CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
BURSA 06.10.2017

CORNEL CODIȚĂ
 
CORNEL CODIȚĂ      Am trăit să o vedem și pe asta: Vișegrad, subiect de interes și dezbatere pentru politica din România! E cam tîrziu...dar, cine știe, poate este mai bine, măcar acum, decît niciodată! Desigur, subiectul a intrat pe agenda politicii anapoda, din motive irelevante ori, de-a dreptul, greșite. Vezi, doamne, ministrul de externe al Guvernului Tudose, fără să întrebe pe nimeni, s-a agățat de pulpana Vișegradului, taman cînd, pe alte canale, România era îmbrîncită vînjos în patrulaterul perdantelor, alături de Grecia, Serbia și Bulgaria. Care este, așadar, povestea Vișegrad și de ce contează ea pentru România!
     Istoria de acum începe imediat după căderea cortinei de fier și sfîrșitul dominației absolute a Moscovei peste spațiul pînă de curînd numit "Europa de Est". După Malta, vechile linii de demarcație și diviziune ale Europei și-au pierdut conturul, iar naivii lumii s-au așteptat, desigur, ca Vechiul Continent să capete, de la sine, forma unui cîmp înfloritor, fără haturi și hotare, pe care să rodească înțelegerea, cooperarea, dezvoltarea și buna înțelegere....! În locul acestor splendide idealuri, au apărut, însă, imediat, doar alte linii de demarcație, competiție și diviziune. Prima dintre ele a fost pusă în operă cu ajutorul Poloniei, Cehoslovaciei și Ungariei. Brusc și toți deodată, încă din 1990, liderii celor trei țări și-au adus aminte de fructuoasele și medievalele lor tradiții de cooperare, mai precis de Congresul de la Vișegrad, din 1335. Nu mai căutați prin cărți, vă spun imediat despre ce este vorba. Ioan I al Bohemiei, Carol I al Ungariei și Cazimir al III-lea al Poloniei au format o alianță menită să promoveze, sub autoritatea comună, noi rute comerciale în Europa, "scurcircuitînd" Viena, orașul-port care lua caimacul comerțului din zona centrală a Europei, bucurîndu-se, între altele, de importantul privilegiu prin care navele care-i foloseau facilitățile aveau obligația, pe timp limitat, să descarce, să depoziteze și să scoată la vînzare mărfurile deținute, înainte de a pleca mai departe în cursă, cu ceea ce nu fusese tranzacționat local. Obiectivul noului "concordat de la Vișegrad", oficializat în februarie 1991 nu mai era predominant economic, ci politic: reactualizarea "Europei Centrale", ca spațiu geo-politic distinct și privilegiat, pentru a justifica în relațiile cu Germania-Anglia-Franța, respectiv Statele Unite, separarea radicală de restul ariei Europei de Est, respectiv România, Bulgaria, Iugoslavia. Soluția a fost larg îmbrățișată și promovată atît de la Berlin, cît și de la Washington. Urmarea?
     În timp ce, în prima jumătate a anilor 90, Ungaria, Polonia și Cehia-Slovacia s-au bucurat de roadele dulci ale noilor vremuri euro-atlantice, de susținut sprijin financiar și politic, de integrarea rapidă în Nato și UE, celelalte au rămas să se mulțumească cu fructele amare. Iugoslavia, cu un război care a desființat-o statal și a cauzat uriașe pierderi umane și materiale, în timp ce România și Bulgaria au fost trimise, ca niște capre rîioase, la coada turmei, să aștepte bunăvoința stăpînilor pentru a trece hăt mai tîrziu pragul marilor instituții integratoare ale Europei; desigur păstrînd, pînă astăzi, stigmatul rîiei!!! Este, foarte adevărat că dinamica politică din Iugoslavia, România și Bulgaria a furnizat munți de motive care au oferit justificări pentru decizia de a instala noua linie de demarcație din Europa. Ceea ce susțin este că ea s-ar fi materializat oricum, cu și fără motivele furnizate de la Belgrad, București și Sofia.
     După această primă etapă de istorie în paradis, a Vișegradului, însă, relațiile Berlin-Washington încep să se deterioreze binișor, iar Europa Centrală dispare de pe agenda priorităților politice ale mai marilor lumii. În loc de beneficii cu toptanul, Budapesta, Varșovia și Praga încep să achite și ele nota de plată a integrării europene. Șocul politic a fost mai mare decît în Romania sau Bulgaria. Așa se face că după un deceniu de istorie plină ochi doar de "succese ale tranziției", de la statutul rezervat de "modele ale integrării" mai întîi Cehia, iar ulterior Ungaria și Polonia devin centre de rezistență, pe alocuri chiar de rebeliune, față de politicile Uniunii Europene. Ungaria joacă astăzi rolul de primadonă în opoziția față de politica de repartiție "forțată" a cotelor de imigranți. Polonia este liderul opoziției față de pretențiile Bruxellesului de a dicta noilor veniți soluții politice și constituționale, în materie de justiție, în cazul concret, dar mai ales față de briza caldei amiciții care învăluie relațiile dintre Bruxelles și Moscova, respectiv Berlin și Moscova, în condițiile în care Varșovia, în urma catastrofei aeriene de la Smolensk, 2010, acuză direct și fără ocolișuri regimul Putin, de crimă de stat împotriva Poloniei!!! Nimeni, dintre "Cei mari", nu mai are vreun proiect și nici timp pentru Europa Centrală și Vișegrad. Cu speranța unui viitor, totuși, cei trei, deveniți patru prin separarea Cehiei de Slovacia, încearcă astăzi să confere o nouă substanță identității Vișegrad, din această sfidare politică lansată Bruxelles-ului.
     Ei bine, tocmai acum și-a găsit ministrul de externe, Meleșcanu, să își arate interesul față de Vișegrad!!! Este un contratimp? Este, în măsura în care oficial, pe fondul tensiunilor crescute din UE, România este mîngîiată pe cap cu bunăvoință de domnul Juncker, care îi promite tot felul de dispense, doar-doar va sta smirna în front și va accepta fără să crîcnească noiile diviziuni care se sapă în interiorul UE. Întrebarea este cît contează, în fapt, ce greutate au în realitate vorbele lui Meleșcanu și ale lui Juncker? În cazul celui dintîi, faptul că România este interesată de relații mai strînse cu Vișegradul nu este neapărat o catastrofă și nici nu anunță oficial alinierea României la pozițiile lor în materie de imigrație, sau pe tema relațiilor cu Rusia. Este doar o tentativă tîrzie, oportunistă, de a atenua, într-un fel, liniile de demarcație trasate de conceptul Europei Centrale, resuscitat la începutul anilor 90. Foarte probabil, o încercare fără nici un fel de sorți de izbîndă acum, ori într-un viitor oarecare. Deci, fără consecințe! Exact cum sunt și promisiunile fără orizont făcute de Juncker, atunci cînd vorbește fără a avea aprobarea de la Berlin și Paris.
     Partea proastă pentru noi, din toată tărășenia, este aceea că vorbele, ale lor și ale noastre, deopotrivă, trec, în timp ce noile linii de diviziune se instalează trainic, fără ca politica și diplomația României să poată înțelege la vreme ceea ce se întîmplă, necum să fie capabilă să facă ceva pentru a nu ne regăsi și de data aceasta în partea cea mai aridă și mai săracă a noii geografii politice a Europei! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2017, ora 00:16)  
 ... calmaeaza-te cornele, voi ati vandunt romania ,,, voi cu ipotezele vooastre destepte ... 'noroc ca pamantu' ramane ...


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 06.10.2017, ora 00:53)
 
 Romania nu a fost vanduta ci oferita sau data la fier vechi pe 1 leu....asemenea unei fete mari, bune de maritat, pregatita, care asteapta sa o ia cineva, ca sa il citez pe Mircea Pascu...S-a pregatit indelung siinca se mai pregateste sa se ofere!


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 06.10.2017, ora 02:16)
 
 ... u r a fkin idot if u thk lk thd ...!. ;)


 
  1.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Mihai D , in data de 06.10.2017, ora 08:53)
 
 Ce-mi mai place mie treaba asta cu "voi"; cand n-ai o idee concreta, dai vina pe o categorie incerta prezenta doar in capul tau si-i pui eticheta de "voi". Ai pierdut o buna ocazie de a NU scrie .


 
  1.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 06.10.2017, ora 09:17)
 
 ba nu, a fost vinduta pe comisioane securistice grele. 1 leu am vazut noi, stupid people!


 
  1.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 06.10.2017, ora 10:20)
 
 ... un comentariu inutil, nu merita arpeciere! (in capul meu, e logica elementara) ... oricum, apreciez interventia dumneavoastra ... eu ma gandeam la ipoteza, si-n capul meu, eu ma "jucam" asa: ipo (initial public offering) + teza (idee) ... idea "misca" fapta iar fapta misca lumea ... iar "voi" sunt cei ce "vand" idea ... si totusi, ce doresti a-mi spune?! ...


 
  1.6.   lumea a treia- capra raioasa  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Ana , in data de 06.10.2017, ora 11:02)
 
 Subntem forta de munca ieftina, piata de desfacere si sursa de materii prime ieftina.


 
  1.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.5 )
    (mesaj trimis de Mihai D , in data de 06.10.2017, ora 14:20)
 
 Nimic mai mult decat am spus deja. Iar impartirea cuvintelor in silabe si trimiterea la etimologia fiecareia nu clarifica nimic.


 
  1.8.   pamant vandut de nevoie pe nimic  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 07.10.2017, ora 12:01)
 
 Tocmsi csa nici pamantul nu ramane...el este deja dat, vom deveni populatia indigena a europei de rasarit...pamantul l-am vandut pe bimic de buna-voie sau de nevoie...din tara agriola exportatoare am devenit tara importatoare in domeniul agricol, cu pamant de eca mai buna caliatte! CAP=urile au desfiintate, ferme de suzistenta care nici macar subzistenta nu mai asigura!..taranii saracii saracilor...iar muncitorii au devenit tarani cu numele in bejanie la tara...clasa taraneasca trebuia sa fie transformata in clasa muncitoare...dar s-a intamplat invers...clasa muncitoare a fost obligata sa se refugieze la tara dar fara obiectul muncii nu aveau cum sa devina tarani si nici muncitori. Ue cu u buget de 1$ din VNB nu poate sa rezolve problema...intre timp politicienii si cei de la putere devin mosieri..sau capitalisti autohtoni iar DNA are grija sa lase monpolul msieritului si al capitalului celor din exterior...


 
  1.9.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 07.10.2017, ora 14:23)
 
 ... la umbra unui ipo are loc intodeauna un transfer de proprietate ... urmat de procese de ipoteticare si derivare, pe piata ajungand, de fapt niste "drepturi temporare asupra proprietati" ... pentru simplul motiv ca populatia nu ar accepta sa plateasca un pret artificial inflamat pentru un produs obtinut si consumat aici la o valoare de "inconjor al lumii" sunt necesarte programe sustinute de subversiune ideologica si propaganda!!! ... toate acestea in numele unor aliante si parteneriate strategice care "ne apara" de inamici artificiali nascociti de aceaisi ideologi care incaseasza beneficiile acestui "transfer initial de idee" - fie prin functii caldute, fie prin beneficii directe - cine sunt ei, te las pe tine sa alegi!!! ... sunt de acord! politicienii fura si pentru ca nu este de ajuns, acum ne fura si corporatiile si speculantii ... cat despre mine, as spune ca parteneriatele si aliantele strategice (mi-)au adus mai multa saracie, justitie stramba cu caracter de show si nesiguranta - ca simpla tinta inutila intr-un nou joc de interese!!! ... in alta ordine de idei, rog autorul si cititorii sa-mi ierte badarania mesajelor initiale, a fost o noapte tulbure! si chiar de nu merit, ma bucur totusi ca tulbureala m-a adus in postura de a mai schimba o vorba ... noroc ca trece repede ;)...


 
  1.10.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.9 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 08.10.2017, ora 10:37)
 
 Incearca sa renunti la badaranii! cu toata lumea!...lauda, daca o poti face!
 E mai sanatos si pentru tine si pentru noi cititorii si mai ales pentru Autor!


 
2.  ce ar trebui sa faca ?
    (mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2017, ora 00:48)  
 Repeta lozinci politicienii si diplomatii...si stau smirna!


 
  2.1.   Romania si Ucraina in grupul Visegrad  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Silvia , in data de 06.10.2017, ora 11:06)
 
 Polonia a inițiat crearea unei Adunări interparlamentare care să includă țările Grupului de la Vișegrad - Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria - plus două țări vecine din zona Carpaților, Ucraina și România, informează Ukraine Today.
 Această inițiativă a fost anunțată de președintele Seimului (parlamentul polonez), Marek Kuchcinski, la un forum local de dezvoltare, care s-a desfășurat duminică la Truskaveț, oraș din regiunea Lvov din vestul Ucrainei, scrie Agerpres.
 'Vrem să le propunem partenerilor noștri cehi și ungari să înființăm o Adunare interparlamentară nu doar în formatul celor patru țări (din Grupul de la Vișegrad), ci care să includă și Ucraina și România', a declarat Kuchcinski.
 Potrivit președintelui Seimului, țările din regiunea Carpaților ar trebui să-și consolideze cooperarea pentru a dezvolta infrastructura și a îmbunătăți situația economică din regiune. În special Ucraina ar trebui să-și crească numărul de puncte de trecere la frontiera cu vecinii săi din vest, membri ai UE.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de Mihai D în data de 06.10.2017, ora 09:26)  
 Daca vedem UE ca o tara care are 27(+1) de judete, observam ca unele judete sunt mai sarace si altele mai bogate. Daca consideram ca tara asta este condusa de PSD- ca sa aducem modelul in plan mioritic- observam ca judetele in care PNL sau USR sunt la conducere au 2 variante: critica PSD si nu mai primesc bani la bugetul local dar isi pastreaza coloana vertebrala insa locuitorii vor duce o viata mai grea sau " se dau " cu PSD-ul si primesc ceva la buget dar tocmai si-au vandut cinstea insa cetatenii au sanse la o viata mai buna. It is the same old shit ! Desigur mai este si a 3-a varianta, politica curvei, de a schimba barcile in functie de circumstante. Personal nu am consideratie fata de politica/politicieni pentru ca sunt claditi din si pe minciuna, ca atare a incerca sa fii transant cu niste curve este o eroare de gandire. Cred ca varianta de curva pe care o alege Romania este cea mai potrivita, nu ca as fi mandru de acest lucru, ci doar ca trebuie sa pupam ghiulul acolo unde ne este mai favorabil. Nu poti sa fii drept intr-un sistem stramb decat daca-ti asumi niste consecinte care duc la degradarea in timp a calitatii vietii oamenilor . Nu-s politician si ma bucur ca nu trebuie sa stau capra , dar daca ma pun o secunda in locul lor si intru in logica lor -pe care o dispretuiesc profund de altfel- imi dau seama ca suntem prea mici si neinsemnati ca sa putem face mofturi. Nu trebuie sa ne placa aceasta concluzie; trebuie doar s-o privim cu pragmatism. Emotiile ni le rezervam pentru cei dragi.


 
4.   Leonard Orban- Viitorul UE si Gr Visegrad
    (mesaj trimis de SR în data de 06.10.2017, ora 10:54)  
 Șeful Departamentului Afaceri Europene de la Palatul Cotroceni, Leonard Orban a explicat că există „o coordonare bună" cu cele patru state din grupul de la Visegrad - Cehia, Polonia, Ungaria și Slovacia - pe subiecte precum protecția mediului, dar și în alte dosare, însă nu în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene
 „Pe subiectul ăsta, răspunsul e foarte simplu (de ce nu colaborăm - n.r.): pentru că avem viziuni diferite, în special în comparație cu Polonia și Ungaria. Cehia și Slovacia sunt mai apropiate de poziția noastră. Dacă ne uităm la ce contribuție are grupul Visegrad la acest proces de dezbatere privind viitorul UE vedem că este o poziție relativ echilibrată, dar față de Polonia și Ungaria avem o viziune diferită. Noi sprijinim adâncirea integrării", a spus Orban pentru Digi 24.
 El a dat ca exemplu dorința statelor din acest grup de a transfera înapoi către statele membre UE competențe ale Uniunii, în timp ce România pledează pentru un transfer suplimentar de competențe pe măsură ce acest lucru este posibil și necesar.
 „Cum să te asociezi cu un grup care nu împărtășește aceleași idei? Dacă pe alte subiecte, hai să spunem, nu e atât de grav, aici vorbim de un lucru fundamental, vorbim despre viitor, cum vedem viitorul UE", a explicat consilierul prezidențial.
 Subiectu l aderării și apropierii de grupul de la Visegrad a fost promovat intens de fostul premier Victor Ponta, care consideră că este o greșeală că România nu negociază în UE alături de cele 4 state apropiate geografic, politic și economic.
 „Țările Visegrad (foste comuniste, structură economică și socială asemănătoare României) sunt chemate la negocieri pentru viitorul lor statut în UE - chiar dacă nu sunt primite în nucleu vor putea obține avantaje și un statut special. După această întâlnire va urma o alta, în toamnă, între țările BENELUX și cele 3 țări baltice (Lituania, Letonia și Estonia) pe aceeași temă. România nu este invitată de nimeni la nicio întalnire!", a scris Ponta.
 Ideea apropierii de grupul Visegrad a fost respinsă și de premierul Sorin Grindeanu. Într-o intervenție la Antena 3 j fostul șef al Executivului a spus că ideea promovată de Victor Ponta nu este corectă.


 
  4.1.   o Europa mai buna- GR de la Visegrad  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de Penelope , in data de 06.10.2017, ora 10:59)
 
 Statele din grupul de la Vișegrad strâng rândurile și își fac auzită vocea mai mult decăt oricând. Asta în timp ce România preferă să stea deoparte.
 La summit-ul acestora de la Varșovia, cele patru state, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia au avut cerințe clare față de ceilalți membri ai Uniunii Europene.
 Grupul de la Vișegrad a adoptat o poziție comună cu privire la viitorul Europei. Într-o reuniune la Varșovia, premierii Poloniei, Cehiei, Ungariei și Slovaciei au făcut un apel la unitate și egalitate, a doua azi după ce președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat cinci variante pentru viitorul Europei după Brexit, între care Europa cu două viteze.
 În cadrul grupului de la Vișegrad „am convenit să transmitem că așteptăm de la președintele (Consiliului European) Donald Tusk ca propunerile privind viitorul UE să facă obiectul unui consens prealabil, pentru că ne vom întâlni la Roma doar pentru a anunța împreună un nou plan pentru Europa”, a indicat șefa executivului polonez, Beata Szydlo, gazda reuniunii premierilor din cele patru țări, desfășurată la Varșovia.
 Țările din Grupul de la Vișegrad subliniază necesitatea menținerii unității Uniunii Europene, menținerea pieței unice, menținerea Spațiului Schengen, o Zonă Euro stabilă, controlul frontierelor externe, consolidarea controlului democratic.
 Toate acestea reprezintă o provocare - se arată în declarația semnată de premierii Poloniei, Cehiei, Ungariei și Slovaciei, la fel ca și menținerea Uniunii Europene ca actor global, transmite agenția de presă poloneză PAP. „Dorim o Europă mai bună, nu mai multă Europă sau mai puțină Europă (…) Pentru noi este important ca reformele Uniunii Europene să se bazeze pe egalitatea intereselor tuturor statelor membre”, a punctat premierul Beata Szydlo.
 La rândul său, premierul ungar Viktor Orban a estimat că în prezent „asistăm la apariția unei noi ordini mondiale”, în care țările trebuie să-și decidă locul. Referindu-se apoi la relatările privind calitatea inferioară a produselor comercializate de unele companii occidentale în estul Europei față de produsele similare din vest, el a acuzat statele vest europene de „standarde duble” și că privesc est-europenii ca pe niște cetățeni de „mâna a doua”.


 
5.  Odiseea imigranților
    (mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2017, ora 11:24)  
  o idee despre legătura necesară care există între raționalitatea practică și formele de viață. Fără o cultură comună, oamenii vor fi aruncați rapid în starea de natură hobbes-iană.
 Odiseea imigranților nu este decât ultimul act, poate cel mai transparent, al unui efort concertat spre anihilarea tradiției, adică a oricărei posibilității de raționalitate socială, echivalent transformării aproape literale a indivizilor în animale. Îndobitocirea prin școală publică, publicitate și entertainment, distrugerea deliberată a familiei, asaltul asupra religiei, stimularea conflictelor, a "multiculturalismului”, etc, etc, sunt celelalte piese de rezistență din arsenalul totalitarismului globalist.
 Din acest punct de vedere, imigranții vor juca, în mod necesar, un rol dialectic, iar războaiele, cu toate consecințele implicite, vor prisosi. Pulverizarea Europei va continua de acum încolo în pași foarte rapizi, până când nu va mai rămâne piatră pe piatră și nici vreun loc de refugiu. Nu va avea loc nicio islamizare a continentului, ci doar o bestializare generalizată, în care lumea va fi tranformată într-o imensă fermă a animalelor, condusă fără milă.
 Vinovații nu trebuie nicidecum căutați în trenurile cu refugiați sau în nisipul Orientului, ci în lumea occidentală. Mai ales că ultimele evenimente ar trebui să spulbere iluziile celui care ar putea crede că invazia este întâmplătoare. Aruncarea Orientului (Iraq, Afganistan, Siria, Yemen, Libia, Egipt) într-un haos sinistru a fost o politică deliberată a elitelor anglo-saxone, la fel cum a fost și găselnița ISIS, la fel cum este și desantul de refugiați.
 Nu există niciun rasism la mijloc, după cum nu există niciun conflict cultural inerent și nici vreo solidaritate națională. Există doar proiectul unei lumi ordonate piramidal, cu o masă amorfă de animale și o elită așezată confortabil la etajele superioare.


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de mitica , in data de 06.10.2017, ora 11:55)
 
 patrulaterul asa zis al perdantelor este de fapt apropierea a 4 tari ortodoxe.caci razboiul du vine din vestul bogat care are in creier afacerile.ci din islamul adus la disperare de faptul ca bogatii lumii le iau petrolul pe digeaba.


 
  5.2.   Lech Walesa  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 06.10.2017, ora 12:48)
 
 
 „Din păcate Europa nu este unită și fiecare țară are propriile interese. Liderii europene trebuie să se întâlnească pentru a găsi o soluție pentru această problemă. Sfatul meu este ca mai ales națiunile bogate, cum ar fi Germania, să le acorde ajutor financiar pentru a crea locuri de muncă în țările lor de origine”


 
  5.3.   reguziatii- Grupul de la Visegrad  (răspuns la opinia nr. 5.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 06.10.2017, ora 12:52)
 
 Grupul de la Vișegrad vrea să blocheze ruta balcanică
 Președintele Cehiei Milos Zeman a afirmat că "singura soluție" la criza refugiaților este "deportarea migranților economici și a celor care susțin violența și ura religioasă, mai exact a celor care plănuiesc acte teroriste”.
 Declara&# 539;ia a fost făcută la o reuniune a politicienilor social-democrați desfășurată în capitala slovacă Bratislava. În Cehia sunt bineveniți toți refugiații care sunt gata să se integreze, a susținut Zeman, adăugând însă că este "imposibil” ca musulmanii să se integreze în societatea europeană.
 În noiembrie 2015, șeful statului ceh și-a făcut apariția la o demonstrație anti-Islam la Praga și a descris islamul ca o "cultură a criminalilor și a urii religioase".
 La sfârșitul lunii decembrie, el a atras atenția că printre refugiați se află și jihadiști, iar după atacurile din noaptea de Revelion de la Köln, Zeman a avertizat asupra includerii primirii în Europa. Până în prezent, Cehia a primit foarte puțini refugiați.


 
  5.4.   care e statutul lor?  (răspuns la opinia nr. 5.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 06.10.2017, ora 12:53)
 
 refugiati sau imigranti?


 
6.  Congresul de la Vișegrad, din 1335
    (mesaj trimis de Pribeagul în data de 06.10.2017, ora 16:30)  
 Cita istorie stiu astia! Si cit respect pentru ea!
 Mai zilele trecute, Dragnea, mincinos, repetent si penal, acest alt fauritor al Romaniei actuale, s-a aratat profund nemultumit de situatia deplorabila in care diplomatia a adus scumpa noastra tara si-l critica dur pe presedintele Iohannis, afirmaind ca acesta se misca incet sau mai deloc, lasind situatia cum este sau mai rau agravind-o, daca cumva face o miscare. In argumentatia sa, Liderul se sprijinea pe crunta realitate. Nu retin daca s-a referit si la R Moldova, dar in rest i-a pomenit pe toti vecinii (Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria), care, fara motive justificate, doar datorita diplomatiei noaste defecte, au ajuns sa priveasca chioris Romania sau, in cel mai bun caz, sa le fie indiferenta. I-a scapat din pomelnic si Marea Negra, care, daca pina nu demult era singurul nostru prieten, a devenit un loc plin de pericole, apele ei devenind parca asa dintr-o data mediul potrivit prin care se plimba alene si nestingheriti niste monstri din otel, subacvatici sau de suprafata, capabili de lovituri mortale, la scara planetara. Situatia a devenit intolerabila si ca urmare acest nou hamesit de putere si, daca-i s-o spunem p’a dreapta, cam ametit si drept urmare incoerent lider, dupa ce a implementat in fel si fel de domenii prevederile parca fara numar si mai mereu naucitoare ale magicului Plan de guvernare, aplicind neabatut principiul de baza al fostilor, actualilor si viitorilor pesedei: Da c-o mina, ia cu zece!, s-a gindit ca-i momentul sa se afirme si in domeniul politicii externe. Zis si facut: a negociat cu Hunor posibilitatea ca in mindrul nostru stat national si unitar sa fie cel putin 1115 limbi nationale, tot pe atitea imnuri si steaguri, precum si parlamente si guverne proprii ale minoritarilor in localitatile in care exista cel putin un minoritar, in schimb Orban al Ungariei s-a angajat ca in spiritul bunei intelegeri si vecinatati regionale, deci nici vorba de concurenta, competitivitate si diviziune!, sa impinzeasca frumoasa noastra tara cu autostrazi si cai ferate de mare viteza. Toate acestea vor fi facute de Ungaria, in regie proprie, cu asistenta Visegradului si sub edgida UE, cu forta de munca romaneasca, urmind ca in timp, cu complicitatea guvernantilor si mai ales cu nebagarea de seama legendara a romanilor, sa fie restituite in integrum Ungariei. Toata aceast infrastructura va fi integrata armonios in marea infrastructura ca va lega Atlanticul de Pacific via Paris, Budapesta, Bucuresti, Bosfor, Beijing. In acest fel acest neasemuit lider, Dragnea, spera sa rezolve si spinoasa problema executiei infrastructurii tarii, precum si a transportului milioanelor de porci promisi Chinei. Avind in vedere ca si UE ne-a dat banii, dar agresit pentru ca nu s-a angajat sa ne construiasca infrastructura, gindirea lui Dragnea este de-a dreptul geniala. Cita eficienta la acest nou si genial, din nou!, conducator!, dar, dupa cum am mai spus mincinos, repetent si penal.


 
7.  Fără să înțeleagă?
    (mesaj trimis de Svejk în data de 07.10.2017, ora 08:01)  
 1. Posibil, dar de vreme ce aproape toți politicienii români au înțeles nu văd de ce nu ar fi înțeles și MAE. Probema reală este că nici MAE, nici guvernul și nici românii nu prea au ce face pentru a modifica relația cu Berlinul și sateliții săi.
 2. La fel de tardivă s-ar putea să fie și încercarea disperată a actualei guvernări de a se ancora în Occident prin intermediul Washingtonului, de vreme ce cu UE nu ne-a mers. Căci influența Washingtonului asupra UE a scăzut considerabil.
 3. Ideea unei noi asociații de tipul eșuatei MIci Antante din perioada interbelică - căci asta pare a fi Vișegrad este o iluzie. Micii rebeli est-europeni vor fi puși în genunchi și cu capul la pământ imediat ce devin prea sâcâitori cu gălăgia lor prin intermediul piețelor financiare europene dominate de la Frankfurt. Toate au nevoie de finanțare externă și piețele financiare americane nu sunt interesate în Europa de Est.
 Nu văd nicio mutare câștigătoare pentru România în viitorul apropiat. UE are nevoie de periferie pentru zona euro, SUA au nevoie de o zonă de protecție (buffer zone) față de colosul euro-asiatic și așa va și rămâne situația Europei de est pentru multă vreme.


 
  7.1.   pe vremea rusilor nu ne era chiar asa de rau  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 07.10.2017, ora 11:53)
 
 Europa Centrala si de Rasarit ar fi util sa se uneasca...si Bulgaria ar trebui cooptata dar si Serbia, dupa aderare...asa le va fi mai usor rusilor sa ne preia...ha..ha
 Rusii ne-au ajutat cu energie...iar noi eram saraci dar fericiti! Aveam acces gratuit la educatie, la snatate, ne permiteam concedii la mare si munte, anual, orice cetatean putea afce asta..mai fa si acum daca iti da mana! Doar o mica parte sau pe credit!
 Marea finanta occidentala ne calca in picioare cu orice prilej. Ne controleaza prin Moneda ( si creditare)iar Rusia prin Energie...
 Inarmarea Europei o va duce in sapa de lemn..asa cum a patit si Rusia, Reagan a lansat acest razboi al stelelor cu bataie pentru a subrezi colosul federatiei ruse din interior, colosul cu picioare de lut.
 Daca si Europa doreste aceeasi soarta nu are decat sa aloce buget pentru factorul militar de teama...terorismului..care nici nu exista decat ca sa se suplimenteze bigetele militare sau cele ale serviciilor secrete!


 
8.   adevarul despre Viitorul Europei
    (mesaj trimis de Salomeea în data de 07.10.2017, ora 12:09)  
 Va multumesc pentru articol in numele fostilor dv cursanti.Asteptam cu interes ai alte articole pe aceeasi tema a viitorului Europei.
 Mare pacat ca actualii decidenti nu folosesc expertiza si competentele deosebite ale domnului Cornel Codita in domeniul relatiilor internationale si afacerilor europene...mare pacat!..bine ca Bursa este o publicatie mai inteleapta si da posibilitatea cititorilor sa se bucure de editoriallele pline de adevar. ale domnului decan.


 
  8.1.   sfat util  (răspuns la opinia nr. 8 )
    (mesaj trimis de Salomeea , in data de 08.10.2017, ora 10:44)
 
 Noi bsahaii invatam de mici sa laudam, sa scoatem in evidenta aurul si nestematele calitatilor umane in to ce facem, sa modelam copii dupa atributele divinitatii perfecte. Fiecae sarbatoare de 19 zile, are o denumire un atribut al lui Dumnezeu.
 Badarania nu se numara printre calitatile Frumusetii binecuvantate.


 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Bănci-Asigurări, 13:08
     * Dolarul s-a apreciat cu 0,48 bani în fața monedei naționale
     * Francul a scăzut la 4,0372 lei
       Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,6606 lei pentru moneda europeană, în scădere cu 0,17 bani, comparativ cu ședința de ieri, când euro a fost cotat la 4,6623 lei.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 14:33
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 6,8 milioane lei (1,4 milioane euro).  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 14:28
     Zachary Jianglinchao este noul Country Manager al Huawei Consumer Business Group România, potrivit unui comunicat de presă remis Redacției.  click să citești tot articolul
Internaţional, 14:12
     Cinci indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Politică, 14:12
     Plenul Camerei Deputaților a aprobat astăzi, cu 276 voturi "pentru" și două "împotriva", proiectul de lege pentru realizarea "Capabilității de sprijin de foc indirect" aferentă programului de înzestrare "Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare", informează Hotnews.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.02.2018
BVB
     * George Brande, Interfinbrok: "Investitorii stau într­-o stare de expectativă, ceea ce poate explica rulajul redus"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de ieri preponderent în scădere, singurul indice ce a cunoscut o creștere fiind BET-FI, al celor cinci...  click să citești tot articolul
21.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în a doua parte a zilei, datorită rezultator financiare peste așteptări anunțate de unele companii.  click să citești tot articolul
20.02.2018
BVB
     * BET­-FI, singurul indice în creștere
       Volumul înregistrat în prima zi de tranzacționare a săptămânii a fost de doar 25,5 milioane de lei (5,47 milioane de euro), cu mult sub nivelul înregistrat în ședința anterioară, de circa 66...  click să citești tot articolul
20.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs mixt ieri, în contextul unui volum redus, dat fiind că au fost închise atât piețele americane, cât și unele din Asia.  click să citești tot articolul
19.02.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii trecute în creștere, cea mai mare apreciere, dintre indicii bursei, de 1,19%, fiind marcată...  click să citești tot articolul
19.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele europene au crescut vineri, încheind cea mai bună săptămână din 2016 până în prezent, pe fondul reducerii semnificative a volatilității.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 februarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9707
2.3829
2.9874
4.0372
0.1839
0.6259
0.2134
4.6606
5.2734
1.4934
3.5192
0.2269
0.4819
1.1215
0.0668
0.4671
0.9980
3.7828
0.3218
1.1619
0.5959
0.0584
0.3522
0.2019
2.7777
0.0395
0.1401
1.0299
0.6263
0.1201
161.5578
5.4841
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
07.02.2018
     The Black Monday of 1987 came two months after the beginning of the term of Alan Greenspan as head of the Federal Reserve. Back then, the Dow Jones Industrial Average (DJIA) fell 508 points, 22.61% below that of the previous trading day.  click here to read the entire article
06.02.2018
     * Mihai Dragoș says that the value of the Certinvest Dinamic fund units is updated slowly on the site
     * The investor raises questions about the ties between the fund's managers and the unlisted bond issuers in the fund's portfolio
       Investor Mihai Dragoș has filed a complaint with the Financial Oversight Authority concerning the open fund Certinvest Dinamic, managed by Certinvest.  click here to read the entire article
05.02.2018
     The National Bank of Romania (NBR) thinks that the National Liberal Party (PNL) is a pariah.  click here to read the entire article
30.01.2018
     The female prime-minister seems like a victory against sexism. The emancipation of our women seems to find its expression in the appointment of Viorica Vasilica Dăncilă as head of the Executive.  click here to read the entire article
25.01.2018
THE SALE OF BANCPOST HAS REOPENED THE ISSUE OF LOANS PAID ON TIME, SOLD IN HOLLAND
     * NBR: "It is still up to the courts to establish and verify the legality of the assignment"
     * Debtor: "I went to the address in Holland and there was no main office of any Eurobank entity there"
     * Cuculis: "Companies that have acquired loans are collecting interest illegally"
     * Civil Code: "The assignee may only enforce their rights on a third party after notifying the debtor that they have been assigned"
     * The bank has not notified the customers before selling their loans
     * Bancpost had not answered our enquiry on the matter, by the time the newspaper had gone to the printers
       The sale of Bancpost to Banca Transilvania, without the loans paid to day that were assigned in the past to a Dutch entity, has once again brought up the issue of loans sold abroad, even though they were performing. Customers who have found themselves in this situation have pointed out a number of irregularities in the assignment process.  click here to read the entire article
22.01.2018
     The issue of the funding of the budget deficit will become acute in 2018, as the government authorities show us that they haven't learned anything from last year's experience.  click here to read the entire article
22.01.2018
RULING OF THE COURT OF APPEAL
     * Profit.ro Publishing owes the Romanian state approximately 360,000 Euros, and "N.ro Agenția de Știri" SRL, approximately 460.000 Euros
       Journalist Cristi Popa has won in the Court of Appeal the lawsuit against Profit.ro Publishing SA, by which he had disputed the decision by which he had been laid off in 2016, as the court decided that he would be reinstated to the job he held before his layoff, as well as the payment of compensatory salaries.  click here to read the entire article
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
18.01.2018
AFTER THE ROW CONCERNING THE AMENDMENT OF THE REFERENCE FOR THE NATURAL GAS ROYALTY
     * Liberal senator Daniel Zamfir accused former prime-minister Mihai Tudose of sacking ANRM president Gigi Dragomir, for issuing an order which updated the methodology for the calculation of the royalty for natural gas, to match the market price
       The Romanian Association for Oil Exploration and Production (ROPEPCA) yesterday denied, in a press release, the "grave and unjustified" accusations made against the Romanian producers of natural gas, "accusations which concern the alleged insufficient payment of natural gas royalties", which it says are "being discussed in public increasingly often".  click here to read the entire article
17.01.2018
     The first hike of the policy rate in the last ten years, by 0.25 percentage points, is too small and has come too late to have a significant effect on inflationary expectations.  click here to read the entire article
17.01.2018
     Unless something happens to cause us to hurry, by this Friday, or by Monday-Tuesday at the latest, we will be able to say: "Now we've seen everything!" For a historic first time, Romania will have a woman as a prime-minister!  click here to read the entire article
.