Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
BURSA 10.07.2018

Cătălin Avramescu
 
Cătălin Avramescu      Spectacolul era bizar. Omul era îmbrăcat într-o salopetă portocalie, murdară. Dădea senzația că este un gunoier care și-a pierdut mințile. A aprins niște făclii și a început să se învârtă prin piața centrală a orașului. Lumea a început să se adune. După care a luat un bidon mare din plastic și a băut. Gaz. Da, ați citit bine. A băut un lichid inflamabil și a început să sufle peste torțe.
     Probabil că în mintea lui afacerea avea sens. În realitate, întreaga scenă era penibilă. Omul nu avea nici pic de talent. Piața se umpluse de fum. Aprinsese câteva torțe pe care le lăsase pe caldarâm, la un metru de zidurile unui palat istoric.
     Nu era singurul rătăcit care încerca să facă un ban cu un show chinuit. La douăzeci de metri mai încolo era o trupă întreagă. Se fâțâiau încoace și încolo cu... niște torțe aprinse. Mă așteptam să facă niște acrobații. Nimic. Pur și simplu se plimbau cu ele prin fața spectatorilor.
     Altul ocupase câteva zeci de metri pătrați cu o invenție ciudată. Juca tenis cu o minge legată de asfalt. Încercai să admiri peisajul istoric și îți zbura o minge peste cap. Intuiesc că dorea să vândă sistemul. Iarăși, efectul era jenant.
     Cum se numește acest fel de reprezentație? Să îi spunem "circotecă". Nu este un cuvânt pe care îl utilizez, motiv pentru care nici nu sunt foarte sigur ce înseamnă. Se referă, pe cât îmi pot da seama, la un spectacol pus în scenă de amatori nepricepuți, însă obraznici. Iată de ce îl folosesc acum, acest cuvânt defect: pentru a trimite la o reprezentație încropită și sfruntată.
     Pentru că de circotecă avem, din păcate, parte non-stop. Luați cazul trecerii Codului Penal prin Parlament. Amendamente discutate în două secunde, de "juriști" cu dosare penale. Opiniile profesioniștilor trimise direct la coșul de gunoi. Declarații de o impertinență fără margini.
     Circotecă a devenit și politica de "Apărare". A căzut un MIG. Actualul ministru a sărit cu o declarație. "Toate avioanele militare sunt în stare perfectă de funcționare!"... Mda... Poate că este o iluzie optică, dar tocmai am văzut, la știri, unul în flăcări...
     Politica a devenit o circotecă unde evoluează amatori încă și mai aberanți decât omul care suflă gaz. A apărut un proiect de lege în Parlament care prevede ani grei de pușcărie pentru cei care promovează "idei anti-româ-nești". Chiar mă întrebam: când ajungem exact la retorica lui Nicolae Ceaușescu?
     Dar până atunci, să observăm că autorii proiectului nu aderă nici măcar la principiile logicii elementare. Anti-românismul este definit aici ca "manifestări de ură" la adresa românilor și... ne-românilor. Înseamnă că proiectul de lege ar fi trebuit să pedepsească, de fapt, "anti-românismul și anti-ne-românismul". Muzica! Dansul!
     Vă mai spun una din aceeași categorie ("Am o gură și vorbesc/Pe dușmani îi risipesc"). Partidul infractorului Liviu Nicolae Dragnea a promis, în 2016, că face 876 de grădinițe. Nu râdeți, este cifra exactă, din programul de guvernare al PSD-ului. Știți câte a făcut, după doi ani? Una. Este interesant să citim și restul, poate înțelegem gradul de desprindere de realitate al "Grupului Teleorman". Școli promise: 539. Realizate? 2 (două). Școli nou autorizate: 799. Efectiv? 3 (trei).
     Dacă vă uitați prin piața publică, veți vedea că a mai apărut o trupă. Face gălăgie să se adune curioșii. Vor să îl suspende pe Iohannis. Le-a venit ideea acum, când a plecat lumea în vacanță (inclusiv parlamentarii lor). Unul dintre liderii conspirației publice spune că este de acord, însă... și-a luat deja bilete de vacanță. De unde declară că luptă cu "statul paralel".
     După atâta efort, trebuie și ceva bănuți. Publicul este îndemnat să cotizeze. Problema este că banii sunt subtilizați. Zilele trecute, un ministru recunoștea, nonșalant, că s-ar putea să nu mai poată fi plătite salariile până la sfârșitul anului.
     Situația finanțelor publice seamănă din ce în ce mai mult cu o farsă de proastă calitate. Autostrăzile, spre exemplu, au finanțarea la pământ. Acum Guvernul agită din nou spectrul "banilor chinezești". Asta auzim de peste zece ani. I-am văzut și eu cum i-ați văzut și dumneavoastră...
     Gratuit, avem spectacol transmis în direct de la Târgu Neamț, unde două bande de interlopi s-au bătut pe stradă. Un singur polițist, stingher. Jandarmeria avea lucruri mai bune de făcut. De pildă să aresteze la București un ziarist german care relatase despre vila lui "Daddy" din Alexandria.
     Circotecă și la Cupa Mondială de fotbal. Desfășurat într-o țară unde oponenții lui Vladimir Putin sunt împușcați în scările de bloc sau primesc, la micul-dejun, ceai cu poloniu radioactiv, campionatul acesta este cel mai neinspirat din 1930 încoace. Favoritele au jucat lamentabil. Outsiderii s-au făcut de râs. Nivelul este inexplicabil de scăzut. Așa încât un oficial de prin România chiar a declarat: "Dacă eram și noi acolo, am fi câștigat!". Dar, desigur, România nu este acolo. Ce mai contează însă un detaliu minor?... Important este să se strângă lumea, vedem noi cum ne descurcăm. 
 
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8801
2.3806
3.0614
4.1351
0.1822
0.6242
0.2206
4.6559
5.2123
1.4386
3.5050
0.2364
0.4852
1.0851
0.0595
0.4496
0.6306
3.9517
0.2773
0.9692
0.5774
0.0547
0.3541
0.2093
2.6455
0.0394
0.1409
1.0759
0.6269
0.1220
153.4508
5.5550
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.