BURSA 03.10.2017

CĂTĂLIN AVRAMESCU
 
mărește imaginea
CĂTĂLIN AVRAMESCU      Scenele sunt șocante. Mii de oameni rupți în bătaie de poliție. Femei trântite pe trotuar și călcate în picioare. Bătrâni cu mâinile sucite și urcați, la grămadă, în dube. Oficial, 888 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Acestea au fost scenele de la referendumul pentru independența Cata¬loniei.
     "Incompetență" scrie pe toate aceste imagini. Guvernul de la Madrid a făcut, cu această ocazie, toate greșelile pe care le putea face. Zecile de mii de polițiști în armuri negre, din plastic, desfășurate pe străzi. Întreruperea abuzivă a Internetului la unele adrese. Spania și-a arătat un chip schimonosit, autoritar.
     Mă ocup cu istoria ideilor politice, astfel încât nu am fost surprins. De fapt, chiar mă așteptam. Democrația spaniolă este o invenție recentă. Spania a avut, timp de decenii întregi, unul dintre cele mai represive regimuri din Europa, acela al lui Franco. În prima jumătate a secolului XX, Stânga și Dreapta au comis, în Spania, crime înfiorătoare. Una din lucrările despre acea perioadă se numește "Holocaustul spaniol" (este vorba despre cartea lui Paul Preston, publicată în 2012). Peste 200.000 de execuții ale civililor în timpul Războiului Civil. Peste 20.000 de lichidări ale oponenților politici după aceea. Unii dintre cei care au fost implicați în brutalitățile anilor '30 au venit apoi în România, să ne învețe cum să clădim socialismul...
     În timpul dictaturii lui Franco, catalanii au fost supuși unui proces dur de represiune și deznaționalizare. Limba catalană a fost interzisă în școli și chiar pe stradă. În 1968, autoritățile de la Madrid i-au interzis unui concurent să cânte în refren în catalană la concursul Eurovision.
     Spania s-a democratizat foarte târziu, abia după moartea lui Franco, în 1975.
     La drept vorbind, Spania nu a devenit niciodată o democrație reală, performantă. În 1981, o lovitură militară de stat. Până acum câțiva ani, terorismul basc era activ. În 1982 a venit la putere Partidul Socialist. Stânga socialistă spaniolă este, și astăzi, una dintre cele mai radicale din Europa. Naționalismul spaniol (cultivat și de Dreapta, și de Stânga) este unul ofensiv și revanșard. Spania are constant un discurs ostil la adresa Marii Britanii, reclamând Gibraltarul cu toate că acesta este posesiune britanică încă din 1713. Și cu toate că imensa majoritate a locuitorilor (98 la sută) s-au pronunțat pentru respingerea unui plan prin care Spania ar fi exercitat, alături de Regatul Unit, suveranitatea asupra teritoriului.
     Încă de la anunțarea referendumului de către guvernul de la Barcelona, politicienii de la Madrid au acționat precum proverbiala "găină fără cap". Spre deosebire de guvernul de la Londra, care a permis organizarea referendumului pentru independență din Scoția, politicienii spanioli nu au avut decât un singur plan: represiunea. Inclusiv prin folosirea unor mijloace greu de imaginat în Europa anului 2017. Madridul a ordonat "Operațiunea Anubis". Tipografiile au fost scotocite de poliție, pentru a găsi și confisca materialele pentru referendum. Oamenii au fost arestați la grămadă: oficiali guvernamentali din Catalania, alături de simpli funcționari. Ușile primăriilor și redacțiilor de ziare au fost sparte. Trupe au fost aduse în Barcelona cu vase turistice, de croazieră, închiriate.
     Tot acest circ s-a dovedit contraproductiv. 90 la sută dintre cele 2,2 milioane de alegători ale căror voturi au fost numărate s-au pronunțat pentru independență. Unii oameni au venit în scaune cu rotile pentru a vota. Circa 770.000 de voturi au fost confiscate. Plus alți sute de mii de oameni cărora li s-a interzis un drept democratic.
     Reacțiile internaționale nu au întârziat. O scrisoare deschisă semnată de universitari din Marea Britanie și din Irlanda denunță represiunea din Spania, despre care se spune că a ajuns "la un nemaiîntâlnit din vremea dictaturii lui Franco". Celebrul club de fotbal FC Barcelona a anunțat că următorul meci va fi jucat fără spectatori în semn de protest față de violențele de pe străzile Cataloniei.
     Ce vor să obțină politicienii de la Madrid nu îmi este clar pentru că toate semnele sunt că au reușit să comită o eroare de proporții istorice. Catalonia va deveni, mai devreme sau mai târziu, independentă. Cu 7,5 milioane de locuitori, Catalonia ar fi un stat mai populat decât Bulgaria (7 milioane), Danemarca (5,7), Finlanda (5,5), Slovacia (5,5), Irlanda (5,3) sau Norvegia (5,2). Are un PIB pe cap de locuitor aproximativ egal cu acela al Franței. Asta în vreme ce politicienii de la Madrid au adus Spania în pragul falimentului, cu o datorie publică de 100% din PIB.
     Ce diferență este între Adunarea de la Alba-Iulia, în care românii din Transilvania au declarat separarea de Imperiul Austro-Ungar și mișcarea pentru independență a catalanilor? În principiu, niciuna. Catalanii au tot dreptul să ceară și să proclame un stat independent. Mai ales față de un regim care le răspunde cu gloanțe de cauciuc în lipsa unor argumente raționale. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de Bula în data de 03.10.2017, ora 00:23)  
 Au in comun ...falimentul, datoria aia NU e doar a ..Spaniei.
 Si niste politicieni jegosi , corupti si orbi care ii duc in groapa.


 
2.  Hait
    (mesaj trimis de Oarecare în data de 03.10.2017, ora 07:30)  
 Ne făcurăm specialiști și în istoria, democrația și economia spaniolă.
 Cu câtă ușurință ne dăm verdictul la toate.
 Deh, analiști, nu glumă ...


 
  2.1.   Inteleg asadar...  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Prostu satului , in data de 03.10.2017, ora 09:44)
 
 ... ca dl. Avramescu NU e calificat, in opinia dvs., sa faca aceasta analiza.
 Mai inteleg ca, de vreme ce dvs. STITI ca dansul nu e calificat, dvs. insiva sunteti calificat in aceasta speta. E o chestiune de logica simpla - daca tu insuti nu stii mare lucru despre un subiect, n-ai cum sa-ti dai seama ca altul greseste sau nu.
 Pai, atunci sa auzim ce are de spus un expert de talia dvs. - altceva decat ca dl. Avramescu habar n-are.
 Astept cu interes analiza dvs.


 
  2.2.   Cam asa sta treaba  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de Desteptul Cartierului , in data de 03.10.2017, ora 13:53)
 
 Din pacate avesti dreptate : prea multa lume isi
 exprima dezacordul cu ceva dar nu este in stare
 sa formuleze o opinie proprie cat de simpla !
 Asa vor sta lucrurile cata vreme in Romania
 scoala,invatamantul vor fi a n-spea roata la caruta...


 
  2.3.   Cum e poanta aia cu calu, drumul lung,prostul si g  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Radu , in data de 03.10.2017, ora 17:57)
 
 Habar nu am daca au sau nu dreptul la un stat independent. Si nici pe voi nu inteleg ce va doare. Ar trebui urmarit doar interesul ROMANIEI.Adica:
 a)Romania nu recunoaste nici o secesiune a nici unei regiuni din Europa sau aiurea din lume. Pentru ca este impotriva interesului sau.
 b)granitele se pot schimba doar cu acordul partilor. Vezi Cehoslovacia.
 C)Romania nu are interesul sa intre in UE regiuni separatiste. Deci noi trebuie sa opunem un veto Catalaniei. Sau Scotiei etc.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de Obama în data de 03.10.2017, ora 09:38)  
 bun, Spania a fost condusa pana in anii 70 autoritar. Imaginile de la tv au fost de-a dreptul scandaloase.
 pe de alta parte, Catalonia este cea mai bogata provincie spaniola, insa nu inseamna ca are dreptul de a isi proclama independenta de Spania. iar daca face asta, UE ce face? teoretic, Catalonia, ca stat independent, ar trebui sa urmeze procesul de aderare, nu? iar asta ar trebui sa se intample cu toate tarile care isi revendica autonomia.
 Catalonia este un caz fericit, avand o bunastare cunoscuta ca stat, dar ce s-ar intampa de ex cu tinutul Secuiesc? Ar vinde toti cartofii sau ar defrisa toate padurile din zona?


 
  3.1.   Asta cu dreptul la independenta...  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de Prostu satului , in data de 03.10.2017, ora 09:50)
 
 ... e o capcana. Ea provine dintr-o interpretare marginita si primitiva a democratiei, interpretata exclusiv in registrul de dictatura a majoritatii.
 Majoritatea a hotarat ca in Soania (Romania, Italia, Turcia etc.) nu se accepta dreptul la independenta/secesiune, prin urmare nu mai e nimic de facut, discutiile n-au rost, referendumurile nici atat, rien ne va plus. Curat constitutional, coane Fanica!
 Cat despre Tinutul Secuiesc... din pacate, cu sau fara autonomie/independenta, oricum nu mai au mult si defriseaza tot ce-a scapat (inca) drujbei lui Dumnezeu...


 
  3.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de Nagy , in data de 03.10.2017, ora 10:58)
 
 Articol corect.


 
  3.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 03.10.2017, ora 13:14)
 
 Să nu confundăm lucrurile. În Ținutul Secuiesc nu s-a vorbit niciodată de secesiune/independență. Nu au nici forța demografică să întemeieze un stat.
 
 Ei vor doar autonomie administrativă. Vor să vină bani de la centru, așa cum vin acum, prin redistribuirea taxelor și impozitelor din alte județe mai instărite, dar vor să îi administreze ei, fără dirijarea de la centru.


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de Cristi C în data de 03.10.2017, ora 13:06)  
 Niciodată nu mi s-a întâmplat să fiu 100% de acord cu un articol al autorului. O să țin minte această zi.
 
 Foarte frumos articol! Aș spune "la mai multe" dar nu îmi fac iluzii.


 
  4.1.   sa mori tu ?  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de gogu , in data de 03.10.2017, ora 13:46)
 
 Dumneata stii ce e ala un pupincurist ?


 
5.  Mai mult calm , stimabililor !
    (mesaj trimis de Adrian P. în data de 03.10.2017, ora 14:07)  
 Am impresia ca cei care se inflameaza si comenteaza cum se pricep contributiile domnului
 Avramescu nu tin seama de caracterul (specia)
 rubricii pe care domnia sa o sustine in "Bursa":
 este "cursivul"de alta data si e bine ca redactia
 mai cultiva acest gen ! Asemenea interventii
 nu-si propun definitiva lamurire a unor fapte sau
 situatii , asa ca prea marea incrancenare a unor
 cititori starneste nedumerirea celor mai cu capul
 pe umeri ...


 
6.  O viziune excelenta.
    (mesaj trimis de Alex în data de 04.10.2017, ora 03:22)  
 Una dintre cele mai bune analize care circula pe internet in limba romana. Am fost stupefiat de stiriile false si interesate ale altor ziare romanesti si Antena3. Dar si de opinia multor romani care din ignoranta compara Catalonia cu state de mana a treia, sau preiau opinii cum ca nu e viabil economic. Va fi una din cele mai bogate tari din Europa, din toate punctele de vedere, in special cultural. Limba catalana este limba cea mai apropiata de limba romana in termeni de lexic si gramatical dintre toate limbiile vorbite, pare una si aceeasi. Cred ca numai din acest motiv ar merita o atentie si un respect special. Si adaug ca problema de fond este ne-condamnarea franquismului de catre niciun guvern central al democratiei spaniole, ba mai mult partidul popular este insusi mostenitorul vizibil al acelui sistem totalitar. Societatea catalana este cu mult inaintea Spaniei, care refuza sa tina pasul cu modernismul.


 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Internaţional, 20:56
     Liderul PSD, Liviu Dragnea, neagă, într-un mesaj transmis Digi24, că Guvernul ar intenționa să adopte în ședința de marți o Ordonanță de Urgență privind amnistia și grațierea, scrie News.ro.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 20:22
Putin
     Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, la Helsinki, că a conveit împreună cu omologul său american Donald Trump să continue discuții aprofundate cu privire la problema controlului armamentului, relatează The Associated Press.  click să citești tot articolul
Internaţional, 19:52
Trump:
     Statele Unite și Rusia este necesar să găsească căi de "cooperare în urmărirea intereselor comune", a îndemnat luni, la Helsinki, președintele american Donald Trump, relatează The Associated Press.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 19:19
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au închis în teritoriu pozitiv în prima ședință de tranzacționare a săptămânii, lichiditatea totală fiind de 15,42 milioane de lei (3,31 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Miscellanea, 18:51
     Ministrul Transporturilor, Lucian Șova a participat, luni 16 iulie a.c., la Londra la ceremonia de semnare a contractului prin care TAROM achiziționează cinci aeronave Boeing 737-MAX 8, construite special pentru operatorul nostru național, conform unui comunicat de presă remis Redacției noastre.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
16.07.2018
BVB
     * Avans de 0,27% pentru BET-NG
     
     Ultima ședință de tranzacționare a săptămânii de la Bursa de Valori București (BVB) s-a încheiat în teritoriul pozitiv din punctul de vedere al cotațiilor, opt...  click să citești tot articolul
16.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs pozitiv vineri, în condițiile în care investitorii și-au îndreptat atenția către rezultatele financiare anunțate de băncile din SUA.  click să citești tot articolul
13.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile societăților listate la bursele europene au înregistrat, ieri, o ușoară redresare față de ziua anterioară, când investitorii aveau temeri legate de escaladarea războiului comercial dintre...  click să citești tot articolul
13.07.2018
BVB
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii, a fost de 16,19 milioane de lei, atât sub cel din ședința...  click să citești tot articolul
12.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au scăzut semnificativ ieri, pe fondul escaladării războiului comercial dintre SUA și China.  click să citești tot articolul
12.07.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat un volum de tranzacționare de 64,27 milioane de lei, în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, peste cel din ședința...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 16 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9583
2.3800
3.0258
3.9781
0.1800
0.6244
0.2223
4.6550
5.2757
1.4457
3.5378
0.2400
0.4913
1.0811
0.0640
0.4500
0.8220
3.9774
0.3013
1.0331
0.5960
0.0579
0.3530
0.2115
2.6971
0.0394
0.1518
1.0828
0.6294
0.1195
159.1016
5.5979
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.