Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
BURSA 30.07.2018

Cristian Pîrvulescu
 
Cristian Pîrvulescu      Aventura concursului pentru ocuparea postului de procuror șef al DNA ne oferă o interesantă ilustrare a raporturilor dintre drept și politică. Atât Curtea Constituțională, care a inițiat, practic, procesul, cât și ministrul justiției, susțin că se manifestă în numele Dreptului. Dincolo de încercarea de a scoate total președintele republicii din jocul de numire al șefului DNA, se pune însă întrebarea dacă Dreptul este totuna cu Puterea. Altfel spus, în numele Dreptului sau în numele Puterii își afirmă cele două ins­tituții autoritatea în spațiul politic?
     Dreptul nu este un dat, ci mai degrabă un limbaj atât al vieții reale, cât și al puterii. Dreptul este forma prin care, în general, puterea poate și trebuie să se manifeste și să se (re)prezinte. În acest sens, dreptul presupune facultatea de a exprima o stare a lucrurilor. Doar în continuarea aces­teia apare funcția de legitimare a puterii. Pentru a reuși legitimarea acțiunilor Puterii este necesară adoptarea unui model juridic care are mai degrabă un aspect tactic. Referința la drept permite adoptarea unor reglementări ușor de acceptat de subiecții puterii.
     Dar este dreptul cale care permite înțelegerea Puterii? Pentru cei ce exercită puterea, mai ales în statele iliberale cum devine acum și Romania, suveranitatea condiționează natura dreptului. Pentru aceștia, suveranitatea, de la care se revendică, este Puterea de a face ceva, de exemplu, de a pune în aplicare schimbări care reduc garanțiile privind protecția libertății individuale. O astfel de teorie, inspirată din scrierile lui Carl Schmitt (care nu întâmplător a devenit membru al Partidului nazist), pornește de la unilateralitatea suveranității. Dar, suveranitatea nu este o putere unilaterală supremă, ci mai degrabă rezultatul unui contract în urma căruia drepturile pe care le dețin de la origine și de la natură subiecții puterii - numiți uneori, mai ales în societățile cu democrație liberală, cetățeni - sunt transmise puterilor publice care au ca misiune să le garanteze și să le protejeze.
     Ambiguitatea dreptului constă în faptul că cel ce este la început, prin naștere, un subiect natural, devine un subiect al politicii. Un cetățean este atât deținătorul unui drept inițial, cât și un subiect al puterii sub a cărei dominație este plasat. Când se vorbește despre un subiect de drept se înțelege o persoană care dispune de întreaga sa libertate, pe când atunci când se face referire la un subiect al puterii politice se înțelege o ființă umană care se află sub autoritatea unei puteri care-l domină.
     Pentru cei ce reduc suveranitatea la exercitarea ierarhică a puterii, statul de drept este o formă de limitare inacceptabilă a dreptului lor de a conduce. Or, statul de drept este o configurație politică ce pune în centrul exercitării politicii garanții de care ar trebui să beneficieze cetățenii. Dar presupune în același timp și dreptul unui stat sau al unei entități politice căruia subiectul trebuie să i se supună.
     De aceea, dreptul apare mai degrabă ca o mască formală, și nu ca natura însăși a Puterii. Analiza juridică a politicii nu permite înțelegerea efectivă a Puterii. Discursul juridic duce întotdeauna la stat, la puterea statului. Or, puterea este diseminată în ansamblul societății și este legată de relațiile dintre indivizi. Mai curând, am putea spune că puterea se infiltrează în întreg corpul politic, iar suveranitatea statului, forma legii sau dominația exercitată în numele acestora este doar ultima formă de manifestare a puterii.
     Prin drept nu poate fi înțeleasă alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA, dar pot fi explicate acțiunile care urmăresc atât investigarea ingerințelor rusești în alegerile prezidențiale americane din 2016, cât și încercarea președintelui american de a prelua controlul Curții Supreme. Normele de drept privind numirea unui șef la DNA sunt reprezentate de forma juridică a unei confruntări politice care nu vizează doar parchetele - nici măcar recunoașterea statului de drept -, ci exercitarea unei puteri care să scape oricărui control, fie acesta juridic sau social. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 30.07.2018, ora 11:28)  
 Pîrvulescule, încă aștept articolul tău pe tema statului de drept din perspectiva protocoalelor secrete.
 În ce fel respecta lepra ta securistă drepturile și libertățile achitaților?


 
  1.1.   Dragnea a semnat protocoale  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Dorel , in data de 30.07.2018, ora 15:58)
 
 De ce să-l întrebi pe Pârvulescu, mai bine îl întrebi pe Dragnea, pentru că el a semnat asemenea protocoale și trebuie să știe mai bine.
 Un achitat nu înseamnă că este obligatoriu nevinovat, ci poate nu i -a putut dovedi vinovăția datorită restricțiilor procedurale instituite de infractorii din parlament pentru pielea lor


 
  1.2.   Dragnea n-a semnat protocoalele  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 30.07.2018, ora 18:36)
 
 La propaganda securistă nu spuneți adevărul nici sub tortură.
 Un achitat este obligatoriu nevinovat.
 Când nu ai probe legale împotriva cuiva, ai de-a face cu prezumția de nevinovăție.
 Spune-le și colegilor tăi că regimul securist stalinist era legal în anii 50:


 
  1.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 30.07.2018, ora 20:15)
 
 
  Corect! pana la proba contrara.


 
  1.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 30.07.2018, ora 20:17)
 
 
  Si cand nu ai probe, pentru ca-i slab sau partizan "cercetasul", unde te afli?.


 
  1.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 30.07.2018, ora 21:36)
 
 La DNA unde sunt tinute dosarele importante sub calorifer.


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 30.07.2018, ora 11:40)  
 ingerintele rusesti au fost niste reclame online in valoare de o suta de mii de dolari.
 Efect zero in planul alegerilor americane.
 Parvulescu nu va spune de coruptia din interiorul FBI.


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 30.07.2018, ora 12:23)
 
 Este o corupție liberală și democrată.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 30.07.2018, ora 20:13)  
 
  Stangul unde este?.


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 31.07.2018, ora 23:18)  
 N-am avut rabdare decit sa il aud zece secunde pe individul care la un post TV ne dadea un exemplu despre ce inseamna libertatea de expresie M__E PARVULESCULE si cum un stat iliberal o reprima.
 
 Ce mai trebuie remarcat in dezinformarea ticaloasa a individului sus-numit este ca suedezii insisi au retras numerele si le-au definit ca ilegale. Deci chiar Suedia este un stat iliberal in conceptia dementa a unui propagandist de profesie. Rusine Parvulescule. Nesimtire grobiana.


 
  4.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 31.07.2018, ora 23:43)
 
 Iata un exemplu de exercitare a dreptului, in Suedia. Placutele nesimtitului erau ilegale de la momentul intrării in România a mașinii pentru că intră in contradicției cu regulile de alocare a numerelor în România care evită combinațiile insultătoare CL-11-CUR nu poate fi acordat. Iar Suedia a exercitat dreptul, retrăgind numerele acelui nimeni.
 
 "Agenția suedeză a Transporturilor aprobă numere de înmatriculare personalizate pentru utilizarea pe teritoriul Suediei. Numerele de înmatriculare personalizate sunt permise și în străinătate, cu condiția să nu intre în contradicție cu legislația locală. În momentul aprobării numerelor de înmatriculare personalizate, luăm în considerare diverse criterii. Unul dintre criterii este să analizăm combinația de litere sau cifre și dacă acestea sunt percepute ca fiind ofensatoare. În acest caz, nu aprobăm emiterea numărului de înmatriculare. Cu toate acestea, nu putem ști în avans semnificația oricărei combinații posibile în toate limbile străine. Cuvinte care în anumite limbi nu sunt ofensatoare pot fi ofensatoare în alte limbi. Dacă Agenției suedeze pentru Transporturi i se aduce la cunoștință că un anumit număr de înmatriculare este ofensator, acesta este retras", a transmis instituția într-un răspuns la o solicitare a agenției de presă MEDIAFAX.
 
 Combinațiile interzise de numere de înmatriculare sunt cuprinse într-un dicționar al Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. Acest dicționar funcționează la nivelul întregii țări și include 1.528 de combinații interzise. Printre acestea se număra combinațiile care au fost restricționate pentru uzul propriu al unor instituții: Poliția Română (POL), Cameră Deputaților (DEP), Senat (SNT), Serviciul Român de Informații (SRI) sau Ministerul Administrației și Internelor (MAI). De asemenea, sunt interzise și combinațiile de litere care încep cu „I” sau „O” deoarece aceste litere pot fi confundate cu cifrele 1 și 0. Din același motiv, nu sunt permise nici combinațiile „III” sau „OOO”. În plus, sunt interzise și combinațiile care au conotații sexuale sau obscene. Printre acestea COY, CUR, PUL, PIZ, MUI sau MUE. Deși este interzis CUR, sunt permise, însă, ASS, XXX ori SEX.


 
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
cel mai mare proiect de mediu
Jurnal Bursier
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BVB
     * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
       * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
     
     Ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de aprecieri ale tuturor indicilor bursei, evoluție...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, investitorii fiind atenți mai degrabă la raportările financiare ale companiilor, pentru trimestrul al treilea, decât la alte informații.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9000
2.3862
3.1229
4.0936
0.1803
0.6256
0.2275
4.6669
5.3090
1.4425
3.6267
0.2387
0.4937
1.0844
0.0620
0.4512
0.7209
4.0761
0.2832
1.0953
0.5880
0.0555
0.3598
0.2131
2.6831
0.0394
0.1447
1.1097
0.6282
0.1249
160.9953
5.6653
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.