Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
BURSA 18.07.2018

Cornel Codiță
 
Cornel Codiță      Media internațională se străduie din răsputeri să ne facă prizonierii iluziei că ceva de importanță globală se întîmplă zilele acestea: "Marea întîlnire Putin-Trump". Epocală, piramidală, decisivă... ce mai... supercalifragilisticexpialidocious. În realitate, o simplă făcătură... e adevărat, cu dichis.
     Mai întîi, de unde vine dichisul? Păi, să vedem! Poate mai puțin așteptat, prima sursă este chiar locul ales: Helsinki! De ce nu Washington? Să nu spună cineva că nu se putea. Bush l-a găzduit pe Putin la ranch-ul personal din Texas... de ce nu ar fi venit același Putin la Washington, într-o "vizită de lucru", ori chiar oficială (cu covor roșu), pentru Trump, un președinte mult mai îngăduitor cu "micile" năravuri kaghebiste ale marelui Putin, decît s-a arătat vreodată Bush. De ce nu la Moscova? Trump tot era în Europa, a mai fost pe acolo... s-a simțit bine... ba chiar a fost sedus... de... farmecul locului. De ce nu la Lochnagar, în Scoția, unde s-a retras strategic același președinte al Statelor Unite, asaltat de manifestațiile anti-Trump de la Londra, se găsea și ceva whisky de cea mai bună calitate, ori la Bruxelles, ori undeva pe un vaporaș, ori pe un portavion, prin Mediterană, așa... pe lîngă Malta și seducătoarele, plinele de miez amintiri ale relațiilor dintre URSS (epoca de aur a lui Putin!) și Statele Unite? Ei bine, nu! La Helsinki! Mai era un simbol de dărîmat și ceva mă face să cred că propunerea a venit nu de la Trump, care nu știe despre Europa decît că este dincolo de Atlantic, ci de la bunul său amic Putin.
     Helsinki este locul de unde a pornit "coșmarul lui Putin", cel mai important proces politico-diplomatic, multilateral, din epoca post-belică, unul care a adus la aceeași masă de negociere Statele Unite, URSS și aproape toate țările Europei, inclusiv Vaticanul! Aici, în 1977, a prins rădăcină deznodămîntul din 1989: sfîrșitul războiului rece, căderea zidului Berlinului, retragerea trupelor URSS din Germania, dizolvarea Tratatului de la Varșovia și în cele din urmă dispariția juridică a Uniunii Sovietice, apariția Rusiei ca stat succesor și independența altor 15 state din fostul "coridor sanitar" al URSS. Peste această istorie, legată de Helsinki, s-a așternut deja uitarea, iar organizația moștenitoare, OSCE, este în cel mai bun caz ridicolă în totala ei irelevanță și incapacitate de a mai influența astăzi mișcările politice ale marilor actori, Rusia și Statele Unite. Simbolul, însă, trebuia acoperit definitiv, îngropat sub drapajul noilor realități și ale raporturilor de forțe din lume, care au permis Rusiei să schimbe locul învinsului, cu cel al unui semi-învingător care dictează, dacă nu toate, multe dintre regulile jocului de putere în noua lume care s-a născut. Multilateralul a murit - trăiască bilateralul (Rusia-SUA); orizontul păcii eterne s-a dizolvat, trăiască gestiunea mutuală a multirăzboaielor de calibre și forme atît de diferite care se desfășoară pe mai toată suprafața globului și nu în ultimul loc, tocmai în Europa!!! Visul egalității diplomatice în probleme cruciale ale lumii, dintre "cei mari" și "cei mici", a fost definitiv îngropat - trăiască condominionul sau marele triunghi geo-politic; ridicarea Germaniei și a Europei s-au încheiat, trăiască băgarea lor cu capul la fund, cît mai adînc!!! Asta înseamnă întîlnirea Trump-Putin la Helsinki!!!
     De ce o făcătură? Primul motiv este chiar lipsa agendei! Ce discută și sub imperiul căror forme de angajament se află cei doi interlocutori? Putin poate să își ia ce mandat dorește el, ante și post-factum! Nu trebuie să anunțe nimic; oricum nu pe noi... ăștia... muritorii de rînd. Omul face ce vrea și nu trebuie să dea socoteală nimănui, de nimic. Trump, nu prea! Cutumele democratice ale diplomației la nivel înalt, în America, cer ca Președintele să formuleze și să anunțe agenda cu care intră în asemenea convorbiri/negocieri. Trump nu a făcut-o! O să spună cineva că are omul o agendă, dar este secretă! Ce, la Malta ne-a spus Bush senior ce o să dis­cute cu Gorbaciov? Nu ne-a spus! Această "mirifică" agendă secretă, însă, nu prea are din ce să se constituie. Absolut toate problemele care pot fi inventate și aduse în discuție între SUA și Rusia puteau fi și se cereau anunțate public: de la arme nucleare, la situația și acțiunile în regiuni de conflict, Siria, Ucraina, pînă la relațiile cu Europa și cu terți. În realitate, Trump nu are nimic de discutat cu Putin, care să intre în sfera relațiilor politico-diplomatice dintre cele două țări și care să fie ținut sub obrocul unui mare secret!
     Bun, dacă agendă nema, ce mai chichirez gîlceava? Cel de-al doilea motiv care ar putea susține "marea întîlnire" de la Helsinki este dorința fierbinte a lui Trump de a "reseta" relațiile cu Rusia, nu de alta, dar este o ocazie minunată să arate că el poate și reușește acolo unde neputinciosul și netrebnicul Obama a dat chix! Să reseteze, să reseteze... dar ce poate însemna asta? Va declara Trump la Washington, sub pînza unor mărețe focuri de artificii, deschiderea erei "Marii Prietenii a Statelor Unite cu Rusia"?? De făcut, ar putea să o facă... doar că nu o să fie nimeni prin preajmă să îl asculte. Despre democrați nu mai este cazul să vă spun ce e la gura lor, iar republicanii din Congres sunt obligați să reacționeze, deloc favorabil, la declarațiile Președintelui, date anterior întîlnirii cu Putin, în care a susținut sus și tare că de vină pentru degradarea relațiilor SUA cu Rusia sunt investigațiile privind implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale, declanșate de instituții cum ar fi Departamentul Justiției și, res­pectiv, Congresul SUA!! Cuvîntul trădare a fost pronunțat deja la Washing­ton, iar de data aceasta nu de inamicii înrăiți ai Președintelui Trump, ci de diplomați, oameni politici, membri cu greutate ai Partidului Republican.
     Dacă de resetat relațiile cu Rusia, nu prea are cum să le reseteze, atunci, ce mai rămîne? De ce se întîlnește Trump cu Putin?
     Nu rămîn decît două posibilități: prima, omul nu are ceva mai bun de făcut și, în derapajele comportamentale de tip paranoid, care se succed tot mai des, crede sincer că e predestinat să schimbe lumea după capul lui; a doua, fript de la spate de focul tot mai arzător al investigațiilor oficiale privind implicarea Rusiei în distorsionarea alegerilor prezidențiale care l-au dus pe Trump la Casa Albă, are disperată nevoie de ajutor, iar singurul loc de unde ar mai putea veni ajutor este cel de unde i-a venit și prima dată, în brațele lui Putin.
     Cam asta-i tot ceea ce se alege de pe urma "Întîlnirii la nivel înalt" de la Helsinki! O făcătură. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2018, ora 00:36)  
 Tot la Helsinki s-a creat si canalul de comunicare dintre cele doua blocuri in 70, decalogul de la Helsinki.


 
  1.1.   Csce  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Salomeea , in data de 18.07.2018, ora 00:47)
 
 La 1 august 1975 Acordul de la Helsinki a incheiat Csce.


 
2.  de ce Chisinau si nu Bucuresti
    (mesaj trimis de The Brute în data de 18.07.2018, ora 07:21)  
 at fi in titlu la fel de indreptatit , daca am analiza interviul unui dinosaur financiar din FT.
 Intalnirea de la Helsinki a adus o oferta de nerefuzat in legatura cu serverul doamnei HC. Ascultati conferinta de presa and have fun


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 18.07.2018, ora 14:47)
 
 
  Cu Cristi C nu te-ai intalnit?.


 
3.  Frumos
    (mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2018, ora 07:46)  
 Parcă oficiali ne-ar spune vreodată ce discută.


 
4.  Cusutul cu ață albă
    (mesaj trimis de Oarecare în data de 18.07.2018, ora 07:49)  
 La asta se rezumă din păcate politicăraia la nivel înalt din ziua de azi, dar și comentariile pătimașe și subiective ale celor de pe margine.
 Concret, ce ar fi atât de rău într-o "mare Prietenie a Statelor Unite cu Rusia"??
 Eh, probabil și răspunsul comentatorilor de pe la noi ar fi cusut cu ață albă, aidoma celebrelor de pe acum acuzații fără dovezi (deci penibile!) la adresa Rusiei (inamicul de serviciu).
 Ce patetic sfârșit de editorial: Neajutoratul Trump în brațele mamei Russia, prin Putin, fără de care, vezi Doamne, nu pupa el Casa Albă!
 Apropos de presupusele mânării rusești, de cazul Skripal se mai aude ceva? :)
 O declarație recentă a lui Obama în Africa de Sud merită în schimb toată atenția, cred că și respectul ... dacă nu cumva o fi fake:)
 'Prea mult din politică pare astăzi să respingă chiar conceptul de adevăr obiectiv. Oamenii pur și simplu inventează lucruri. Vedem asta în creșterea propagandei susținute de stat, o vedem în invențiile promovate pe internet, în estomparea granițelor dintre știri și divertisment'....
 'Vedem o pierdere completă a rușinii în rândul liderilor politici, care când sunt prinși cu minciuna plusează și mint și mai mult'.
 Aha:)


 
5.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2018, ora 09:17)  
 Neinformații, victimele unor astfel de articole, să-l caute pe tata FBI să vadă cine coordonează investigațiile oficialie privind implicarea Rusiei, derapajele comportamentale ale acestuia făcând din Coldea un biet veveriț.


 
6.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2018, ora 11:47)  
 
  Din nou, Mafalda de Dambovita si-a pus pe cap o palarie prea mare! stie ce/cum ar trebui sa se poarte intalnirile mai marilor lumii. Atata doar ca nu-si vede si "lungul nasului".


 
  6.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 18.07.2018, ora 13:14)
 
 Dar tu ti-l vezi? Cum iti permiti sa il persiflezi pe dl Codita?


 
  6.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de MAKE , in data de 18.07.2018, ora 13:29)
 
 Sa-ti explic procesul tau de gindire: daca cineva este de pe malurile Dimbovitei, atunci trebuie sa-si vada de lungul nasului.
 Tu de unde esti?
 Tu esti de pe malurile Oltetului.
 Oltetul are 185 km lungime, iar Dimbovita are 286 km lungime.
 Deci?
 Mucles!


 
  6.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 18.07.2018, ora 14:41)
 
 
  Gresit domnule Make!. Domnul Codita ar trebui sa ne spuna ca "dupa parerea domniei sale.........." nu sa ne dea verdicte in problemele mari ale lumii.
  Iar de pe malul Dambovitei nu poti sa vezi bine nici Volga, nici Potomac.
  Si Volga si Potomac sunt mai mari decat Oltetul; asta trebuie sa o stie orice tolomac.
  Deci?......


 
  6.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 18.07.2018, ora 14:46)
 
 
  Asa cum isi permite el sa-i persifleze pe mai marii lumii.
  Capisci?.


 
  6.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6.4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 19.07.2018, ora 23:21)
 
 Dansul poate sa o faca, tu nu!...


 
  6.6.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6.5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.07.2018, ora 13:33)
 
 
  Iata ca am facut-o si eu. Ciuda!.


 
7.  felicitari pt articol
    (mesaj trimis de Silvia în data de 18.07.2018, ora 13:16)  
  Articol care ne pune pe ganduri! referitor la tradare si la lipsa de pregatire in domeniul relatiilor internationale a unor lideri de talie mondiala dar si damboviteana.


 
  7.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.07.2018, ora 13:35)
 
 
  Nu stati pe ganduri,
  Intrati in randuri........


 
8.  Oare?
    (mesaj trimis de Svejk în data de 18.07.2018, ora 13:57)  
 1. De ce Helsinki?: Explicația pe care o oferi este clară, credibilă, dar se întemeiază pe o premisă ce nu poate fi verificată (speculație) – obiectivul Rusiei (Putin) de a diminua OSCE (utilizată de UE și SUA în Ucraina împotriva sa). De ce nu pentru că este una dintre cele mai convenabile pentru ambele țări? Și ca o concesie din partea lui Putin față de problemele lui Trump în USA? Rusia este un adversar (competitor) al SUA, nu un aliat/partener, deci Washington, Florida, sau Moscova, Sochi – unde tocmai a fost Merkel, etc.) - ies din discuție. Un spațiu neutru, ca în cazul lui Kim Il Sun. Apele internaționale nu se poate căci fiecare dintre ei ar fi fost gazdă, pe rând. Rămâne o țară neutră sau dintr-un spațiu de dublă influență: Viena (a fost propusă de ruși și respinsă de americani), Reykjavik, Helsinki. A fost preferat Helsinki, probabil de către Trump din cauza logisticii de care are nevoie.
 2. De ce fără agendă? a) pentru că discuția a fost despre ce agendă ar putea să aibă la întâlnire ulterioară; b) pentru că în cazul unei agende (de fapt două: Trump și Putin) fiecare ar fi trebuit să comunice ce a obținut; c) pentru că în cazul unei agende ar fi trebuit să decidă ceva în comun și nici unul nu era dispus să facă asta.
 3. Concluzia ta– sau Trump nu are nimic mai bun de făcut, sau are nevoie de sprijnul Rusiei, este vulnerabilă. Alternativă: Trump continuă pur și simplu să-și aplice ideea sa cea nouă: se poate negocia cu orice dușman. A început cu Kim, a continuat cu Marcon și Merkel, normal să continue cu Putin. În opinia mea este pregătit să discute și cu Assad sau Khamenei!
 4. Nu este vorba despre o făcătură, ci despre o schimbare radicală a politicii externe americane pe care nici măcar republicanii nu sunt pregătiți să o facă. Dar Trump (și elita financiară din spatele lui) sunt! Cel mai probabil este că va avea loc.


 
  8.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 8 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 18.07.2018, ora 21:10)
 
 Nu prea cred în punctul 4. Politica externă a unui stat nu se poate schimba prin voința unui cerc restrâns de oameni. A lui Trump și a vreo 4-5 consilieri. Restul staffului Dep de Stat trebuie să dorească să conlucreze în noua politică. Altfel, ea va fi sabotată permanent și nu se va îndeplini. Mai mult, Congresul poate lua contra-măsuri care să împiedice Președintele să își execute politica externă pe care o vrea.


 
9.  fără titlu
    (mesaj trimis de Cristi C în data de 18.07.2018, ora 21:05)  
 Nu este adevărat:
 "Cuvîntul trădare a fost pronunțat deja la Washing­ton, iar de data aceasta nu de inamicii înrăiți ai Președintelui Trump, ci de diplomați, oameni politici, membri cu greutate ai Partidului Republican."
 
 A fost pronunțat de fostul șef al CIA John Brennan. Orice adevărat diplomat nu l-ar pronunța. Iar John Brennan este aproape un gunoi uman. Deci el nu este o referință de dat decât în sens negativ.
 
 
 Dar sunt de acord cu concluzia autorului, nici mie nu mi se pare că există substanță în spatele întâlnirii. Dar, la nivel interuman, această întâlnire a permis celor doi să discute cât de sincer au putut fără riscul scurgerilor sau interferențelor staffului. De exemplu, Trump ar fi putut astfel să evalueze eventualitatea unei depărtări a Rusiei de China și ce ar costa America pentru a obține asta. Un astfel de scenariu nu prea poți să îl discuți cu alții de față fără să apară în presă. Și nici nu poți să îl pregătești, cu o agendă, cu documente.


 
  9.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 9 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 18.07.2018, ora 23:53)
 
 Cristi C habar n-ai, te bagi si tu in seama. Ai idee de trilioanele care ar costa-o pe Rusia departarea de China? Crezi ca relatia Rusia-China este ca relatia dintre tine si Maria? Ptiu!


 
  9.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 9.1 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 19.07.2018, ora 22:54)
 
 Eu am ideea că americanii nu pot fi crezuți. Sunt prea mari și încrezuți ca să le mai pese de un tratat semnat sau angajament. Și mai știu că Rusia nu va renunța la relația cu China. Dar americanii par să nu înțeleagă și încearcă diferite variante. De fapt Trump încearcă diferite variante.


 
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
cel mai mare proiect de mediu
Jurnal Bursier
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BVB
     * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
       * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
     
     Ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de aprecieri ale tuturor indicilor bursei, evoluție...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, investitorii fiind atenți mai degrabă la raportările financiare ale companiilor, pentru trimestrul al treilea, decât la alte informații.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9000
2.3862
3.1229
4.0936
0.1803
0.6256
0.2275
4.6669
5.3090
1.4425
3.6267
0.2387
0.4937
1.0844
0.0620
0.4512
0.7209
4.0761
0.2832
1.0953
0.5880
0.0555
0.3598
0.2131
2.6831
0.0394
0.1447
1.1097
0.6282
0.1249
160.9953
5.6653
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.