin eliberarea unei părţi a provizioanelor constituite până în acel moment după regulile contabile româneşti. Din punctul de vedere al impozitului pe profit, legislaţia a permis amânarea impactului fiscal.

Astfel, sistemul bancar şi-a îmbunătăţit semnificativ rata de provizionare odată cu trecerea la sistemul internaţional de raportare financiară (IFRS), eliberând circa o treime (2,3 miliarde euro) din provizioanele constituite după regulile contabile româneşti, potrivit datelor raportate de bănci, citate de presă.

Ursache: "Ar fi normal ca Parlamentul să abroge legea privatizării" 

Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF, consideră că ar fi normal ca Parlamentul să abroge legea privatizării din 1992, care nu a fost modificată niciodată şi care a permis ca, în ţara noastră, să se facă privatizări prin preselecţii şi negociere directă cu diferiţi investitori.

"Parlamentul trebuie să analizeze acest lucru, astfel încât toate privatizările să se facă numai prin Bursă", a spus domnia sa.

Opinia Cititorului ( 6 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Privatizare pe Bursa in lumea a III-a ?

  In UE ?

  Nici daca ne obliga Ce! 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  De ce mai platim Parlamentul ? Daca Bnr cu Fmi hotarasc peste capul nostru ?

  De ce s-a schimbat contabilitatea brusc in criza ?Ce diferenta sunt intre cele doua ? 

  Bnr-ule bancile nu vrei sa fie impozitate dar mie comisioane fara numar vrei ?

  Nu uita ca ai ratat aderarea la moneda EURO si esti in functie ! Tis-a devalorizat "leul " cu cca 25% in criza nu stiu cat din 89 ! 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Informeazate si apoi scrie.

   si ar trebui sa multumesti BNR-ului; sunt singuri care isi fac treaba in tara asta cu toate piedicile puse de "desteptii" din parlament si guvern.  

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   La nivel individual si nu a ramas ca si in Austria UGB, Germania HGB si Romania RAS. In 2011 intreband o pe doamna Gheorghe care valoare a capitalului social va FI folosita penteu a face marire de capital pana la 50% din valoarea capitalului social , adica 5 sau 13 miliarde a avut un lapsus pe care l a corectat in 2013, ASA cum a corectat si Mr Fink intrarea in index. Fara domniul Georgescu si ordinul 1286 per 2012 AR FI fost problematic:-)

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   M-am pus comod sa fiu si eu informat, dar nu ai zis nimic doar ca Bnr vegheaza, sper ca nu ca pt Volksbank !

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  aceasta neimpozitare a bancilor,in 2011,cine a suportat-o,prin neincasarea darilor la bugetul de stat? Nu cumva tot oamenii? parca il vad pe base :taieri de 25% pt aparatul bugetar,15% pensii.(in 2010,luna iunie).

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Masa rotundă BURSA Energie pentru viitor sau taxe pentru azi?
Deleanu
Cotnari
Erfi
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019