BURSA 03.10.2017

CĂTĂLIN AVRAMESCU
 
mărește imaginea
CĂTĂLIN AVRAMESCU      Scenele sunt șocante. Mii de oameni rupți în bătaie de poliție. Femei trântite pe trotuar și călcate în picioare. Bătrâni cu mâinile sucite și urcați, la grămadă, în dube. Oficial, 888 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Acestea au fost scenele de la referendumul pentru independența Cata¬loniei.
     "Incompetență" scrie pe toate aceste imagini. Guvernul de la Madrid a făcut, cu această ocazie, toate greșelile pe care le putea face. Zecile de mii de polițiști în armuri negre, din plastic, desfășurate pe străzi. Întreruperea abuzivă a Internetului la unele adrese. Spania și-a arătat un chip schimonosit, autoritar.
     Mă ocup cu istoria ideilor politice, astfel încât nu am fost surprins. De fapt, chiar mă așteptam. Democrația spaniolă este o invenție recentă. Spania a avut, timp de decenii întregi, unul dintre cele mai represive regimuri din Europa, acela al lui Franco. În prima jumătate a secolului XX, Stânga și Dreapta au comis, în Spania, crime înfiorătoare. Una din lucrările despre acea perioadă se numește "Holocaustul spaniol" (este vorba despre cartea lui Paul Preston, publicată în 2012). Peste 200.000 de execuții ale civililor în timpul Războiului Civil. Peste 20.000 de lichidări ale oponenților politici după aceea. Unii dintre cei care au fost implicați în brutalitățile anilor '30 au venit apoi în România, să ne învețe cum să clădim socialismul...
     În timpul dictaturii lui Franco, catalanii au fost supuși unui proces dur de represiune și deznaționalizare. Limba catalană a fost interzisă în școli și chiar pe stradă. În 1968, autoritățile de la Madrid i-au interzis unui concurent să cânte în refren în catalană la concursul Eurovision.
     Spania s-a democratizat foarte târziu, abia după moartea lui Franco, în 1975.
     La drept vorbind, Spania nu a devenit niciodată o democrație reală, performantă. În 1981, o lovitură militară de stat. Până acum câțiva ani, terorismul basc era activ. În 1982 a venit la putere Partidul Socialist. Stânga socialistă spaniolă este, și astăzi, una dintre cele mai radicale din Europa. Naționalismul spaniol (cultivat și de Dreapta, și de Stânga) este unul ofensiv și revanșard. Spania are constant un discurs ostil la adresa Marii Britanii, reclamând Gibraltarul cu toate că acesta este posesiune britanică încă din 1713. Și cu toate că imensa majoritate a locuitorilor (98 la sută) s-au pronunțat pentru respingerea unui plan prin care Spania ar fi exercitat, alături de Regatul Unit, suveranitatea asupra teritoriului.
     Încă de la anunțarea referendumului de către guvernul de la Barcelona, politicienii de la Madrid au acționat precum proverbiala "găină fără cap". Spre deosebire de guvernul de la Londra, care a permis organizarea referendumului pentru independență din Scoția, politicienii spanioli nu au avut decât un singur plan: represiunea. Inclusiv prin folosirea unor mijloace greu de imaginat în Europa anului 2017. Madridul a ordonat "Operațiunea Anubis". Tipografiile au fost scotocite de poliție, pentru a găsi și confisca materialele pentru referendum. Oamenii au fost arestați la grămadă: oficiali guvernamentali din Catalania, alături de simpli funcționari. Ușile primăriilor și redacțiilor de ziare au fost sparte. Trupe au fost aduse în Barcelona cu vase turistice, de croazieră, închiriate.
     Tot acest circ s-a dovedit contraproductiv. 90 la sută dintre cele 2,2 milioane de alegători ale căror voturi au fost numărate s-au pronunțat pentru independență. Unii oameni au venit în scaune cu rotile pentru a vota. Circa 770.000 de voturi au fost confiscate. Plus alți sute de mii de oameni cărora li s-a interzis un drept democratic.
     Reacțiile internaționale nu au întârziat. O scrisoare deschisă semnată de universitari din Marea Britanie și din Irlanda denunță represiunea din Spania, despre care se spune că a ajuns "la un nemaiîntâlnit din vremea dictaturii lui Franco". Celebrul club de fotbal FC Barcelona a anunțat că următorul meci va fi jucat fără spectatori în semn de protest față de violențele de pe străzile Cataloniei.
     Ce vor să obțină politicienii de la Madrid nu îmi este clar pentru că toate semnele sunt că au reușit să comită o eroare de proporții istorice. Catalonia va deveni, mai devreme sau mai târziu, independentă. Cu 7,5 milioane de locuitori, Catalonia ar fi un stat mai populat decât Bulgaria (7 milioane), Danemarca (5,7), Finlanda (5,5), Slovacia (5,5), Irlanda (5,3) sau Norvegia (5,2). Are un PIB pe cap de locuitor aproximativ egal cu acela al Franței. Asta în vreme ce politicienii de la Madrid au adus Spania în pragul falimentului, cu o datorie publică de 100% din PIB.
     Ce diferență este între Adunarea de la Alba-Iulia, în care românii din Transilvania au declarat separarea de Imperiul Austro-Ungar și mișcarea pentru independență a catalanilor? În principiu, niciuna. Catalanii au tot dreptul să ceară și să proclame un stat independent. Mai ales față de un regim care le răspunde cu gloanțe de cauciuc în lipsa unor argumente raționale. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de Bula în data de 03.10.2017, ora 00:23)  
 Au in comun ...falimentul, datoria aia NU e doar a ..Spaniei.
 Si niste politicieni jegosi , corupti si orbi care ii duc in groapa.


 
2.  Hait
    (mesaj trimis de Oarecare în data de 03.10.2017, ora 07:30)  
 Ne făcurăm specialiști și în istoria, democrația și economia spaniolă.
 Cu câtă ușurință ne dăm verdictul la toate.
 Deh, analiști, nu glumă ...


 
  2.1.   Inteleg asadar...  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Prostu satului , in data de 03.10.2017, ora 09:44)
 
 ... ca dl. Avramescu NU e calificat, in opinia dvs., sa faca aceasta analiza.
 Mai inteleg ca, de vreme ce dvs. STITI ca dansul nu e calificat, dvs. insiva sunteti calificat in aceasta speta. E o chestiune de logica simpla - daca tu insuti nu stii mare lucru despre un subiect, n-ai cum sa-ti dai seama ca altul greseste sau nu.
 Pai, atunci sa auzim ce are de spus un expert de talia dvs. - altceva decat ca dl. Avramescu habar n-are.
 Astept cu interes analiza dvs.


 
  2.2.   Cam asa sta treaba  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de Desteptul Cartierului , in data de 03.10.2017, ora 13:53)
 
 Din pacate avesti dreptate : prea multa lume isi
 exprima dezacordul cu ceva dar nu este in stare
 sa formuleze o opinie proprie cat de simpla !
 Asa vor sta lucrurile cata vreme in Romania
 scoala,invatamantul vor fi a n-spea roata la caruta...


 
  2.3.   Cum e poanta aia cu calu, drumul lung,prostul si g  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Radu , in data de 03.10.2017, ora 17:57)
 
 Habar nu am daca au sau nu dreptul la un stat independent. Si nici pe voi nu inteleg ce va doare. Ar trebui urmarit doar interesul ROMANIEI.Adica:
 a)Romania nu recunoaste nici o secesiune a nici unei regiuni din Europa sau aiurea din lume. Pentru ca este impotriva interesului sau.
 b)granitele se pot schimba doar cu acordul partilor. Vezi Cehoslovacia.
 C)Romania nu are interesul sa intre in UE regiuni separatiste. Deci noi trebuie sa opunem un veto Catalaniei. Sau Scotiei etc.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de Obama în data de 03.10.2017, ora 09:38)  
 bun, Spania a fost condusa pana in anii 70 autoritar. Imaginile de la tv au fost de-a dreptul scandaloase.
 pe de alta parte, Catalonia este cea mai bogata provincie spaniola, insa nu inseamna ca are dreptul de a isi proclama independenta de Spania. iar daca face asta, UE ce face? teoretic, Catalonia, ca stat independent, ar trebui sa urmeze procesul de aderare, nu? iar asta ar trebui sa se intample cu toate tarile care isi revendica autonomia.
 Catalonia este un caz fericit, avand o bunastare cunoscuta ca stat, dar ce s-ar intampa de ex cu tinutul Secuiesc? Ar vinde toti cartofii sau ar defrisa toate padurile din zona?


 
  3.1.   Asta cu dreptul la independenta...  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de Prostu satului , in data de 03.10.2017, ora 09:50)
 
 ... e o capcana. Ea provine dintr-o interpretare marginita si primitiva a democratiei, interpretata exclusiv in registrul de dictatura a majoritatii.
 Majoritatea a hotarat ca in Soania (Romania, Italia, Turcia etc.) nu se accepta dreptul la independenta/secesiune, prin urmare nu mai e nimic de facut, discutiile n-au rost, referendumurile nici atat, rien ne va plus. Curat constitutional, coane Fanica!
 Cat despre Tinutul Secuiesc... din pacate, cu sau fara autonomie/independenta, oricum nu mai au mult si defriseaza tot ce-a scapat (inca) drujbei lui Dumnezeu...


 
  3.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de Nagy , in data de 03.10.2017, ora 10:58)
 
 Articol corect.


 
  3.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 03.10.2017, ora 13:14)
 
 Să nu confundăm lucrurile. În Ținutul Secuiesc nu s-a vorbit niciodată de secesiune/independență. Nu au nici forța demografică să întemeieze un stat.
 
 Ei vor doar autonomie administrativă. Vor să vină bani de la centru, așa cum vin acum, prin redistribuirea taxelor și impozitelor din alte județe mai instărite, dar vor să îi administreze ei, fără dirijarea de la centru.


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de Cristi C în data de 03.10.2017, ora 13:06)  
 Niciodată nu mi s-a întâmplat să fiu 100% de acord cu un articol al autorului. O să țin minte această zi.
 
 Foarte frumos articol! Aș spune "la mai multe" dar nu îmi fac iluzii.


 
  4.1.   sa mori tu ?  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de gogu , in data de 03.10.2017, ora 13:46)
 
 Dumneata stii ce e ala un pupincurist ?


 
5.  Mai mult calm , stimabililor !
    (mesaj trimis de Adrian P. în data de 03.10.2017, ora 14:07)  
 Am impresia ca cei care se inflameaza si comenteaza cum se pricep contributiile domnului
 Avramescu nu tin seama de caracterul (specia)
 rubricii pe care domnia sa o sustine in "Bursa":
 este "cursivul"de alta data si e bine ca redactia
 mai cultiva acest gen ! Asemenea interventii
 nu-si propun definitiva lamurire a unor fapte sau
 situatii , asa ca prea marea incrancenare a unor
 cititori starneste nedumerirea celor mai cu capul
 pe umeri ...


 
6.  O viziune excelenta.
    (mesaj trimis de Alex în data de 04.10.2017, ora 03:22)  
 Una dintre cele mai bune analize care circula pe internet in limba romana. Am fost stupefiat de stiriile false si interesate ale altor ziare romanesti si Antena3. Dar si de opinia multor romani care din ignoranta compara Catalonia cu state de mana a treia, sau preiau opinii cum ca nu e viabil economic. Va fi una din cele mai bogate tari din Europa, din toate punctele de vedere, in special cultural. Limba catalana este limba cea mai apropiata de limba romana in termeni de lexic si gramatical dintre toate limbiile vorbite, pare una si aceeasi. Cred ca numai din acest motiv ar merita o atentie si un respect special. Si adaug ca problema de fond este ne-condamnarea franquismului de catre niciun guvern central al democratiei spaniole, ba mai mult partidul popular este insusi mostenitorul vizibil al acelui sistem totalitar. Societatea catalana este cu mult inaintea Spaniei, care refuza sa tina pasul cu modernismul.


 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Miscellanea, 20:44
     Primăria Municipiului București (PMB) precizează că nu are pârghiile legale pentru a se implica în montarea scurturilor de siguranță în stațiile Metrorex, întrucât această instituție se află în administrarea Ministerului Transporturilor, și nu a Municipalității.  detalii
Politică, 20:25
     Porțile Palatului Regal nu se vor închide în această noapte, pentru ca toți cei care doresc să aducă un ultim omagiu Regelui Mihai să o poată face.  detalii
Internaţional, 19:53
     Comisia Europeană (CE) invită regiunile aflate în tranziție industrială să își exprime interesul pentru a beneficia de sprijin personalizat din partea UE în vederea modernizării propriilor sectoare industriale.  detalii
Piaţa de Capital, 19:51
     Raport tranzacționare ATS 14.12.2017  detalii
Piaţa de Capital, 19:50
     Raport tranzacționare BVB 14.12.2017  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
14.12.2017
BVB
     * Acțiunile Electrica au mai pierdut 1,82%, până la 10,78 lei/unitate
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a fost de 64,3 milioane lei, peste media zilnică anuală de 47,9 milioane lei și...  detalii
14.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, investitorii așteptând anunțul băncii centrale americane (Fed) privind politica sa monetară viitoare.  detalii
13.12.2017
BVB
     * "Întotdeauna, din piețele mici, se iese mai repede decât din cele mari, pentru că lichiditatea este mai scăzută", punctează analistul
     * "Deal" de aproape 17 milioane de lei cu titlurile DIGI
       Ședința de tranzacționare de ieri de la Bursa de Valori București (BVB) a fost marcată de o nouă scădere generalizată a pieței, toți indicii bursei suferind deprecieri ale cotațiilor.  detalii
13.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele europene au urmat un curs ascendent ieri, în baza avansului din sectorul petrolului și gazelor.  detalii
12.12.2017
BVB / SCĂDERI PE LINIE LA BVB
     * Lichiditate de numai 30 de milioane de lei
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de luni, printr--o tranzacție realizată pe piața "deal", în valoare de 7,38 milioane...  detalii
12.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au fluctuat ieri, în prima zi a unei săptămâni în care sunt așteptate reuniuni importante de politică monetară în SUA și Europa.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0007
2,3690
3,0517
4,9642
0,1804
0,6224
0,2191
4,6332
5,2671
1,4746
3,4752
0,2288
0,4753
1,0975
0,0668
0,4670
1,0209
3,9185
0,2908
1,1838
0,5929
0,0609
0,3596
0,2057
2,7403
0,0388
0,1429
1,0668
0,6140
0,1205
158,2582
5,5438
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  details
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  details
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  details
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  details
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  details
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  details
24.11.2017
     * Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, scheduled for meetings with the board
     * Both candidates seem to be closet o the group in the shareholder structure of the BSE
     * George Butunoiu is in charge of recruitment
     * The waiting list may include a few foreigners, including former BRD executive Jacek Panczyk
       According to some market sources, banker Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, Chief Investment Officer at NN Pensii România, will hold interviews in the beginning of next week with the Board of the BSE, after Ludwik Sobolewski's term expired in the summer.  details
23.11.2017
PATRICIA SUÁREZ RAMÍREZ, THE PRESIDENT OF THE ASSOCIATION OF FINANCIAL CONSUMERS OF SPAIN:
     * The head of the ASUFIN: "The ruling of the Supreme Court of Spain in which the Andriciuc case has been invoked will be part of the Spanish case law and the lower courts will be required to apply the principle that underlies this decision"
       The ruling issued by the Court of Justice of the European Union (CJUE) in the Andriciuc versus Banca Românească case represents a great advantage for Spanish debtors, said Patricia Suarez Ramírez, the president of the Association of Financial Consumers in Spain (ASUFIN), as part of a response recently sent to BURSA.  details
22.11.2017
     * Dragnea: "Those who are against me are hiding behind institutions"
       The president of the Chamber of Deputies, Liviu Dragnea, leader of the PSD, thinks that his enemies are hiding behind some institutions, "they crucify people", and the real stake is "the blocking of the Laws concerning the Justice system".  details
21.11.2017
     The Council of the European Union and the European Parliament have sent to the ECB, in the beginning of this year, a request concerning the sending of some proposals to revise the framework for managing crises.  details
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
13.11.2017
     In October, the Romanian Commercial Bank, through Schoenherr și Asociații, has submitted, with the County Court of Bihor, a request for the insolvency of the European Drinks group, owned by the Micula brothers. That group includes: European Drinks, Transilvania General Import-Export, European Food, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Rieni Drinks.  details
.