EDIŢIE SPECIALĂ: TRANSGAZ / OPINIILE ANALIŞTILORCorecţiile ex-dividend şi rezultatele financiare au scăzut cotaţia Transgaz

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie /

Anca Păltineanu şi Simion Tihon

Anca Păltineanu şi Simion Tihon

La începutul anului 2018, în piaţă exista un sentiment pozitiv legat de acţiunile TGN, dar rezultatele financiare nefavorabile din primul trimestru, pierderea licitaţiei pentru preluarea companiei elene DESFA, prima propunere de dividende, dar şi modificarea tarifelor de către ANRE au condus la o evoluţie negativă a preţului acţiunilor, ne-a transmis Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul Tradeville, în condiţiile scăderii preţului acţiunii companiei la Bursa de Valori Bucureşti cu circa 12%, din luna septembrie 2017 şi până în prezent.

Domnia sa ne-a precizat: "O scădere semnificativă a cotaţiei din acest an s-a produs la anunţul primei propuneri de dividend, de 25,22 lei/acţiune, în martie (distribuire în proporţie de 50% din profitul anului 2017), când nivelul dividendului a dezamăgit, într-o anumită măsură, piaţa, însă a fost respins în AGA. Propunerea finală, ce a prevăzut o distribuire a dividendului în proporţie de 90%, reprezentând 45,38 lei/acţiune, a fost aprobată sub opoziţia Consiliului de Administraţie ce considera că vor scădea considerabil resursele financiare necesare pentru demararea proiectelor de investiţii.

În luna iunie, preţul acţiunilor TGN a scăzut cu peste 20%, faţă de finalul lunii septembrie a anului 2017, evoluţie determinată atât de elemente de natură fundamentală, cât şi de motive tehnice. După data ex-dividend, apărută la 25 iunie, acţiunile TGN au intrat într-un trend negativ, determinat de perioada tipică de lichidare a deţinerilor de către investitori după ex-date, urmată de ajustarea tehnică a acţiunilor cu randamentul di­videndului".

Noile tarife propuse de ANRE pentru perioada 1 octombrie 2018-30 septembrie 2019, publicate la jumatatea anului, arată un tarif volumetric în scădere cu 19,6% pentru cantitatea de gaze naturale transportată către sistemele de distribuţie (de la 2,45 lei/MWh la 1,97 lei/MWh) şi cu -15% (3,2 lei/MWh la 2,72 lei/MWh) pentru cele transportate prin SNT (Sistemul Naţional de Trans­port), conform doamnei Păltineanu.

Potrivit domniei sale, această reducere a tarifelor poate genera o scădere a veniturilor companiei, veniturile din activitatea de transport reprezentând 76,6% din totalul veniturilor din exploatare, pentru primul semes­tru din 2018 şi 79% pentrul întregul an 2017.

Simion Tihon, broker în cadrul societăţii de brokeraj Prime Transaction, ne-a transmis: "În opinia mea, scăderea cotaţiei Transgaz din ultimul an are la bază două motive. Pe de o parte, au fost două dividende acordate în perioada menţionată. Cumulat, acestea înseamnă aproape 60 de lei, ceea ce reprezintă peste 15% din preţul acţiunii de la începutul intervalului avut în vedere.

Indicele BET s-a apreciat pe fondul creşterii titlurilor companiilor cu o pondere mai mare în indice, aces­tea acordând dividende cu randament mai mic decât cel al Transgaz (cu excepţia Romgaz), astfel încât comparaţia cu evoluţia titlurilor TGN este puţin forţată.

Un alt motiv pentru care titlurile Transgaz nu au avut o evoluţie în rând cu cea a pieţei este acela că dinamica rezultatelor financiare s-a înrăutăţit.

Profitul net a scăzut, în primul trimestru, cu 26,09%, iar la nivelul primului semestru scăderea a ajuns la 30,18% faţă de semestrul întâi din 2017. Motivul principal pentru care rezultatele Transgaz au avut o dinamică negativă este scăderea tarifului de transport cu circa 16%".

Anca Păltineanu: "Evoluţia preţului acţiunilor Transgaz depinde în mare măsură de factori economici specifici industriei"

Referitor la perspectivele companiei, Anca Păltineanu ne-a transmis că evoluţia preţului acţiunilor TGN depinde în mare măsură de factori economici specifici industriei din care face parte, fiind afectată de nivelul tarifelor impuse de către ANRE, cererea internă de gaze şi, nu în ultimul rând, de dezvoltarea proiectelor strategice (de exemplu: conducta BRUA).

Un eveniment important ţine de degradarea ratingului financiar. La 20 iunie, S&P a anunţat menţinerea ratingului la BB+ al companiei, dar a revizuit perspectiva de la stabil la negativ.

Analistul Tradeville ne-a declarat: "Trebuie să luăm în considerare extinderea activitaţii Transgaz în Republica Moldova, compania anunţând finalizarea achiziţionării Vestmoldtransgaz prin entitatea sa Eurotransgaz în septembrie. Această achiziţie face parte din planul de dezvoltare al SNT de gaze naturale pentru următorii zece ani.

Un alt aspect de luat în considerare este faptul că, în urma suspiciunilor Comisiei Europene (CE), Transgaz ar întârzia în mod strategic lucrările cu privire la interconectarea cu Ungaria şi Bulgaria. Aceste lucrări vor intra sub supravegerea directă a CE, pentru realizarea cu succes a proiectului.

Următoarea perioadă, de toamnă- iarnă, ar putea fi favorabilă pentru Transgaz, crescând cererea de gaze în contextul temperaturilor scăzute, astfel încât ne-am putea aştepta la două trimestre cu rezultate mai bune decât în prima jumătate a anului 2018.". În opinia domnului Tihon, evoluţia acţiunilor Transgaz va fi corelată cu rezultatele financiare din următoarele trimestre şi cu aşteptările investitorilor: "Astfel, dacă aces­tea îşi continuă ritmul de scădere, iar tarifele se menţin la actualul nivel, cel mai probabil investitorii vor căuta să migreze spre companiile în care dinamica rezultatelor financiare este pozitivă". Totodată, domnia sa consideră că orice decizie privind creşterea tarifelor reglementate ar putea determina o reluare a interesului investitorilor pentru acţiunile Transgaz, pe fondul aşteptărilor ca trendul dinamicii profitului să se schimbe din negativ în pozitiv.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS