CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
BURSA 03.10.2017

CĂTĂLIN AVRAMESCU
 
mărește imaginea
CĂTĂLIN AVRAMESCU      Scenele sunt șocante. Mii de oameni rupți în bătaie de poliție. Femei trântite pe trotuar și călcate în picioare. Bătrâni cu mâinile sucite și urcați, la grămadă, în dube. Oficial, 888 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Acestea au fost scenele de la referendumul pentru independența Cata¬loniei.
     "Incompetență" scrie pe toate aceste imagini. Guvernul de la Madrid a făcut, cu această ocazie, toate greșelile pe care le putea face. Zecile de mii de polițiști în armuri negre, din plastic, desfășurate pe străzi. Întreruperea abuzivă a Internetului la unele adrese. Spania și-a arătat un chip schimonosit, autoritar.
     Mă ocup cu istoria ideilor politice, astfel încât nu am fost surprins. De fapt, chiar mă așteptam. Democrația spaniolă este o invenție recentă. Spania a avut, timp de decenii întregi, unul dintre cele mai represive regimuri din Europa, acela al lui Franco. În prima jumătate a secolului XX, Stânga și Dreapta au comis, în Spania, crime înfiorătoare. Una din lucrările despre acea perioadă se numește "Holocaustul spaniol" (este vorba despre cartea lui Paul Preston, publicată în 2012). Peste 200.000 de execuții ale civililor în timpul Războiului Civil. Peste 20.000 de lichidări ale oponenților politici după aceea. Unii dintre cei care au fost implicați în brutalitățile anilor '30 au venit apoi în România, să ne învețe cum să clădim socialismul...
     În timpul dictaturii lui Franco, catalanii au fost supuși unui proces dur de represiune și deznaționalizare. Limba catalană a fost interzisă în școli și chiar pe stradă. În 1968, autoritățile de la Madrid i-au interzis unui concurent să cânte în refren în catalană la concursul Eurovision.
     Spania s-a democratizat foarte târziu, abia după moartea lui Franco, în 1975.
     La drept vorbind, Spania nu a devenit niciodată o democrație reală, performantă. În 1981, o lovitură militară de stat. Până acum câțiva ani, terorismul basc era activ. În 1982 a venit la putere Partidul Socialist. Stânga socialistă spaniolă este, și astăzi, una dintre cele mai radicale din Europa. Naționalismul spaniol (cultivat și de Dreapta, și de Stânga) este unul ofensiv și revanșard. Spania are constant un discurs ostil la adresa Marii Britanii, reclamând Gibraltarul cu toate că acesta este posesiune britanică încă din 1713. Și cu toate că imensa majoritate a locuitorilor (98 la sută) s-au pronunțat pentru respingerea unui plan prin care Spania ar fi exercitat, alături de Regatul Unit, suveranitatea asupra teritoriului.
     Încă de la anunțarea referendumului de către guvernul de la Barcelona, politicienii de la Madrid au acționat precum proverbiala "găină fără cap". Spre deosebire de guvernul de la Londra, care a permis organizarea referendumului pentru independență din Scoția, politicienii spanioli nu au avut decât un singur plan: represiunea. Inclusiv prin folosirea unor mijloace greu de imaginat în Europa anului 2017. Madridul a ordonat "Operațiunea Anubis". Tipografiile au fost scotocite de poliție, pentru a găsi și confisca materialele pentru referendum. Oamenii au fost arestați la grămadă: oficiali guvernamentali din Catalania, alături de simpli funcționari. Ușile primăriilor și redacțiilor de ziare au fost sparte. Trupe au fost aduse în Barcelona cu vase turistice, de croazieră, închiriate.
     Tot acest circ s-a dovedit contraproductiv. 90 la sută dintre cele 2,2 milioane de alegători ale căror voturi au fost numărate s-au pronunțat pentru independență. Unii oameni au venit în scaune cu rotile pentru a vota. Circa 770.000 de voturi au fost confiscate. Plus alți sute de mii de oameni cărora li s-a interzis un drept democratic.
     Reacțiile internaționale nu au întârziat. O scrisoare deschisă semnată de universitari din Marea Britanie și din Irlanda denunță represiunea din Spania, despre care se spune că a ajuns "la un nemaiîntâlnit din vremea dictaturii lui Franco". Celebrul club de fotbal FC Barcelona a anunțat că următorul meci va fi jucat fără spectatori în semn de protest față de violențele de pe străzile Cataloniei.
     Ce vor să obțină politicienii de la Madrid nu îmi este clar pentru că toate semnele sunt că au reușit să comită o eroare de proporții istorice. Catalonia va deveni, mai devreme sau mai târziu, independentă. Cu 7,5 milioane de locuitori, Catalonia ar fi un stat mai populat decât Bulgaria (7 milioane), Danemarca (5,7), Finlanda (5,5), Slovacia (5,5), Irlanda (5,3) sau Norvegia (5,2). Are un PIB pe cap de locuitor aproximativ egal cu acela al Franței. Asta în vreme ce politicienii de la Madrid au adus Spania în pragul falimentului, cu o datorie publică de 100% din PIB.
     Ce diferență este între Adunarea de la Alba-Iulia, în care românii din Transilvania au declarat separarea de Imperiul Austro-Ungar și mișcarea pentru independență a catalanilor? În principiu, niciuna. Catalanii au tot dreptul să ceară și să proclame un stat independent. Mai ales față de un regim care le răspunde cu gloanțe de cauciuc în lipsa unor argumente raționale. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de Bula în data de 03.10.2017, ora 00:23)  
 Au in comun ...falimentul, datoria aia NU e doar a ..Spaniei.
 Si niste politicieni jegosi , corupti si orbi care ii duc in groapa.


 
2.  Hait
    (mesaj trimis de Oarecare în data de 03.10.2017, ora 07:30)  
 Ne făcurăm specialiști și în istoria, democrația și economia spaniolă.
 Cu câtă ușurință ne dăm verdictul la toate.
 Deh, analiști, nu glumă ...


 
  2.1.   Inteleg asadar...  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Prostu satului , in data de 03.10.2017, ora 09:44)
 
 ... ca dl. Avramescu NU e calificat, in opinia dvs., sa faca aceasta analiza.
 Mai inteleg ca, de vreme ce dvs. STITI ca dansul nu e calificat, dvs. insiva sunteti calificat in aceasta speta. E o chestiune de logica simpla - daca tu insuti nu stii mare lucru despre un subiect, n-ai cum sa-ti dai seama ca altul greseste sau nu.
 Pai, atunci sa auzim ce are de spus un expert de talia dvs. - altceva decat ca dl. Avramescu habar n-are.
 Astept cu interes analiza dvs.


 
  2.2.   Cam asa sta treaba  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de Desteptul Cartierului , in data de 03.10.2017, ora 13:53)
 
 Din pacate avesti dreptate : prea multa lume isi
 exprima dezacordul cu ceva dar nu este in stare
 sa formuleze o opinie proprie cat de simpla !
 Asa vor sta lucrurile cata vreme in Romania
 scoala,invatamantul vor fi a n-spea roata la caruta...


 
  2.3.   Cum e poanta aia cu calu, drumul lung,prostul si g  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Radu , in data de 03.10.2017, ora 17:57)
 
 Habar nu am daca au sau nu dreptul la un stat independent. Si nici pe voi nu inteleg ce va doare. Ar trebui urmarit doar interesul ROMANIEI.Adica:
 a)Romania nu recunoaste nici o secesiune a nici unei regiuni din Europa sau aiurea din lume. Pentru ca este impotriva interesului sau.
 b)granitele se pot schimba doar cu acordul partilor. Vezi Cehoslovacia.
 C)Romania nu are interesul sa intre in UE regiuni separatiste. Deci noi trebuie sa opunem un veto Catalaniei. Sau Scotiei etc.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de Obama în data de 03.10.2017, ora 09:38)  
 bun, Spania a fost condusa pana in anii 70 autoritar. Imaginile de la tv au fost de-a dreptul scandaloase.
 pe de alta parte, Catalonia este cea mai bogata provincie spaniola, insa nu inseamna ca are dreptul de a isi proclama independenta de Spania. iar daca face asta, UE ce face? teoretic, Catalonia, ca stat independent, ar trebui sa urmeze procesul de aderare, nu? iar asta ar trebui sa se intample cu toate tarile care isi revendica autonomia.
 Catalonia este un caz fericit, avand o bunastare cunoscuta ca stat, dar ce s-ar intampa de ex cu tinutul Secuiesc? Ar vinde toti cartofii sau ar defrisa toate padurile din zona?


 
  3.1.   Asta cu dreptul la independenta...  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de Prostu satului , in data de 03.10.2017, ora 09:50)
 
 ... e o capcana. Ea provine dintr-o interpretare marginita si primitiva a democratiei, interpretata exclusiv in registrul de dictatura a majoritatii.
 Majoritatea a hotarat ca in Soania (Romania, Italia, Turcia etc.) nu se accepta dreptul la independenta/secesiune, prin urmare nu mai e nimic de facut, discutiile n-au rost, referendumurile nici atat, rien ne va plus. Curat constitutional, coane Fanica!
 Cat despre Tinutul Secuiesc... din pacate, cu sau fara autonomie/independenta, oricum nu mai au mult si defriseaza tot ce-a scapat (inca) drujbei lui Dumnezeu...


 
  3.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de Nagy , in data de 03.10.2017, ora 10:58)
 
 Articol corect.


 
  3.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 03.10.2017, ora 13:14)
 
 Să nu confundăm lucrurile. În Ținutul Secuiesc nu s-a vorbit niciodată de secesiune/independență. Nu au nici forța demografică să întemeieze un stat.
 
 Ei vor doar autonomie administrativă. Vor să vină bani de la centru, așa cum vin acum, prin redistribuirea taxelor și impozitelor din alte județe mai instărite, dar vor să îi administreze ei, fără dirijarea de la centru.


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de Cristi C în data de 03.10.2017, ora 13:06)  
 Niciodată nu mi s-a întâmplat să fiu 100% de acord cu un articol al autorului. O să țin minte această zi.
 
 Foarte frumos articol! Aș spune "la mai multe" dar nu îmi fac iluzii.


 
  4.1.   sa mori tu ?  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de gogu , in data de 03.10.2017, ora 13:46)
 
 Dumneata stii ce e ala un pupincurist ?


 
5.  Mai mult calm , stimabililor !
    (mesaj trimis de Adrian P. în data de 03.10.2017, ora 14:07)  
 Am impresia ca cei care se inflameaza si comenteaza cum se pricep contributiile domnului
 Avramescu nu tin seama de caracterul (specia)
 rubricii pe care domnia sa o sustine in "Bursa":
 este "cursivul"de alta data si e bine ca redactia
 mai cultiva acest gen ! Asemenea interventii
 nu-si propun definitiva lamurire a unor fapte sau
 situatii , asa ca prea marea incrancenare a unor
 cititori starneste nedumerirea celor mai cu capul
 pe umeri ...


 
6.  O viziune excelenta.
    (mesaj trimis de Alex în data de 04.10.2017, ora 03:22)  
 Una dintre cele mai bune analize care circula pe internet in limba romana. Am fost stupefiat de stiriile false si interesate ale altor ziare romanesti si Antena3. Dar si de opinia multor romani care din ignoranta compara Catalonia cu state de mana a treia, sau preiau opinii cum ca nu e viabil economic. Va fi una din cele mai bogate tari din Europa, din toate punctele de vedere, in special cultural. Limba catalana este limba cea mai apropiata de limba romana in termeni de lexic si gramatical dintre toate limbiile vorbite, pare una si aceeasi. Cred ca numai din acest motiv ar merita o atentie si un respect special. Si adaug ca problema de fond este ne-condamnarea franquismului de catre niciun guvern central al democratiei spaniole, ba mai mult partidul popular este insusi mostenitorul vizibil al acelui sistem totalitar. Societatea catalana este cu mult inaintea Spaniei, care refuza sa tina pasul cu modernismul.


 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Bănci-Asigurări, 13:07
     * Dolarul a scăzut la 3,7841 lei
     * Francul a scăzut la 3,9936 lei
       Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,6651 lei pentru moneda europeană, în scădere cu 0,08 bani, comparativ cu ședința precedentă, când euro a fost cotat la 4,6659 lei.  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 13:13
     AFI Europe România anunță o schimbare la nivel de top management: David Hay, CEO al companiei în ultimii șapte ani, și-a anunțat demisia și intenția de a-și continua parcursul profesional în afara companiei, conform comunicatului de presă remis către Redacție.  click să citești tot articolul
Internaţional, 12:53
     Bursele au înregistrat, astăzi, scăderi importante la nivel mondial, iar acțiunile europene au coborât la cel mai redus nivel din mai mult de un an, din cauza tensiunilor comerciale, transmite Bloomberg.  click să citești tot articolul
Internaţional, 12:45
     China a anunțat, astăzi, că pregătește tarife pentru importuri americane în valoare de 3 miliarde de dolari și a cerut Statelor Unite "să se retragă de pe marginea prăpastiei", după ce președintele Donald Trump a prezentat cu o zi în urmă, măsuri punitive pentru bunuri chinezești în valoare de până la 60 de miliarde de dolari, transmite MarketWatch.  click să citești tot articolul
Internaţional, 12:09
     Avocatul lui Nicolas Sarkozy urmează să facă apel împotriva controlului judiciar impus fostului șef de stat, inculpat în ancheta cu privire la o presupusă finanțare libiană a campaniei sale victorioase din 2007, a anunțat, astăzi, avocatul Thierry Herzog la RTL, relatează AFP.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs negativ ieri, după publicarea unor date din care rezultă că activitățile de business din zona euro înregistrează cel mai lent ritm de creștere din ultimul...  click să citești tot articolul
23.03.2018
BVB
     * Deal de 12,4% cu titlurile Carbochim
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte de o ședință negativă din punctul de vedere al cotațiilor, toți indicii bursei încheind ziua de tranzacționare în scădere.
     Rulajul...  click să citești tot articolul
22.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în scădere
       Volumul înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii de tranzacționare a scăzut la 44,97 milioane de lei (9,64 milioane de euro), sub cel din ședința anterioară, de 46 de milioane de lei....  click să citești tot articolul
22.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, investitorii așteptând decizia de politică monetară a băncii centrale americane (Fed).
     Titlurile conglomeratului german "Bayer" AG s-au depreciat cu...  click să citești tot articolul
21.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în creștere
     * Boromir Ind a ajuns la o deținere de 96,25% din Boromir Prod și poate cere retragerea obligatorie a acționarilor și delistarea de la bursă
       Volumul înregistrat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a scăzut la 46,24 milioane de lei (9,91 milioane de euro), sub cel din ședința anterioară, de aproape 55 de milioane de...  click să citești tot articolul
21.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au urmat un curs poztiv ieri, pe fondul deprecierii euro, generată de publicarea unor date dezamăgitoare privind încrederea oamenilor de afaceri din Germania....  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 martie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9196
2.3853
2.9273
3.9936
0.1834
0.6263
0.2147
4.6651
5.3315
1.4900
3.6049
0.2286
0.4864
1.1025
0.0662
0.4571
0.9522
3.7841
0.3203
1.1414
0.5984
0.0582
0.3501
0.2029
2.7405
0.0394
0.1439
1.0303
0.6269
0.1212
163.3202
5.5044
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
22.03.2018
     "The markets are turning into the markets' greatest enemy", wrote an analyst of Goldman Sachs in a note addressed to its customers, according to an article by Bloomberg, and the jump in the VIX volatility index last month "is a symptom of the financial fragility".  click here to read the entire article
19.03.2018
AS SHAREHOLDER,
     * The president of the Association of Brokers has taken the matter to the County Court of Cluj, to address the capital reduction of 2014 and the subsequent decisions of the company
     * Liviu Stoleru, CEO of Cemacon, told us on Thursday, that "no notification has been received from the company concerning such a topic"
     * The case was recorded on Friday, with the County Court of Cluj
     * BCR sold to BOF for 2 Euros the non-performing loans of 16.5 million Euros of "Cemacon" and "Ambient"
       * UPDATE 15.45 "Cemacon" confirms the lawsuit brought by Dan Paul
     "Cemacon" today sent the Bucharest Stock Exchange, a report whereby it confirms the existence of the lawsuit brought by Dan Paul, the president of the Association of Brokers. However, the officials of the company wrote that they have no details about the case.
     -------
     Dan Paul, the president of the Association of Brokers, has sued "Cemacon" (CEON), acting as shareholder, seeking the annulment of the shareholders' decision of March 24th, 2014, concerning the reduction of the share capital and of the subsequent acts, according to a notification seen by "BURSA".  click here to read the entire article
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
28.02.2018
REPORT FROM BRUSSELS / EUROPEAN ENERGY COMMISSION:
     * "We prefer dialogue, but we may resort to the European courts as well, if things don't work out"
       The European Commission is encouraging dialogue with the Romanian authorities concerning Emergency Government Ordinance 64 of 2016 concerning the natural gas sector, but if the issues on this matter cannot be resolved, we may resort to the European Court of Justice, European energy commissioner Miguel Arias Canete, said in a meeting in Brussels with the representatives of the Romanian energy sector.  click here to read the entire article
26.02.2018
     The success of Antena 3 is admirable! Dan Voiculescu has once again proved his usefulness, his television has created the somewhat plausible media context for justice minister Tudorel Toader to dare make his proposal for the revocation of Laura Codruța Kovesi as chief-prosecutor of the DNA, despite the extraordinary support that she gets in the country and abroad.  click here to read the entire article
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
.