Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
BURSA 18.08.2017

CORNEL CODIȚĂ
 
CORNEL CODIȚĂ      Să ne înțelegem bine, aici, nu este vorba despre cei care își risipesc avutul propriu. Nu fac bine ce fac, nici ei, dar, la urma urmei, e treaba fiecăruia. Ca să înțelegem de ce este România acolo unde este, adică atîrnată de un ciot, în buza prăpastiei; de ce, de atîta vreme, merge ea ca țugul, oblu pe șină, fără oprire, în direcția greșită; de ce crește neîntrerupt datoria guvernării, a cetățenilor și a țării în ansamblu, de cînd a început nefericita noastră tranziție și pînă astăzi, dar, mai ales, cam de unde ar trebui început ca toate acestea să-și afle un capăt, trebuie să ne ocupăm o țîră de cei care risipesc, în fel și chip, ceea ce nu este al lor, ci al altora. Cum ajung ei să poată face acest lucru, este o rețetă foarte simplă: te faci "om politic" și ajungi la guvernare, capeți, adică, putere de decizie asupra unor domenii administrative. Un fel de feude, locale și centrale, fie ele cît de mici, dar, cu cît mai mari și mai mănoase, cu atît mai bine! Important este să aibă sursă de venit de la "Buget", niscai bunuri imobiliare care pot fi "valorificate", pentru că oricum stau degeaba și nu produc decît pagube, sau ceva afaceri lucrative în care statul musai să se asocieze cu privatul, astfel încît primul să piardă întruna (doar statul este, prin definiție, cel mai prost administrator!), iar privatul cîștigă cît nici n-a visat, că e din categoria "băieți deștepți cu ochi albaștri care știe tabla împărțirii, toată lumea își ea partea și nimeni nu rămîne cu desaga goală". Mă rog, cu contul descoperit, dacă preferați! Oastea de "profesioniști" care se ocupă cu trebșoara aiasta, în România, nu e mică, deloc, nucleul ei dur are în jur de cincizeci de mii de "oșteni", căliți în focurile, tunurile și dezastrele tranziției. Grosso modo, la populația activă a României, asta înseamnă că la fiecare 100 de inși care fac ceva, cît de cît, cu rost, sînt șase care se ocupă, "profesionist" și cu autoritatea, puterea, statului în mînă, inclusiv a "legii" și a "justiției", să risipească, ceea ce se adună, cît de cît, de pe urma celorlalți 94! Dacă risipesc ei, așa cu spor, de vreo două decenii și jumătate, e de mirare cum de a mai rămas ceva de risipit și de ce nu a dat, încă, faliment această moară de vînt! Răspunsul este relativ simplu. De risipit era de risipit în trei zone distincte: trecut, prezent și viitor. Primele două sunt finite, cel de pe urmă este tratat, pînă în ziua de astăzi, ca și cînd ar fi fără de sfîrșit!
     Bogăția din trecut, incluzînd aici resursele naturale înstrăinate și activele fostei "economii naționale socialiste" se ridică, undeva, între 60 și 80 de miliarde dolari. Ceva, între 15 și 20% a fost totuși reconvertit în activități și firme care mai produc și astăzi pe teritoriul României, de unde și iluzia că mai avem "economie națională", cît de cît! În realitate, avem doar cîteva clustere de activități industriale și semi-industriale, în majoritate extensii ale unor multinaționale, care reușesc totuși să acopere o parte însemnată din existentul forței de muncă și să genereze venituri de subzistență pentru aproape jumătate din populația activă a României! Cealaltă jumătate este în slujba statului, la țară, pe ogoarele mai bine de 40% înstrăinate, ale patriei, și în "febrila" zonă de activitate "comerț și servicii" din România. Își mai aduce aminte cineva cu cît aplomb explica un fost PNL-ist de viță nobilă, astăzi aldist pe grapă, că România și-a găsit în sfîrșit viitorul în economia de servicii și comerț, cvasi-dezindustrializată? Dar, să nu ne pierdem timpul cu "istoria"! După estimări, inevitabil grosiere, nu mai mult de 20-25 miliarde, din cele 60-80 au ajuns conturile "noilor" și "marilor îmbogățiți" ai tranziției din România, autohtoni și ne-autohtoni. Restul s-a dus pe apa sîmbetei!!!
     Risipirea prezentului are o dimensiune ceva mai restrînsă, pentru că și prezentul acesta a fost din ce în ce mai strîns în chingi, nu de "politicile guvernării", ori de cine știe ce sănătoasă preocupare pentru "binele țării" a cuiva dintre cei suiți în jilțurile puterii, ci de "satrapii" FMI și ai Băncii Mondiale care au pus piciorul în prag și au limitat cît de cît vadul risipei din banii curenți de care au dispus guvernările post-decembriste.
     În sfîrșit, comparabilă ca mărime cu cea a trecutului, este risipa viitorului. Rețeta standard: ne împrumutăm milioane, zeci de milioane și miliarde pe care, apoi, le "ardem" în mașinăria internă de risipă, fără care ele să producă efecte economice și sociale de antrenare, nici măcar a zecea parte din cheltuieli, cum ar fi activități sustenabile și venituri pe termen lung, profesionalizare etc. Exemplul cel mai strigător la cer, dacă cerul ar avea timp să se ocupe de noi și de risipa gigantică la care ne dedăm, este "construcția și modernizarea de drumuri și autostrăzi". Am tot cheltuit pentru modernizat și construit mai bine de 30 de miliarde, iar de mers mergem de la București la Sinaia-Brașov tot în șase ore și jumătate, iar de la București la Oradea sau Satu-Mare într-o zi și jumătate. Cei care ajung mai repede nu intră în discuție, pentru că au încălcat masiv regulile de circulație și limitările de viteză de pe traseu, așa că... nu se pune!
     Pe bună dreptate, orice om cu scaun la cap și mintea întreagă se întreabă: Fraților...! Cum este posibil să funcționeze de atîta timp o moară de risipă de asemenea dimensiuni, fără ca nimeni să nu-i pună bețe în roate? Păi, cine să-i pună bețe în roate, dacă "profesioniștii risipei" stau cu funcția sub "șezut" și cu mîna pe levierele autorității de stat??? Îi mai ciupește pe cîte unii, puțini și foarte rar, DNA-ul, dar numai atunci cînd "e ordin de zi pe unitate". În rest, n-aude-na-vede-na-greul-pămîntului!
     Bun...! Și, de unde să începem, altfel?
     Simplu, de la "Cel care risipește, plătește", întotdeauna și cu dobîndă, el și neamul lui, pînă la a șaptea spiță, pînă la ultima lețcaie!
     E greu? Nu mi se pare, deloc! Doar să vrea cineva! Ceva mai mulți decît armata celor 50 de mii... să zicem, vreo sută-două de mii!!! Eu cred că ar fi de ajuns! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 18.08.2017, ora 01:23)  
  COOPERATIVA MUNCA IN ZADAR!


 
  1.1.    Povestea Nebunului - Romania- pilda  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Silvia , in data de 19.08.2017, ora 12:20)
 
  Nebunul apare imbracat in haine pestrite, tipatoare, purtand o desaga pe un bat, si fiind insotit de un caine, in preajma unei prapastii.
 Povestea Nebunului
 Cu toate bunurile sale lumesti indesate intr-un mica desaga, Nebunul calatoreste fara nici o tinta precisa, lasandu-se in voia norocului. Mintea ii este atat de involburata de marete viziuni, intrebari si idei esentiale incat nu este in stare sa intrezareasca ca este cat pe aci sa se prabuseasca intr-o prapastie. Cainele de la picioarele sale il latra, plin de veselie, dandu-i tarcoale, sau, poate, il avertizeaza asupra iminentei primejdii. Va invata oare Nebunul sa realizeze incotro merge inainte de a fi prea tarziu?


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 19.08.2017, ora 21:26)
 
 In acelasi timp, o astfel de persoana nu are nici o idee despre incotro se indreapta sau ce are de gand sa faca.Lucrul asta pare a nu avea insa nici o importanta. Pentru Nebun are prioritate doar faptul de a iesi din sine si a se bucura de lume. El isi doreste sa vada tot si sa se delecteze cu tot ceea ce poate sa intalneasca in viata.
 Din nefericire, starea aceasta specifica copilariei poate da nastere unui excesiv optimism sau unei paguboase naivitati. Nebunul se poate purta ca un veritabil nebun. El se poate gandi ca noua oportunitate de afaceri ce i s-a oferit nu este chiar atat de riscanta precum pare, sau ca noul partener de cuplu nu are absolut nici un fel de defect.


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 18.08.2017, ora 04:38)  
 Aceasta sleahta egoista groasa la obraz si la buzunar pentru care majortatea nu e decat ceva ce incepe cu p...a furat nu economia ci locuri de munca unde se putea asigura un venit decent determinand un exod aiurea nu de putine ori catre sclavie Timpul trece repede vom vedea in curand aceleasi fete pe fotografiile electorale in incercarea de a - si menaja firmele capusa abonate la banul public Vreti schimbare Nu votul este arma ci dreptul de a te PREZENTA la vot O prezenta masiva si responsabila ar putea strica aranjamentele a tot felul de consilieri de campanie al caror scop este ,cum s-a mai vazut ,de a-si pune la butoane oameni cheie care sa le deschida caile catre resurse Votati independenti astia n-au bani de consilieri altfel iesiti din nou si degeaba prin piete dupa ce zarurile au fost aruncate


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 18.08.2017, ora 10:01)
 
 In '90 au iesit la vot,din ce imi amintesc,peste 90%dintre cei cu drept de vot si a iesit Iliesc.Depinde si pe cine voteaza alegatorul .Conteaza calitatea,nu cantitatea.


 
  2.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 21.08.2017, ora 09:58)
 
 In aceea prioada oamenii inca nu stiau ce e aceea manipulare la scara macro
 Nu s-ar dori cu siguranta astazi un astfel de procent


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de Pribeagul în data de 18.08.2017, ora 07:00)  
 Nu inteleg ce va deranjeaza in acest articol? Va bateti joc de continutul lui, de parca ati fi rusofil convins si romanii ar fi toti niste ridicoli care-si inchipuie ca pot scapa de Putin...Cu elemente ca dumneavoastra nici nu m-as mira ca vom invata din nou cu drag limba rusa cantand, cum am mai facut-o...Inteleg de ce am trait tot ce am trait, pentru ca acest popor are prea multe minti tulburi care nu identifica ci sunt vanduti dusmanilor acestei tari


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 18.08.2017, ora 08:04)
 
 Securitatea stalinistă, apoi ceaușistă, în prezent filoamericană este dușmanul acestei țări.
 Cei 6 din 100 despre care vorbește Codiță au legături cu Securitatea, gașcă de bandiți care consideră natural furatul de la concetățeni.


 
  3.2.   Hahaha...  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de Pribeagul , in data de 18.08.2017, ora 16:25)
 
 Ma zapacila, ce tot indrugi p'acilea, si, de fapt, cu cine vorbesti?
 Pari a avea ceva urma de umor in cele scrise, asa ca, mai incearca!, poate, poate... resusesti sa expui cap-coada (cine face, ce face, cum face cind face) o idee utilizabila.


 
  3.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 18.08.2017, ora 19:28)
 
 Tu vorbești cu tine însuți, apoi îți răspunzi ție.
 M-am exprimat foarte clar și am descris o realitate. Nu ți-am transmis idei. Te las pe tine să-ți vină ideile și apoi să le ascunzi de tine.


 
  3.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 19.08.2017, ora 02:08)
 
 Just!


 
  3.5.   Apropos Just  (răspuns la opinia nr. 3.4 )
    (mesaj trimis de Autorul , in data de 19.08.2017, ora 08:17)
 
 -Buna dimineata, tovarasu Sile
 -Just, Gore, just, e o dimineata frumoasa si ma simt optimist. Un sef trebuie sa fie optimist. Ia exemplu de la mine Gore, ca intr-o zi ai sa ajungi si tu sef!
 -Eu sef, ferit-a sfintul. Eu nu vreau sa fiu decit subaltern.
 - Mobila masii de viata. Ba Gore si eu am visat, de mic sa fiu subaltern, da nu mi-a mers!
 T. Mazilu. Mobila si durere.


 
  3.6.   just, aspiratii nu ambitii  (răspuns la opinia nr. 3.5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 19.08.2017, ora 08:45)
 
 Mobilă și durere abordează un subiect actual, al îmbogățiților peste noapte, lipsiți de aspirații; ei se refugiază în dorințe meschine, gânduri de răzbunare și achiziționează lucruri minore și lipsite de utilitate.
 Într-o societate în care banii și aparențele primează, rivalitățile se găsesc la tot pasul. Sile și Paul, amândoi proprietari de fabrici de mobilă, se detestă astăzi, deși au fost odată prieteni. Lizica se angajează într-o căsnicie numai pentru a se răzbuna, șefii sunt trădați de subalterni, iar petrecerile se țin numai pentru a impresiona.
 Si hedonismul este o aspiratie, spunea un ministru al finantelor, un plaisirist!


 
  3.7.   aristocratia romana!  (răspuns la opinia nr. 3.5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 19.08.2017, ora 09:38)
 
 Frumos articol, frumoasa piesa! Realitatea este trista si nimanui nu ii pasa ca unii huzuresc pe banii nostri, n au timp nici de-a muri!


 
  3.8.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 19.08.2017, ora 09:59)
 
 Oamenii devin caini rai iar cainii oameni!


 
  3.9.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 19.08.2017, ora 10:02)
 
 Oamenii sunt judecati dupa cainii oe care ii au! Viitorul este al cainilor!


 
  3.10.   In slujba patriei!  (răspuns la opinia nr. 3.3 )
    (mesaj trimis de Pribeagul , in data de 19.08.2017, ora 11:27)
 
 Realitatea este ca domnul Codita a expus o idee, ASTEPTATA, lucrativa, de mare viitor. Care-i si dezvolt-o, daca poti, pentru a construirea unei noi realitati, mai... juste. :))
 Hai, la munca, ca nu-i gluma!


 
  3.11.   Dinu Paturica  (răspuns la opinia nr. 3.6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 19.08.2017, ora 19:51)
 
 era ambitios!


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 18.08.2017, ora 09:40)  
 Dece nu se pune stavila risipei, furtului si excrocheriilor?Exemplele sunt date de sus(presedintie,guvern,parlame nt) si merg pana jos.Dece avem legi proaste care apara in general excrocii?Se dau cativa ani de inchisoare fara sa fie recuperate pagubele.Interesul ar fi recuperarea prejudiciului nu ani de puscarie.Asta e parada nu justitie.


 
5.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 18.08.2017, ora 10:07)  
 Felicitari,dle Codita,ca puneti iar punctul pe ''i''!As vrea o lege,dar e utopie,intr-o tara ca asta sa vrei asa ceva,prin care toti politicienii ,dupa revolutie,sa fie luati la puricat si intrebati de fiecare banut cum l-au facut,dar incepand cu 1 ianuarie 1990,fara exceptie.Dintr-un salariu de parlamentar ,ministru,primar etc,nu ajungi sa ai sute de milioane de euro.Apoi o lege speciala pt ei,prin care,avand o putere de decizie maxima ,sa fie pedepsiti mult mai aspru.


 
6.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 18.08.2017, ora 10:09)  
 Anumite persoane afirma: m-am nascut in Romania si vreau sa fac politica; traiesc in Romania si nu vreau sa ies din politica; voi ramane toata viata in Romania si voi face politica, indiferent cum, pana voi muri.
 Tu Cornel, "iti permiti" sa vii cu acest editorial si sa-i intrebi: mai oameni buni voi n-aveti nici o ambitie?
 Excelent! "I see You"


 
  6.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de Ciu Mpa Lac , in data de 18.08.2017, ora 12:32)
 
 ???


 
  6.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6.1 )
    (mesaj trimis de mitica , in data de 18.08.2017, ora 14:08)
 
 In functie de contextul mondial,destul de imprevizibil,poate ca se iveste ocazia a punem de o noua colectivizare.


 
  6.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6.2 )
    (mesaj trimis de Zozu , in data de 18.08.2017, ora 16:22)
 
 Poate ca da, poate ca nu. De unde stiii, mey?


 
  6.4.   Super!  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 19.08.2017, ora 00:15)
 
 See you too!


 
  6.5.   nu ai inteles ca au ambitie  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 19.08.2017, ora 02:06)
 
 Draga mea, pai asta e ambitia -trofeu ,sa devina oameni politici, sa isi faca averi durabile capusand statul, sa isi ia sotii/soti tinere , daca se poate top=model pe care sa le expuna in masini de lux sau la petreceri VIP, nu conteaza prin cate paturi au trecut, sa aiba n amante sau amanti...Asta da ideal de viata! Ambitie nu gluma! Sa ne priveasca cu dispret de la inaltimea functiei, sa mictioneze pe noi cand vor, la orice ora din zi si din noapte!
 Chiar vietuiesti alaturi de asemenea specimene ambitioase care te-au ajutata sa parvii! Nu mai face pe nestiutoarea! Ambitia de parvenire nu iti e straina!


 
7.  altruism- generozitate!
    (mesaj trimis de Penelope în data de 19.08.2017, ora 00:32)  
 E bine sa fim generosi in prosperitate!
 Dar cum risipa i unora mpiedica prosperitatea altora nu mai reusim sa fim generosi, altruisti.
 Egoismul, gelozia sunt adevaratele valori axiale, din pacate...
 Avem batranii strazii, avem copiii strazii, de catre acestor risipitori nu le pasa!...Avem femei singure, avem tineri saraci, someri cu inalte diplome, de care niciunui politician nu ii pasa!
 Nu mai avem tarani, pentru ca au iesit la pensie...odata cu desfiintarea CAP-urilor, nu mai avem muncitori pentru ca idustria a fost taiata la fier vechi.
  Mai mult de 80 la suta din populatia tarii e paupera, nu prospera...de ce sa alocam resurse pentru dezvoltare cand le realocam pentru militarizare...asa ca si sanatatea si educatia, raman cum am stabilit in tren!
 UE ar fi trebuit sa creeze solidaritate si implicit prosperitate, imperiul libertatii a uitat de imperiul egalitatii iar solidaritatea se duce pe apa sambetei...


 
8.  poluatorul plateste!
    (mesaj trimis de Silvia în data de 19.08.2017, ora 00:51)  
 Ne-au poluat sufletele, inimile,trupul, mintea...ne distrug saatatea fizica, psihica si mentala! Politicile malthusiene acyioneaza la nivel planetar...Romania ar fi o exceptie...Aceste pretinse elite s-au erijat in poluatorii valorilor materiale si spirituale, ai capitalului uman, material,informational si financiar!
 Statul trebuie sa isi recapete dreptul de a bate moneda pentru valori umaniste- dezvoltare durabila umana...guvernanta umana si securitate umana...
 Cine nu respeca aceste valori in guvernare sa fie pus sa plateasca!


 
9.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 19.08.2017, ora 22:40)  
 
  .... toată lumea își ea partea și nimeni nu rămîne cu desaga goală"...
  Sepoate domnu' Codita? ati chiulit la limba gramatica?.


 
  9.1.   se poate  (răspuns la opinia nr. 9 )
    (mesaj trimis de SR , in data de 20.08.2017, ora 01:30)
 
 a scris intentionat asa, pt efect stilistic!


 
  9.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 9 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 21.08.2017, ora 10:06)
 
 Cand lui dom' profesor i se punea o intrebare mai grea se suna mai devreme...


 
10.  In slujba noastra!
    (mesaj trimis de Pribeagul în data de 21.08.2017, ora 16:34)  
 Domnul Codita, dupa multe indemnuri ale cititorilor, ne prezinta citeva concluzii:
 “Bun...! Și, de unde să începem, altfel?
  Simplu, de la "Cel care risipește, plătește", întotdeauna și cu dobîndă, el și neamul lui, pînă la a șaptea spiță, pînă la ultima lețcaie!
  E greu? Nu mi se pare, deloc! Doar să vrea cineva! Ceva mai mulți decît armata celor 50 de mii... să zicem, vreo sută-două de mii!!! Eu cred că ar fi de ajuns! ”
 Deci, noi cititorii, suntem in stare sa organizam citeva sute de mii de cetateni care sa actioneze pentru inlaturarea actualei situatii demente?
 Sigur ca este in puterea noastra sa schimbam lucrurile.


 
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a coborât cu 0,29 bani în fața monedei naționale.
     * Francul s-a depreciat la 4,1141 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut astăzi la 3,10% de la 3,09%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în depreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis în apreciere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
18.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au avut un curs mixt ieri după-amiază, pe fondul revenirii temerilor legate de escaladarea războiului comercial dintre cele mai mari economii ale lumii: SUA și China.  click să citești tot articolul
17.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri, în scădere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii, un rulaj în creștere de 61,09 milioane...  click să citești tot articolul
14.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri, în scădere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de ieri, un rulaj în creștere de 43,41 milioane de lei, aproape dublu față de...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8832
2.3788
3.0701
4.1141
0.1830
0.6237
0.2216
4.6524
5.2395
1.4389
3.5396
0.2372
0.4873
1.0836
0.0593
0.4477
0.6305
3.9764
0.2698
0.9558
0.5802
0.0546
0.3545
0.2120
2.6285
0.0393
0.1415
1.0826
0.6262
0.1225
153.8126
5.5773
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.