DUPĂ ZECE ANI DE CONTRIBUŢII,5.944,1 lei - suma totală acumulată de participantul mediu la Pilonul II de pensii private

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

5.944,1 lei - suma totală acumulată de participantul mediu la Pilonul II de pensii private

Un participant mediu la Pilonul II strânsese în cont 5.944,1 lei, la 29 ianuarie 2018, din care câştigul net era de 1.143 lei, potrivit APAPR  

"Peste un milion de participanţi au mai mult de 10.000 de lei în cont, iar valoarea medie a unui cont este de 5.500 de lei", potrivit APAPR

Primii 10% dintre participanţii la Pilonul II au aproximativ 40% din active în sistem

Un participant mediu la Pilonul II de pensii private obligatorii (cazul tipic - vezi tabel) avea în cont, la data de 29 ianuarie 2018, suma de 5.944,1 lei şi un câştig net la zi de 1.143 lei, după ce a contribuit cu o sumă brută de 4.801,1 lei, în perioada mai 2008-ianuarie 2018, ne-au transmis reprezentanţii Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

În cazul tipic, participantul are un salariu mediu care, acum, este cu aproximativ 10% mai mic faţă de salariul mediu pe economie, iar, istoric vorbind, probabil că salariul acestuia este cu 10-15% mai mic faţă de salariul mediu pe economie, explică APAPR.

Datele trans­mise de către oficialii APAPR arată că participantul mediu la Pilonul II a plătit către administratorul fondului de pensii private, la care este înscris, comisioane (din contribuţia brută şi din activul net) în valoare de 237,2 lei.

APAPR a transmis: "În situaţia participantului mediu la Pilonul II, activele existente astăzi sunt împărţite, efectiv, la numărul total de participanţi la sistemul de pensii private obligatorii.

Acest lucru înseamnă că sunt luaţi în considerare şi cei care au contribuit mereu, lună de lună, şi cei care au avut contribuţii «aşa şi aşa», şi cei care au avut o contribuţie. Apoi, s-a făcut calculul în jos, faţă de cazul teoretic, în care un participant cu salariul mediu pe economie ar fi contribuit lună de lună la Pilonul II".

Conform informaţiilor primite de la APAPR, câştigul net la zi al participantului la Pilonul II reprezintă diferenţa dintre activul net la zi şi contribuţia brută sau, altfel spus, diferenţa dintre suma pe care un participant o are în cont, acum, şi suma care a fost virată în numele său de către Casa Naţională de Pensii Publice.

Reprezentanţii Asociaţiei au menţionat: "Ceea ce primeşte participantul de la CNPP şi i se virează în fond este contribuţia brută.

Când această contribuţie intră în fond, se scade comisionul de 2,5%, iar după, pe măsură ce fondul continuă să existe, se ia în fiecare an 0,6%, sau în fiecare lună 0,05% din activ".

Această cifră este diferită de la participant la participant, calculându-se în funcţie de cât, cum i-au fost virate contribuţiile etc., fiecăruia în parte, au mai adăugat aceştia.

Totodată, potrivit oficialilor APAPR, un participant care are un salariu mediu brut pe economie şi care a contribuit lună de lună, de la înfiinţarea Pilonului II şi până în prezent (cazul teoretic-vezi tabel), avea la data de 29 ianuarie 2018, suma de 13.012,9 lei în cont şi un câştig net la zi de 2.502,3 lei, după ce a contribuit cu o sumă brută în valoare de 10.510,5 lei.

Reprezentanţii APAPR ne-au explicat: "În această situaţie, vorbim despre un participant cu salariul mediu brut pe economie şi 100% contribuţii.

Totodată, în acest caz, ne raportăm la situaţia teoretică în care acest participant ar fi contribuit lună de lună la Pilonul II, timp de 117 luni (în ultimii zece ani - din mai 2008 până în ianuarie 2018), ceea ce este puţin plauzibil, întrucât este posibil ca la unii participanţi să fi intervenit şomajul, concediul de maternitate şi aşa mai departe. Acesta este, însă, cazul ideal, teoretic".

Participantul cu salariul mediu pe economie şi 100% contribuţii a plătit către administratorul fondului de pensii private la care este înscris comisioane din activul net şi din contribuţia brută în valoare de 519,3 lei, mai arată datele APAPR.

În acelaşi timp, unul dintre cei mai "bogaţi" 10% dintre participanţi la Pilonul II avea în cont, la 29 ianuarie 2018, suma de 25.127,5 lei şi un câştig net la zi în valoare de 4.832,0 lei, după ce a contribuit în aceşti zece ani cu o sumă brută de 20.295,6 lei, conform APAPR (vezi tabel).

Sursa citată a mai precizat: "Situaţia aceasta este făcută pe baza unor calcule pe care le avem de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Ei au publicat aceste informaţii acum câteva luni, prin octombrie-noiembrie, şi arată că primii 10% dintre participanţii la Pilonul II (circa 690.000-700.000 de oameni, la acea vreme) au aproximativ 40% din active în sistem".

Aceşti oameni reprezintă un segment consistent, cu o acumulare mai mult decât semnificativă (din punct de vedere statistic, şi nu numai) fiind evident faptul că nu toţi cei şapte milioane de oameni se înscriu în tiparul participatului mediu - cazul tipic -, au mai adăugat sursele citate.

APAPR: "La finalul lui septembrie 2017, suma acumulată în conturile participanţilor la Pilonul II se ridica la 38 de miliarde de lei"

Potrivit datelor furnizate de APAPR, la finalul lunii septembrie 2017 în ţara noastră erau şapte mili­oane de participanţi la fondurile de pensii private din Pilonul II, iar suma acumulată în conturile acestora se ridica la 38 de miliarde de lei.

Conform Asociaţiei, câştigul total din investiţii este de peste şapte miliarde de lei, din totalul de 38 de miliarde de lei acumulate în conturile participanţilor la Pilonul II.

"În 2018, contribuţia se va calcula şi vira în acelaşi mod ca şi în perioada 2008-2017, doar că procentul diferă în sens negativ"

Anul acesta, contribuţia la sistemul de pensii private obligatorii - Pilonul II - se va calcula şi vira în acelaşi mod ca şi în perioada 2008-2017, doar că procentul diferă în sens negativ, ne-au precizat reprezentanţii Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

APAPR atrage, însă, atenţia că reducerea procentului de contribuţii va afecta pensiile viitoare a milioane de români.

"Reducerea în premieră a contribuţiei de la procentul actual de 5,1% la 3,75% (în locul majorării la 6%, conform legii) transmite un semnal negativ, afectând viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii private. Astfel, decizia se traduce în pensii private mai mici cu cel puţin 20% pentru viitorii pensionari şi potenţial mai scăzut de finanţare a afacerilor româneşti prin intermediul pieţei de capital", notează APAPR.

Asociaţia a mai precizat: "Peste un milion de participanţi au mai mult de 10.000 de lei în cont, iar valoarea medie a unui cont este de 5.500 de lei".

Contribuţiile la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) se scad din salariul brut, nu din cel net, au mai precizat oficialii APAPR.

______________________

Conform cifrelor APAPR, valoarea medie a densităţii/frecvenţei contribuţiilor în sistemul de pensii private obligatorii Pilonul II, pentru ultimii zece ani, este de 63,4%.

Reprezentanţii Asociaţiei ne-au precizat: "Acest lucru este oarecum explicabil, deoarece, în această perioadă, toţi cei care au avut măcar un CAS plătit în numele lor la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) au intrat în sistem, dacă au avut vârsta potrivită (chiar dacă apoi nu au mai lucrat - ne referim aici, spre exemplu, la muncă sezonieră, la PFA, la oameni care au lucrat şi au plecat sau la care au apărut, între timp, diverse alte situaţii)".

Opinia Cititorului ( 45 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Ne-am scos, neam scos...

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Sper că nu sunt singurul care observă randamentul mediu din ultimii 10 ani de 1,9%/an în lei.

  Pentru astfel de performanțe băieții ăștia grozavi opresc 2,5% comision la virare și 0,6%/an din tot activul? 

  Manipularea de la final e tipică pentru țeparii alba-neagra. 

  Se raportează la o proiecție a cotei virate din contribuțiile angajatului și mint ca niște țepari destoinici în cazul procentului care include acum și contribuțiile angajatorului.

  Peste câțiva ani vor acorda primele pensii private. Să fiți atenți la pensia medie, cred că va fi 131 lei sau 131,11 lei, undeva în acest domeniu. 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Ca sa determini randamentul trebuie sa compari valoarea unitara actuala cu cea din urma cu 10 ani si sa imparti la 10. Valoara de 5944 de lei nu este medie pentru cei care au contributii de 10 ani ci pentru toti care au contribuit. Deci si cei care au doar o luna de contributie inteligentule.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Nu se continuă tot ca la alba-neagra, cu o întorsul foii.

   Prezintă statisticile care demonstrează că aveți randamente medii peste 1,9%/an în ultimii 10 ani. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   In anul 2008 toate fondurile au pornit cu o valoare a unitatii de fond de 10 lei.

   la 07.02.2018 valoarea unitatilor de fond, conform site-ului ASF Romania era: 

   - ARIPI - 22.99 (+130% fata de 2008) 

   - AZT VIITORUL TAU - 21.252868 (+112%) 

   -BCR - 23.201131 (+132%) 

   -BRD - 19.849485 (+98%) 

   - Metropolitan - 23.517 (+135%) 

   -ING - 23.4255 (+134%) 

   VITAL - 21.3097 (+113%)

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   "unul dintre cei mai "bogaţi" 10% dintre participanţi la Pilonul II avea în cont, la 29 ianuarie 2018, suma de 25.127,5 lei şi un câştig net la zi în valoare de 4.832,0 lei, după ce a contribuit în aceşti zece ani cu o sumă brută de 20.295,6 lei, conform APAPR"

   Identificați randamentul de 130%. :)))))) 

   23%/10ani conform APAPR. 

   Între timp leul s-a depreciat cu 45% față de euro și cu mai mult de 80% față de dolar.

   Un coș valutar 50% euro 50% dolar ar fi adus randamente superioare celor oferite de căpușele fondurilor de pensii private, iar urgiile care urmează îi vor edifica pe toți. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   cine a contribuit in februarie 2008 cu 100 de lei si nu a mai depus ulterior niciun ban acum are 229 de lei. Desigur ca daca am depus in 2008, 100 de lei si am mai depus in decembrie 2017 inca 1000 de lei, tu o sa spui ca are un randament de 129 de lei la 1.100 investiti. Dar asta pentru ca nu au fost toti investiti in anul 2008. Din acest motiv este gresit sa raportezi randamentul brut la o perioada de 10. Poate pentru tine este prea greu, asa ca las-o asa.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   ti-ai ales un id sugestiv. ia mai gandeste-te ce ineptie sustii.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   si fata de bolivarul venezuelan? Sau daca ai fi investit in bitcoin!. Daca tu compari titlurile de stat cu forexul atunci chiar ar merita sa apuci doar pensia de la stat... Daca va mai fi cine sa ti-o plateasca. Dacai ai sub 35 de ani, ar trebui sa pui bani deoparte. (in usd sau euro sau ce vrei tu)

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Acela este titlul, id-ul este anonim, la fel ca si la tine. Si poate nu ar fi rau sa iesi din beci.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Nu vorbesc despre forex, plugarule de pensii private.

   Omul obișnuit care vrea să aibă ceva la pensie trebuie să economisească în euro și dolar, fără nicio țeapă privată, fără comisioane de administrare, fără contribuții virate obligatorii, fără să îngrașe toate năpârcile leneșe. 

   Omul normal care a economist în euro și dolar are randamente superioare celor ale fondurilor de pensii private din România.

   Desigur, vorbesc despre cei care se gândesc la viitor. Mai sunt unii mulțumiți cu unități de fond denominate în lei cu randamente de 2%/an. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Asa suntem noi astia multi. Mai idioti din fire. Decat prost cu carte mai bine idiot.

   Poate totusi te mai gandesti ce gogomanie ai spus. hahahahahha.  

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Cel mai corect ar fi ca fiecare sa aleaga ce isi doreste, iar statul sa dea pentru pensii doar ce se colecteaza, nu si din alte surse.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Corect. Asa sunteti voi astia multi. Din acest motiv va alegeti sa va conduca analfabeti.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Chiar nu poti sa pricepi ca din cei 20,295 de lei cu care a contribuit, majoritatea au fost plasati in ultimii 3 ani. Atunci de ce imparti randamentul la 10 ani. Puteai sa facei acest lucru, daca toti acei 20,295 de lei ar fi fost plasati in urma cu 10 ani. Parca pe aici sunt numai idioti.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Spun doar că economisesc în euro și dolar.

   Din contribuțiile către stat mă bizui exclusiv pe cele care rămân la stat, aceste contribuții constituind solidaritate între generații. Nu doresc să văd bătrâni căutând în gunoi sau cerșind la colț de stradă.

   Joaca fondurilor de pensii private privind niște așa-zise randamente presupune creșterea artificială a deficitului, frânarea dezvoltării României, menținerea în sărăcie a unor bătrâni și export de profit în conturile unor firme specializate în inginerii financiare. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Ori ești analfabet funcțional, ori comunicatul APAPR e scris de un idiot.

   Citește citatul. Nu zice nimeni nimic de ultimii 3 ani. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   E ca tine maestre. Te las in lumea ta. Sa nu cobori pe pamant. Riscam extinctia.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Pe fond ai dreptate daca judeci cifrele sec.

   Doar ca sunt cateva observatii de facut ca sa nu creada cineva ca fondurile de pensii au descoperit solutia profitului in sistemul financiar.

   Comisionul din contributie este dedus inainte de a fi l;uata in calcul contributia . Asadar discontam cu 2.5% anual. Cand tragi linie constati ca in 10 ani banii tai au fost investiti la 3-5%. Mai grav e ca randamentul real anualizat tinde spre 0 in ultimii ani.Pentru confortul psihic nu va uitati cat era dobanda la un depozit bancar in perioada 2008-2012 ca sa nu va enervati 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Scrie pe durata celor 10 ani. Valoarea contributiilor a crescut treptat din 2008 in 2017. In consecinta in 2008 se plateau catre pensiile private 2%, si a ajuns pana la 5,1%. In consecinta in 2008 se plateau doar 2% dintr-un venit care era apx. 50% din ce este azi. Tu ma intrebi de unde stiu ca cele mai mari sume s-au platit in ultimii 3 ani? Poate ar fi bine sa cititi mai mult de un articol, inainte sa va dati cu parerea.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Randamentul este 4.1%, daca faci un calcul atent si nu imparti doar 2 numere.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   2.5% nu este anual. este doar la depunere. Pe urma anual este 0,6%, dar este deja redus din randament.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   La fel calculați și randamentele alea de 130%. :))))

   Vai, ce complex, vă raportați la contribuție prin învăluire? :)) 

   Bagă calculul!!! Fă-l de rușine, publică-l! :) Și zici că nu împarți doar 2 numere? :))))) 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Calculul este simplu:

   ai depus 100 de lei pentru care ai primit 10 unitati de fond. (sau sa zicem ca ai primit 9,75 unitati, daca scazi acel 2,5%)

   La ultimul activ net acele 9,75 unitati cumparate in 2008 valoreaza 224 de lei. Cat este randamentul? Este 124%. Ce nu este clar??? 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   130% este pentru sumele plasate in februarie 2018. Pentru restul nu au trecut 10 ani de la plasare.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Alba-neagra merge la CAP-iști.

   Articolul face referire la valori medii.

   Randamentul mediu anual al mărețelor fonduri de pensii private obligatorii este 2%/an. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Daca atat ai inteles, Bravo tie. Continua sa votezi PSD dupa ce iti da galeata si micul. Cei care au contribuit nu au pus banii acum 10 ani! Au depus timp de 10 ani, preponderent in ultimii 3 ani, cand salariile au fost mai mari si si nivelul contributiei din salariu.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Sigur că da. Ai calculat randamentul pentru contribuțiile din prima lună de la inaugurarea fondurilor de pensii private obligatorii și asta înseamnă că eu sunt votant PSD.

   Vezi-ți de alba-neagra cu cei de nivelul tău. :))) 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   si depunerea la care faci referirese face cum maestre? nu cumva anual?

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   depunerea care o faci in 2008 nu o faci si in 2009 si in 2010 si in 2011. Pentru fiecare depunere se retine 2,5%, iar acei bani iti vor fi administrati pana la pensie.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   depunerile se fac lunar

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Sigur esti votant PSD pentru ca daca sustii ca randamentul mediu anual al fondurilor de pensii este 2% inseamna ca nu aveai cum sa termini clasa a 3-a decat cu ajutorul sistemului de care au beneficiat si altii. Nu trebuie sa fii trist, daca ramane PSD poti ajunge ministru.

   Pana una alta cel mai corect este ca fiecare sa opteze pentru ce fel de pensie doreste. Eu as dori ca toate contributiile mele sa mi le restituie statul cu randamentul fondurilor private si ulterior toate contributiile mele sa mearga spre fondurile private.  

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   asta spun si eu,

   2.5% la fiecare depunere. 

   Din 2008 pana la 2017 la 100 unitati depuse se mai adauga ~37.2 unitati. 

   Asa ca raportati VUAN la 137.2 nu la 100. Altfel o sa ajungem in situatia in care depunem 100 RON, in 10 ani mai punem 200 RON si veniti si ne spuneti ca avem 230 RON adica 130% randament. Randamentul mediu este undeva intre 3-5% in functie de fond. Problema e ca acest randament este generat in principal de perioada 2008-2012 cand dobanzile pe piata erau cu 2 cifre si accidental mai sus.

   Daca e sa ne uitam in prezent situatia e simpla. Sa zicem ca in ultimul an am plecat cu 100 RON. aduc 5.1 RON pentru care ma taxeaza 2.5% si la suma imi ia comision de administrare de 0.6%. Raman curat cu ~104.35 RON. asta e baza de plecare. Sa nu venim cu povesti. in prezent randamentele sunt undeva la 1-2% si e normal atat timp cat au o anumita structura de investitii iar dobanzile la banci sunt sub 2% iar in titluri cu scadente lungi la 4%. Asa ca mai usor cu baza de plecare in calculul randamentului fantasmagoric. in rest doar povesti. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   "5.944,1 lei din care câştigul net era de 1.143 lei"

   In 10ani(120luni) depunerea totala este de 4801, sau 40RON/luna. 

   Avand o dobanda medie de ~4.06%/an, vei obtine suma initiala (~5944).

   Eu stiam ca esti depasit de socoteli, dar parintii tai stiu? Dar tu? 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Interesant ar fi sa ni se spuna cu cat au crescut /vor creste preturile dupa 10 ani de contributie si ce-si poate cumpara fericitul pensionar din "agoniseala" de nici 10 lei/luna (participantul mediu) dupa 10 ani de contributie.

  Si mai interesant ar fi daca am putea afla salarile celor care manaresc sistemul, cate secretare, masini, calculatoare in plus sunt manevrate din contributia participantilor..... 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Sistemul, contributile sunt manarite de catre acolitii/mafia politicienilor. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Fondurile de pensii iti iau 2.5% din suma depusa initial si pe urma retin 0,6%/an pentru administrare. In acest 0,6% sunt incluse toate costurile. Daca fondul cumpara actiuni pe bursa, atunci comisionul pe care il plateste intermediarului este suportat de catre Administrator. Contributorii platesc suplimentar doar raportul de audit. 0,6%/an mi se pare mult avand in vedere ca nu trebuie sa faca nimic pentru a atrage contributori. Insa statul nu poate decat sa asigure o piata concurentiala si sa stabileasca plafon maxim.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Mafia fondurilor de pensii private obligatorii a reușit prin lobby să se aleagă cu 2,5% din suma depusă și 0,6/an din total.

   Mafia securistă a înlesnit acest business măreț care a trecut în neființă în Polonia și Ungaria. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Ceea ce este in aceste fonduri nu pot fura hotii care au fost alesi in aceasta tara. Daca mori acei bani raman copiilor tai. Pe cand daca nu merg in acele fonduri le mananca Doamna Motostivuitor si cu Ministrul Pamblica. Iar tu cand o sa ajungi la pensie o sa ti-o plateasca forta de munca activa din acea vreme din Romania. Adica Sulica.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Cine garantează aceste fonduri de pensii private obligatorii?

   Doamna motostivuitor și ministrul pamblica. :))))))))))))))))) 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Tot statul, la fel ca si pensiile de stat. Peste 70% din bani sunt plasati in titluri de stat. Cu alte cuvinte daca statul da faliment, atunci cu siguranta nu vor putea plati nici pensiile de stat.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Cu siguranță logica ta este extrem de precară.

   După falimentul statului nu dispare statul, ci doar făcăturile de fonduri de pensii private obligatorii expuse pe titluri de stat.

   Statul colectează alte contribuții și de asta spun mai sus că eu contez pe solidaritatea întrwe generații, nu pe alba-neagra cu randamente de 2%. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Si daca statul nu o sa aiba bani de unde sa isi plateasca datoriile (titlurile de stat) atunci de ce o sa aiba bani de pensii?????

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Nu tu râdeai de motostivuitor și pamblică?

   În caz de faliment, voi sunteți primii pa. Va fi shit câțiva ani și o luăm de la capăt, fără voi. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Alba-Neagra

  "unul dintre cei mai "bogaţi" 10% dintre participanţi la Pilonul II avea în cont, la 29 ianuarie 2018, suma de 25.127,5 lei şi un câştig net la zi în valoare de 4.832,0 lei, după ce a contribuit în aceşti zece ani cu o sumă brută de 20.295,6 lei, conform APAPR" 

  Acumularea contribuțiilor în lei și depozite anuale, suma ~23.500 lei 

  Acumularea contribuțiilor în euro și dolar, depozite anuale, suma echivalent ~24 000 lei. 

  Pentru diferența de 1000 lei, ne jucăm de-a fondurile de pensii private obligatorii.

  Alternativ, statul poate delega doi băieți și o fată din CAS, care să achiziționeze titluri de stat din cotele echivalente virate fondurilor de pensii private obligatorii. 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS