BURSA 18.07.2018

Cornel Codiță
 
Cornel Codiță      Media internațională se străduie din răsputeri să ne facă prizonierii iluziei că ceva de importanță globală se întîmplă zilele acestea: "Marea întîlnire Putin-Trump". Epocală, piramidală, decisivă... ce mai... supercalifragilisticexpialidocious. În realitate, o simplă făcătură... e adevărat, cu dichis.
     Mai întîi, de unde vine dichisul? Păi, să vedem! Poate mai puțin așteptat, prima sursă este chiar locul ales: Helsinki! De ce nu Washington? Să nu spună cineva că nu se putea. Bush l-a găzduit pe Putin la ranch-ul personal din Texas... de ce nu ar fi venit același Putin la Washington, într-o "vizită de lucru", ori chiar oficială (cu covor roșu), pentru Trump, un președinte mult mai îngăduitor cu "micile" năravuri kaghebiste ale marelui Putin, decît s-a arătat vreodată Bush. De ce nu la Moscova? Trump tot era în Europa, a mai fost pe acolo... s-a simțit bine... ba chiar a fost sedus... de... farmecul locului. De ce nu la Lochnagar, în Scoția, unde s-a retras strategic același președinte al Statelor Unite, asaltat de manifestațiile anti-Trump de la Londra, se găsea și ceva whisky de cea mai bună calitate, ori la Bruxelles, ori undeva pe un vaporaș, ori pe un portavion, prin Mediterană, așa... pe lîngă Malta și seducătoarele, plinele de miez amintiri ale relațiilor dintre URSS (epoca de aur a lui Putin!) și Statele Unite? Ei bine, nu! La Helsinki! Mai era un simbol de dărîmat și ceva mă face să cred că propunerea a venit nu de la Trump, care nu știe despre Europa decît că este dincolo de Atlantic, ci de la bunul său amic Putin.
     Helsinki este locul de unde a pornit "coșmarul lui Putin", cel mai important proces politico-diplomatic, multilateral, din epoca post-belică, unul care a adus la aceeași masă de negociere Statele Unite, URSS și aproape toate țările Europei, inclusiv Vaticanul! Aici, în 1977, a prins rădăcină deznodămîntul din 1989: sfîrșitul războiului rece, căderea zidului Berlinului, retragerea trupelor URSS din Germania, dizolvarea Tratatului de la Varșovia și în cele din urmă dispariția juridică a Uniunii Sovietice, apariția Rusiei ca stat succesor și independența altor 15 state din fostul "coridor sanitar" al URSS. Peste această istorie, legată de Helsinki, s-a așternut deja uitarea, iar organizația moștenitoare, OSCE, este în cel mai bun caz ridicolă în totala ei irelevanță și incapacitate de a mai influența astăzi mișcările politice ale marilor actori, Rusia și Statele Unite. Simbolul, însă, trebuia acoperit definitiv, îngropat sub drapajul noilor realități și ale raporturilor de forțe din lume, care au permis Rusiei să schimbe locul învinsului, cu cel al unui semi-învingător care dictează, dacă nu toate, multe dintre regulile jocului de putere în noua lume care s-a născut. Multilateralul a murit - trăiască bilateralul (Rusia-SUA); orizontul păcii eterne s-a dizolvat, trăiască gestiunea mutuală a multirăzboaielor de calibre și forme atît de diferite care se desfășoară pe mai toată suprafața globului și nu în ultimul loc, tocmai în Europa!!! Visul egalității diplomatice în probleme cruciale ale lumii, dintre "cei mari" și "cei mici", a fost definitiv îngropat - trăiască condominionul sau marele triunghi geo-politic; ridicarea Germaniei și a Europei s-au încheiat, trăiască băgarea lor cu capul la fund, cît mai adînc!!! Asta înseamnă întîlnirea Trump-Putin la Helsinki!!!
     De ce o făcătură? Primul motiv este chiar lipsa agendei! Ce discută și sub imperiul căror forme de angajament se află cei doi interlocutori? Putin poate să își ia ce mandat dorește el, ante și post-factum! Nu trebuie să anunțe nimic; oricum nu pe noi... ăștia... muritorii de rînd. Omul face ce vrea și nu trebuie să dea socoteală nimănui, de nimic. Trump, nu prea! Cutumele democratice ale diplomației la nivel înalt, în America, cer ca Președintele să formuleze și să anunțe agenda cu care intră în asemenea convorbiri/negocieri. Trump nu a făcut-o! O să spună cineva că are omul o agendă, dar este secretă! Ce, la Malta ne-a spus Bush senior ce o să dis­cute cu Gorbaciov? Nu ne-a spus! Această "mirifică" agendă secretă, însă, nu prea are din ce să se constituie. Absolut toate problemele care pot fi inventate și aduse în discuție între SUA și Rusia puteau fi și se cereau anunțate public: de la arme nucleare, la situația și acțiunile în regiuni de conflict, Siria, Ucraina, pînă la relațiile cu Europa și cu terți. În realitate, Trump nu are nimic de discutat cu Putin, care să intre în sfera relațiilor politico-diplomatice dintre cele două țări și care să fie ținut sub obrocul unui mare secret!
     Bun, dacă agendă nema, ce mai chichirez gîlceava? Cel de-al doilea motiv care ar putea susține "marea întîlnire" de la Helsinki este dorința fierbinte a lui Trump de a "reseta" relațiile cu Rusia, nu de alta, dar este o ocazie minunată să arate că el poate și reușește acolo unde neputinciosul și netrebnicul Obama a dat chix! Să reseteze, să reseteze... dar ce poate însemna asta? Va declara Trump la Washington, sub pînza unor mărețe focuri de artificii, deschiderea erei "Marii Prietenii a Statelor Unite cu Rusia"?? De făcut, ar putea să o facă... doar că nu o să fie nimeni prin preajmă să îl asculte. Despre democrați nu mai este cazul să vă spun ce e la gura lor, iar republicanii din Congres sunt obligați să reacționeze, deloc favorabil, la declarațiile Președintelui, date anterior întîlnirii cu Putin, în care a susținut sus și tare că de vină pentru degradarea relațiilor SUA cu Rusia sunt investigațiile privind implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale, declanșate de instituții cum ar fi Departamentul Justiției și, res­pectiv, Congresul SUA!! Cuvîntul trădare a fost pronunțat deja la Washing­ton, iar de data aceasta nu de inamicii înrăiți ai Președintelui Trump, ci de diplomați, oameni politici, membri cu greutate ai Partidului Republican.
     Dacă de resetat relațiile cu Rusia, nu prea are cum să le reseteze, atunci, ce mai rămîne? De ce se întîlnește Trump cu Putin?
     Nu rămîn decît două posibilități: prima, omul nu are ceva mai bun de făcut și, în derapajele comportamentale de tip paranoid, care se succed tot mai des, crede sincer că e predestinat să schimbe lumea după capul lui; a doua, fript de la spate de focul tot mai arzător al investigațiilor oficiale privind implicarea Rusiei în distorsionarea alegerilor prezidențiale care l-au dus pe Trump la Casa Albă, are disperată nevoie de ajutor, iar singurul loc de unde ar mai putea veni ajutor este cel de unde i-a venit și prima dată, în brațele lui Putin.
     Cam asta-i tot ceea ce se alege de pe urma "Întîlnirii la nivel înalt" de la Helsinki! O făcătură. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2018, ora 00:36)  
 Tot la Helsinki s-a creat si canalul de comunicare dintre cele doua blocuri in 70, decalogul de la Helsinki.


 
  1.1.   Csce  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Salomeea , in data de 18.07.2018, ora 00:47)
 
 La 1 august 1975 Acordul de la Helsinki a incheiat Csce.


 
2.  de ce Chisinau si nu Bucuresti
    (mesaj trimis de The Brute în data de 18.07.2018, ora 07:21)  
 at fi in titlu la fel de indreptatit , daca am analiza interviul unui dinosaur financiar din FT.
 Intalnirea de la Helsinki a adus o oferta de nerefuzat in legatura cu serverul doamnei HC. Ascultati conferinta de presa and have fun


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 18.07.2018, ora 14:47)
 
 
  Cu Cristi C nu te-ai intalnit?.


 
3.  Frumos
    (mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2018, ora 07:46)  
 Parcă oficiali ne-ar spune vreodată ce discută.


 
4.  Cusutul cu ață albă
    (mesaj trimis de Oarecare în data de 18.07.2018, ora 07:49)  
 La asta se rezumă din păcate politicăraia la nivel înalt din ziua de azi, dar și comentariile pătimașe și subiective ale celor de pe margine.
 Concret, ce ar fi atât de rău într-o "mare Prietenie a Statelor Unite cu Rusia"??
 Eh, probabil și răspunsul comentatorilor de pe la noi ar fi cusut cu ață albă, aidoma celebrelor de pe acum acuzații fără dovezi (deci penibile!) la adresa Rusiei (inamicul de serviciu).
 Ce patetic sfârșit de editorial: Neajutoratul Trump în brațele mamei Russia, prin Putin, fără de care, vezi Doamne, nu pupa el Casa Albă!
 Apropos de presupusele mânării rusești, de cazul Skripal se mai aude ceva? :)
 O declarație recentă a lui Obama în Africa de Sud merită în schimb toată atenția, cred că și respectul ... dacă nu cumva o fi fake:)
 'Prea mult din politică pare astăzi să respingă chiar conceptul de adevăr obiectiv. Oamenii pur și simplu inventează lucruri. Vedem asta în creșterea propagandei susținute de stat, o vedem în invențiile promovate pe internet, în estomparea granițelor dintre știri și divertisment'....
 'Vedem o pierdere completă a rușinii în rândul liderilor politici, care când sunt prinși cu minciuna plusează și mint și mai mult'.
 Aha:)


 
5.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2018, ora 09:17)  
 Neinformații, victimele unor astfel de articole, să-l caute pe tata FBI să vadă cine coordonează investigațiile oficialie privind implicarea Rusiei, derapajele comportamentale ale acestuia făcând din Coldea un biet veveriț.


 
6.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2018, ora 11:47)  
 
  Din nou, Mafalda de Dambovita si-a pus pe cap o palarie prea mare! stie ce/cum ar trebui sa se poarte intalnirile mai marilor lumii. Atata doar ca nu-si vede si "lungul nasului".


 
  6.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 18.07.2018, ora 13:14)
 
 Dar tu ti-l vezi? Cum iti permiti sa il persiflezi pe dl Codita?


 
  6.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de MAKE , in data de 18.07.2018, ora 13:29)
 
 Sa-ti explic procesul tau de gindire: daca cineva este de pe malurile Dimbovitei, atunci trebuie sa-si vada de lungul nasului.
 Tu de unde esti?
 Tu esti de pe malurile Oltetului.
 Oltetul are 185 km lungime, iar Dimbovita are 286 km lungime.
 Deci?
 Mucles!


 
  6.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 18.07.2018, ora 14:41)
 
 
  Gresit domnule Make!. Domnul Codita ar trebui sa ne spuna ca "dupa parerea domniei sale.........." nu sa ne dea verdicte in problemele mari ale lumii.
  Iar de pe malul Dambovitei nu poti sa vezi bine nici Volga, nici Potomac.
  Si Volga si Potomac sunt mai mari decat Oltetul; asta trebuie sa o stie orice tolomac.
  Deci?......


 
  6.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 18.07.2018, ora 14:46)
 
 
  Asa cum isi permite el sa-i persifleze pe mai marii lumii.
  Capisci?.


 
  6.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6.4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 19.07.2018, ora 23:21)
 
 Dansul poate sa o faca, tu nu!...


 
  6.6.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6.5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.07.2018, ora 13:33)
 
 
  Iata ca am facut-o si eu. Ciuda!.


 
7.  felicitari pt articol
    (mesaj trimis de Silvia în data de 18.07.2018, ora 13:16)  
  Articol care ne pune pe ganduri! referitor la tradare si la lipsa de pregatire in domeniul relatiilor internationale a unor lideri de talie mondiala dar si damboviteana.


 
  7.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.07.2018, ora 13:35)
 
 
  Nu stati pe ganduri,
  Intrati in randuri........


 
8.  Oare?
    (mesaj trimis de Svejk în data de 18.07.2018, ora 13:57)  
 1. De ce Helsinki?: Explicația pe care o oferi este clară, credibilă, dar se întemeiază pe o premisă ce nu poate fi verificată (speculație) – obiectivul Rusiei (Putin) de a diminua OSCE (utilizată de UE și SUA în Ucraina împotriva sa). De ce nu pentru că este una dintre cele mai convenabile pentru ambele țări? Și ca o concesie din partea lui Putin față de problemele lui Trump în USA? Rusia este un adversar (competitor) al SUA, nu un aliat/partener, deci Washington, Florida, sau Moscova, Sochi – unde tocmai a fost Merkel, etc.) - ies din discuție. Un spațiu neutru, ca în cazul lui Kim Il Sun. Apele internaționale nu se poate căci fiecare dintre ei ar fi fost gazdă, pe rând. Rămâne o țară neutră sau dintr-un spațiu de dublă influență: Viena (a fost propusă de ruși și respinsă de americani), Reykjavik, Helsinki. A fost preferat Helsinki, probabil de către Trump din cauza logisticii de care are nevoie.
 2. De ce fără agendă? a) pentru că discuția a fost despre ce agendă ar putea să aibă la întâlnire ulterioară; b) pentru că în cazul unei agende (de fapt două: Trump și Putin) fiecare ar fi trebuit să comunice ce a obținut; c) pentru că în cazul unei agende ar fi trebuit să decidă ceva în comun și nici unul nu era dispus să facă asta.
 3. Concluzia ta– sau Trump nu are nimic mai bun de făcut, sau are nevoie de sprijnul Rusiei, este vulnerabilă. Alternativă: Trump continuă pur și simplu să-și aplice ideea sa cea nouă: se poate negocia cu orice dușman. A început cu Kim, a continuat cu Marcon și Merkel, normal să continue cu Putin. În opinia mea este pregătit să discute și cu Assad sau Khamenei!
 4. Nu este vorba despre o făcătură, ci despre o schimbare radicală a politicii externe americane pe care nici măcar republicanii nu sunt pregătiți să o facă. Dar Trump (și elita financiară din spatele lui) sunt! Cel mai probabil este că va avea loc.


 
  8.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 8 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 18.07.2018, ora 21:10)
 
 Nu prea cred în punctul 4. Politica externă a unui stat nu se poate schimba prin voința unui cerc restrâns de oameni. A lui Trump și a vreo 4-5 consilieri. Restul staffului Dep de Stat trebuie să dorească să conlucreze în noua politică. Altfel, ea va fi sabotată permanent și nu se va îndeplini. Mai mult, Congresul poate lua contra-măsuri care să împiedice Președintele să își execute politica externă pe care o vrea.


 
9.  fără titlu
    (mesaj trimis de Cristi C în data de 18.07.2018, ora 21:05)  
 Nu este adevărat:
 "Cuvîntul trădare a fost pronunțat deja la Washing­ton, iar de data aceasta nu de inamicii înrăiți ai Președintelui Trump, ci de diplomați, oameni politici, membri cu greutate ai Partidului Republican."
 
 A fost pronunțat de fostul șef al CIA John Brennan. Orice adevărat diplomat nu l-ar pronunța. Iar John Brennan este aproape un gunoi uman. Deci el nu este o referință de dat decât în sens negativ.
 
 
 Dar sunt de acord cu concluzia autorului, nici mie nu mi se pare că există substanță în spatele întâlnirii. Dar, la nivel interuman, această întâlnire a permis celor doi să discute cât de sincer au putut fără riscul scurgerilor sau interferențelor staffului. De exemplu, Trump ar fi putut astfel să evalueze eventualitatea unei depărtări a Rusiei de China și ce ar costa America pentru a obține asta. Un astfel de scenariu nu prea poți să îl discuți cu alții de față fără să apară în presă. Și nici nu poți să îl pregătești, cu o agendă, cu documente.


 
  9.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 9 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 18.07.2018, ora 23:53)
 
 Cristi C habar n-ai, te bagi si tu in seama. Ai idee de trilioanele care ar costa-o pe Rusia departarea de China? Crezi ca relatia Rusia-China este ca relatia dintre tine si Maria? Ptiu!


 
  9.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 9.1 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 19.07.2018, ora 22:54)
 
 Eu am ideea că americanii nu pot fi crezuți. Sunt prea mari și încrezuți ca să le mai pese de un tratat semnat sau angajament. Și mai știu că Rusia nu va renunța la relația cu China. Dar americanii par să nu înțeleagă și încearcă diferite variante. De fapt Trump încearcă diferite variante.


 
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
13.08.2018
BVB
     * Circa 30% din rulaj dat de acțiunile Fondul Proprietatea
     * Picaj de peste 5% pentru titlurile Alro, după publicarea rezultatelor financiare pentru primul semestru
     
     Piața principală a...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, pe fondul temerilor legate de eventuala răspândire în afara granițelor a problemelor din Turcia, unde lira a scăzut masiv.  click să citești tot articolul
10.08.2018
BVB
     * Declin de 0,33% pentru BET
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,8 milioane de lei (7,29 milioane de euro), în...  click să citești tot articolul
10.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa se mențin pe un curs mixt, în condițiile în care investitorii sunt atenți la tensiunile comerciale globale și la rezultatele anunțate de companii.  click să citești tot articolul
09.08.2018
BVB
     * Opt dintre cei nouă indici ai bursei, în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii preponderent în teritoriul...  click să citești tot articolul
09.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs mixt ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele companiilor și la tensiunile comerciale dintre SUA și China.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 14 august 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9670
2.3821
3.1200
4.1212
0.1813
0.6250
0.2280
4.6590
5.2228
1.4409
3.6817
0.2479
0.4889
1.0835
0.0612
0.4493
0.6241
4.0854
0.2905
1.0519
0.5934
0.0585
0.3621
0.2159
2.6952
0.0395
0.1489
1.1122
0.6273
0.1229
156.9480
5.6723
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
.