BURSA 22.08.2017

CĂTĂLIN AVRAMESCU
 
CĂTĂLIN AVRAMESCU      Ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns. Iată ce citim în știri. Tiranul din Coreea de Nord, Kim Jong Un, ar avea pusee de agresivitate extremă din cauza unui tratament cu steroizi pe care îl urmează. Aceasta este concluzia unui specialist american, doctorul Rock Positano, de la New York Hospital for Special Surgery. Se pare că Kim Jong Un suferă de gută, care este o acumulare anormală de acid uric. Unul din tratamentele posibile este acela cu corticosteroizi, care însă determină efecte secundare precum depresia și schimbările bruște de dispoziție.
     Dar de ce ar suferi Secretarul-General al Partidului de gută? Din informațiile care au ajuns în Vest, acesta înfulecă mari cantități de brânză Emmenthal, o plăcere pe care a descoperit-o pe când a fost trimis, în copilăria sa, să studieze în Elveția.
     Sper să nu fie adevărat. Pentru că dacă ar fi, ar însemna că omenirea riscă anihilarea nucleară pentru că rotofeiul de la Phenian se droghează cu brânză.
     Mă abțin să trag concluzii, pentru că nu sunt medic. Însă merită să reflectăm puțin asupra acestei teorii întrucât ne indică o posibilitate pe care Occidentul refuză să o ia în calcul. Anume că explicațiile comune ale comportamentului regimului nord-coreean s-ar putea să fie greșite. Complet.
     Dacă stai să îi asculți pe politicieni, jurnaliști și experți, Kim Jong Un are un scop clar. Supraviețuirea. A sa proprie și a regimului comunist. El a aflat ce s-a întâmplat cu alți lideri, de la Ceaușescu la Miloșevici. A văzut cum Occidentul (mai ales Statele Unite) au intervenit în locuri precum Irak sau Libia. Și a tras concluzia că doar arma nucleară îi va putea aduce liniștea dorită. Eventual chiar avantaje precum recunoașterea diplomatică sau ajutoare economice.
     Problemele apar de îndată ce începem să examinăm faptele. Dictatorii care au fost răsturnați au avut, de regulă, probleme interne mai degrabă decât externe. Ceea ce Coreea de Nord nu pare să aibă. Și oricum, în acest caz, rachetele balistice nu ar fi prea utile. Alt detaliu peste care se trece: regimul de la Phenian avea oricum o capacitate de apărare considerabilă și fără armele nucleare. Asta de câteva decenii. O schimbare în forță a regimului, efectuată din exterior, ar fi fost oricum extrem de costisitoare și, ca atare, improbabilă. Nimeni nu a dat semne că pregătește așa ceva.
     Eu cred că trebuie să revenim, așadar, la fapte. Adică la psihologia omului cu brânza.
     Ceea ce liderii nord-coreeni au descoperit, de la încheierea Războiului Rece, nu a fost un Occident victorios. Dimpotrivă. Au văzut, în direct, Statele Unite umilite de câteva bande de jihadiști. Societăți întregi aduse la isterie de un nebun care intră cu o dubă pe trotuar. Și, mai ales, au apreciat că răspunsul guvernelor occidentale la provocările de securitate a fost unul inept.
     Nu discut acum dacă tabloul acesta este unul realist. Important pentru discuția noastră este ce își imaginează dictatorul cu cașcavalul.
     Iar acesta știe (sau își imaginează) că este un lider puternic. Care, la nevoie, își poate duce țara la război, și care și-a pregătit din timp rețeaua de buncăre. De acolo, de pe lăzile sale cu brânză, știe că poate amenința cât poftește Occidentul, ai cărui lideri nu au cum să convingă publicul să accepte necesitatea unui război (unul real, masiv, nu simplele expediții punitive gen Afganistan).
     În cele din urmă, Kim Jong Un știe (sau își imaginează) că el și statul pe care îl conduce pot supraviețui unui conflict real, chiar nuclear, cu Statele Unite. În schimb, societatea americană și sistemul său politic ar fi grav afectate de un atac catastrofal asupra a câteva orașe importante. Sau chiar de un "simplu" război clasic în peninsula coreeană. Războiul din Vietnam, un conflict de mai mică intensitate decât cel care se întrezărește acum, a schimbat radical dinamica vieții politice americane. Iar liderii de la Phenian știu că acum efectele ar fi mai profunde.
     Iată de ce postura lui Kim Jong Un nu este defensivă, așa cum își imaginează observatorii. Ea este, dimpotrivă, ofensivă. El crede că acum are o ocazie istorică de a surclasa militar Occidentul. Singure, Statele Unite l-ar mai putea opri, însă fereastra de oportunitate stă să se închidă.
     Este bine să privim înapoi în istorie. Au fost multe cazuri în care lideri "barbari", de la periferie, au sesizat în declinul imperiilor civilizate o oportunite de a trece la atac. Uneori s-au înșelat și au plătit prețul final. De multe ori însă au câștigat. De fiecare dată situația părea, la o analiză rațională, foarte dezechilibrată.
     Și totuși au decis să atace. În calculele lor, au mizat pe fragilitatea societăților și a regimurilor inamice. Kim Jong Un a trăit într-un regim al puterii absolute. Pentru el, Occidentul est în declin. Pe termen scurt, ceea ce dorește este forțarea retragerii americane din Coreea de Sud. Pe termen mediu, anexarea Coreei de Sud. Pe termen lung, el vrea căderea imperiului american. Așa că studiază hărțile de pe pereții pivniței cu brânză. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 22.08.2017, ora 07:28)  
 Imi permit sa dau un alt titlu,''Se drogheaza cu branza'':)


 
2.  tu vorbesti?
    (mesaj trimis de justinianus în data de 22.08.2017, ora 09:08)  
 Cum drak mai ai curajul sa vorbesti de altii, nu te uiti la tine? Tu esti fost ambasador? Esti doar o lifta basesciana, care a intrecut ridicolul, cerind sa fie desfintat cifrul ambasadei? Analizele tale sunt resturi din refularea unui creier zdruncinat de caderile unui avion in golurile de aer plus golurile din tertecuta ta!


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Sandu , in data de 22.08.2017, ora 09:37)
 
 A venit cocalarul sa zică și el ceva in subsolul articolului lui Avramescu


 
  2.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2017, ora 09:40)
 
 Mă întreb de ce Bursa ii lasă sa scrie tot felul de cocalarisme. Ce legătura au cu articolul? Alo, Bursa, trebuie sa ii citim și pe cocalari?


 
  2.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2017, ora 11:15)
 
 Avramescu e pretenar cu Make, deci trebuie să-i citești și pe cocalari.


 
  2.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2017, ora 11:38)
 
 Acum si Make este cocalar? Bursa, cititorul de la 2.2 are dreptate, de ce ii lasati pe toti ghertoii sa scrie ce apuca?


 
  2.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2017, ora 11:53)
 
 Prieteniile cu gherțoii burtoși lasă urme. Te poți ascunde în spatele articolelor cu ChimPingPong, dar tot a mici miroase autorul.


 
  2.6.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de sandu -cocalarul lumberjack , in data de 27.08.2017, ora 17:35)
 
 cine se drogheaza cu branza de capra si iaurturi ? el ,cum care el? ,,EL efantul pitic ,idolul lui Sandu :AvramescuL


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 22.08.2017, ora 11:52)  
 Comentariile jegoase cum ar fi cel de la 2 trebuie eliminate, nu au nici o treaba cu articolul. Mă întreb dacă Bursa își respecta propriul regulament.


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2017, ora 11:53)
 
 Articolul n-are treabă cu Bursa.


 
  3.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2017, ora 13:03)
 
 Un obsedat pandeste pe forum, este obsedat de Bursa, posteaza doar mizerii, este invidios pe Avramescu si pe Codita, pe care ii tot troleaza.


 
  3.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2017, ora 13:47)
 
 Este un bolnav de la BV, răzbunare pe Make.


 
  3.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2017, ora 14:01)
 
 BASISMUL , peempemismul , monica MOCovei, lazaroiu ori traian ungureanu si alte POCITANII basiste au luat cumva la alegeri 10% -12% din voturi ? Nu cumva electoratul a sanctionat -insuficient - DERBEDEISMUL acestei JUNTE de NEISPRAVITI PEDELISTI , ce au JECMANIT cu varf si indesat poporul roman ? Nici 100 de suturi in partile dorsale cu shpitzul pantofilor prin partile dorsale ale acestor NEMERNICI nu sunt suficiente ! Nu dom'le PUSCARIA NU E SUFICIENTA pentru BASISTI ; CIOMAGEALA si CONFISCAREA tuturor AVERILOR UDRISTO- NANISTE , recte sutele de mii de hectare tip NANA spoliate de aceasta hoarda de ESCROCI PATENTATI !!!


 
  3.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2017, ora 14:45)
 
 Confirm diagnosticul. Cocalar roșu.


 
  3.6.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.5 )
    (mesaj trimis de mitica , in data de 22.08.2017, ora 14:55)
 
 China isi face jocurile,prin aciunile lui.


 
  3.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 24.08.2017, ora 10:43)
 
 confirm si eu ca esti un cocalar portocaliu


 
4.  Fan branza
    (mesaj trimis de Bibicu în data de 25.08.2017, ora 08:16)  
 Avramescu stie despre ce vorbeste. I s-a intamplat si lui.
 Nu cu Emmenthal, ci cu Basenthal.


 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Miscellanea, 20:44
     Primăria Municipiului București (PMB) precizează că nu are pârghiile legale pentru a se implica în montarea scurturilor de siguranță în stațiile Metrorex, întrucât această instituție se află în administrarea Ministerului Transporturilor, și nu a Municipalității.  detalii
Politică, 20:25
     Porțile Palatului Regal nu se vor închide în această noapte, pentru ca toți cei care doresc să aducă un ultim omagiu Regelui Mihai să o poată face.  detalii
Internaţional, 19:53
     Comisia Europeană (CE) invită regiunile aflate în tranziție industrială să își exprime interesul pentru a beneficia de sprijin personalizat din partea UE în vederea modernizării propriilor sectoare industriale.  detalii
Piaţa de Capital, 19:51
     Raport tranzacționare ATS 14.12.2017  detalii
Piaţa de Capital, 19:50
     Raport tranzacționare BVB 14.12.2017  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
14.12.2017
BVB
     * Acțiunile Electrica au mai pierdut 1,82%, până la 10,78 lei/unitate
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a fost de 64,3 milioane lei, peste media zilnică anuală de 47,9 milioane lei și...  detalii
14.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, investitorii așteptând anunțul băncii centrale americane (Fed) privind politica sa monetară viitoare.  detalii
13.12.2017
BVB
     * "Întotdeauna, din piețele mici, se iese mai repede decât din cele mari, pentru că lichiditatea este mai scăzută", punctează analistul
     * "Deal" de aproape 17 milioane de lei cu titlurile DIGI
       Ședința de tranzacționare de ieri de la Bursa de Valori București (BVB) a fost marcată de o nouă scădere generalizată a pieței, toți indicii bursei suferind deprecieri ale cotațiilor.  detalii
13.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele europene au urmat un curs ascendent ieri, în baza avansului din sectorul petrolului și gazelor.  detalii
12.12.2017
BVB / SCĂDERI PE LINIE LA BVB
     * Lichiditate de numai 30 de milioane de lei
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de luni, printr--o tranzacție realizată pe piața "deal", în valoare de 7,38 milioane...  detalii
12.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au fluctuat ieri, în prima zi a unei săptămâni în care sunt așteptate reuniuni importante de politică monetară în SUA și Europa.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0007
2,3690
3,0517
4,9642
0,1804
0,6224
0,2191
4,6332
5,2671
1,4746
3,4752
0,2288
0,4753
1,0975
0,0668
0,4670
1,0209
3,9185
0,2908
1,1838
0,5929
0,0609
0,3596
0,2057
2,7403
0,0388
0,1429
1,0668
0,6140
0,1205
158,2582
5,5438
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  details
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  details
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  details
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  details
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  details
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  details
24.11.2017
     * Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, scheduled for meetings with the board
     * Both candidates seem to be closet o the group in the shareholder structure of the BSE
     * George Butunoiu is in charge of recruitment
     * The waiting list may include a few foreigners, including former BRD executive Jacek Panczyk
       According to some market sources, banker Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, Chief Investment Officer at NN Pensii România, will hold interviews in the beginning of next week with the Board of the BSE, after Ludwik Sobolewski's term expired in the summer.  details
23.11.2017
PATRICIA SUÁREZ RAMÍREZ, THE PRESIDENT OF THE ASSOCIATION OF FINANCIAL CONSUMERS OF SPAIN:
     * The head of the ASUFIN: "The ruling of the Supreme Court of Spain in which the Andriciuc case has been invoked will be part of the Spanish case law and the lower courts will be required to apply the principle that underlies this decision"
       The ruling issued by the Court of Justice of the European Union (CJUE) in the Andriciuc versus Banca Românească case represents a great advantage for Spanish debtors, said Patricia Suarez Ramírez, the president of the Association of Financial Consumers in Spain (ASUFIN), as part of a response recently sent to BURSA.  details
22.11.2017
     * Dragnea: "Those who are against me are hiding behind institutions"
       The president of the Chamber of Deputies, Liviu Dragnea, leader of the PSD, thinks that his enemies are hiding behind some institutions, "they crucify people", and the real stake is "the blocking of the Laws concerning the Justice system".  details
21.11.2017
     The Council of the European Union and the European Parliament have sent to the ECB, in the beginning of this year, a request concerning the sending of some proposals to revise the framework for managing crises.  details
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
13.11.2017
     In October, the Romanian Commercial Bank, through Schoenherr și Asociații, has submitted, with the County Court of Bihor, a request for the insolvency of the European Drinks group, owned by the Micula brothers. That group includes: European Drinks, Transilvania General Import-Export, European Food, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Rieni Drinks.  details
.