BURSA 30.07.2018

Cristian Pîrvulescu
 
Cristian Pîrvulescu      Aventura concursului pentru ocuparea postului de procuror șef al DNA ne oferă o interesantă ilustrare a raporturilor dintre drept și politică. Atât Curtea Constituțională, care a inițiat, practic, procesul, cât și ministrul justiției, susțin că se manifestă în numele Dreptului. Dincolo de încercarea de a scoate total președintele republicii din jocul de numire al șefului DNA, se pune însă întrebarea dacă Dreptul este totuna cu Puterea. Altfel spus, în numele Dreptului sau în numele Puterii își afirmă cele două ins­tituții autoritatea în spațiul politic?
     Dreptul nu este un dat, ci mai degrabă un limbaj atât al vieții reale, cât și al puterii. Dreptul este forma prin care, în general, puterea poate și trebuie să se manifeste și să se (re)prezinte. În acest sens, dreptul presupune facultatea de a exprima o stare a lucrurilor. Doar în continuarea aces­teia apare funcția de legitimare a puterii. Pentru a reuși legitimarea acțiunilor Puterii este necesară adoptarea unui model juridic care are mai degrabă un aspect tactic. Referința la drept permite adoptarea unor reglementări ușor de acceptat de subiecții puterii.
     Dar este dreptul cale care permite înțelegerea Puterii? Pentru cei ce exercită puterea, mai ales în statele iliberale cum devine acum și Romania, suveranitatea condiționează natura dreptului. Pentru aceștia, suveranitatea, de la care se revendică, este Puterea de a face ceva, de exemplu, de a pune în aplicare schimbări care reduc garanțiile privind protecția libertății individuale. O astfel de teorie, inspirată din scrierile lui Carl Schmitt (care nu întâmplător a devenit membru al Partidului nazist), pornește de la unilateralitatea suveranității. Dar, suveranitatea nu este o putere unilaterală supremă, ci mai degrabă rezultatul unui contract în urma căruia drepturile pe care le dețin de la origine și de la natură subiecții puterii - numiți uneori, mai ales în societățile cu democrație liberală, cetățeni - sunt transmise puterilor publice care au ca misiune să le garanteze și să le protejeze.
     Ambiguitatea dreptului constă în faptul că cel ce este la început, prin naștere, un subiect natural, devine un subiect al politicii. Un cetățean este atât deținătorul unui drept inițial, cât și un subiect al puterii sub a cărei dominație este plasat. Când se vorbește despre un subiect de drept se înțelege o persoană care dispune de întreaga sa libertate, pe când atunci când se face referire la un subiect al puterii politice se înțelege o ființă umană care se află sub autoritatea unei puteri care-l domină.
     Pentru cei ce reduc suveranitatea la exercitarea ierarhică a puterii, statul de drept este o formă de limitare inacceptabilă a dreptului lor de a conduce. Or, statul de drept este o configurație politică ce pune în centrul exercitării politicii garanții de care ar trebui să beneficieze cetățenii. Dar presupune în același timp și dreptul unui stat sau al unei entități politice căruia subiectul trebuie să i se supună.
     De aceea, dreptul apare mai degrabă ca o mască formală, și nu ca natura însăși a Puterii. Analiza juridică a politicii nu permite înțelegerea efectivă a Puterii. Discursul juridic duce întotdeauna la stat, la puterea statului. Or, puterea este diseminată în ansamblul societății și este legată de relațiile dintre indivizi. Mai curând, am putea spune că puterea se infiltrează în întreg corpul politic, iar suveranitatea statului, forma legii sau dominația exercitată în numele acestora este doar ultima formă de manifestare a puterii.
     Prin drept nu poate fi înțeleasă alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA, dar pot fi explicate acțiunile care urmăresc atât investigarea ingerințelor rusești în alegerile prezidențiale americane din 2016, cât și încercarea președintelui american de a prelua controlul Curții Supreme. Normele de drept privind numirea unui șef la DNA sunt reprezentate de forma juridică a unei confruntări politice care nu vizează doar parchetele - nici măcar recunoașterea statului de drept -, ci exercitarea unei puteri care să scape oricărui control, fie acesta juridic sau social. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 30.07.2018, ora 11:28)  
 Pîrvulescule, încă aștept articolul tău pe tema statului de drept din perspectiva protocoalelor secrete.
 În ce fel respecta lepra ta securistă drepturile și libertățile achitaților?


 
  1.1.   Dragnea a semnat protocoale  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Dorel , in data de 30.07.2018, ora 15:58)
 
 De ce să-l întrebi pe Pârvulescu, mai bine îl întrebi pe Dragnea, pentru că el a semnat asemenea protocoale și trebuie să știe mai bine.
 Un achitat nu înseamnă că este obligatoriu nevinovat, ci poate nu i -a putut dovedi vinovăția datorită restricțiilor procedurale instituite de infractorii din parlament pentru pielea lor


 
  1.2.   Dragnea n-a semnat protocoalele  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 30.07.2018, ora 18:36)
 
 La propaganda securistă nu spuneți adevărul nici sub tortură.
 Un achitat este obligatoriu nevinovat.
 Când nu ai probe legale împotriva cuiva, ai de-a face cu prezumția de nevinovăție.
 Spune-le și colegilor tăi că regimul securist stalinist era legal în anii 50:


 
  1.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 30.07.2018, ora 20:15)
 
 
  Corect! pana la proba contrara.


 
  1.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 30.07.2018, ora 20:17)
 
 
  Si cand nu ai probe, pentru ca-i slab sau partizan "cercetasul", unde te afli?.


 
  1.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 30.07.2018, ora 21:36)
 
 La DNA unde sunt tinute dosarele importante sub calorifer.


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 30.07.2018, ora 11:40)  
 ingerintele rusesti au fost niste reclame online in valoare de o suta de mii de dolari.
 Efect zero in planul alegerilor americane.
 Parvulescu nu va spune de coruptia din interiorul FBI.


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 30.07.2018, ora 12:23)
 
 Este o corupție liberală și democrată.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 30.07.2018, ora 20:13)  
 
  Stangul unde este?.


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 31.07.2018, ora 23:18)  
 N-am avut rabdare decit sa il aud zece secunde pe individul care la un post TV ne dadea un exemplu despre ce inseamna libertatea de expresie M__E PARVULESCULE si cum un stat iliberal o reprima.
 
 Ce mai trebuie remarcat in dezinformarea ticaloasa a individului sus-numit este ca suedezii insisi au retras numerele si le-au definit ca ilegale. Deci chiar Suedia este un stat iliberal in conceptia dementa a unui propagandist de profesie. Rusine Parvulescule. Nesimtire grobiana.


 
  4.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 31.07.2018, ora 23:43)
 
 Iata un exemplu de exercitare a dreptului, in Suedia. Placutele nesimtitului erau ilegale de la momentul intrării in România a mașinii pentru că intră in contradicției cu regulile de alocare a numerelor în România care evită combinațiile insultătoare CL-11-CUR nu poate fi acordat. Iar Suedia a exercitat dreptul, retrăgind numerele acelui nimeni.
 
 "Agenția suedeză a Transporturilor aprobă numere de înmatriculare personalizate pentru utilizarea pe teritoriul Suediei. Numerele de înmatriculare personalizate sunt permise și în străinătate, cu condiția să nu intre în contradicție cu legislația locală. În momentul aprobării numerelor de înmatriculare personalizate, luăm în considerare diverse criterii. Unul dintre criterii este să analizăm combinația de litere sau cifre și dacă acestea sunt percepute ca fiind ofensatoare. În acest caz, nu aprobăm emiterea numărului de înmatriculare. Cu toate acestea, nu putem ști în avans semnificația oricărei combinații posibile în toate limbile străine. Cuvinte care în anumite limbi nu sunt ofensatoare pot fi ofensatoare în alte limbi. Dacă Agenției suedeze pentru Transporturi i se aduce la cunoștință că un anumit număr de înmatriculare este ofensator, acesta este retras", a transmis instituția într-un răspuns la o solicitare a agenției de presă MEDIAFAX.
 
 Combinațiile interzise de numere de înmatriculare sunt cuprinse într-un dicționar al Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. Acest dicționar funcționează la nivelul întregii țări și include 1.528 de combinații interzise. Printre acestea se număra combinațiile care au fost restricționate pentru uzul propriu al unor instituții: Poliția Română (POL), Cameră Deputaților (DEP), Senat (SNT), Serviciul Român de Informații (SRI) sau Ministerul Administrației și Internelor (MAI). De asemenea, sunt interzise și combinațiile de litere care încep cu „I” sau „O” deoarece aceste litere pot fi confundate cu cifrele 1 și 0. Din același motiv, nu sunt permise nici combinațiile „III” sau „OOO”. În plus, sunt interzise și combinațiile care au conotații sexuale sau obscene. Printre acestea COY, CUR, PUL, PIZ, MUI sau MUE. Deși este interzis CUR, sunt permise, însă, ASS, XXX ori SEX.


 
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
13.08.2018
BVB
     * Circa 30% din rulaj dat de acțiunile Fondul Proprietatea
     * Picaj de peste 5% pentru titlurile Alro, după publicarea rezultatelor financiare pentru primul semestru
     
     Piața principală a...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, pe fondul temerilor legate de eventuala răspândire în afara granițelor a problemelor din Turcia, unde lira a scăzut masiv.  click să citești tot articolul
10.08.2018
BVB
     * Declin de 0,33% pentru BET
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,8 milioane de lei (7,29 milioane de euro), în...  click să citești tot articolul
10.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa se mențin pe un curs mixt, în condițiile în care investitorii sunt atenți la tensiunile comerciale globale și la rezultatele anunțate de companii.  click să citești tot articolul
09.08.2018
BVB
     * Opt dintre cei nouă indici ai bursei, în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii preponderent în teritoriul...  click să citești tot articolul
09.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs mixt ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele companiilor și la tensiunile comerciale dintre SUA și China.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 14 august 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9670
2.3821
3.1200
4.1212
0.1813
0.6250
0.2280
4.6590
5.2228
1.4409
3.6817
0.2479
0.4889
1.0835
0.0612
0.4493
0.6241
4.0854
0.2905
1.0519
0.5934
0.0585
0.3621
0.2159
2.6952
0.0395
0.1489
1.1122
0.6273
0.1229
156.9480
5.6723
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
.