Electrica Furnizare
CONFERINȚA "Fondurile Europene" - Ediția a IX-a
BURSA 06.10.2017

CORNEL CODIȚĂ
 
CORNEL CODIȚĂ      Am trăit să o vedem și pe asta: Vișegrad, subiect de interes și dezbatere pentru politica din România! E cam tîrziu...dar, cine știe, poate este mai bine, măcar acum, decît niciodată! Desigur, subiectul a intrat pe agenda politicii anapoda, din motive irelevante ori, de-a dreptul, greșite. Vezi, doamne, ministrul de externe al Guvernului Tudose, fără să întrebe pe nimeni, s-a agățat de pulpana Vișegradului, taman cînd, pe alte canale, România era îmbrîncită vînjos în patrulaterul perdantelor, alături de Grecia, Serbia și Bulgaria. Care este, așadar, povestea Vișegrad și de ce contează ea pentru România!
     Istoria de acum începe imediat după căderea cortinei de fier și sfîrșitul dominației absolute a Moscovei peste spațiul pînă de curînd numit "Europa de Est". După Malta, vechile linii de demarcație și diviziune ale Europei și-au pierdut conturul, iar naivii lumii s-au așteptat, desigur, ca Vechiul Continent să capete, de la sine, forma unui cîmp înfloritor, fără haturi și hotare, pe care să rodească înțelegerea, cooperarea, dezvoltarea și buna înțelegere....! În locul acestor splendide idealuri, au apărut, însă, imediat, doar alte linii de demarcație, competiție și diviziune. Prima dintre ele a fost pusă în operă cu ajutorul Poloniei, Cehoslovaciei și Ungariei. Brusc și toți deodată, încă din 1990, liderii celor trei țări și-au adus aminte de fructuoasele și medievalele lor tradiții de cooperare, mai precis de Congresul de la Vișegrad, din 1335. Nu mai căutați prin cărți, vă spun imediat despre ce este vorba. Ioan I al Bohemiei, Carol I al Ungariei și Cazimir al III-lea al Poloniei au format o alianță menită să promoveze, sub autoritatea comună, noi rute comerciale în Europa, "scurcircuitînd" Viena, orașul-port care lua caimacul comerțului din zona centrală a Europei, bucurîndu-se, între altele, de importantul privilegiu prin care navele care-i foloseau facilitățile aveau obligația, pe timp limitat, să descarce, să depoziteze și să scoată la vînzare mărfurile deținute, înainte de a pleca mai departe în cursă, cu ceea ce nu fusese tranzacționat local. Obiectivul noului "concordat de la Vișegrad", oficializat în februarie 1991 nu mai era predominant economic, ci politic: reactualizarea "Europei Centrale", ca spațiu geo-politic distinct și privilegiat, pentru a justifica în relațiile cu Germania-Anglia-Franța, respectiv Statele Unite, separarea radicală de restul ariei Europei de Est, respectiv România, Bulgaria, Iugoslavia. Soluția a fost larg îmbrățișată și promovată atît de la Berlin, cît și de la Washington. Urmarea?
     În timp ce, în prima jumătate a anilor 90, Ungaria, Polonia și Cehia-Slovacia s-au bucurat de roadele dulci ale noilor vremuri euro-atlantice, de susținut sprijin financiar și politic, de integrarea rapidă în Nato și UE, celelalte au rămas să se mulțumească cu fructele amare. Iugoslavia, cu un război care a desființat-o statal și a cauzat uriașe pierderi umane și materiale, în timp ce România și Bulgaria au fost trimise, ca niște capre rîioase, la coada turmei, să aștepte bunăvoința stăpînilor pentru a trece hăt mai tîrziu pragul marilor instituții integratoare ale Europei; desigur păstrînd, pînă astăzi, stigmatul rîiei!!! Este, foarte adevărat că dinamica politică din Iugoslavia, România și Bulgaria a furnizat munți de motive care au oferit justificări pentru decizia de a instala noua linie de demarcație din Europa. Ceea ce susțin este că ea s-ar fi materializat oricum, cu și fără motivele furnizate de la Belgrad, București și Sofia.
     După această primă etapă de istorie în paradis, a Vișegradului, însă, relațiile Berlin-Washington încep să se deterioreze binișor, iar Europa Centrală dispare de pe agenda priorităților politice ale mai marilor lumii. În loc de beneficii cu toptanul, Budapesta, Varșovia și Praga încep să achite și ele nota de plată a integrării europene. Șocul politic a fost mai mare decît în Romania sau Bulgaria. Așa se face că după un deceniu de istorie plină ochi doar de "succese ale tranziției", de la statutul rezervat de "modele ale integrării" mai întîi Cehia, iar ulterior Ungaria și Polonia devin centre de rezistență, pe alocuri chiar de rebeliune, față de politicile Uniunii Europene. Ungaria joacă astăzi rolul de primadonă în opoziția față de politica de repartiție "forțată" a cotelor de imigranți. Polonia este liderul opoziției față de pretențiile Bruxellesului de a dicta noilor veniți soluții politice și constituționale, în materie de justiție, în cazul concret, dar mai ales față de briza caldei amiciții care învăluie relațiile dintre Bruxelles și Moscova, respectiv Berlin și Moscova, în condițiile în care Varșovia, în urma catastrofei aeriene de la Smolensk, 2010, acuză direct și fără ocolișuri regimul Putin, de crimă de stat împotriva Poloniei!!! Nimeni, dintre "Cei mari", nu mai are vreun proiect și nici timp pentru Europa Centrală și Vișegrad. Cu speranța unui viitor, totuși, cei trei, deveniți patru prin separarea Cehiei de Slovacia, încearcă astăzi să confere o nouă substanță identității Vișegrad, din această sfidare politică lansată Bruxelles-ului.
     Ei bine, tocmai acum și-a găsit ministrul de externe, Meleșcanu, să își arate interesul față de Vișegrad!!! Este un contratimp? Este, în măsura în care oficial, pe fondul tensiunilor crescute din UE, România este mîngîiată pe cap cu bunăvoință de domnul Juncker, care îi promite tot felul de dispense, doar-doar va sta smirna în front și va accepta fără să crîcnească noiile diviziuni care se sapă în interiorul UE. Întrebarea este cît contează, în fapt, ce greutate au în realitate vorbele lui Meleșcanu și ale lui Juncker? În cazul celui dintîi, faptul că România este interesată de relații mai strînse cu Vișegradul nu este neapărat o catastrofă și nici nu anunță oficial alinierea României la pozițiile lor în materie de imigrație, sau pe tema relațiilor cu Rusia. Este doar o tentativă tîrzie, oportunistă, de a atenua, într-un fel, liniile de demarcație trasate de conceptul Europei Centrale, resuscitat la începutul anilor 90. Foarte probabil, o încercare fără nici un fel de sorți de izbîndă acum, ori într-un viitor oarecare. Deci, fără consecințe! Exact cum sunt și promisiunile fără orizont făcute de Juncker, atunci cînd vorbește fără a avea aprobarea de la Berlin și Paris.
     Partea proastă pentru noi, din toată tărășenia, este aceea că vorbele, ale lor și ale noastre, deopotrivă, trec, în timp ce noile linii de diviziune se instalează trainic, fără ca politica și diplomația României să poată înțelege la vreme ceea ce se întîmplă, necum să fie capabilă să facă ceva pentru a nu ne regăsi și de data aceasta în partea cea mai aridă și mai săracă a noii geografii politice a Europei! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2017, ora 00:16)  
 ... calmaeaza-te cornele, voi ati vandunt romania ,,, voi cu ipotezele vooastre destepte ... 'noroc ca pamantu' ramane ...


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 06.10.2017, ora 00:53)
 
 Romania nu a fost vanduta ci oferita sau data la fier vechi pe 1 leu....asemenea unei fete mari, bune de maritat, pregatita, care asteapta sa o ia cineva, ca sa il citez pe Mircea Pascu...S-a pregatit indelung siinca se mai pregateste sa se ofere!


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 06.10.2017, ora 02:16)
 
 ... u r a fkin idot if u thk lk thd ...!. ;)


 
  1.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Mihai D , in data de 06.10.2017, ora 08:53)
 
 Ce-mi mai place mie treaba asta cu "voi"; cand n-ai o idee concreta, dai vina pe o categorie incerta prezenta doar in capul tau si-i pui eticheta de "voi". Ai pierdut o buna ocazie de a NU scrie .


 
  1.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 06.10.2017, ora 09:17)
 
 ba nu, a fost vinduta pe comisioane securistice grele. 1 leu am vazut noi, stupid people!


 
  1.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 06.10.2017, ora 10:20)
 
 ... un comentariu inutil, nu merita arpeciere! (in capul meu, e logica elementara) ... oricum, apreciez interventia dumneavoastra ... eu ma gandeam la ipoteza, si-n capul meu, eu ma "jucam" asa: ipo (initial public offering) + teza (idee) ... idea "misca" fapta iar fapta misca lumea ... iar "voi" sunt cei ce "vand" idea ... si totusi, ce doresti a-mi spune?! ...


 
  1.6.   lumea a treia- capra raioasa  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Ana , in data de 06.10.2017, ora 11:02)
 
 Subntem forta de munca ieftina, piata de desfacere si sursa de materii prime ieftina.


 
  1.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.5 )
    (mesaj trimis de Mihai D , in data de 06.10.2017, ora 14:20)
 
 Nimic mai mult decat am spus deja. Iar impartirea cuvintelor in silabe si trimiterea la etimologia fiecareia nu clarifica nimic.


 
  1.8.   pamant vandut de nevoie pe nimic  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 07.10.2017, ora 12:01)
 
 Tocmsi csa nici pamantul nu ramane...el este deja dat, vom deveni populatia indigena a europei de rasarit...pamantul l-am vandut pe bimic de buna-voie sau de nevoie...din tara agriola exportatoare am devenit tara importatoare in domeniul agricol, cu pamant de eca mai buna caliatte! CAP=urile au desfiintate, ferme de suzistenta care nici macar subzistenta nu mai asigura!..taranii saracii saracilor...iar muncitorii au devenit tarani cu numele in bejanie la tara...clasa taraneasca trebuia sa fie transformata in clasa muncitoare...dar s-a intamplat invers...clasa muncitoare a fost obligata sa se refugieze la tara dar fara obiectul muncii nu aveau cum sa devina tarani si nici muncitori. Ue cu u buget de 1$ din VNB nu poate sa rezolve problema...intre timp politicienii si cei de la putere devin mosieri..sau capitalisti autohtoni iar DNA are grija sa lase monpolul msieritului si al capitalului celor din exterior...


 
  1.9.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 07.10.2017, ora 14:23)
 
 ... la umbra unui ipo are loc intodeauna un transfer de proprietate ... urmat de procese de ipoteticare si derivare, pe piata ajungand, de fapt niste "drepturi temporare asupra proprietati" ... pentru simplul motiv ca populatia nu ar accepta sa plateasca un pret artificial inflamat pentru un produs obtinut si consumat aici la o valoare de "inconjor al lumii" sunt necesarte programe sustinute de subversiune ideologica si propaganda!!! ... toate acestea in numele unor aliante si parteneriate strategice care "ne apara" de inamici artificiali nascociti de aceaisi ideologi care incaseasza beneficiile acestui "transfer initial de idee" - fie prin functii caldute, fie prin beneficii directe - cine sunt ei, te las pe tine sa alegi!!! ... sunt de acord! politicienii fura si pentru ca nu este de ajuns, acum ne fura si corporatiile si speculantii ... cat despre mine, as spune ca parteneriatele si aliantele strategice (mi-)au adus mai multa saracie, justitie stramba cu caracter de show si nesiguranta - ca simpla tinta inutila intr-un nou joc de interese!!! ... in alta ordine de idei, rog autorul si cititorii sa-mi ierte badarania mesajelor initiale, a fost o noapte tulbure! si chiar de nu merit, ma bucur totusi ca tulbureala m-a adus in postura de a mai schimba o vorba ... noroc ca trece repede ;)...


 
  1.10.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.9 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 08.10.2017, ora 10:37)
 
 Incearca sa renunti la badaranii! cu toata lumea!...lauda, daca o poti face!
 E mai sanatos si pentru tine si pentru noi cititorii si mai ales pentru Autor!


 
2.  ce ar trebui sa faca ?
    (mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2017, ora 00:48)  
 Repeta lozinci politicienii si diplomatii...si stau smirna!


 
  2.1.   Romania si Ucraina in grupul Visegrad  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Silvia , in data de 06.10.2017, ora 11:06)
 
 Polonia a inițiat crearea unei Adunări interparlamentare care să includă țările Grupului de la Vișegrad - Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria - plus două țări vecine din zona Carpaților, Ucraina și România, informează Ukraine Today.
 Această inițiativă a fost anunțată de președintele Seimului (parlamentul polonez), Marek Kuchcinski, la un forum local de dezvoltare, care s-a desfășurat duminică la Truskaveț, oraș din regiunea Lvov din vestul Ucrainei, scrie Agerpres.
 'Vrem să le propunem partenerilor noștri cehi și ungari să înființăm o Adunare interparlamentară nu doar în formatul celor patru țări (din Grupul de la Vișegrad), ci care să includă și Ucraina și România', a declarat Kuchcinski.
 Potrivit președintelui Seimului, țările din regiunea Carpaților ar trebui să-și consolideze cooperarea pentru a dezvolta infrastructura și a îmbunătăți situația economică din regiune. În special Ucraina ar trebui să-și crească numărul de puncte de trecere la frontiera cu vecinii săi din vest, membri ai UE.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de Mihai D în data de 06.10.2017, ora 09:26)  
 Daca vedem UE ca o tara care are 27(+1) de judete, observam ca unele judete sunt mai sarace si altele mai bogate. Daca consideram ca tara asta este condusa de PSD- ca sa aducem modelul in plan mioritic- observam ca judetele in care PNL sau USR sunt la conducere au 2 variante: critica PSD si nu mai primesc bani la bugetul local dar isi pastreaza coloana vertebrala insa locuitorii vor duce o viata mai grea sau " se dau " cu PSD-ul si primesc ceva la buget dar tocmai si-au vandut cinstea insa cetatenii au sanse la o viata mai buna. It is the same old shit ! Desigur mai este si a 3-a varianta, politica curvei, de a schimba barcile in functie de circumstante. Personal nu am consideratie fata de politica/politicieni pentru ca sunt claditi din si pe minciuna, ca atare a incerca sa fii transant cu niste curve este o eroare de gandire. Cred ca varianta de curva pe care o alege Romania este cea mai potrivita, nu ca as fi mandru de acest lucru, ci doar ca trebuie sa pupam ghiulul acolo unde ne este mai favorabil. Nu poti sa fii drept intr-un sistem stramb decat daca-ti asumi niste consecinte care duc la degradarea in timp a calitatii vietii oamenilor . Nu-s politician si ma bucur ca nu trebuie sa stau capra , dar daca ma pun o secunda in locul lor si intru in logica lor -pe care o dispretuiesc profund de altfel- imi dau seama ca suntem prea mici si neinsemnati ca sa putem face mofturi. Nu trebuie sa ne placa aceasta concluzie; trebuie doar s-o privim cu pragmatism. Emotiile ni le rezervam pentru cei dragi.


 
4.   Leonard Orban- Viitorul UE si Gr Visegrad
    (mesaj trimis de SR în data de 06.10.2017, ora 10:54)  
 Șeful Departamentului Afaceri Europene de la Palatul Cotroceni, Leonard Orban a explicat că există „o coordonare bună" cu cele patru state din grupul de la Visegrad - Cehia, Polonia, Ungaria și Slovacia - pe subiecte precum protecția mediului, dar și în alte dosare, însă nu în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene
 „Pe subiectul ăsta, răspunsul e foarte simplu (de ce nu colaborăm - n.r.): pentru că avem viziuni diferite, în special în comparație cu Polonia și Ungaria. Cehia și Slovacia sunt mai apropiate de poziția noastră. Dacă ne uităm la ce contribuție are grupul Visegrad la acest proces de dezbatere privind viitorul UE vedem că este o poziție relativ echilibrată, dar față de Polonia și Ungaria avem o viziune diferită. Noi sprijinim adâncirea integrării", a spus Orban pentru Digi 24.
 El a dat ca exemplu dorința statelor din acest grup de a transfera înapoi către statele membre UE competențe ale Uniunii, în timp ce România pledează pentru un transfer suplimentar de competențe pe măsură ce acest lucru este posibil și necesar.
 „Cum să te asociezi cu un grup care nu împărtășește aceleași idei? Dacă pe alte subiecte, hai să spunem, nu e atât de grav, aici vorbim de un lucru fundamental, vorbim despre viitor, cum vedem viitorul UE", a explicat consilierul prezidențial.
 Subiectu l aderării și apropierii de grupul de la Visegrad a fost promovat intens de fostul premier Victor Ponta, care consideră că este o greșeală că România nu negociază în UE alături de cele 4 state apropiate geografic, politic și economic.
 „Țările Visegrad (foste comuniste, structură economică și socială asemănătoare României) sunt chemate la negocieri pentru viitorul lor statut în UE - chiar dacă nu sunt primite în nucleu vor putea obține avantaje și un statut special. După această întâlnire va urma o alta, în toamnă, între țările BENELUX și cele 3 țări baltice (Lituania, Letonia și Estonia) pe aceeași temă. România nu este invitată de nimeni la nicio întalnire!", a scris Ponta.
 Ideea apropierii de grupul Visegrad a fost respinsă și de premierul Sorin Grindeanu. Într-o intervenție la Antena 3 j fostul șef al Executivului a spus că ideea promovată de Victor Ponta nu este corectă.


 
  4.1.   o Europa mai buna- GR de la Visegrad  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de Penelope , in data de 06.10.2017, ora 10:59)
 
 Statele din grupul de la Vișegrad strâng rândurile și își fac auzită vocea mai mult decăt oricând. Asta în timp ce România preferă să stea deoparte.
 La summit-ul acestora de la Varșovia, cele patru state, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia au avut cerințe clare față de ceilalți membri ai Uniunii Europene.
 Grupul de la Vișegrad a adoptat o poziție comună cu privire la viitorul Europei. Într-o reuniune la Varșovia, premierii Poloniei, Cehiei, Ungariei și Slovaciei au făcut un apel la unitate și egalitate, a doua azi după ce președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat cinci variante pentru viitorul Europei după Brexit, între care Europa cu două viteze.
 În cadrul grupului de la Vișegrad „am convenit să transmitem că așteptăm de la președintele (Consiliului European) Donald Tusk ca propunerile privind viitorul UE să facă obiectul unui consens prealabil, pentru că ne vom întâlni la Roma doar pentru a anunța împreună un nou plan pentru Europa”, a indicat șefa executivului polonez, Beata Szydlo, gazda reuniunii premierilor din cele patru țări, desfășurată la Varșovia.
 Țările din Grupul de la Vișegrad subliniază necesitatea menținerii unității Uniunii Europene, menținerea pieței unice, menținerea Spațiului Schengen, o Zonă Euro stabilă, controlul frontierelor externe, consolidarea controlului democratic.
 Toate acestea reprezintă o provocare - se arată în declarația semnată de premierii Poloniei, Cehiei, Ungariei și Slovaciei, la fel ca și menținerea Uniunii Europene ca actor global, transmite agenția de presă poloneză PAP. „Dorim o Europă mai bună, nu mai multă Europă sau mai puțină Europă (…) Pentru noi este important ca reformele Uniunii Europene să se bazeze pe egalitatea intereselor tuturor statelor membre”, a punctat premierul Beata Szydlo.
 La rândul său, premierul ungar Viktor Orban a estimat că în prezent „asistăm la apariția unei noi ordini mondiale”, în care țările trebuie să-și decidă locul. Referindu-se apoi la relatările privind calitatea inferioară a produselor comercializate de unele companii occidentale în estul Europei față de produsele similare din vest, el a acuzat statele vest europene de „standarde duble” și că privesc est-europenii ca pe niște cetățeni de „mâna a doua”.


 
5.  Odiseea imigranților
    (mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2017, ora 11:24)  
  o idee despre legătura necesară care există între raționalitatea practică și formele de viață. Fără o cultură comună, oamenii vor fi aruncați rapid în starea de natură hobbes-iană.
 Odiseea imigranților nu este decât ultimul act, poate cel mai transparent, al unui efort concertat spre anihilarea tradiției, adică a oricărei posibilității de raționalitate socială, echivalent transformării aproape literale a indivizilor în animale. Îndobitocirea prin școală publică, publicitate și entertainment, distrugerea deliberată a familiei, asaltul asupra religiei, stimularea conflictelor, a "multiculturalismului”, etc, etc, sunt celelalte piese de rezistență din arsenalul totalitarismului globalist.
 Din acest punct de vedere, imigranții vor juca, în mod necesar, un rol dialectic, iar războaiele, cu toate consecințele implicite, vor prisosi. Pulverizarea Europei va continua de acum încolo în pași foarte rapizi, până când nu va mai rămâne piatră pe piatră și nici vreun loc de refugiu. Nu va avea loc nicio islamizare a continentului, ci doar o bestializare generalizată, în care lumea va fi tranformată într-o imensă fermă a animalelor, condusă fără milă.
 Vinovații nu trebuie nicidecum căutați în trenurile cu refugiați sau în nisipul Orientului, ci în lumea occidentală. Mai ales că ultimele evenimente ar trebui să spulbere iluziile celui care ar putea crede că invazia este întâmplătoare. Aruncarea Orientului (Iraq, Afganistan, Siria, Yemen, Libia, Egipt) într-un haos sinistru a fost o politică deliberată a elitelor anglo-saxone, la fel cum a fost și găselnița ISIS, la fel cum este și desantul de refugiați.
 Nu există niciun rasism la mijloc, după cum nu există niciun conflict cultural inerent și nici vreo solidaritate națională. Există doar proiectul unei lumi ordonate piramidal, cu o masă amorfă de animale și o elită așezată confortabil la etajele superioare.


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de mitica , in data de 06.10.2017, ora 11:55)
 
 patrulaterul asa zis al perdantelor este de fapt apropierea a 4 tari ortodoxe.caci razboiul du vine din vestul bogat care are in creier afacerile.ci din islamul adus la disperare de faptul ca bogatii lumii le iau petrolul pe digeaba.


 
  5.2.   Lech Walesa  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 06.10.2017, ora 12:48)
 
 
 „Din păcate Europa nu este unită și fiecare țară are propriile interese. Liderii europene trebuie să se întâlnească pentru a găsi o soluție pentru această problemă. Sfatul meu este ca mai ales națiunile bogate, cum ar fi Germania, să le acorde ajutor financiar pentru a crea locuri de muncă în țările lor de origine”


 
  5.3.   reguziatii- Grupul de la Visegrad  (răspuns la opinia nr. 5.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 06.10.2017, ora 12:52)
 
 Grupul de la Vișegrad vrea să blocheze ruta balcanică
 Președintele Cehiei Milos Zeman a afirmat că "singura soluție" la criza refugiaților este "deportarea migranților economici și a celor care susțin violența și ura religioasă, mai exact a celor care plănuiesc acte teroriste”.
 Declara&# 539;ia a fost făcută la o reuniune a politicienilor social-democrați desfășurată în capitala slovacă Bratislava. În Cehia sunt bineveniți toți refugiații care sunt gata să se integreze, a susținut Zeman, adăugând însă că este "imposibil” ca musulmanii să se integreze în societatea europeană.
 În noiembrie 2015, șeful statului ceh și-a făcut apariția la o demonstrație anti-Islam la Praga și a descris islamul ca o "cultură a criminalilor și a urii religioase".
 La sfârșitul lunii decembrie, el a atras atenția că printre refugiați se află și jihadiști, iar după atacurile din noaptea de Revelion de la Köln, Zeman a avertizat asupra includerii primirii în Europa. Până în prezent, Cehia a primit foarte puțini refugiați.


 
  5.4.   care e statutul lor?  (răspuns la opinia nr. 5.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 06.10.2017, ora 12:53)
 
 refugiati sau imigranti?


 
6.  Congresul de la Vișegrad, din 1335
    (mesaj trimis de Pribeagul în data de 06.10.2017, ora 16:30)  
 Cita istorie stiu astia! Si cit respect pentru ea!
 Mai zilele trecute, Dragnea, mincinos, repetent si penal, acest alt fauritor al Romaniei actuale, s-a aratat profund nemultumit de situatia deplorabila in care diplomatia a adus scumpa noastra tara si-l critica dur pe presedintele Iohannis, afirmaind ca acesta se misca incet sau mai deloc, lasind situatia cum este sau mai rau agravind-o, daca cumva face o miscare. In argumentatia sa, Liderul se sprijinea pe crunta realitate. Nu retin daca s-a referit si la R Moldova, dar in rest i-a pomenit pe toti vecinii (Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria), care, fara motive justificate, doar datorita diplomatiei noaste defecte, au ajuns sa priveasca chioris Romania sau, in cel mai bun caz, sa le fie indiferenta. I-a scapat din pomelnic si Marea Negra, care, daca pina nu demult era singurul nostru prieten, a devenit un loc plin de pericole, apele ei devenind parca asa dintr-o data mediul potrivit prin care se plimba alene si nestingheriti niste monstri din otel, subacvatici sau de suprafata, capabili de lovituri mortale, la scara planetara. Situatia a devenit intolerabila si ca urmare acest nou hamesit de putere si, daca-i s-o spunem p’a dreapta, cam ametit si drept urmare incoerent lider, dupa ce a implementat in fel si fel de domenii prevederile parca fara numar si mai mereu naucitoare ale magicului Plan de guvernare, aplicind neabatut principiul de baza al fostilor, actualilor si viitorilor pesedei: Da c-o mina, ia cu zece!, s-a gindit ca-i momentul sa se afirme si in domeniul politicii externe. Zis si facut: a negociat cu Hunor posibilitatea ca in mindrul nostru stat national si unitar sa fie cel putin 1115 limbi nationale, tot pe atitea imnuri si steaguri, precum si parlamente si guverne proprii ale minoritarilor in localitatile in care exista cel putin un minoritar, in schimb Orban al Ungariei s-a angajat ca in spiritul bunei intelegeri si vecinatati regionale, deci nici vorba de concurenta, competitivitate si diviziune!, sa impinzeasca frumoasa noastra tara cu autostrazi si cai ferate de mare viteza. Toate acestea vor fi facute de Ungaria, in regie proprie, cu asistenta Visegradului si sub edgida UE, cu forta de munca romaneasca, urmind ca in timp, cu complicitatea guvernantilor si mai ales cu nebagarea de seama legendara a romanilor, sa fie restituite in integrum Ungariei. Toata aceast infrastructura va fi integrata armonios in marea infrastructura ca va lega Atlanticul de Pacific via Paris, Budapesta, Bucuresti, Bosfor, Beijing. In acest fel acest neasemuit lider, Dragnea, spera sa rezolve si spinoasa problema executiei infrastructurii tarii, precum si a transportului milioanelor de porci promisi Chinei. Avind in vedere ca si UE ne-a dat banii, dar agresit pentru ca nu s-a angajat sa ne construiasca infrastructura, gindirea lui Dragnea este de-a dreptul geniala. Cita eficienta la acest nou si genial, din nou!, conducator!, dar, dupa cum am mai spus mincinos, repetent si penal.


 
7.  Fără să înțeleagă?
    (mesaj trimis de Svejk în data de 07.10.2017, ora 08:01)  
 1. Posibil, dar de vreme ce aproape toți politicienii români au înțeles nu văd de ce nu ar fi înțeles și MAE. Probema reală este că nici MAE, nici guvernul și nici românii nu prea au ce face pentru a modifica relația cu Berlinul și sateliții săi.
 2. La fel de tardivă s-ar putea să fie și încercarea disperată a actualei guvernări de a se ancora în Occident prin intermediul Washingtonului, de vreme ce cu UE nu ne-a mers. Căci influența Washingtonului asupra UE a scăzut considerabil.
 3. Ideea unei noi asociații de tipul eșuatei MIci Antante din perioada interbelică - căci asta pare a fi Vișegrad este o iluzie. Micii rebeli est-europeni vor fi puși în genunchi și cu capul la pământ imediat ce devin prea sâcâitori cu gălăgia lor prin intermediul piețelor financiare europene dominate de la Frankfurt. Toate au nevoie de finanțare externă și piețele financiare americane nu sunt interesate în Europa de Est.
 Nu văd nicio mutare câștigătoare pentru România în viitorul apropiat. UE are nevoie de periferie pentru zona euro, SUA au nevoie de o zonă de protecție (buffer zone) față de colosul euro-asiatic și așa va și rămâne situația Europei de est pentru multă vreme.


 
  7.1.   pe vremea rusilor nu ne era chiar asa de rau  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 07.10.2017, ora 11:53)
 
 Europa Centrala si de Rasarit ar fi util sa se uneasca...si Bulgaria ar trebui cooptata dar si Serbia, dupa aderare...asa le va fi mai usor rusilor sa ne preia...ha..ha
 Rusii ne-au ajutat cu energie...iar noi eram saraci dar fericiti! Aveam acces gratuit la educatie, la snatate, ne permiteam concedii la mare si munte, anual, orice cetatean putea afce asta..mai fa si acum daca iti da mana! Doar o mica parte sau pe credit!
 Marea finanta occidentala ne calca in picioare cu orice prilej. Ne controleaza prin Moneda ( si creditare)iar Rusia prin Energie...
 Inarmarea Europei o va duce in sapa de lemn..asa cum a patit si Rusia, Reagan a lansat acest razboi al stelelor cu bataie pentru a subrezi colosul federatiei ruse din interior, colosul cu picioare de lut.
 Daca si Europa doreste aceeasi soarta nu are decat sa aloce buget pentru factorul militar de teama...terorismului..care nici nu exista decat ca sa se suplimenteze bigetele militare sau cele ale serviciilor secrete!


 
8.   adevarul despre Viitorul Europei
    (mesaj trimis de Salomeea în data de 07.10.2017, ora 12:09)  
 Va multumesc pentru articol in numele fostilor dv cursanti.Asteptam cu interes ai alte articole pe aceeasi tema a viitorului Europei.
 Mare pacat ca actualii decidenti nu folosesc expertiza si competentele deosebite ale domnului Cornel Codita in domeniul relatiilor internationale si afacerilor europene...mare pacat!..bine ca Bursa este o publicatie mai inteleapta si da posibilitatea cititorilor sa se bucure de editoriallele pline de adevar. ale domnului decan.


 
  8.1.   sfat util  (răspuns la opinia nr. 8 )
    (mesaj trimis de Salomeea , in data de 08.10.2017, ora 10:44)
 
 Noi bsahaii invatam de mici sa laudam, sa scoatem in evidenta aurul si nestematele calitatilor umane in to ce facem, sa modelam copii dupa atributele divinitatii perfecte. Fiecae sarbatoare de 19 zile, are o denumire un atribut al lui Dumnezeu.
 Badarania nu se numara printre calitatile Frumusetii binecuvantate.


 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Bănci-Asigurări, 14:07
     * Dolarul a pierdut 1,31 bani în fața monedei naționale
     * Francul a coborât la 3,9774 lei
       Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,5921 lei pentru moneda europeană, în creștere cu 0,80 bani, comparativ cu ședința de ieri, când euro a fost cotat la 4,5841 lei.  detalii
Politică, 15:04
     Miniștrii justiției din perioada 2004 - 2008, Cristian Diaconescu, Monica Macovei, Tudor Chiuariu și Cătălin Predoiu, vor fi chemați săptămâna viitoare pentru audieri în fața comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA, a anunțat astăzi Șerban Nicolae.  detalii
Companii-Afaceri, 14:34
     Bonami este pe cale să atingă cifra de afaceri de 3 milioane de euro, la un an de când s-a lansat pe piața din țara noastră, informează compania, prin intermediul unui comunicat de presă.  detalii
Internaţional, 14:23
     Patru dintre indicii burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  detalii
Piaţa de Capital, 14:15
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 10,93 milioane lei (2,38 milioane euro).  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.10.2017
BVB
     * Acțiunile "Aerostar" - avans de aproape 15%, după semnarea memorandumului cu "Raytheon International Defence System" privind înzestrarea armatei cu sisteme Patriot
       Piața Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 31 milioane de lei (6,75 milioane euro), sub media zilnică a acestui an (48,13 milioane...  detalii
19.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  detalii
18.10.2017
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     * Acțiunile "Impact Developer & Contractor" înregistrează un salt de 3,04%
       După evoluția mixtă de luni a indicilor Bursei de Valori București (BVB), ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de creșterea generală a pieței, în contextul unui rulaj de aproape 24...  detalii
18.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au scăzut ieri, în majoritate, în special cele din sectorul auto, din cauza slăbirii cererii din domeniu.  detalii
17.10.2017
BVB
     * Titlurile "Fondul Proprietatea" conduc topul lichidității
       Săptămâna de tranzacționare a debutat cu un rulaj de 32,54 milioane de lei, superior celui înregistrat vineri, de circa 23 milioane de lei, în contextul în care cinci dintre indicii Bursei de...  detalii
16.10.2017
BVB / ÎN ULTIMA ȘEDINȚĂ A SĂPTĂMÂNII,
     * Dragoș Mesaroș, "Goldring": "După demisiile miniștrilor, de joi seară, probabil că investitorii au prins curaj, intrând la cumpărare"
       Ultima ședință de tranzacționare a săptămânii a încheiat în teritoriul pozitiv, toți indicii Bursei de Valori București (BVB) marcând creșteri.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 18 octombrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0529
2,3438
3,1159
3,9799
0,1783
0,6158
0,2211
4,5841
5,1388
1,4872
3,4624
0,2244
0,4904
1,0831
0,0680
0,4778
1,0591
3,9032
0,2893
1,2360
0,5892
0,0599
0,3449
0,2076
2,7804
0,0385
0,1468
1,0627
0,6106
0,1178
160,6797
5,4996
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
18.10.2017
OVIDIU DEMETRESCU, ARBA:
     * The management of the company accepted two applications that were sent in late, for the elections of October 26th, claiming they were submitted "within reasonable delays"
     * "I think that we are embarrassing ourselves, by the mere fact that we were able to interpret the law in such a way", said Ovidiu Demetrescu
     * "Demetrescu: "ASF and BVB should react, in the case of Electrica, if they had a management with a free spirit"
       The directors of "Electrica" (EL) violated the law when accepting the applications backed by the government for the elections of the new management, recorded eight minutes after the deadline from the convening notice, claiming they were submitted "within a reasonable delay", says Ovidiu Demetrescu, the president of the Romanian Association for Good Management (Asociația Română de Bună Administrare - ARBA).  details
16.10.2017
EXCLUSIVE
     * "The US and Saudi Arabia - the main sponsors of terrorism in the world"
     * (Interview with His Excellency, Mr. Hamid Moayyer, ambassador of the Republic of Iran in Romania)
       Donald Trump, the United States president, must decide by October 15th whether or not he will certify if Iran has followed the terms of the nuclear agreement signed in 2015 by Iran and six major western powers.  details
12.10.2017
EARTHLY LAWS, IGNORED ON THE BSE PLANET
     The Bucharest Stock Exchange (BVB), the operator of the Romanian capital market, still stands by the nonsensical claim made by its former CEO Ludwik Sobolewski, that his contract expired on August 21st, but not his mandate.  details
12.10.2017
AT THE INVESTIGATIVE COMMISSION OF THE ACTIVITY OF THE ANRE
     * Sources: PSD has four names for the head of the ANRE
     * Rumored names: Florentin Pandele, mayor of Voluntari, Iulian Iancu, president of the Industries Commission, former prime-minister Sorin Grindeanu and deputy Eugen Nicolicea
       Niculae Havrileț, the president of the National Authority for Regulation in the Energy Sector (ANRE), together with other members of the Regulatory Committee of the ANRE, will arrive before the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE.  details
11.10.2017
RADU CRĂCIUN, APAPR, ABOUT THE INVESTMENT OF PRIVATE PENSION FUNDS IN DIGI, A COMPANY WHICH HAS CRIMINAL ISSUES:
     Mandatory private pension funds which have invested in Digi Communications, the parent company of RCS&RDS, which was indicted on money laundering and offering bribes, have taken this operating risk into account, by offering a lower price in the IPO, Radu Crăciun, member on the Board of Directors of the Romanian Association of Privately Managed Pensions (APAPR).  details
09.10.2017
     President of BURSA Press Group, Florian Goldstein (MAKE), participated, as speaker, on September 26th, at a debate regarding the future of the European Union, in Brussels, at the invitation of Group of the European People's Party.
     The subject of the debate can be synthesized in four questions:
     1. Would it be recommendable for the EU Non-Eurozone States to adopt Euro currency?(...)
     -------------
     Question nr.1 answers given by my fellow citizens are divided, and this summer polemic between the Euro MP Theodor Stolojan and Daniel Daianu (member of the Romanian National Bank Board of Directors) in the financial newspaper BURSA has shaped up the idea we could adopt Euro anytime (given the condition of maintaining the macroeconomic balances), an idea opposed to the one claiming Euro adoption should wait till the convergence criteria would be fulfilled.  details
09.10.2017
UNICREDIT WARNS THAT THE ROMANIAN GOVERNMENT IS REPEATING MANY OF THE MISTAKES THAT HAVE LED TO THE RECESSION OF 2009-2010
     * Vasilescu: "There are many crystal ball readers, even in the banking system"
     * UniCredit estimates that the leu will continue to weaken against the Euro to 4.6-4.7, in the first quarter of 2018, and that the policy rate will increase to 2.5%
       UniCredit Bank analysts are issuing a warning that the Romanian government is repeating many of the mistakes that have led to the recession of 2009-2010. The quoted experts are mentioning both the fiscal policy that is risky for the economy, as well as the fact that the leu will significantly weaken in 2018, and the deficit may increase to 3.7%. Among other things, the UniCredit report issued on Friday predicts an EUR/RON exchange rate of 4.7 and a policy rate of 2.5%, for the beginning of next year.  details
05.10.2017
AFTER BEING FORCED TO MOVE THE BRD NĂSTASE ȚIRIAC TROPHY TOURNAMENT TO BUDAPEST
     * Ilie Năstase: "If I was Țiriac, I would sue Mugur Isărescu"
       PNL senator Daniel Zamfir, president of the Budget Commission in the Senate, a vocal critic of the banking system, of the NBR and of its governor is adamant about bringing up the activity of the NBR from all angles.  details
03.10.2017
     * The BSE may be taken off the watchlist
     * FTSE only noted improvements when it comes to stock lending, while the liquidity requirement has not yet been met
     * Poland, upgraded to the emerging market status
     * Mongolia and Nigeria, removed from the watchlists
       The Bucharest Stock Exchange (BSE) remains a frontier market, for at least a year, after, on Friday night, FTSE Russell did not give promote it.  details
02.10.2017
     * Iulian Iancu: "We shouldn't stand out by being silent in Brussels and be forced to give natural gas to the neighboring countries, by taking it away from our industrial consumers"
     * Emil Calotă: "If we do not take action, the natural gas stored by the Romanian producers will remain unused, because there will be far cheaper imported gas available"
       The National Authority for the Regulation of the Energy Market (ANRE) has asked for the reconsideration of gas storage policies in Romania to be made a priority, Emil Calotă, the vice-president of the ANRE recently said, in the debates in the Industry Commission of the Romania Parliament about the Draft Law concerning the approval of the Government Emergency Ordinance no.64/2016 for the amendment and completion of the Law of Electricity and of natural gas no. 123/ 2012.  details
29.09.2017
LUCIAN ANGHEL:
     We can't expect Romania to be upgraded to the emerging market status right now, BSE president Lucian Anghel said yesterday, as FTSE Russell will publish today its annual classification report.  details
28.09.2017
     Central European Media (CME), the owner of Pro TV, is currently in negotiations to sell the four TV stations it still holds in Central and Eastern Europe, according to Echo 24, which quotes several concerned sources.  details
27.09.2017
     The Romanian Commercial Bank (BCR) is saying for the first time, that the sale of the Cemacon was made at a price of 1 Euro, and the lender stressed that this was done to save the company.  details
26.09.2017
THE CONFERENCE "THE FUTURE OF THE ROMANIAN CAPITAL MARKET" - THE 6TH EDITION/MIRCEA URSACHE, ASF:
     * Cappon, Prodan and Sobolewski yesterday had their interviews for the position of CEO of the BSE
     Ludwik Sobolewski is no longer the CEO of the Bucharest Stock Exchange (BVB), Mircea Ursache, the vice-president of the Financial Oversight Authority (ASF) said yesterday. He added that the ASF has conducted an analysis concerning corporate governance at the BSE.  details
25.09.2017
FINANCE MINISTRY LAYS GROUNDWORK FOR BUYING GOVERNMENT BONDS DIRECTLY THROUGH THE TREASURY
     The Ministry of Public Finance (MFP) has created the legal framework which will allow it to sell government bonds to the population directly through the State Treasury and intends to use that system for the next issue aimed at individual investors as early as this year, according to market sources.  details
.