BURSA 06.10.2017

CORNEL CODIȚĂ
 
CORNEL CODIȚĂ      Am trăit să o vedem și pe asta: Vișegrad, subiect de interes și dezbatere pentru politica din România! E cam tîrziu...dar, cine știe, poate este mai bine, măcar acum, decît niciodată! Desigur, subiectul a intrat pe agenda politicii anapoda, din motive irelevante ori, de-a dreptul, greșite. Vezi, doamne, ministrul de externe al Guvernului Tudose, fără să întrebe pe nimeni, s-a agățat de pulpana Vișegradului, taman cînd, pe alte canale, România era îmbrîncită vînjos în patrulaterul perdantelor, alături de Grecia, Serbia și Bulgaria. Care este, așadar, povestea Vișegrad și de ce contează ea pentru România!
     Istoria de acum începe imediat după căderea cortinei de fier și sfîrșitul dominației absolute a Moscovei peste spațiul pînă de curînd numit "Europa de Est". După Malta, vechile linii de demarcație și diviziune ale Europei și-au pierdut conturul, iar naivii lumii s-au așteptat, desigur, ca Vechiul Continent să capete, de la sine, forma unui cîmp înfloritor, fără haturi și hotare, pe care să rodească înțelegerea, cooperarea, dezvoltarea și buna înțelegere....! În locul acestor splendide idealuri, au apărut, însă, imediat, doar alte linii de demarcație, competiție și diviziune. Prima dintre ele a fost pusă în operă cu ajutorul Poloniei, Cehoslovaciei și Ungariei. Brusc și toți deodată, încă din 1990, liderii celor trei țări și-au adus aminte de fructuoasele și medievalele lor tradiții de cooperare, mai precis de Congresul de la Vișegrad, din 1335. Nu mai căutați prin cărți, vă spun imediat despre ce este vorba. Ioan I al Bohemiei, Carol I al Ungariei și Cazimir al III-lea al Poloniei au format o alianță menită să promoveze, sub autoritatea comună, noi rute comerciale în Europa, "scurcircuitînd" Viena, orașul-port care lua caimacul comerțului din zona centrală a Europei, bucurîndu-se, între altele, de importantul privilegiu prin care navele care-i foloseau facilitățile aveau obligația, pe timp limitat, să descarce, să depoziteze și să scoată la vînzare mărfurile deținute, înainte de a pleca mai departe în cursă, cu ceea ce nu fusese tranzacționat local. Obiectivul noului "concordat de la Vișegrad", oficializat în februarie 1991 nu mai era predominant economic, ci politic: reactualizarea "Europei Centrale", ca spațiu geo-politic distinct și privilegiat, pentru a justifica în relațiile cu Germania-Anglia-Franța, respectiv Statele Unite, separarea radicală de restul ariei Europei de Est, respectiv România, Bulgaria, Iugoslavia. Soluția a fost larg îmbrățișată și promovată atît de la Berlin, cît și de la Washington. Urmarea?
     În timp ce, în prima jumătate a anilor 90, Ungaria, Polonia și Cehia-Slovacia s-au bucurat de roadele dulci ale noilor vremuri euro-atlantice, de susținut sprijin financiar și politic, de integrarea rapidă în Nato și UE, celelalte au rămas să se mulțumească cu fructele amare. Iugoslavia, cu un război care a desființat-o statal și a cauzat uriașe pierderi umane și materiale, în timp ce România și Bulgaria au fost trimise, ca niște capre rîioase, la coada turmei, să aștepte bunăvoința stăpînilor pentru a trece hăt mai tîrziu pragul marilor instituții integratoare ale Europei; desigur păstrînd, pînă astăzi, stigmatul rîiei!!! Este, foarte adevărat că dinamica politică din Iugoslavia, România și Bulgaria a furnizat munți de motive care au oferit justificări pentru decizia de a instala noua linie de demarcație din Europa. Ceea ce susțin este că ea s-ar fi materializat oricum, cu și fără motivele furnizate de la Belgrad, București și Sofia.
     După această primă etapă de istorie în paradis, a Vișegradului, însă, relațiile Berlin-Washington încep să se deterioreze binișor, iar Europa Centrală dispare de pe agenda priorităților politice ale mai marilor lumii. În loc de beneficii cu toptanul, Budapesta, Varșovia și Praga încep să achite și ele nota de plată a integrării europene. Șocul politic a fost mai mare decît în Romania sau Bulgaria. Așa se face că după un deceniu de istorie plină ochi doar de "succese ale tranziției", de la statutul rezervat de "modele ale integrării" mai întîi Cehia, iar ulterior Ungaria și Polonia devin centre de rezistență, pe alocuri chiar de rebeliune, față de politicile Uniunii Europene. Ungaria joacă astăzi rolul de primadonă în opoziția față de politica de repartiție "forțată" a cotelor de imigranți. Polonia este liderul opoziției față de pretențiile Bruxellesului de a dicta noilor veniți soluții politice și constituționale, în materie de justiție, în cazul concret, dar mai ales față de briza caldei amiciții care învăluie relațiile dintre Bruxelles și Moscova, respectiv Berlin și Moscova, în condițiile în care Varșovia, în urma catastrofei aeriene de la Smolensk, 2010, acuză direct și fără ocolișuri regimul Putin, de crimă de stat împotriva Poloniei!!! Nimeni, dintre "Cei mari", nu mai are vreun proiect și nici timp pentru Europa Centrală și Vișegrad. Cu speranța unui viitor, totuși, cei trei, deveniți patru prin separarea Cehiei de Slovacia, încearcă astăzi să confere o nouă substanță identității Vișegrad, din această sfidare politică lansată Bruxelles-ului.
     Ei bine, tocmai acum și-a găsit ministrul de externe, Meleșcanu, să își arate interesul față de Vișegrad!!! Este un contratimp? Este, în măsura în care oficial, pe fondul tensiunilor crescute din UE, România este mîngîiată pe cap cu bunăvoință de domnul Juncker, care îi promite tot felul de dispense, doar-doar va sta smirna în front și va accepta fără să crîcnească noiile diviziuni care se sapă în interiorul UE. Întrebarea este cît contează, în fapt, ce greutate au în realitate vorbele lui Meleșcanu și ale lui Juncker? În cazul celui dintîi, faptul că România este interesată de relații mai strînse cu Vișegradul nu este neapărat o catastrofă și nici nu anunță oficial alinierea României la pozițiile lor în materie de imigrație, sau pe tema relațiilor cu Rusia. Este doar o tentativă tîrzie, oportunistă, de a atenua, într-un fel, liniile de demarcație trasate de conceptul Europei Centrale, resuscitat la începutul anilor 90. Foarte probabil, o încercare fără nici un fel de sorți de izbîndă acum, ori într-un viitor oarecare. Deci, fără consecințe! Exact cum sunt și promisiunile fără orizont făcute de Juncker, atunci cînd vorbește fără a avea aprobarea de la Berlin și Paris.
     Partea proastă pentru noi, din toată tărășenia, este aceea că vorbele, ale lor și ale noastre, deopotrivă, trec, în timp ce noile linii de diviziune se instalează trainic, fără ca politica și diplomația României să poată înțelege la vreme ceea ce se întîmplă, necum să fie capabilă să facă ceva pentru a nu ne regăsi și de data aceasta în partea cea mai aridă și mai săracă a noii geografii politice a Europei! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2017, ora 00:16)  
 ... calmaeaza-te cornele, voi ati vandunt romania ,,, voi cu ipotezele vooastre destepte ... 'noroc ca pamantu' ramane ...


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 06.10.2017, ora 00:53)
 
 Romania nu a fost vanduta ci oferita sau data la fier vechi pe 1 leu....asemenea unei fete mari, bune de maritat, pregatita, care asteapta sa o ia cineva, ca sa il citez pe Mircea Pascu...S-a pregatit indelung siinca se mai pregateste sa se ofere!


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 06.10.2017, ora 02:16)
 
 ... u r a fkin idot if u thk lk thd ...!. ;)


 
  1.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Mihai D , in data de 06.10.2017, ora 08:53)
 
 Ce-mi mai place mie treaba asta cu "voi"; cand n-ai o idee concreta, dai vina pe o categorie incerta prezenta doar in capul tau si-i pui eticheta de "voi". Ai pierdut o buna ocazie de a NU scrie .


 
  1.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 06.10.2017, ora 09:17)
 
 ba nu, a fost vinduta pe comisioane securistice grele. 1 leu am vazut noi, stupid people!


 
  1.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 06.10.2017, ora 10:20)
 
 ... un comentariu inutil, nu merita arpeciere! (in capul meu, e logica elementara) ... oricum, apreciez interventia dumneavoastra ... eu ma gandeam la ipoteza, si-n capul meu, eu ma "jucam" asa: ipo (initial public offering) + teza (idee) ... idea "misca" fapta iar fapta misca lumea ... iar "voi" sunt cei ce "vand" idea ... si totusi, ce doresti a-mi spune?! ...


 
  1.6.   lumea a treia- capra raioasa  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Ana , in data de 06.10.2017, ora 11:02)
 
 Subntem forta de munca ieftina, piata de desfacere si sursa de materii prime ieftina.


 
  1.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.5 )
    (mesaj trimis de Mihai D , in data de 06.10.2017, ora 14:20)
 
 Nimic mai mult decat am spus deja. Iar impartirea cuvintelor in silabe si trimiterea la etimologia fiecareia nu clarifica nimic.


 
  1.8.   pamant vandut de nevoie pe nimic  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 07.10.2017, ora 12:01)
 
 Tocmsi csa nici pamantul nu ramane...el este deja dat, vom deveni populatia indigena a europei de rasarit...pamantul l-am vandut pe bimic de buna-voie sau de nevoie...din tara agriola exportatoare am devenit tara importatoare in domeniul agricol, cu pamant de eca mai buna caliatte! CAP=urile au desfiintate, ferme de suzistenta care nici macar subzistenta nu mai asigura!..taranii saracii saracilor...iar muncitorii au devenit tarani cu numele in bejanie la tara...clasa taraneasca trebuia sa fie transformata in clasa muncitoare...dar s-a intamplat invers...clasa muncitoare a fost obligata sa se refugieze la tara dar fara obiectul muncii nu aveau cum sa devina tarani si nici muncitori. Ue cu u buget de 1$ din VNB nu poate sa rezolve problema...intre timp politicienii si cei de la putere devin mosieri..sau capitalisti autohtoni iar DNA are grija sa lase monpolul msieritului si al capitalului celor din exterior...


 
  1.9.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 07.10.2017, ora 14:23)
 
 ... la umbra unui ipo are loc intodeauna un transfer de proprietate ... urmat de procese de ipoteticare si derivare, pe piata ajungand, de fapt niste "drepturi temporare asupra proprietati" ... pentru simplul motiv ca populatia nu ar accepta sa plateasca un pret artificial inflamat pentru un produs obtinut si consumat aici la o valoare de "inconjor al lumii" sunt necesarte programe sustinute de subversiune ideologica si propaganda!!! ... toate acestea in numele unor aliante si parteneriate strategice care "ne apara" de inamici artificiali nascociti de aceaisi ideologi care incaseasza beneficiile acestui "transfer initial de idee" - fie prin functii caldute, fie prin beneficii directe - cine sunt ei, te las pe tine sa alegi!!! ... sunt de acord! politicienii fura si pentru ca nu este de ajuns, acum ne fura si corporatiile si speculantii ... cat despre mine, as spune ca parteneriatele si aliantele strategice (mi-)au adus mai multa saracie, justitie stramba cu caracter de show si nesiguranta - ca simpla tinta inutila intr-un nou joc de interese!!! ... in alta ordine de idei, rog autorul si cititorii sa-mi ierte badarania mesajelor initiale, a fost o noapte tulbure! si chiar de nu merit, ma bucur totusi ca tulbureala m-a adus in postura de a mai schimba o vorba ... noroc ca trece repede ;)...


 
  1.10.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.9 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 08.10.2017, ora 10:37)
 
 Incearca sa renunti la badaranii! cu toata lumea!...lauda, daca o poti face!
 E mai sanatos si pentru tine si pentru noi cititorii si mai ales pentru Autor!


 
2.  ce ar trebui sa faca ?
    (mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2017, ora 00:48)  
 Repeta lozinci politicienii si diplomatii...si stau smirna!


 
  2.1.   Romania si Ucraina in grupul Visegrad  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Silvia , in data de 06.10.2017, ora 11:06)
 
 Polonia a inițiat crearea unei Adunări interparlamentare care să includă țările Grupului de la Vișegrad - Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria - plus două țări vecine din zona Carpaților, Ucraina și România, informează Ukraine Today.
 Această inițiativă a fost anunțată de președintele Seimului (parlamentul polonez), Marek Kuchcinski, la un forum local de dezvoltare, care s-a desfășurat duminică la Truskaveț, oraș din regiunea Lvov din vestul Ucrainei, scrie Agerpres.
 'Vrem să le propunem partenerilor noștri cehi și ungari să înființăm o Adunare interparlamentară nu doar în formatul celor patru țări (din Grupul de la Vișegrad), ci care să includă și Ucraina și România', a declarat Kuchcinski.
 Potrivit președintelui Seimului, țările din regiunea Carpaților ar trebui să-și consolideze cooperarea pentru a dezvolta infrastructura și a îmbunătăți situația economică din regiune. În special Ucraina ar trebui să-și crească numărul de puncte de trecere la frontiera cu vecinii săi din vest, membri ai UE.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de Mihai D în data de 06.10.2017, ora 09:26)  
 Daca vedem UE ca o tara care are 27(+1) de judete, observam ca unele judete sunt mai sarace si altele mai bogate. Daca consideram ca tara asta este condusa de PSD- ca sa aducem modelul in plan mioritic- observam ca judetele in care PNL sau USR sunt la conducere au 2 variante: critica PSD si nu mai primesc bani la bugetul local dar isi pastreaza coloana vertebrala insa locuitorii vor duce o viata mai grea sau " se dau " cu PSD-ul si primesc ceva la buget dar tocmai si-au vandut cinstea insa cetatenii au sanse la o viata mai buna. It is the same old shit ! Desigur mai este si a 3-a varianta, politica curvei, de a schimba barcile in functie de circumstante. Personal nu am consideratie fata de politica/politicieni pentru ca sunt claditi din si pe minciuna, ca atare a incerca sa fii transant cu niste curve este o eroare de gandire. Cred ca varianta de curva pe care o alege Romania este cea mai potrivita, nu ca as fi mandru de acest lucru, ci doar ca trebuie sa pupam ghiulul acolo unde ne este mai favorabil. Nu poti sa fii drept intr-un sistem stramb decat daca-ti asumi niste consecinte care duc la degradarea in timp a calitatii vietii oamenilor . Nu-s politician si ma bucur ca nu trebuie sa stau capra , dar daca ma pun o secunda in locul lor si intru in logica lor -pe care o dispretuiesc profund de altfel- imi dau seama ca suntem prea mici si neinsemnati ca sa putem face mofturi. Nu trebuie sa ne placa aceasta concluzie; trebuie doar s-o privim cu pragmatism. Emotiile ni le rezervam pentru cei dragi.


 
4.   Leonard Orban- Viitorul UE si Gr Visegrad
    (mesaj trimis de SR în data de 06.10.2017, ora 10:54)  
 Șeful Departamentului Afaceri Europene de la Palatul Cotroceni, Leonard Orban a explicat că există „o coordonare bună" cu cele patru state din grupul de la Visegrad - Cehia, Polonia, Ungaria și Slovacia - pe subiecte precum protecția mediului, dar și în alte dosare, însă nu în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene
 „Pe subiectul ăsta, răspunsul e foarte simplu (de ce nu colaborăm - n.r.): pentru că avem viziuni diferite, în special în comparație cu Polonia și Ungaria. Cehia și Slovacia sunt mai apropiate de poziția noastră. Dacă ne uităm la ce contribuție are grupul Visegrad la acest proces de dezbatere privind viitorul UE vedem că este o poziție relativ echilibrată, dar față de Polonia și Ungaria avem o viziune diferită. Noi sprijinim adâncirea integrării", a spus Orban pentru Digi 24.
 El a dat ca exemplu dorința statelor din acest grup de a transfera înapoi către statele membre UE competențe ale Uniunii, în timp ce România pledează pentru un transfer suplimentar de competențe pe măsură ce acest lucru este posibil și necesar.
 „Cum să te asociezi cu un grup care nu împărtășește aceleași idei? Dacă pe alte subiecte, hai să spunem, nu e atât de grav, aici vorbim de un lucru fundamental, vorbim despre viitor, cum vedem viitorul UE", a explicat consilierul prezidențial.
 Subiectu l aderării și apropierii de grupul de la Visegrad a fost promovat intens de fostul premier Victor Ponta, care consideră că este o greșeală că România nu negociază în UE alături de cele 4 state apropiate geografic, politic și economic.
 „Țările Visegrad (foste comuniste, structură economică și socială asemănătoare României) sunt chemate la negocieri pentru viitorul lor statut în UE - chiar dacă nu sunt primite în nucleu vor putea obține avantaje și un statut special. După această întâlnire va urma o alta, în toamnă, între țările BENELUX și cele 3 țări baltice (Lituania, Letonia și Estonia) pe aceeași temă. România nu este invitată de nimeni la nicio întalnire!", a scris Ponta.
 Ideea apropierii de grupul Visegrad a fost respinsă și de premierul Sorin Grindeanu. Într-o intervenție la Antena 3 j fostul șef al Executivului a spus că ideea promovată de Victor Ponta nu este corectă.


 
  4.1.   o Europa mai buna- GR de la Visegrad  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de Penelope , in data de 06.10.2017, ora 10:59)
 
 Statele din grupul de la Vișegrad strâng rândurile și își fac auzită vocea mai mult decăt oricând. Asta în timp ce România preferă să stea deoparte.
 La summit-ul acestora de la Varșovia, cele patru state, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia au avut cerințe clare față de ceilalți membri ai Uniunii Europene.
 Grupul de la Vișegrad a adoptat o poziție comună cu privire la viitorul Europei. Într-o reuniune la Varșovia, premierii Poloniei, Cehiei, Ungariei și Slovaciei au făcut un apel la unitate și egalitate, a doua azi după ce președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat cinci variante pentru viitorul Europei după Brexit, între care Europa cu două viteze.
 În cadrul grupului de la Vișegrad „am convenit să transmitem că așteptăm de la președintele (Consiliului European) Donald Tusk ca propunerile privind viitorul UE să facă obiectul unui consens prealabil, pentru că ne vom întâlni la Roma doar pentru a anunța împreună un nou plan pentru Europa”, a indicat șefa executivului polonez, Beata Szydlo, gazda reuniunii premierilor din cele patru țări, desfășurată la Varșovia.
 Țările din Grupul de la Vișegrad subliniază necesitatea menținerii unității Uniunii Europene, menținerea pieței unice, menținerea Spațiului Schengen, o Zonă Euro stabilă, controlul frontierelor externe, consolidarea controlului democratic.
 Toate acestea reprezintă o provocare - se arată în declarația semnată de premierii Poloniei, Cehiei, Ungariei și Slovaciei, la fel ca și menținerea Uniunii Europene ca actor global, transmite agenția de presă poloneză PAP. „Dorim o Europă mai bună, nu mai multă Europă sau mai puțină Europă (…) Pentru noi este important ca reformele Uniunii Europene să se bazeze pe egalitatea intereselor tuturor statelor membre”, a punctat premierul Beata Szydlo.
 La rândul său, premierul ungar Viktor Orban a estimat că în prezent „asistăm la apariția unei noi ordini mondiale”, în care țările trebuie să-și decidă locul. Referindu-se apoi la relatările privind calitatea inferioară a produselor comercializate de unele companii occidentale în estul Europei față de produsele similare din vest, el a acuzat statele vest europene de „standarde duble” și că privesc est-europenii ca pe niște cetățeni de „mâna a doua”.


 
5.  Odiseea imigranților
    (mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2017, ora 11:24)  
  o idee despre legătura necesară care există între raționalitatea practică și formele de viață. Fără o cultură comună, oamenii vor fi aruncați rapid în starea de natură hobbes-iană.
 Odiseea imigranților nu este decât ultimul act, poate cel mai transparent, al unui efort concertat spre anihilarea tradiției, adică a oricărei posibilității de raționalitate socială, echivalent transformării aproape literale a indivizilor în animale. Îndobitocirea prin școală publică, publicitate și entertainment, distrugerea deliberată a familiei, asaltul asupra religiei, stimularea conflictelor, a "multiculturalismului”, etc, etc, sunt celelalte piese de rezistență din arsenalul totalitarismului globalist.
 Din acest punct de vedere, imigranții vor juca, în mod necesar, un rol dialectic, iar războaiele, cu toate consecințele implicite, vor prisosi. Pulverizarea Europei va continua de acum încolo în pași foarte rapizi, până când nu va mai rămâne piatră pe piatră și nici vreun loc de refugiu. Nu va avea loc nicio islamizare a continentului, ci doar o bestializare generalizată, în care lumea va fi tranformată într-o imensă fermă a animalelor, condusă fără milă.
 Vinovații nu trebuie nicidecum căutați în trenurile cu refugiați sau în nisipul Orientului, ci în lumea occidentală. Mai ales că ultimele evenimente ar trebui să spulbere iluziile celui care ar putea crede că invazia este întâmplătoare. Aruncarea Orientului (Iraq, Afganistan, Siria, Yemen, Libia, Egipt) într-un haos sinistru a fost o politică deliberată a elitelor anglo-saxone, la fel cum a fost și găselnița ISIS, la fel cum este și desantul de refugiați.
 Nu există niciun rasism la mijloc, după cum nu există niciun conflict cultural inerent și nici vreo solidaritate națională. Există doar proiectul unei lumi ordonate piramidal, cu o masă amorfă de animale și o elită așezată confortabil la etajele superioare.


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de mitica , in data de 06.10.2017, ora 11:55)
 
 patrulaterul asa zis al perdantelor este de fapt apropierea a 4 tari ortodoxe.caci razboiul du vine din vestul bogat care are in creier afacerile.ci din islamul adus la disperare de faptul ca bogatii lumii le iau petrolul pe digeaba.


 
  5.2.   Lech Walesa  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 06.10.2017, ora 12:48)
 
 
 „Din păcate Europa nu este unită și fiecare țară are propriile interese. Liderii europene trebuie să se întâlnească pentru a găsi o soluție pentru această problemă. Sfatul meu este ca mai ales națiunile bogate, cum ar fi Germania, să le acorde ajutor financiar pentru a crea locuri de muncă în țările lor de origine”


 
  5.3.   reguziatii- Grupul de la Visegrad  (răspuns la opinia nr. 5.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 06.10.2017, ora 12:52)
 
 Grupul de la Vișegrad vrea să blocheze ruta balcanică
 Președintele Cehiei Milos Zeman a afirmat că "singura soluție" la criza refugiaților este "deportarea migranților economici și a celor care susțin violența și ura religioasă, mai exact a celor care plănuiesc acte teroriste”.
 Declara&# 539;ia a fost făcută la o reuniune a politicienilor social-democrați desfășurată în capitala slovacă Bratislava. În Cehia sunt bineveniți toți refugiații care sunt gata să se integreze, a susținut Zeman, adăugând însă că este "imposibil” ca musulmanii să se integreze în societatea europeană.
 În noiembrie 2015, șeful statului ceh și-a făcut apariția la o demonstrație anti-Islam la Praga și a descris islamul ca o "cultură a criminalilor și a urii religioase".
 La sfârșitul lunii decembrie, el a atras atenția că printre refugiați se află și jihadiști, iar după atacurile din noaptea de Revelion de la Köln, Zeman a avertizat asupra includerii primirii în Europa. Până în prezent, Cehia a primit foarte puțini refugiați.


 
  5.4.   care e statutul lor?  (răspuns la opinia nr. 5.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 06.10.2017, ora 12:53)
 
 refugiati sau imigranti?


 
6.  Congresul de la Vișegrad, din 1335
    (mesaj trimis de Pribeagul în data de 06.10.2017, ora 16:30)  
 Cita istorie stiu astia! Si cit respect pentru ea!
 Mai zilele trecute, Dragnea, mincinos, repetent si penal, acest alt fauritor al Romaniei actuale, s-a aratat profund nemultumit de situatia deplorabila in care diplomatia a adus scumpa noastra tara si-l critica dur pe presedintele Iohannis, afirmaind ca acesta se misca incet sau mai deloc, lasind situatia cum este sau mai rau agravind-o, daca cumva face o miscare. In argumentatia sa, Liderul se sprijinea pe crunta realitate. Nu retin daca s-a referit si la R Moldova, dar in rest i-a pomenit pe toti vecinii (Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria), care, fara motive justificate, doar datorita diplomatiei noaste defecte, au ajuns sa priveasca chioris Romania sau, in cel mai bun caz, sa le fie indiferenta. I-a scapat din pomelnic si Marea Negra, care, daca pina nu demult era singurul nostru prieten, a devenit un loc plin de pericole, apele ei devenind parca asa dintr-o data mediul potrivit prin care se plimba alene si nestingheriti niste monstri din otel, subacvatici sau de suprafata, capabili de lovituri mortale, la scara planetara. Situatia a devenit intolerabila si ca urmare acest nou hamesit de putere si, daca-i s-o spunem p’a dreapta, cam ametit si drept urmare incoerent lider, dupa ce a implementat in fel si fel de domenii prevederile parca fara numar si mai mereu naucitoare ale magicului Plan de guvernare, aplicind neabatut principiul de baza al fostilor, actualilor si viitorilor pesedei: Da c-o mina, ia cu zece!, s-a gindit ca-i momentul sa se afirme si in domeniul politicii externe. Zis si facut: a negociat cu Hunor posibilitatea ca in mindrul nostru stat national si unitar sa fie cel putin 1115 limbi nationale, tot pe atitea imnuri si steaguri, precum si parlamente si guverne proprii ale minoritarilor in localitatile in care exista cel putin un minoritar, in schimb Orban al Ungariei s-a angajat ca in spiritul bunei intelegeri si vecinatati regionale, deci nici vorba de concurenta, competitivitate si diviziune!, sa impinzeasca frumoasa noastra tara cu autostrazi si cai ferate de mare viteza. Toate acestea vor fi facute de Ungaria, in regie proprie, cu asistenta Visegradului si sub edgida UE, cu forta de munca romaneasca, urmind ca in timp, cu complicitatea guvernantilor si mai ales cu nebagarea de seama legendara a romanilor, sa fie restituite in integrum Ungariei. Toata aceast infrastructura va fi integrata armonios in marea infrastructura ca va lega Atlanticul de Pacific via Paris, Budapesta, Bucuresti, Bosfor, Beijing. In acest fel acest neasemuit lider, Dragnea, spera sa rezolve si spinoasa problema executiei infrastructurii tarii, precum si a transportului milioanelor de porci promisi Chinei. Avind in vedere ca si UE ne-a dat banii, dar agresit pentru ca nu s-a angajat sa ne construiasca infrastructura, gindirea lui Dragnea este de-a dreptul geniala. Cita eficienta la acest nou si genial, din nou!, conducator!, dar, dupa cum am mai spus mincinos, repetent si penal.


 
7.  Fără să înțeleagă?
    (mesaj trimis de Svejk în data de 07.10.2017, ora 08:01)  
 1. Posibil, dar de vreme ce aproape toți politicienii români au înțeles nu văd de ce nu ar fi înțeles și MAE. Probema reală este că nici MAE, nici guvernul și nici românii nu prea au ce face pentru a modifica relația cu Berlinul și sateliții săi.
 2. La fel de tardivă s-ar putea să fie și încercarea disperată a actualei guvernări de a se ancora în Occident prin intermediul Washingtonului, de vreme ce cu UE nu ne-a mers. Căci influența Washingtonului asupra UE a scăzut considerabil.
 3. Ideea unei noi asociații de tipul eșuatei MIci Antante din perioada interbelică - căci asta pare a fi Vișegrad este o iluzie. Micii rebeli est-europeni vor fi puși în genunchi și cu capul la pământ imediat ce devin prea sâcâitori cu gălăgia lor prin intermediul piețelor financiare europene dominate de la Frankfurt. Toate au nevoie de finanțare externă și piețele financiare americane nu sunt interesate în Europa de Est.
 Nu văd nicio mutare câștigătoare pentru România în viitorul apropiat. UE are nevoie de periferie pentru zona euro, SUA au nevoie de o zonă de protecție (buffer zone) față de colosul euro-asiatic și așa va și rămâne situația Europei de est pentru multă vreme.


 
  7.1.   pe vremea rusilor nu ne era chiar asa de rau  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 07.10.2017, ora 11:53)
 
 Europa Centrala si de Rasarit ar fi util sa se uneasca...si Bulgaria ar trebui cooptata dar si Serbia, dupa aderare...asa le va fi mai usor rusilor sa ne preia...ha..ha
 Rusii ne-au ajutat cu energie...iar noi eram saraci dar fericiti! Aveam acces gratuit la educatie, la snatate, ne permiteam concedii la mare si munte, anual, orice cetatean putea afce asta..mai fa si acum daca iti da mana! Doar o mica parte sau pe credit!
 Marea finanta occidentala ne calca in picioare cu orice prilej. Ne controleaza prin Moneda ( si creditare)iar Rusia prin Energie...
 Inarmarea Europei o va duce in sapa de lemn..asa cum a patit si Rusia, Reagan a lansat acest razboi al stelelor cu bataie pentru a subrezi colosul federatiei ruse din interior, colosul cu picioare de lut.
 Daca si Europa doreste aceeasi soarta nu are decat sa aloce buget pentru factorul militar de teama...terorismului..care nici nu exista decat ca sa se suplimenteze bigetele militare sau cele ale serviciilor secrete!


 
8.   adevarul despre Viitorul Europei
    (mesaj trimis de Salomeea în data de 07.10.2017, ora 12:09)  
 Va multumesc pentru articol in numele fostilor dv cursanti.Asteptam cu interes ai alte articole pe aceeasi tema a viitorului Europei.
 Mare pacat ca actualii decidenti nu folosesc expertiza si competentele deosebite ale domnului Cornel Codita in domeniul relatiilor internationale si afacerilor europene...mare pacat!..bine ca Bursa este o publicatie mai inteleapta si da posibilitatea cititorilor sa se bucure de editoriallele pline de adevar. ale domnului decan.


 
  8.1.   sfat util  (răspuns la opinia nr. 8 )
    (mesaj trimis de Salomeea , in data de 08.10.2017, ora 10:44)
 
 Noi bsahaii invatam de mici sa laudam, sa scoatem in evidenta aurul si nestematele calitatilor umane in to ce facem, sa modelam copii dupa atributele divinitatii perfecte. Fiecae sarbatoare de 19 zile, are o denumire un atribut al lui Dumnezeu.
 Badarania nu se numara printre calitatile Frumusetii binecuvantate.


 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Piaţa de Capital, 10:12
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în apreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  detalii
Macroeconomie, 09:39
     Volumul lucrărilor de construcții ca serie brută a crescut în luna octombrie 2017, față de luna precedentă cu 6,2% și a scăzut ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 1,3%, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS).  detalii
Companii-Afaceri, 09:15
     Asociația Pro Infrastructură solicită ministrului Transporturilor demiterea conducerii Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și înlocuirea acesteia cu profesioniști care să poată rezolva "dezastrul" din domeniul infrastructurii, relatează News.ro.  detalii
Companii-Afaceri, 09:04
     Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a încheiat un contract în valoare de peste 50.000 euro, cu una din filialele sale, Societatea pentru Servicii de Mentenanță a rețelei Electrice de Transport Smart SA, potrivit un raport transmis Bursei de Valori București (BVB).  detalii
Miscellanea, 08:29
     Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a anunțat că ieri au fost înregistrate un număr de 19.500 de locuri de muncă vacante, potrivit unui comunicat al ANOFM.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
14.12.2017
BVB
     * Acțiunile Electrica au mai pierdut 1,82%, până la 10,78 lei/unitate
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a fost de 64,3 milioane lei, peste media zilnică anuală de 47,9 milioane lei și...  detalii
14.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, investitorii așteptând anunțul băncii centrale americane (Fed) privind politica sa monetară viitoare.  detalii
13.12.2017
BVB
     * "Întotdeauna, din piețele mici, se iese mai repede decât din cele mari, pentru că lichiditatea este mai scăzută", punctează analistul
     * "Deal" de aproape 17 milioane de lei cu titlurile DIGI
       Ședința de tranzacționare de ieri de la Bursa de Valori București (BVB) a fost marcată de o nouă scădere generalizată a pieței, toți indicii bursei suferind deprecieri ale cotațiilor.  detalii
13.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele europene au urmat un curs ascendent ieri, în baza avansului din sectorul petrolului și gazelor.  detalii
12.12.2017
BVB / SCĂDERI PE LINIE LA BVB
     * Lichiditate de numai 30 de milioane de lei
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de luni, printr--o tranzacție realizată pe piața "deal", în valoare de 7,38 milioane...  detalii
12.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au fluctuat ieri, în prima zi a unei săptămâni în care sunt așteptate reuniuni importante de politică monetară în SUA și Europa.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 13 decembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2,9803
2,3687
3,0632
4,9757
0,1805
0,6224
0,2210
4,6327
5,2626
1,4733
3,4772
0,2277
0,4716
1,0985
0,0667
0,4675
1,0248
3,9431
0,2886
1,1923
0,5956
0,0612
0,3612
0,2056
2,7351
0,0388
0,1446
1,0735
0,6132
0,1210
157,3742
5,5605
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  details
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  details
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  details
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  details
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  details
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  details
24.11.2017
     * Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, scheduled for meetings with the board
     * Both candidates seem to be closet o the group in the shareholder structure of the BSE
     * George Butunoiu is in charge of recruitment
     * The waiting list may include a few foreigners, including former BRD executive Jacek Panczyk
       According to some market sources, banker Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, Chief Investment Officer at NN Pensii România, will hold interviews in the beginning of next week with the Board of the BSE, after Ludwik Sobolewski's term expired in the summer.  details
23.11.2017
PATRICIA SUÁREZ RAMÍREZ, THE PRESIDENT OF THE ASSOCIATION OF FINANCIAL CONSUMERS OF SPAIN:
     * The head of the ASUFIN: "The ruling of the Supreme Court of Spain in which the Andriciuc case has been invoked will be part of the Spanish case law and the lower courts will be required to apply the principle that underlies this decision"
       The ruling issued by the Court of Justice of the European Union (CJUE) in the Andriciuc versus Banca Românească case represents a great advantage for Spanish debtors, said Patricia Suarez Ramírez, the president of the Association of Financial Consumers in Spain (ASUFIN), as part of a response recently sent to BURSA.  details
22.11.2017
     * Dragnea: "Those who are against me are hiding behind institutions"
       The president of the Chamber of Deputies, Liviu Dragnea, leader of the PSD, thinks that his enemies are hiding behind some institutions, "they crucify people", and the real stake is "the blocking of the Laws concerning the Justice system".  details
21.11.2017
     The Council of the European Union and the European Parliament have sent to the ECB, in the beginning of this year, a request concerning the sending of some proposals to revise the framework for managing crises.  details
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
13.11.2017
     In October, the Romanian Commercial Bank, through Schoenherr și Asociații, has submitted, with the County Court of Bihor, a request for the insolvency of the European Drinks group, owned by the Micula brothers. That group includes: European Drinks, Transilvania General Import-Export, European Food, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Rieni Drinks.  details
.