Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
BURSA 13.07.2018

Cornel Codiță
 
Cornel Codiță      Prima reacție a "Soarelui" în jurul căruia se învîrt planetele și sateliții politicii din România, omul care trăiește doar pentru ca să ne convingă, în orice minută, că viața noastră, nu doar cea politică, cu tot și cu toate ale ei, depinde de ceea ce crede și de ceea ce face "El", nu și-a lăsat deloc răgaz să se bucure de marea victorie a "scoaterii din dispozitiv" a simbolului asupririi psd-iste, Codruța Kövesi. Nici nu se uscase bine cerneala pe decretul prezidențial al des-căunării, că Întîi Stătătorul PSD-ului s-a și grăbit la televizor, de unde ne-a anunțat, cu un chip întunecat-încrîncenat, că suspendarea Președintelui Iohannis nu este cîtuși de puțin un subiect ofilit, că el este viu și zglobiu, nu de alta, dar motive sunt din belșug, crede dumnealui, iar "Partidul" fierbe și nu poate fi lăsat fără satisfacție. Domnul Iohannis, ne-a "reamintit" "Marele Lider Politic" (MLP), a călcat în picioare Constituția în mai multe rînduri, doar în ultimele cîteva luni, a pus piedici cît a putut activității prodigioase și pline de rezultate fabuloase a Guvernului PSD, s-a pus pe picioarele dindărăt și a frînat cît a putut activitatea sacră a Parlamentului, care nu mai prididește să umple poporul României de binefacerile aldo-pesedismului, a amenințat public și direct chiar pe Primul Ministru care, desigur, este un pic mai puțin sacru decît Parlamentul și conducătorii săi, dar este totuși... sacru și el... în felul lui... așa blondă cum este ea! Ba, pe dea-supra, a incitat populația la zaveră și încălcarea "ordinii constituționale", a participat direct și personal la proteste neautorizate și supărător de spontane, îndreptate împotriva "Măriei Sale Puterea PSD". Asta, ca să nu mai vorbim despre faptul că s-a moșmondit atîta cu semnarea decretului de revocare a șefei de la DNA, încît a reușit din plin să lase impresia că vrea să își bată joc și de cealaltă autoritate sacrosantă, mai deunăzi ratașată și ea idealurilor pesediste, Curtea Constituțională, chiar dacă în cele din urmă, "de frica suspendării", a făcut ceea ce trebuia să facă! Concluzia politică este una, numai una și nu poate fi alta decît aceas-ta: Președintele Iohannis este al naibii de suspendabil, iar PSD-ul, un partid hrănit din fragedă pruncie cu laptele pur al realismului politic, dedicat trup și suflet înaltelor sale idealuri, nu doar nu are cum să excludă ipoteza suspendării, dar declară cît se poate de răspicat: drumul în această direcție rămîne larg deschis!
     Acum, dacă te întorci, fie și numai dintr-o parte, nu cu toată fața, la realitatea politică din România, bagi de seamă... dar ce spun eu... îți sare în ochi imediat faptul că "suspendarea președintelui" este un cal mort... mă rog, o mîrțoagă răpciugoasă, care nu are nici o șansă să mănînce jar de pe tava MLP și să se preschimbe într-un bidiviu înaripat care să-l ducă pe Harap Alb pe tronul de la Cotroceni. Cu fata Împăratului Roșu... nu știu cum rămîne, dar oricum acesta este un subiect care cade mult dincolo de hotarul preocupărilor noastre politice... cititorii doritori de amănunte picante sunt rugați să citească rubrica "Glossy-Gossip", în traducere liberă "Bîrfe din Piață", pe care jurnalul nos-tru... urmează să o inventeze... într-unul dintre viitorii săi posibili!!!
     De unde se naște întrebarea inevitabilă: de ce ține MLP să facă un subiect politic din ceva ce nu are nici un viitor, iar dacă are, nu este deloc un viitor prea luminos pentru PSD și pentru ambițiile sale prezidențiale? Întrebarea are patru rezolvări care cad în limitele rezonabile ale "judecăților apriori sintetice" cum ar fi spus Kant, dacă l-ar fi interesat cîtuși de puțin politica... ceea ce nu este cazul!!!
     Atît îl duce capul, atîta face! Asta crede MLP că trebuie făcut, să țină PSD-ul, Alde, Opoziția și Cotrocenii în menghina întrebării "Îl suspendă sau nu îl suspendă", de unde ar mai putea stoarce ceva profit, nu doar pentru ridicarea pe soclu a statuii personale, ci și pentru a ține în priză electoratul total captiv al PSD-ului care trebuie să răspundă cît mai bine la comenzi în marea confruntare din anul care vine.
     MLP face ceea ce "sforarii" care-l țin de ițe îl pun să facă! Un nou mandat Iohannis la Cotroceni nu este chiar "soluția ideală" în anumite orizonturi geo-politice care au în vizor controlul asupra României. Procesul demolării ar putea fi început din vreme, iar dacă el se poate realiza folosindu-te de "mîna/votul poporului"... nu-i așa?... cu atît mai bine!
     MLP are un plan! Iar, planul acesta este menit să-l ajute pe viitorul candidat să ajungă la Cotroceni. Care candidat? Ei... vedeți... tocmai asta-i întrebarea. Firea... nu-i chiar din clanul Teleorman... iar visul MLP de a se întrupa el însuși în splendoarea cotroceneană a prezidențiabilității sale este rău de tot periclitat de blestematele alea de dosare cu condamnări. Manevra ar putea fi utilă pentru candidatura lui Tăriceanu și cu un glonț ar împușca doi iepuri: în fața partidului ar putea să zică... eu nu l-am vrut pe Tăriceanu... dar dacă a trebuit să-l punem interimar la Cotroceni, iaca... poporul s-a obișnuit cu el și o să-l voteze ca pe-al nostru... asta e! Pe de alte parte, Tăriceanu ar mînca grăunțe din palma MLP... vorba lui Cațavencu "de... n-ai ce face... mîna care îți dă mandatul"!!!
     MLP are un plan... secret! Se apucă de suspendarea lui Iohannis ca să îi asigure traseul deja bătătorit de T. Băsescu: noi îl suspendăm și poporul îl pune la loc, după care îl alege cu entuziasm pentru încă un mandat, ca să îl scape pe erou din ghearele răuvoitorilor săi!
     În rest, cum spuneam... frecții la un picior de lemn! Dacă nu credeți că "apa sfințită" ajută, atunci cu Carmol, Hapciu, R6 sau ce mai doriți dumneavoastră! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  eu prefer R patrat
    (mesaj trimis de Salomeea în data de 13.07.2018, ora 01:20)  
 R2 readuce la viata piciorul de lemn, mort in absolut toate cazurile!


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2018, ora 02:01)  
  ... pentru ca unuii "are un plan" ... pentru ca altii au batut apa in piua v'o cateva luni ... pentru ca "planul" ii numa bun de acoperit cu scandaluri ... pentru ca doi se bat si al treilea castiga ... pentru ca asta inseamna trei ... pentru ca cei trei muschetari erau patru ... si, ignorant de profesie, a continuat povestea ...


 
3.  Frectia e buna !
    (mesaj trimis de A politic în data de 13.07.2018, ora 07:44)  
 Inca 2-3 luni trebuie sa o lalaiasca asa dupa care vine inghetul si nu se mai poate turna ciment cu Fe (din Romania doar ca profitul pleaca pe alte meleaguri) la un pod de Cfr sau autostrada ca-n palma (pardon hartie).
 Donaldinio fiorosul ne spune ca Dragnealaul ne creste taxele cu 2% ca trebuie sa ne inarmam cu Miguri de 50 de ani de ale lor si alte prospaturi 6x6. Multinationalele dau Pibalaul dar nu vor sa plateasca OZN-uri. Dupa succesul Moscovei cu balonul a venit americanu' sa-l umbreasca putin.
 Francezi au fost singuri care au carait ceva.
 Daca tarile din Nato nu au bani sa scoata gaz dintr-o Mare de Neagra cu 50% pentru tara poate se gasesc niste rusnaci care au o flacara la reclama. Un contract win-win ceea ce democratia nu place.
 Lectia piratu' ne spune ca intoxicarea media Dragnea-Dragnea -Iohannis-Dragnea-Iohanis sa schimbam canalu'.


 
4.  Canalia! Cap. I
    (mesaj trimis de Pribeagul în data de 13.07.2018, ora 09:03)  
 Totul face parte din Marele Plan, schitat cu ani in urma de strategii Hrebenciuc, vestitul sobolan roz, si Sova, vestitul ministru al Marilor Proiecte, devoalat de stenogramele facute publice de Statul paralel. Sa ne reamintim ca-i instructiv si... distractiv.
 “Stenograme le convorbirilor dintre Dan Sova si Viorel Hrebenciuc din Ordonanta DNA arata cum cei doi lideri PSD cautau solutii pentru dezincriminarea faptelor de coruptie prin eliminarea unui articol din legea 78/2000. Hrebenciuc apare in stenograme promitandu-i lui Sova sprijin pentru sefia PSD in detrimentul lui Valeriu Zgonea si Liviu Dragnea, in timp ce Sova vorbeste despre o lege care sa aprobe amnistia si gratierea. Sova vorbeste chiar despre "epoca post Victor", spunand ca membrii PSD nu il vor pe Liviu Dragnea la sefia partidului.
 Reamintim ca DNA a anuntat luni ca Viorel Hrebenciuc si Dan Sova sunt urmariti penal pentru trafic de influenta.
 Stenogramele din Ordonanta DNA:
 HREBENCIUC VIOREL: ...Acum îți spun cinstit, cu toată chestiunea, va trebui să facem într-un fel cu amnistia. Uite și tu, mă că...
 ȘOVA DAN: Amnistie și grațiere obligatoriu!
 HREBENCIUC VIOREL: Pe cuvânt îți spun, Dane, și tu să le spui la partid asta.
 ȘOVA DAN: Și știți ce trebuie făcut, domnul președinte - trebuie să, nu o să putem să abrogăm abuzul în serviciu, dar...
 (...)
 HREBENCIUC VIOREL: Sigur, e corect așa. Și cum am vorbit cu tine la faza cu președintele și modernizezi puțin - adică să mai fie și activitate la partid. Clar că te impui. Orice aprobă partidul. Ai forță imensă, Dane, ascultă ce spun! Nu sunt nebun.
 Cel mai mare partid! Solid, e solid, ascultă-mă ce spun! Nu contează că dispare un baron sau altul, nu contează, Dane!
 ȘOVA DAN: Partidul merge.
 ȘOVA DAN: In legătură cu epoca post Victor, toată lumea cu care am vorbit, toată lumea merge cu mine. Nu îl vor pe Liviu în primul rând.
 HREBENCIUC VIOREL: Asta este problema.
 ȘOVA DAN: Este negativ.
 HREBENCIUC VIOREL: Boss, pentru mine, cum să-ți spun ție, să nu fie Liviu! în rest, nu am o problemă, practic și normal că mă focusez pe tine, știi. Este și Vali Zgonea...
 ȘOVA DAN: Dar ce facem cu Vali?
 (...)
 HREBENCIUC VIOREL: Hai să-ți spun o chestiune: o să fii președinte, o să ai - pe ăștia pe care sunt nu te poți baza pe toți, că nu poți lucra cu Vanghelie să întrebi: Bă, pe cine pun la guvern? Că el vine cu nu știu cine. Nu știu dacă mă înțelegi. Deci aici tu ai o problemă. Dar cât de cât trebuie știut un lucru- sunt ministere în care chiar trebuie să mergi cu tehnocrați, nu o să ai ce să faci, boss.
 (...)
 ȘOVA DAN: Și trebuie să mai vorbesc cu Maria Lazar, cu ea nu am apucat.
 HREBENCIUC VIOREL: Maria Lazăr?
 ȘOVA DAN: Da. Nu am apucat să vorbesc cu ea.
 HREBENCIUC VIOREL: Vorbește în numele meu cu ea. Ii spui: Domne, uite, eu am vorbit și cu Hrebenciuc. Eu am o relație specială cu ea, nu trebuie să mă - până o găsesc, până nu știu ce, vorbești tu direct cu ea și îi spui așa de la început. Și îi confirm eu când o văd, fără probleme. Ca să intri direct pe poarta din față la ea.
 ȘOVA DAN: Și cu Vali, cu care m-am tot chinuit.
 HREBENCIUC VIOREL: Cu Vali o să facem o discuție, o să mă lași pe mine că acum el, așa. O să fac eu o discuție cu el și vedem, ne lămurim exact. Fără probleme.
 (...)
 ȘOVA DAN: O să mă duc și până la Focșani, la Marian acasă.
 HREBENCIUC VIOREL: Da, că e de ăsta la care trebuie să ai grijă să îi hrănești orgoliul. Hrănește-i orgoliul! Aia e cheia succesului la Marian. îi hrănești orgoliul și...
 HREBENCIUC VIOREL: Și mai e legea 78. Boss, legea 78/2000, că aici aceeași chestie spune. Aia e lege făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobat-o ca tâmpiții. Până acum câțiva ani lumea nu băga în seamă, nici procurorii nu se uitau la ea. Năstase a fost prima victimă a acestei legi. E un articol 13 care spune așa: influențarea în calitate de șef- nu șef...
 ȘOVA DAN: De partid.
 HREBENCIUC VIOREL: ...de partid’ nu știu ce, organizație și altele, nu numai partid, influențarea și luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obținerea de foloase necuvenite, bani sau bunuri pentru sine sau pentru altul.
 ȘOVA DAN: Așa l-au băgat și pe Liviu cu referendumul.
 HREBENCIUC VIOREL: Exact. Și atunci, boss, ăsta este un articol doborâtor: orice telefon care îl dăm - că eu am zis asta în Biroul Permanent și Mediafax a preluat-o anul trecut, înțelegi? Am zis, domne, pe această lege, Dane, orice telefon îl dai, este influențare. Dacă eu sun pentru un primar din colegiul, noi trebuie să lămurim ce facem ca parlamentari, care e rolul nostru. Eu, dacă mă bat pentru un primar să îi dau bani la drum - că pe urmă mă văd oamenii acolo, nu? Mă iau de guler că nu rezolv cu drumul. E, în momentul acela e influențare!
 ȘOVA DAN: Da, da.
 HREBENCIUC VIOREL: Deci, automat, suntem beliți.
 ȘOVA DAN: Toți!
 HREBENCIUC VIOREL: Deci ascultă ce spun, aia nu e o chestiune...
 ȘOVA DAN: Nu, codul integrității...
 HREBENCIUC VIOREL: Trebuie puse la punct astea pentru că, îți spun, suntem degeaba. Tot așa, mă chemase pentru asta acum câțiva ani și zic: Domne, dar vedeți că e așa? Și zic f.Domnule Hrebenciuc, nu eu am făcut legea. Ce să îi spun? Ce să îi spun? Aici, uite, la asta, la Brașov și la acesta, la Sârbu și la mine, e trecută asta.
 ȘOVA DAN: Vreau să vă spun un lucru: când am vorbit cu câțiva judecători - că sunt prieten, sunt 15 ani de bară - Voi sunteți nebuni? Și mi-au spus: Puișor, dăm ce ați reglementat voi. Voi ați scris, noi aplicăm.
 HREBENCIUC VIOREL: Exact.
 ȘOVA DAN: Modificați legea.
 HREBENCIUC VIOREL: Nu, trebuie făcută o chestiune foarte clară.
 ȘOVA DAN: Dar trebuie pornită de la Ministerul Justiției cu inteligență.
 HREBENCIUC VIOREL: Vezi că asta e procedura acum, vezi că poate să fie și avantajul tău.
 ȘOVA DAN: Da, dar pentru asta ar trebui să nu am dosar, ca să mă poată pune la Justiție, că am discutat cu Victor treaba asta.”
 .
 Pe timpurile alea Statulei paralel nu-i sufla nimeni in ciorba si ambii acesti mari stategi au ajuns la locul binemeritat, la balamuc.


 
5.  Canalia! Cap. II
    (mesaj trimis de Pribeagul în data de 13.07.2018, ora 10:45)  
 Din zbuciumul luptelor interne de partid s-a nascut o noua stea, ce vorbesc stea cind, atirnind deasupra noastra, este de-a dreptul soare!, Dragnea a ajuns MLP. Daca privim asupra evolutiei politice a acestui individ constatam nu fara surprindere situatii si posturi dintre cele mai neasteptate. Il vedem intr-o poza, mai de tinerete, alaturi de nimeni altul decit… Soros. La o comemorare a victimelor comunismului, la Memorialul din Sighetu Marmatiei, un batrin si hitru teleormanean taranist mi se plingea cum a reusit Dragnea sa dea o lovitura nimicitoare PNTCD, cind din postura de fruntas PDL a trecut la PSD luind cu sine enspe oraganizatii taraniste si nu numai. Peste ani, va lua pentru PSD sute de primari de la celelate partide. Ca de, cum sa plece omul cu mina goala! L-am vazut jucind tenis, organizind, facind pomana porcului si servindu-i pe fruntasii Statului paralel cu bunatati condimentate cu sare grunjoasa. Peste ani nu se va da in laturi sa-l serveasca pe insusi Bill Trump, la masa organizata de acesta. Il vedem in miez de noapte sarind gardul la Cotroceni, pentru a lua parte la incheaia vestitului pact de coabitare dintre Ponta si Basescu. Tota acesta trecere in revista a uimitoarelor ispravi ale lui Dragnea, de la mic la din ce in ce mai mare, ne aduc in minte proverbul de mare circulatie odata, acum aproape uitat: Cine fura azi un ou, mine va fura un bou.
 Cu tate aceste ispravi, tipul, pina mai daunazi, a cautat sa faca pe prostul, sa treca neobservat, sa asigure mapamondul ca nustie nimic, ca toat ce se intimpla lumii are loc conform unor legitati cu care el nu are nimic a face.
 Ne amintim declaratia surprinzatoare, facuta in zbor peste Atlantic, referitoare la OUG 13:
 .
 “Președintele PSD spune că, după ce s-a întors din vizita în Statele Unite, nu a înțeles exact ce vrea Guvernul să facă în privința ordonanțelor pentru grațiere și modificarea codurilor penale. El susține că așteaptă de la premier și ministrul Justiției clarificări. Liviu Dragnea spune că nu a vorbit cu cei doi despre acest subiect și nici nu o va face.
 Toma Petcu, reporter Digi24: În privința ordonanțelor, luați în calcul angajarea răspunderii Guvernului?
 Liviu Dragnea, președintele PSD: Eu nu sunt la Guvern.
 Toma Petcu, reporter Digi24: Știu că nu sunteți la Guvern și...
 Liviu Dragnea, președintele PSD: Nu, vorbesc foarte serios. În subiectul ăsta trebuie să vorbiți cu Guvernul. Cu premierul și cu ministrul Justiției. Și eu m-am uitat cu foarte multă curiozitate, după ce m-am întors din America, n-am înțeles foarte mult, exact ce vor să facă, aștept și eu să văd totuși o linie clară. Nici nu am vorbit cu ei și nici nu vreau să vorbesc cu ei acest lucru.”
 .
 Antologica, din acest punc de vedere, ramine convorbirea cu Timmermans:
 "Mi-a zis si mie despre aceasta senzatie (este vorba de declaratia prim-vicepresedintelui CE potrivit careia are o senzatie de confruntare intre Parlament si actorii din sistemul de Justitie) si i-am spus ca daca dumnealui sau doamna Cristea, care era prezenta la masa, poate spune despre vreo actiune a mea, despre vreo actiune a Guvernului, indreptata impotriva sistemului judiciar sau impotriva unei institutii din sistemul judiciar, daca vreo institutie din sistemul judiciar se poate plange ca nu a avut suficiente fonduri, resurse, sau alte acte normative care sa ajute in desfasurarea activitatii, astept cu mare drag sa o spuna.
 Din partea noastra, din partea mea, personal, nu a existat in ultimii ani niciun fel de actiune impotriva sistemului judiciar. Daca vom discuta in continuare pe senzatii si pe perceptii atunci nu o sa fie bine si nu o sa putem sa mergem mai departe in ritmul si in atingerea obiectivelor pe care le dorim cu totii. Din partea mea si din partea noastra nu exista niciun fel de raca sau scandal cu sistemul judiciar"
 .
 Jupin Dragnea-Dinu Paturica face cinste lungului sir de inaintasi, el nu stie nimic, dar nimic, nimica!, nici ce a fost si cu atit mai putin ce a urmat de la respective intilnire, nici de Ordonanta 13, nici de matrasirea sistemului de justitie de catre CCR, nici de actiunea in forta a ministrului Justitiei si a CCR de a pune la dispozitia primului cariera procurorilor si prin acestia a intregului sistem de justitie, nici de dictatul exercitat de ministrul Justitiei asupra Presedintelui, cu alte cuvinte, desi a mincat mult, mult... usturoi, gura nu-i miroase. El, daca ar fi sa-l credem, este doar un mare, ajuns la cincizeci si de ani, copil nevinovat, o victima inocenta a justitiei infame.
 Ce om! Doamne, ce animal de om!
 Este inexplicabil, irational si rusinos pentru societate ca astfel de tirituri reusesc sa se strecoara prin meandrele concretului si ajung in cele mai inalte posturi de conducere din stat si mai ales ca reusesc sa se mentina in aceste posturi.
 .
 Aceasta atitudine i-a fost caracteristica pina de curind. Acum si stuatia s-a schimbat cu totul si putem sa o trecem la capitolul “A fost odata”.


 
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
cel mai mare proiect de mediu
Jurnal Bursier
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BVB
     * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
       * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
     
     Ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de aprecieri ale tuturor indicilor bursei, evoluție...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, investitorii fiind atenți mai degrabă la raportările financiare ale companiilor, pentru trimestrul al treilea, decât la alte informații.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9000
2.3862
3.1229
4.0936
0.1803
0.6256
0.2275
4.6669
5.3090
1.4425
3.6267
0.2387
0.4937
1.0844
0.0620
0.4512
0.7209
4.0761
0.2832
1.0953
0.5880
0.0555
0.3598
0.2131
2.6831
0.0394
0.1447
1.1097
0.6282
0.1249
160.9953
5.6653
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.