Electrica Furnizare
CONFERINȚA "Fondurile Europene" - Ediția a IX-a
BURSA 03.10.2017

CĂTĂLIN AVRAMESCU
 
mărește imaginea
CĂTĂLIN AVRAMESCU      Scenele sunt șocante. Mii de oameni rupți în bătaie de poliție. Femei trântite pe trotuar și călcate în picioare. Bătrâni cu mâinile sucite și urcați, la grămadă, în dube. Oficial, 888 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Acestea au fost scenele de la referendumul pentru independența Cata¬loniei.
     "Incompetență" scrie pe toate aceste imagini. Guvernul de la Madrid a făcut, cu această ocazie, toate greșelile pe care le putea face. Zecile de mii de polițiști în armuri negre, din plastic, desfășurate pe străzi. Întreruperea abuzivă a Internetului la unele adrese. Spania și-a arătat un chip schimonosit, autoritar.
     Mă ocup cu istoria ideilor politice, astfel încât nu am fost surprins. De fapt, chiar mă așteptam. Democrația spaniolă este o invenție recentă. Spania a avut, timp de decenii întregi, unul dintre cele mai represive regimuri din Europa, acela al lui Franco. În prima jumătate a secolului XX, Stânga și Dreapta au comis, în Spania, crime înfiorătoare. Una din lucrările despre acea perioadă se numește "Holocaustul spaniol" (este vorba despre cartea lui Paul Preston, publicată în 2012). Peste 200.000 de execuții ale civililor în timpul Războiului Civil. Peste 20.000 de lichidări ale oponenților politici după aceea. Unii dintre cei care au fost implicați în brutalitățile anilor '30 au venit apoi în România, să ne învețe cum să clădim socialismul...
     În timpul dictaturii lui Franco, catalanii au fost supuși unui proces dur de represiune și deznaționalizare. Limba catalană a fost interzisă în școli și chiar pe stradă. În 1968, autoritățile de la Madrid i-au interzis unui concurent să cânte în refren în catalană la concursul Eurovision.
     Spania s-a democratizat foarte târziu, abia după moartea lui Franco, în 1975.
     La drept vorbind, Spania nu a devenit niciodată o democrație reală, performantă. În 1981, o lovitură militară de stat. Până acum câțiva ani, terorismul basc era activ. În 1982 a venit la putere Partidul Socialist. Stânga socialistă spaniolă este, și astăzi, una dintre cele mai radicale din Europa. Naționalismul spaniol (cultivat și de Dreapta, și de Stânga) este unul ofensiv și revanșard. Spania are constant un discurs ostil la adresa Marii Britanii, reclamând Gibraltarul cu toate că acesta este posesiune britanică încă din 1713. Și cu toate că imensa majoritate a locuitorilor (98 la sută) s-au pronunțat pentru respingerea unui plan prin care Spania ar fi exercitat, alături de Regatul Unit, suveranitatea asupra teritoriului.
     Încă de la anunțarea referendumului de către guvernul de la Barcelona, politicienii de la Madrid au acționat precum proverbiala "găină fără cap". Spre deosebire de guvernul de la Londra, care a permis organizarea referendumului pentru independență din Scoția, politicienii spanioli nu au avut decât un singur plan: represiunea. Inclusiv prin folosirea unor mijloace greu de imaginat în Europa anului 2017. Madridul a ordonat "Operațiunea Anubis". Tipografiile au fost scotocite de poliție, pentru a găsi și confisca materialele pentru referendum. Oamenii au fost arestați la grămadă: oficiali guvernamentali din Catalania, alături de simpli funcționari. Ușile primăriilor și redacțiilor de ziare au fost sparte. Trupe au fost aduse în Barcelona cu vase turistice, de croazieră, închiriate.
     Tot acest circ s-a dovedit contraproductiv. 90 la sută dintre cele 2,2 milioane de alegători ale căror voturi au fost numărate s-au pronunțat pentru independență. Unii oameni au venit în scaune cu rotile pentru a vota. Circa 770.000 de voturi au fost confiscate. Plus alți sute de mii de oameni cărora li s-a interzis un drept democratic.
     Reacțiile internaționale nu au întârziat. O scrisoare deschisă semnată de universitari din Marea Britanie și din Irlanda denunță represiunea din Spania, despre care se spune că a ajuns "la un nemaiîntâlnit din vremea dictaturii lui Franco". Celebrul club de fotbal FC Barcelona a anunțat că următorul meci va fi jucat fără spectatori în semn de protest față de violențele de pe străzile Cataloniei.
     Ce vor să obțină politicienii de la Madrid nu îmi este clar pentru că toate semnele sunt că au reușit să comită o eroare de proporții istorice. Catalonia va deveni, mai devreme sau mai târziu, independentă. Cu 7,5 milioane de locuitori, Catalonia ar fi un stat mai populat decât Bulgaria (7 milioane), Danemarca (5,7), Finlanda (5,5), Slovacia (5,5), Irlanda (5,3) sau Norvegia (5,2). Are un PIB pe cap de locuitor aproximativ egal cu acela al Franței. Asta în vreme ce politicienii de la Madrid au adus Spania în pragul falimentului, cu o datorie publică de 100% din PIB.
     Ce diferență este între Adunarea de la Alba-Iulia, în care românii din Transilvania au declarat separarea de Imperiul Austro-Ungar și mișcarea pentru independență a catalanilor? În principiu, niciuna. Catalanii au tot dreptul să ceară și să proclame un stat independent. Mai ales față de un regim care le răspunde cu gloanțe de cauciuc în lipsa unor argumente raționale. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de Bula în data de 03.10.2017, ora 00:23)  
 Au in comun ...falimentul, datoria aia NU e doar a ..Spaniei.
 Si niste politicieni jegosi , corupti si orbi care ii duc in groapa.


 
2.  Hait
    (mesaj trimis de Oarecare în data de 03.10.2017, ora 07:30)  
 Ne făcurăm specialiști și în istoria, democrația și economia spaniolă.
 Cu câtă ușurință ne dăm verdictul la toate.
 Deh, analiști, nu glumă ...


 
  2.1.   Inteleg asadar...  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Prostu satului , in data de 03.10.2017, ora 09:44)
 
 ... ca dl. Avramescu NU e calificat, in opinia dvs., sa faca aceasta analiza.
 Mai inteleg ca, de vreme ce dvs. STITI ca dansul nu e calificat, dvs. insiva sunteti calificat in aceasta speta. E o chestiune de logica simpla - daca tu insuti nu stii mare lucru despre un subiect, n-ai cum sa-ti dai seama ca altul greseste sau nu.
 Pai, atunci sa auzim ce are de spus un expert de talia dvs. - altceva decat ca dl. Avramescu habar n-are.
 Astept cu interes analiza dvs.


 
  2.2.   Cam asa sta treaba  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de Desteptul Cartierului , in data de 03.10.2017, ora 13:53)
 
 Din pacate avesti dreptate : prea multa lume isi
 exprima dezacordul cu ceva dar nu este in stare
 sa formuleze o opinie proprie cat de simpla !
 Asa vor sta lucrurile cata vreme in Romania
 scoala,invatamantul vor fi a n-spea roata la caruta...


 
  2.3.   Cum e poanta aia cu calu, drumul lung,prostul si g  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Radu , in data de 03.10.2017, ora 17:57)
 
 Habar nu am daca au sau nu dreptul la un stat independent. Si nici pe voi nu inteleg ce va doare. Ar trebui urmarit doar interesul ROMANIEI.Adica:
 a)Romania nu recunoaste nici o secesiune a nici unei regiuni din Europa sau aiurea din lume. Pentru ca este impotriva interesului sau.
 b)granitele se pot schimba doar cu acordul partilor. Vezi Cehoslovacia.
 C)Romania nu are interesul sa intre in UE regiuni separatiste. Deci noi trebuie sa opunem un veto Catalaniei. Sau Scotiei etc.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de Obama în data de 03.10.2017, ora 09:38)  
 bun, Spania a fost condusa pana in anii 70 autoritar. Imaginile de la tv au fost de-a dreptul scandaloase.
 pe de alta parte, Catalonia este cea mai bogata provincie spaniola, insa nu inseamna ca are dreptul de a isi proclama independenta de Spania. iar daca face asta, UE ce face? teoretic, Catalonia, ca stat independent, ar trebui sa urmeze procesul de aderare, nu? iar asta ar trebui sa se intample cu toate tarile care isi revendica autonomia.
 Catalonia este un caz fericit, avand o bunastare cunoscuta ca stat, dar ce s-ar intampa de ex cu tinutul Secuiesc? Ar vinde toti cartofii sau ar defrisa toate padurile din zona?


 
  3.1.   Asta cu dreptul la independenta...  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de Prostu satului , in data de 03.10.2017, ora 09:50)
 
 ... e o capcana. Ea provine dintr-o interpretare marginita si primitiva a democratiei, interpretata exclusiv in registrul de dictatura a majoritatii.
 Majoritatea a hotarat ca in Soania (Romania, Italia, Turcia etc.) nu se accepta dreptul la independenta/secesiune, prin urmare nu mai e nimic de facut, discutiile n-au rost, referendumurile nici atat, rien ne va plus. Curat constitutional, coane Fanica!
 Cat despre Tinutul Secuiesc... din pacate, cu sau fara autonomie/independenta, oricum nu mai au mult si defriseaza tot ce-a scapat (inca) drujbei lui Dumnezeu...


 
  3.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de Nagy , in data de 03.10.2017, ora 10:58)
 
 Articol corect.


 
  3.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 03.10.2017, ora 13:14)
 
 Să nu confundăm lucrurile. În Ținutul Secuiesc nu s-a vorbit niciodată de secesiune/independență. Nu au nici forța demografică să întemeieze un stat.
 
 Ei vor doar autonomie administrativă. Vor să vină bani de la centru, așa cum vin acum, prin redistribuirea taxelor și impozitelor din alte județe mai instărite, dar vor să îi administreze ei, fără dirijarea de la centru.


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de Cristi C în data de 03.10.2017, ora 13:06)  
 Niciodată nu mi s-a întâmplat să fiu 100% de acord cu un articol al autorului. O să țin minte această zi.
 
 Foarte frumos articol! Aș spune "la mai multe" dar nu îmi fac iluzii.


 
  4.1.   sa mori tu ?  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de gogu , in data de 03.10.2017, ora 13:46)
 
 Dumneata stii ce e ala un pupincurist ?


 
5.  Mai mult calm , stimabililor !
    (mesaj trimis de Adrian P. în data de 03.10.2017, ora 14:07)  
 Am impresia ca cei care se inflameaza si comenteaza cum se pricep contributiile domnului
 Avramescu nu tin seama de caracterul (specia)
 rubricii pe care domnia sa o sustine in "Bursa":
 este "cursivul"de alta data si e bine ca redactia
 mai cultiva acest gen ! Asemenea interventii
 nu-si propun definitiva lamurire a unor fapte sau
 situatii , asa ca prea marea incrancenare a unor
 cititori starneste nedumerirea celor mai cu capul
 pe umeri ...


 
6.  O viziune excelenta.
    (mesaj trimis de Alex în data de 04.10.2017, ora 03:22)  
 Una dintre cele mai bune analize care circula pe internet in limba romana. Am fost stupefiat de stiriile false si interesate ale altor ziare romanesti si Antena3. Dar si de opinia multor romani care din ignoranta compara Catalonia cu state de mana a treia, sau preiau opinii cum ca nu e viabil economic. Va fi una din cele mai bogate tari din Europa, din toate punctele de vedere, in special cultural. Limba catalana este limba cea mai apropiata de limba romana in termeni de lexic si gramatical dintre toate limbiile vorbite, pare una si aceeasi. Cred ca numai din acest motiv ar merita o atentie si un respect special. Si adaug ca problema de fond este ne-condamnarea franquismului de catre niciun guvern central al democratiei spaniole, ba mai mult partidul popular este insusi mostenitorul vizibil al acelui sistem totalitar. Societatea catalana este cu mult inaintea Spaniei, care refuza sa tina pasul cu modernismul.


 
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.10.2017
BVB
     Ședința din penultima zi de tranzacționare a săptămânii a înregistrat o lichiditate de 32,82 milioane de lei, mai mare decât cea înregistrată miercuri, de 31 milioane de lei, dar sub media zilnică...  detalii
20.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile companiilor listate la bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza escaladării tensiunilor politice din Spania.  detalii
19.10.2017
BVB
     * Acțiunile "Aerostar" - avans de aproape 15%, după semnarea memorandumului cu "Raytheon International Defence System" privind înzestrarea armatei cu sisteme Patriot
       Piața Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 31 milioane de lei (6,75 milioane euro), sub media zilnică a acestui an (48,13 milioane...  detalii
19.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  detalii
18.10.2017
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     * Acțiunile "Impact Developer & Contractor" înregistrează un salt de 3,04%
       După evoluția mixtă de luni a indicilor Bursei de Valori București (BVB), ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de creșterea generală a pieței, în contextul unui rulaj de aproape 24...  detalii
18.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au scăzut ieri, în majoritate, în special cele din sectorul auto, din cauza slăbirii cererii din domeniu.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 octombrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0552
2,3507
3,1140
3,9646
0,1788
0,6176
0,2207
4,5975
5,1203
1,4922
3,4365
0,2242
0,4883
1,0831
0,0676
0,4769
1,0615
3,8945
0,2846
1,2299
0,5882
0,0599
0,3443
0,2062
2,7187
0,0386
0,1467
1,0603
0,6125
0,1174
160,3963
5,4940
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.10.2017
AFTER FINDING THAT THE STRATEGY OF RAIFFEISEN BANK WAS DISHONEST
     * Daniel Zamfir: "It has been proven that Raiffeisen has cheated people. There is nothing left to debate"
     * Bogdan Pandelică: "The order for the cessation of the unfair practice of Raiffeisen Bank has been issued, I will sign it in a few days"
       All the banks that have granted CHF loans will be audited by the National Consumer Protection Authority (ANPC), its chairman Bogdan Pandelică, announced yesterday in the Economic Commission of the Senate.  details
18.10.2017
OVIDIU DEMETRESCU, ARBA:
     * The management of the company accepted two applications that were sent in late, for the elections of October 26th, claiming they were submitted "within reasonable delays"
     * "I think that we are embarrassing ourselves, by the mere fact that we were able to interpret the law in such a way", said Ovidiu Demetrescu
     * "Demetrescu: "ASF and BVB should react, in the case of Electrica, if they had a management with a free spirit"
       The directors of "Electrica" (EL) violated the law when accepting the applications backed by the government for the elections of the new management, recorded eight minutes after the deadline from the convening notice, claiming they were submitted "within a reasonable delay", says Ovidiu Demetrescu, the president of the Romanian Association for Good Management (Asociația Română de Bună Administrare - ARBA).  details
16.10.2017
EXCLUSIVE
     * "The US and Saudi Arabia - the main sponsors of terrorism in the world"
     * (Interview with His Excellency, Mr. Hamid Moayyer, ambassador of the Republic of Iran in Romania)
       Donald Trump, the United States president, must decide by October 15th whether or not he will certify if Iran has followed the terms of the nuclear agreement signed in 2015 by Iran and six major western powers.  details
12.10.2017
EARTHLY LAWS, IGNORED ON THE BSE PLANET
     The Bucharest Stock Exchange (BVB), the operator of the Romanian capital market, still stands by the nonsensical claim made by its former CEO Ludwik Sobolewski, that his contract expired on August 21st, but not his mandate.  details
12.10.2017
AT THE INVESTIGATIVE COMMISSION OF THE ACTIVITY OF THE ANRE
     * Sources: PSD has four names for the head of the ANRE
     * Rumored names: Florentin Pandele, mayor of Voluntari, Iulian Iancu, president of the Industries Commission, former prime-minister Sorin Grindeanu and deputy Eugen Nicolicea
       Niculae Havrileț, the president of the National Authority for Regulation in the Energy Sector (ANRE), together with other members of the Regulatory Committee of the ANRE, will arrive before the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE.  details
11.10.2017
RADU CRĂCIUN, APAPR, ABOUT THE INVESTMENT OF PRIVATE PENSION FUNDS IN DIGI, A COMPANY WHICH HAS CRIMINAL ISSUES:
     Mandatory private pension funds which have invested in Digi Communications, the parent company of RCS&RDS, which was indicted on money laundering and offering bribes, have taken this operating risk into account, by offering a lower price in the IPO, Radu Crăciun, member on the Board of Directors of the Romanian Association of Privately Managed Pensions (APAPR).  details
09.10.2017
     President of BURSA Press Group, Florian Goldstein (MAKE), participated, as speaker, on September 26th, at a debate regarding the future of the European Union, in Brussels, at the invitation of Group of the European People's Party.
     The subject of the debate can be synthesized in four questions:
     1. Would it be recommendable for the EU Non-Eurozone States to adopt Euro currency?(...)
     -------------
     Question nr.1 answers given by my fellow citizens are divided, and this summer polemic between the Euro MP Theodor Stolojan and Daniel Daianu (member of the Romanian National Bank Board of Directors) in the financial newspaper BURSA has shaped up the idea we could adopt Euro anytime (given the condition of maintaining the macroeconomic balances), an idea opposed to the one claiming Euro adoption should wait till the convergence criteria would be fulfilled.  details
09.10.2017
UNICREDIT WARNS THAT THE ROMANIAN GOVERNMENT IS REPEATING MANY OF THE MISTAKES THAT HAVE LED TO THE RECESSION OF 2009-2010
     * Vasilescu: "There are many crystal ball readers, even in the banking system"
     * UniCredit estimates that the leu will continue to weaken against the Euro to 4.6-4.7, in the first quarter of 2018, and that the policy rate will increase to 2.5%
       UniCredit Bank analysts are issuing a warning that the Romanian government is repeating many of the mistakes that have led to the recession of 2009-2010. The quoted experts are mentioning both the fiscal policy that is risky for the economy, as well as the fact that the leu will significantly weaken in 2018, and the deficit may increase to 3.7%. Among other things, the UniCredit report issued on Friday predicts an EUR/RON exchange rate of 4.7 and a policy rate of 2.5%, for the beginning of next year.  details
05.10.2017
AFTER BEING FORCED TO MOVE THE BRD NĂSTASE ȚIRIAC TROPHY TOURNAMENT TO BUDAPEST
     * Ilie Năstase: "If I was Țiriac, I would sue Mugur Isărescu"
       PNL senator Daniel Zamfir, president of the Budget Commission in the Senate, a vocal critic of the banking system, of the NBR and of its governor is adamant about bringing up the activity of the NBR from all angles.  details
03.10.2017
     * The BSE may be taken off the watchlist
     * FTSE only noted improvements when it comes to stock lending, while the liquidity requirement has not yet been met
     * Poland, upgraded to the emerging market status
     * Mongolia and Nigeria, removed from the watchlists
       The Bucharest Stock Exchange (BSE) remains a frontier market, for at least a year, after, on Friday night, FTSE Russell did not give promote it.  details
02.10.2017
     * Iulian Iancu: "We shouldn't stand out by being silent in Brussels and be forced to give natural gas to the neighboring countries, by taking it away from our industrial consumers"
     * Emil Calotă: "If we do not take action, the natural gas stored by the Romanian producers will remain unused, because there will be far cheaper imported gas available"
       The National Authority for the Regulation of the Energy Market (ANRE) has asked for the reconsideration of gas storage policies in Romania to be made a priority, Emil Calotă, the vice-president of the ANRE recently said, in the debates in the Industry Commission of the Romania Parliament about the Draft Law concerning the approval of the Government Emergency Ordinance no.64/2016 for the amendment and completion of the Law of Electricity and of natural gas no. 123/ 2012.  details
29.09.2017
LUCIAN ANGHEL:
     We can't expect Romania to be upgraded to the emerging market status right now, BSE president Lucian Anghel said yesterday, as FTSE Russell will publish today its annual classification report.  details
28.09.2017
     Central European Media (CME), the owner of Pro TV, is currently in negotiations to sell the four TV stations it still holds in Central and Eastern Europe, according to Echo 24, which quotes several concerned sources.  details
27.09.2017
     The Romanian Commercial Bank (BCR) is saying for the first time, that the sale of the Cemacon was made at a price of 1 Euro, and the lender stressed that this was done to save the company.  details
26.09.2017
THE CONFERENCE "THE FUTURE OF THE ROMANIAN CAPITAL MARKET" - THE 6TH EDITION/MIRCEA URSACHE, ASF:
     * Cappon, Prodan and Sobolewski yesterday had their interviews for the position of CEO of the BSE
     Ludwik Sobolewski is no longer the CEO of the Bucharest Stock Exchange (BVB), Mircea Ursache, the vice-president of the Financial Oversight Authority (ASF) said yesterday. He added that the ASF has conducted an analysis concerning corporate governance at the BSE.  details
.