Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
BURSA 01.08.2018

Cornel Codiță
 
Cornel Codiță      După cum se poate ușor observa, nu este o întrebare! Roboții se ocupă, deja, cu tot felul de lucruri pe care pînă mai ieri le făceau doar oamenii. Se va înclina balanța, definitiv, în favoarea inteligențelor artificiale? Răspunsul, cum se spune în noua limbă de lemn cosmopolită, nu este "dacă", ci "cînd". Cel mai probabil, mai repede decît se așteaptă cei mai mulți dintre noi! De la periferie spre centru, roboții au început asaltul final asupra universului de activități rezervate inițial "automatelor biologice" numite, nu se știe de ce, "oameni". Au plecat de la operațiunile mecanic-repetitive ale liniilor de asamblare automatizate, pentru a se instala, nu mult mai tîrziu, în sfera creativă: de la inventarea algoritmilor de programare a noilor generații de computere și aplicații, la demonstrarea unor importante propoziții matematice; ca să dăm doar două exemple, teorema celor patru culori, încă din 1976, cea a tripleților pitagoreici, 2016. De la activitățile științifice, la cele artistice, ori recreative și de la economie, la război, puține domenii ne-au rămas în care componenta robotică să nu ocupe, deja, un loc remarcabil, dacă nu chiar decisiv. Prima victorie a unui computer asupra campionului mondial la șah: 1997; prima victorie a unui computer asupra campionului mondial de Go, aproape două decenii mai tîrziu: 2016. Diferența semnificativă nu ține, însă, de timp și de complexitatea jocului, ci de cu totul alt fapt: în cazul șahului, algoritmii au fost creați de om, în timp ce pentru go algoritmii au fost dezvoltați, testați și selectați de inteligența artificială, soluțiile actuale de joc fiind generate, prin învățare, și decise chiar de către computerul-jucător. Fie că ne dăm seama sau nu, lumea în care trăim este larg populată de "creații" care întruchipează, în grade diferite de complexitate, inteligența artificială. Primul caz în care "roboții", puși să rezolve o problemă prin cooperare, au dezvoltat pentru comunicarea dintre ei un limbaj inaccesibil omului, a fost deja înregistrat oficial! Chiar și sub imperiul angoaselor, al aprehensiunilor, al premonițiilor rele și al predicțiilor de tip catastrofic, este inevitabil să ne punem întrebarea: cum va arăta lumea în care "roboții" ar deveni parte integrantă (la limită, decisivă) a activităților din domeniul politic, cu deosebire cele care țin de guvernare?
     Spre deosebire de fabulațiile unor corifei ai sf-ului care, fără excepție, au favorizat viziunile negative, totalitarist-dis­tructive, nocive, dizolvante, dacă nu de-a dreptul ucigătoare pentru libertatea umană, elementul esențial al oricărui umanism, eu propun un scenariu mult mai optimist! Plec de la ipoteza că, spre deosebire de "automatele" inteligențelor artificiale, create pentru a rezolva probleme de matematică, fizică, chimie, astronomie și orice fel de alte probleme ale "științelor tari", "automatele politice" vor fi create și puse la lucru după cu totul altfel de soluții. Totul va pleca de la premisele inevitabile ale "specificului-interesului local" (național) și, res­pectiv, ale "suveranității" ca formă de libertate colectivă pe care, cel puțin în viitorul previzibil, nimeni nu este dispus să o abroge, la modul universal. În acest sens, pentru secolul XX, eșecul proiectelor ONU și UE sunt cît se poate de convingătoare, după cum, în secolul XXI, la fel de convingătoare este resurecția naționalismelor și a excepționalis­melor politice locale, chiar și atunci cînd gradul de interconectivitate și interdependență ale sistemelor sociale a atins praguri critice, cum este cazul astăzi în domeniile economic, ecologic, al comunicării, de sănătate, de securitate individuală și colectivă etc... În consecință, chiar dacă știința proiectării și realizării automatelor politice va avea același grad de universalitate, ca și cea a creării automatelor științifico-tehnice, proiectarea, selecția algoritmilor de lucru, implementarea și utilizarea efectivă a "roboților politici" va reflecta, în cea mai mare măsură, specificul, nevoile și interesele sistemelor socio-politice și statale în care vor funcționa.
     În România, spre exemplu, pe linie de producție, tabloul ar putea arăta astfel: o fabrică de automate politice tip psd, undeva în Teleorman, ori pe lîngă Bacău, cel mai probabil numită Steagul, sau Flamura roșie, ori "Victoria social-democrației multilateral dezvoltate asupra întregului popor", care ar putea produce, sub marca înregistrată cîteva produse standard: mașina automată semiprogramabilă tip prim-ministru "Viorica", ori mașina inteligentă de încrucișat fire și țesut la rece, tip "Hrebenciuc", cu varianta pe mai mult de 60 de ace tip "Blaga" (nu vă uitați că e parcat astăzi în curtea PNL, rădăcinile au fost și au rămas tot la psd, varianta pd!); o altă fabrică de automate politice, vopsite și lăcuite la cald în orice culoare este nevoie, tip "Liberalul", numită simplu "Prin noi înșine", specializată în rebuturi profesioniste și recondiționări ratate la sigur ale oricărei formule presupusă alternativă la psd, dar care inevitabil, cel mult din doi în doi ani, se aliază la guvernare cu psd-ul, pe pilot automat; pentru diversificare, va fi menținută în regim de atelier extins de prototipuri și o unitate pentru producerea unor așa zise alternative politice, care nu vor fi niciodată nici politice și nici alternative, sub marca înregistrată, "Iohannis". Într-o variantă de optimizare, deloc nerealistă, pentru simplificarea proceselor de proiectare, producție și încasare a beneficiilor, toa­te cele trei unități de producție ar putea fi plantate direct în cîmpul tactic al unei ipotetice instituții numită "Supersri. S.a", capabilă nu doar să asigure construcția, funcționarea la parametri proiectați, schimbarea altgoritmilor de lucru și a gamei de produse, in funcție de cerințele pieței, ci, la nevoie, distrugerea și reconstrucția fiecăreia dintre ariile de lucru, după cum o cer enteresele partidului.
     Nu mă întrebați, vă rog, care partid... că sunt și eu om, nu Nostradamus! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 01.08.2018, ora 00:07)  
 ... n-am avut rabdare sa citesc pan la capat (scuze!:) ... da' exista un lucru la care robotii - mecanici sau algoritmici - nu se pricep ... la stupiditate!!! ... noroc ca se pricep oamenii - mai devreme sau mai tarziu cineva va scoate ceva important din priza pentru a-si incarca telefonul :))) ...


 
2.  Venit minim garantat european
    (mesaj trimis de anonim în data de 01.08.2018, ora 00:32)  
 In acest vontext va fi singura solutie pt supravietuire


 
  2.1.   Venit minim general garantat  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Salomeea , in data de 01.08.2018, ora 19:43)
 
 Robotizarea va duce la introducerea venitului minim garantat care sa asigure dreptul la viata decenta pt fiecare de la nastere la moarte fara conditionalitate, fiecare fiind liber sa desfasoare activitati lucrative in sincronie cu pregatirea si talentul sau nativ si cultivat!


 
  2.2.   Guaranteed minimum income (GMI  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de penelope , in data de 08.08.2018, ora 00:01)
 
 Guaranteed minimum income (GMI), also called minimum income, is a system[1] of social welfare provision that guarantees that all citizens or families have an income sufficient to live on, provided they meet certain conditions. Eligibility is typically determined by citizenship, a means test, and either availability for the labour market or a willingness to perform community services. The primary goal of a guaranteed minimum income is to reduce poverty. If citizenship is the only requirement, the system turns into a universal basic income.


 
  2.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.2 )
    (mesaj trimis de Silvia , in data de 08.08.2018, ora 00:02)
 
 Basic income means the provision of identical payments from a government to all of its citizens. Guaranteed minimum income is a system of payments (possibly only one) by a government to citizens who fail to meet one or more means tests. While most modern countries have some form of GMI, a basic income is rare.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 01.08.2018, ora 10:41)  
 
  Nea Codita! da-i o tema celui mai performant robot si citeste-i articolul scris (daca-l poate scrie). O sa constati ca te intrece in "exagerari".


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de Svejk în data de 01.08.2018, ora 10:42)  
 1. O bună combinație de umor și știință. Articolul este plăcut la lectură, mai ales dacă este înțeles ca o fabulă. Dar autorul ignoră (voit) două realități.
 2. Prima realitate este că roboții - mecanisme care sunt programate de oameni să facă ceea ce oamenii nu sunt în stare să facă singuri - sunt mai vechi chiar decât homo sapiens. Cel mai vechi robot din istorie era alcătuit din două bucăți de piatră de tipuri speciale care, imediat ce erau conectate la singura sursă de energie disponibilă pe atunci, adică strămoșul omului, producea - în limbajul SF - ecranul energetic de protecție a hominizilor față de lumea înconjurătoare, adică focul.
 Revoluția neolitică (cca. 9-7 mii de ani BCE) a produs o revoluție și în dezvoltarea roboților creați de om: primii roboți care pentru a produce nu aveau nevoie de energie umană: plantele selectate ptr. agricultură și animalele domestice. Oamenii - de data asta Homo Sapiens Sapiens - au inventat cel mai spectaculos robot din istorie modificând genetic speciile naturale - de plante și de animale. Atât de eficienți încât nici în condițiile tehnologiilor de azi nu pot fi egalați - plantele și animalele domesticite producătoare de hrană, materii prime pentru îmbrăcăminte, armament, unelte și construcții, transport, mobilier, etc. Niciun robot din sec. XXI și, probabil, următoarele nu va putea face ceea ce face un ou de găină, un bob de grâu sau de orez sau o vacă care dă lapte. Cum vă imaginați un robot care transformă mișcarea de rotație într-un rectilinie? Vă spun eu - ca o roată. A apărut acum cca. 5 milenii. Pe scurt, roboții nu sunt altceva decât unelte. Iar genul hominidis a ajuns să domine lumea datorită roboților (uneltelor) pe care le-a creat.
 3. Dar uneltele sunt create și pentru funcții în societate. Aceștia sunt roboții cu funție de "reprezentare". Ca orice bob de grâu, găină sau roată, ei, deși sunt oameni, sunt programați să facă ceea ce i-au prograat cei care îi folosesc ca reprezentanți. Nu au voință proprie și acționează potrivit unui algoritm elaborat de creatorii lor. Politicienii, preoții, intelectualii, războinicii, etc. fac, precum roboții moderni, ce le dictează algoritmul prescris de creatorii lor. Așa cum, într-un organism diferitele organe fac ceea ce le programează creierul (pe baza ADN) să facă. Cînd se strică atât de tare încât nu mai pot face, dispar. Oamnii mor, iar politicienii sunt eliminați din politică.
 3. Morala: a) Societatea este, așa cum este normal să fie, plină de roboți. Cei mai vechi dintre ei fiind net superiori celor mai noi, în orice formă i-ar inventa autorii de SF. b) Politicienii, indiferent de poziția lor aparent superioară decizional) nu sunt și ei decât roți, găini și boate de grâu, dar în societate și nu în natură. c) Păpușarii sunt întotdeauna grupurile sociale mari din societate - nu indivizi, oricât de excepționali ar fi ei, nu instituții, oricât de oculte ar fi. d) Și în niciun caz politicienii înșiși, pentru că păpușarii sunt colecdtivi, în vreme ce păpușile sunt unelte mai mult sau mai puin eficiente


 
5.   Mana pacatosului adevar scrie!
    (mesaj trimis de anonim în data de 01.08.2018, ora 10:43)  
 
  Ba chiar "Nostradamus" esti; nu-ti citesti postarile la articole?.


 
6.  advocacy
    (mesaj trimis de Silvia în data de 08.08.2018, ora 00:04)  
 The first Muslim caliph, Abu Bakr, introduced a guaranteed minimum standard of income, granting each man, woman, and child ten dirhams annually; this was later increased to twenty dirhams.[2]
 In 1795, American revolutionary Thomas Paine advocated a citizen's dividend to all United States citizens as compensation for "loss of his or her natural inheritance, by the introduction of the system of landed property" (Agrarian Justice, 1795).
 French Emperor Napoleon Bonaparte echoed Paine's sentiments and commented that 'man is entitled by birthright to a share of the Earth's produce sufficient to fill the needs of his existence' (Herold, 1955).
 The American economist Henry George advocated for a dividend to be paid to all citizens from the revenue generated by a land value tax.[3]
 In 1963, Robert Theobald published the book Free Men and Free Markets, in which he advocated a guaranteed minimum income (the origin of the modern version of the phrase).
 In 1966, the Cloward–Piven strategy advocated "overloading" the US welfare system to force its collapse in the hopes that it would be replaced by "a guaranteed annual income and thus an end to poverty".
 In his final book Where Do We Go from Here: Chaos or Community? (1967), Martin Luther King Jr. wrote[4]
 I am now convinced that the simplest approach will prove to be the most effective—the solution to poverty is to abolish it directly by a now widely discussed measure: the guaranteed income.
 — from the chapter titled "Where We Are Going"
 In 1968, James Tobin, Paul Samuelson, John Kenneth Galbraith and another 1,200 economists signed a document calling for the US Congress to introduce in that year a system of income guarantees and supplements.[5]
 President Richard Nixon proposed reforms to the welfare program in 1969, where a minimum income would be paid to poor families. Contrary to popular belief, Nixon was critical of the idea of a guaranteed universal basic income. The proposal by Nixon passed in the House but never made it out of committee in the Senate.[6]
 In 1973, Daniel Patrick Moynihan wrote The Politics of a Guaranteed Income, in which he advocated the guaranteed minimum income and discussed Richard Nixon's Guaranteed Annual Income (GAI) proposal.[7]
 In 1987, New Zealand's Labour Finance Minister Roger Douglas announced a Guaranteed Minimum Family Income Scheme to accompany a new flat tax. Both were quashed by then Prime Minister David Lange, who sacked Douglas.[8]
 In his 1994 "autobiographical dialog", classical liberal Friedrich Hayek stated: "I have always said that I am in favor of a minimum income for every person in the country".[9]
 In 2013, The Equal Life Foundation published the Living Income Guaranteed Proposal[10] illustrating a practical way to implement and fund a minimum guaranteed income.[11]
 In 2017, Harry A. Shamir (US) published a book "Consumerism, or Capitalism Without Crises" in which the concept was promoted by another label, as a way to enable our civilization to survive in an era of automation and computerization and large scale unemployment. The book also innovates a method to fund the process, tapping into the underground economy and volunteerism.
 Other modern advocates include Hans-Werner Sinn (Germany), Ayșe Buğra (Turkey), The Green Economics Institute (GEI),[12] and Andrew Coyne (Canada).[13]


 
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
175 milioane metrii cubi de apă
Jurnal Bursier
22.10.2018
     * Rulaj de 39,86 milioane de lei
     Șapte dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au terminat ultima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în teritoriul pozitiv, în contextul...  click să citești tot articolul
22.10.2018
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au urmat un curs negativ vineri, din cauza rezultatelor financiare dezamăgitoare raportate de unele companii din sectorul auto și cel al...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9000
2.3862
3.1229
4.0936
0.1803
0.6256
0.2275
4.6669
5.3090
1.4425
3.6267
0.2387
0.4937
1.0844
0.0620
0.4512
0.7209
4.0761
0.2832
1.0953
0.5880
0.0555
0.3598
0.2131
2.6831
0.0394
0.1447
1.1097
0.6282
0.1249
160.9953
5.6653
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.