Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
BURSA 05.09.2018

Cornel Codiță
 
Cornel Codiță      
     Ce mai fură "omul" azi, prin Româ-nia? Da', ce nu fură? S-a furat cu totul calea ferată, de la miile de vagoane și locomotive dispărute fără urmă, la miile de kilometri de șină și cabluri transformate în fier vechi de rețelele "afaceriștilor" domeniului, atît de spectaculos rămași în anonimat, chiar și pentru falnica noastră justiție... ai zice aproape "total acoperiți". S-a furat o ditamai grămada de vapoare, o flotă întreagă! S-a furat un sistem național de irigații care acoperea vreo 2 milioane de hectare. S-a furat pămînt, mii, zeci de mii de hectare, s-au furat păduri, zeci, sute, mii de păduri. S-au furat case, blocuri, mori, fabrici, întreprinderi mari, mijlocii și mici, moșteniri, parcuri, lacuri, pășuni, mașini, copii, femei, s-au furat ulucii din gardul vecinului. S-au furat bani, mulți... de ordinul miliardelor. Și cînd te gîndești că Marx și-a bătut atîta capul să îl contrazică pe Proudhon, care nu făcuse altceva decît să scrie ceea ce vedea cu ochii lui, așa cum vedem și noi în România, nu doar în ultimele două decenii și jumătate, dar mai ales în aceste din urmă două decenii și jumătate! Proprietatea, mai ales în condițiile schimbării abrupte de regim politic și economic, averile cele noi provin, în cea mai mare parte, direct din furt! Nu înțeleg de ce se mai miră cineva! Este firesc și natural ca cei care s-au împroprietărit atît de grabnic și de temeinic, într-o singură generație, să fie preocupați de punerea la adăpost a agoniselii, de înlăturarea pericolului ca actele justiției, fie vorba între noi, destul de arbitrare și pe ici pe colo chiar samavolnice, să le știrbească cîtuși de puțin bucuria și liniștea de a se înfrupta din "roadele" adunate cu atîta trudă și, pînă la un punct, chiar, cu atîtea pericole. Sigur, la un etaj superior putem vorbi și des-pre furtul de vieți ale oamenilor, obișnuiți sau foarte speciali, de speranțe, talent, de vise și credințe furate, despre furtul, aș spune chiar jaful, de sentimente și sensibilitate, de cultură și frumos.
     Există însă ceva esențial care lipsește din tablou. Ceva fundamental, furat de niște hoți înalt specializați, ceva furat la modul absolut, nu relativ, ca toate cele enumerate mai înainte: "AZI!"
     Poate ați observat, poate nu, societatea noastră trăiește într-o relație foarte puternic distorsionată, siluită, maltratată, desfigurată cu timpul. Sis-temul cultural în care ne-am format ne-a băgat în cap și credem acest lucru cu tărie, că timpul, atît al vieții noastre individuale, cît și al celei colective, istorice, are trei regiuni dis-tincte: trecutul, prezentul și viitorul. Ieri, azi și mîine! Cei care gestionează aceste "ținuturi" sunt oamenii politici. Cei care au puterea de decizie absolută, de viață și de moarte, de bogăție și sărăcie, de putere și neputință, de faimă și anonimat, asupra dumneavoastră, a mea și celei mai mari părți din populația României. Ei dețin și cheile de la porțile celor trei împărății: Ieri, Azi și Mîine. Cu predilecție, dacă nu chiar în totalitate, politicianul României se ocupă de "Mîine", de viitor. 99,999999...% din discursul său, care ne este adresat, se referă la ceea ce va realiza el, la cum vor înflori în viitor rezultatele uriașelor sale eforturi de a ne face nouă viața mai bună!!! Cu alte cuvinte, ocupația de bază a politicianului României este, a fost și probabil va fi "să vîndă pielea ursului din pădure!". O gloată de Munchhauseni, spre deosebire de modelul originalului baron din povestirea lui Gottfried Burger, însă, lipsiți de umor, grobieni și patibulari. Cum nu au prea mult timp la dispoziție, pentru înfrumusețarea și reparfumarea trandafirie a haznalelor trecutului își angajează de regulă niște "scribi" care secretă ceea ce se cheamă "istoria oficială", din care reiese întotdeauna doar un singur lucru: cît de geniali, măreți și neînfricați au fost ei, politicienii care au pus bazele viitorului!!!
     Nu simțiți că lipsește ceva? Foarte probabil că nu! Am fost și suntem dresați, de vreo trei generații și mai bine, așa! Să nu mai simțim lipsa lui "AZI". Mai mult și mai rău, să trăim "natural" într-o lume în care azi a dis-părut cu totul, a fost aneantizat, a fost furat la modul absolut. Adevărata ocupație și chiar vocație a politicianului României nu este atît să mintă incontinent despre viitor, ci să ascundă, să facă să dispară prezentul, AZI! De reușita acestei operațiuni depinde stăpînirea puterii și a mecanismelor ei instituționale de către o clasă politică lamentabil incapabilă, în limitele lui astăzi, să își justifice rațional existența și oricare dintre acțiunile sale, altfel decît ca o clasă superpusă cu vocație și program predatoriu prin excelență. Nimeni nu se teme mai mult de astăzi decît omul politic al României. Nu vorbește niciodată nimic despre ceea ce a făcut el astăzi. Nu are niciodată nici o evaluare sau măcar o referință la consecințele a ceea ce a decis sau nu a decis el astăzi. Astăzi este teritoriul interzis, capcana absolută pe care omul politic trebuie cu orice preț să o evite, pentru a nu se prăbuși definitiv și iremediabil în țărîna propriei nimicnicii. Și trebuie nu doar să se ascundă el pe sine de astăzi, ci să ni-l ascundă și nouă, tuturor, pe astăzi, nu doar ca realitate. Nu este suficient ca Azi să nu existe, el nu trebuie să fie nici măcar posibil! Cel puțin așa trebuie să credem, să ne închipuim cu toții. Pentru asta sunt puse în operă uriașe forțe și mijloace de propagandă și de "prostire în masă". Pentru aceasta sunt ucise cu sînge rece toate formele critice ale gîndirii și culturii, de orice fel! Pentru asta este prăbușit în ruină sistemul de educație și învățămînt, iar ceea ce mai funcționează produce oameni cu amnezia totală a lui astăzi și fără nici un instrument intelectual sau emoțional care i-ar putea ajuta să se mai reconecteze vreodată cu aceas-tă realitate esențială: AZI. Singura realitate existentă!!!
     Cînd va înceta România să fie țara furturilor și a jafurilor nemăsurate? Cînd și cum vom reveni vreodată în "Normalitate"? Cînd vom avea altfel de politică și altfel de oameni politici? Atunci cînd fiecare dintre noi își va revendica și redobîndi, cînd se va reîmproprietări cu ziua de AZI, cea care îi aparține, prin drept divin, inviolabil și în mod absolut fiecăruia dintre noi, în fiecare zi. Atunci cînd prin lege, constituție, judecată absolută vom interzice politicienilor dreptul de a decide asupra zilei noastre de azi, luînd asupra noastră această nemăsurată povară. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  dreptul de a decide ziua de azi!
    (mesaj trimis de Decidentii de azi în data de 05.09.2018, ora 00:46)  
 Atunci cînd fiecare dintre noi își va revendica și redobîndi, cînd se va reîmproprietări cu ziua de AZI, cea care îi aparține, prin drept divin, inviolabil și în mod absolut fiecăruia dintre noi, în fiecare zi. Atunci cînd prin lege, constituție, judecată absolută vom interzice politicienilor dreptul de a decide asupra zilei noastre de azi, luînd asupra noastră această nemăsurată povară.


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 05.09.2018, ora 05:59)
 
 Să decidă Securitatea, știe ea mai bine decât noi ce ne trebuie. :))))))) Și nu fură pentru că zice Codiță.


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 05.09.2018, ora 08:05)
 
 Draguta, vezi ca despre tine scrie articolul asta, despre hoti scrie. Nu te duce capul, altfel taceai.


 
  1.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 05.09.2018, ora 10:37)
 
 Maior a spus la comisie despre acoperiții din presă.
 Acoperiții din presă asta sunt, hoți, ploșnițe ale banului public.


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 05.09.2018, ora 18:27)  
 Superb !!!


 
  2.1.   cumf ura AZI la fel fura si maine  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Salomeea , in data de 05.09.2018, ora 23:10)
 
 Cum reusesc oare sa ascunda ziua de azi? E o arta!


 
  2.2.   cel mai trist!  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de Silvia , in data de 05.09.2018, ora 23:11)
 
 Sigur, la un etaj superior putem vorbi și des-pre furtul de vieți ale oamenilor, obișnuiți sau foarte speciali, de speranțe, talent, de vise și credințe furate, despre furtul, aș spune chiar jaful, de sentimente și sensibilitate, de cultură și frumos.


 
  2.3.    Ca pe banda rulanta  (răspuns la opinia nr. 2.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 06.09.2018, ora 11:13)
 
 
  Pentru toti postacii pana la 2.2:
  Il reproduceti ca niste papagali pe Codita; comentati efectul dar nu vedeti cauza.
  Tot ce avem/ce ni se da sau ni se fura este efectul "maretiei" poporului roman, a celor care i-au votat pe cei de la putere. Scuze celor care nu i-au votat pe cei de la putere.


 
  2.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 06.09.2018, ora 23:55)
 
 esti monocuvantatoare!


 
  2.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 06.09.2018, ora 23:59)
 
  Vom deveni robotei pentru ca deja suntem simpli consumatori...


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 06.09.2018, ora 11:16)  
 
  Cocodita, despre jaful din sistemul bancar de ce nu spui nimic?.Dar despre cel "realizat" prin gaselnita "pensii speciale" , indemnizatii de parlamentar, etc., etc.


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 07.09.2018, ora 12:20)
 
 Sunt operele Securității.


 
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8801
2.3806
3.0614
4.1351
0.1822
0.6242
0.2206
4.6559
5.2123
1.4386
3.5050
0.2364
0.4852
1.0851
0.0595
0.4496
0.6306
3.9517
0.2773
0.9692
0.5774
0.0547
0.3541
0.2093
2.6455
0.0394
0.1409
1.0759
0.6269
0.1220
153.4508
5.5550
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.