Electrica Furnizare
CONFERINȚA "Fondurile Europene" - Ediția a IX-a
BURSA 20.09.2017

CORNEL CODIȚĂ
 
mărește imaginea
CORNEL CODIȚĂ      Duminică, Germania va merge la urne pentru a stabili structura puterii pentru următorii patru ani. Paradoxal, pe cît de important este acest "jucător" pe tabla politicii din Europa și chiar dincolo de granițele ei, pe atît de puțin interes manifest există pentru rezultatele acestor alegeri. Dacă te iei după expunerea mediatică, în America, ca și cînd nu ar fi; în Marea Britanie, aproape la fel; în Franța, Spania sau Italia, abia dacă sunt menționate. Există totuși o excepție, Turcia, unde regimul Erdogan ține cu tot dinadinsul să demonstreze că este un jucător de temut pe piața electorală a Germaniei, prin influența pe care o exercită asupra unor componente sectoriale ale emigrației de prima sau chiar de a doua și a treia generație din "Regatul Teuton". Cît despre "Noul Homo Universalis" al vremurilor post-moderne, hiper-conectat și ultra-bombardat informațional, el a fost dresat să saliveze maxim pentru orice întîmplare din viața de la brîu în jos a ultimei "vedete" de știri glossy sau la "bomba" detonată pe platoul de turnare a ultimului episod din serialul cu audiența maximă din săptămîna curentă, respectiv să nu-i pese nici cît negru sub unghie de ceea ce se întîmplă în lumea "oricum urîtă" a politicii. Dar, vorba ăluia prins de nevastă cu amanta în patul conjugal: "Dragă, nu-ți pierde firea, există totuși o explicație!"
     În cazul nostru sunt chiar două... explicații, care se oferă fără nici un efort. Prima ține de caracterul "supra-predictibil" al rezultatelor. Toată lumea dă ca sigur podiumul, singura necunoscută rămîne cota după care se vor împărți procentele, respectiv mandatele parlamentare: Doamna Merkel, în șaua bine strunitei alianțe CDU-CSU va trece prima linia de sosire, Schultz, "candidatul imposibil" al SPD-ului o va urma la distanță de cel puțin o lungime, înclinîndu-se cu respectul cuvenit în fața celui mai tare, iar locul trei va fi decis la fotografie între social-liberali și Alianța pentru Germania (AfD), partidul de care se tem toți concurenții și pe care toți l-ar vrea cu cît mai puține voturi; dacă s-ar putea fără nici un loc în Bundestag, cu atît mai bine! Pe fond, există o necunoscută și anume culoarea coaliției pe care o va forma doamna Merkel pentru cel de al patrulea mandat de Cancelar. Dacă cifrele finale ale votului nu vor crea cu adevărat surprize, atunci cel mai probabil Germania va avea la putere o nouă "mare coaliție", desigur, negociată la sînge de CDU și SPD, pentru că la ei, nu e ca la noi. Negocierile precedente au durat 86 de zile!!! Ceea ce este de spus, se spune înainte, iar după ce s-a bătut palma, toată lumea se ține de contract! "Filmul" acesta bine cunoscut a mai rulat în Germania în două din celelalte trei mandate Merkel.
     Al doilea motiv este chiar Doamna Merkel, în persoană. De unde să mai vină surprizele? De la Cancelar, în nici un caz! Angela Merkel a făcut politică după capul ei o singură dată și atunci a dat-o rău de tot în bară, chiar dacă nu a vrut să recunoscă nici picată cu ceară acest lucru, respectiv pe tema emigrației din zonele critice de conflict ale lumii musulmane (Siria, Libia, Irak). Oricît ar putea de greu să pară, adevărul este că în toate mandatele sale "politica mare" au făcut-o oamenii de fier ai coaliției, de plan doi; în ultima formulă, cuplul Wofgang Schauble, Sigmar Gabriel. Inerția este singurul spațiu de joc pe care viitorul Cancelar Merkel îl va avea la dispoziție!
     Dacă acest tablou se verifică duminică la urne, atunci lumea politicii germane va trăi să regrete această victorie electorală. Iar motivele nu sunt deloc lipsite de consecințe largi.
     Primul ține de nevoia de schimbare și de clarificare pe care scena politică a Germaniei o reclamă clar, de ani buni, mult înainte de criza refugiaților, dar pentru care nici electoratul, nici politicienii care domină actualmente scena, nu au găsit formula de exprimare. Dacă lucrurile merg tot așa, democrația germană este în pericol să se dizolve definitiv într-o formulă atot-incapabilă, cu excepția eternizării propriei inerții.
     Al doilea ține de nevoia de restructurare și înnoire a marilor partide politice ale Germaniei. Rugina de care sunt cuprinse CDU și SPD-ul, înțepenite într-o îmbrățișare care acoperă patru din ultimele cinci mandate electorale este rețeta sigură pentru prăbușirea acestor importanți pilieri ai scenei politice germane. Criza de lider de care suferă, atît unul cît și celălalt, a fost încă o dată amînată și vor urma alți patru ani de așteptare... poate... poate se va termina seceta. O secetă deloc naturală, de altfel, creată de mecanismele "perverse" ale soluției numită marea coaliție. În tabăra sa, doamna Merkel a rupt din rădăcină, ori a trimis dincolo de perimetrul care contează al puterii, orice contra-candidat din interior, iar în tabăra adversă a împărțit cu generozitate posturi importante ca nimic să nu-i tulbure liniștea. În loc să grăbească procesul de înnoire, de afirmare a unor lideri din generația următoare, alegerile de duminică continuă politica ținutului pîrjolit, pe care o urmează, aproape instinctiv, toți cei cărora li se dă șansa să se "eternizeze" în spațiul politic.
     Al treilea și cel mai îngrijorător, o viitoare mare coaliție nu are, cum nu a avut nici pînă acum, capacitatea să facă față schimbărilor și șocurilor importante pe care atît economia, cît și societatea germană continuă să le primească, din interior și din exterior. În această formulă, Germania va continua să nu aibă un proiect nici pentru relațiile cu Statele Unite, nici cu Rusia, nici unul pentru Europa, în adevăratul sens al cuvîntului. Continuarea improvizațiilor de azi pe mîine, a pseudo-soluțiilor care amînă fără să rezolve nimic, excesele de autoritarism în relațiile cu micii răsculați ai Europei, Grecia, Ungaria, Cehia, ori cu semi-greii din categoria Polonia, de care s-a lăsat cuprinsă doamna Merkel în precedentul mandat nu fac altceva decît să depărteze Europa de soluțiile de care are nevoie și să dea apă la moară celor care cred că Proiectul european trebuie îngropat, tocmai pentru că a fost instrumentalizat excesiv ca vector de putere al Germaniei.
     De oriunde ai privi, orizontul viitorului mandat pe care, cel mai probabil, Merkel îl va primi duminică, este unul închis Viitorului. Iar acest lucru nu poate rămîne fără grele consecințe pentru dinamica politică a Germaniei și, pe cale de consecință, a spațiului european pe care ea îl domină, actualmente. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.   inteligenta - adaptabilitate la schimbare
    (mesaj trimis de Penelope în data de 20.09.2017, ora 09:44)  
 
 1.nevoia de schimbare și de clarificare
 2.nevoia de restructurare și înnoire
 3.capacitatea să facă față schimbărilor și șocurilor importante


 
2.  Proiectul european tb continuat!
    (mesaj trimis de Salomeea în data de 20.09.2017, ora 09:55)  
  O viziune europeană autentică
 O a treia propunere pentru noua Europă s-a concentrat pe nivelul continental, și a considerat Europa actorul adecvat capabil să se adapteze la noua situație istorică. Această a treia viziune a pornit de la ideea că statele națiune sunt incapabile să-și rezolve conflictele în mod pașnic, astfel încât reconstruirea lor ar duce la aceleași războaie ca și în trecut, singura diferență fiind aceea că armele moderne industriale ar avea potențialul de a ucide popoare întregi. A mai provenit și din recunoașterea că apariția noilor superputeri – cu consecința că statele națiune nu mai puteau să asigure independența popoarelor europene pe cont propriu. Unitatea politică continentală nu numai că ar reglementa conflictele cu Europa în mod pașnic, ci ar asigura independența batrânului continent.
 Această viziune asupra viitorului Europei a apărut în principal din mișcările de rezistență din diferite țări europene, chiar și din Germania dar desigur nu era nouă în istoria ideilor europene; își trăgea inspirația din secole de planuri pentru unificarea Europei, o viziune la fel de veche ca și aceea a divizării continentului în state națiune separate Primul Război Mondial a încurajase deja planuri pentru o Europă unită și pașnică, de exemplu propunerea Contelui Koudenhove-Kalergi, care a fost sprijinită de Mișcarea sa “Paneuropa”.
 După Al Doilea Război Mondial, totuși, aceste planuri au fost adaptate special la noile schimbări, cum se vede de exemplu de “Charter of Hertenstein”, rezultat al uneia din primele și cele mai importante reuniuni internaționale ale federaliștilor europeni după război. Această intâlnire a reunit reprezentanți din șaisprezece țări europene, inclusiv germani pentru prima dată și a dus la fondarea celei mai importante mișcări pro-europene a perioadei post-belice, Uniunea Federaliștilor Europeni (UEF). Carta a fost acceptată în septembrie 1946 și delimitează o federație europeană care are două sarcini specifice, una internă și alta externă. Prima este aceea de a asigura pacea între europeni și de a garanta tuturor națiunilor și culturilor europene existența și evoluția autonomă. A doua a fost să asigure întregului continent independența față de toate puterile extra-europene. În mintea autorilor cele două aspecte erau legate. Numai o comunitate continentală ar putea garanta această diversitate de culturi naționale în viitor, statele națiune fiind considerate prea slabe pentru a-și asuma această sarcină față de superputerile predominante și amenințătoare. Soluția trebuie să fie o federație europeană cu suficentă unitate pentru a-și asuma sarcinile eficient, dar cu diversitate maximă pentru a asigura autonomia elementelor sale componente.
 Acesta este al treilea model pentru viitorul postbelic al Europei: Nu este conceput nici în interesul vreunui stat națiune european, nici în interesul uneia din cele două superputeri și a politicii lor mondiale. Este specific european; astfel încât punctul său de pornire este interesul comunității continentale a națiunilor. Se poate spune că modelul de stat națiune este la nivel regional, limitat , iar viziunea superputerilor este de nivel global – modelul european, dimpotrivă, este de nivel continental.


 
  2.1.   Viziunea statului -națiune  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.09.2017, ora 09:57)
 
 Viziunea statului -națiune
 La o săptămână de la armistițiu, 15 mai 1945, generalul de Gaulle a ținut o cuvântare la Adunarea Națională a Constituantei Franceze, o cuvântare care arată viziunea sa pentru viitorul Franței și implică, după cum se poate observa prin extrapolare, un viitor al Europei ca întreg. Întâi, el consideră Al Doilea Război Mondial un altul dintr-o serie lungă de războaie similare, motivate de ambiția unuia sau altei puteri europene de a domina pe celelalte. „ Încă o dată…” este formula pe care o folosește de Gaulle pentru a-și sublinia poziția. Aceasta este o interpretare desigur confirmată de istorici mai târziu . Totuși, ne puteam aștepta ca de Gaulle să aibă impresia că acest război este unic. Dimpotrivă interpretarea sa este prima aluzie la viziunea sa de continuitate în statul european și afacerile internaționale. El descrie mecanismul sistemului european de competiție a statelor națiune, care a fost creat pe parcursul a câteva secole. Istoricii și politicienii au ajuns la aceeași concluzie și au făcut-o într-adevăr mai târziu, identificând un sistem de „echilibru al puterilor” sau de „hegemonie și echilibru”. Al Doilea Război Mondial în ochii lu de Gaulle este încă un război din această istorie lungă și sângeroasă. Dacă mecanismele vechi mai funcționează (ex. un sistem de coaliții întărite de amenințarea unui inamic comun) vor fi suficient de puternice în final pentru a depăși astfel ambiția hegemoniei.
 A doua lecție învățată din cuvântarea lui de Gaulle este aceea că el consideră centralizarea la nivel național ca mijloc adecvat de a face față pericolului, amenințării și provocării ambițiilor de hegemonie din partea oricărei puteri străine. Experiența lui din timpul războiului, ca și pentru mulți francezi, a fost aceea că divizia Franței a fost o aberație îngrozitoare, care a slăbit decisiv capacitatea Franței de a-și menține integritatea națională - și divizia națiunii franceze (și statului) este o catastrofă pentru toți francezii (sub aspect politic). Reacția lui la această provocare a fost aceea de a reuni toate forțele naționale, mai întâi forțele de rezistență diferite și divergente, iar mai târziu națiunea franceză în întregime. Acest efort uriaș de reunificare a condus (pe bună dreptate în ochii lui de Gaulle) la unitate superioară și la o centralizare mai puternică decât orcând. Statul națiune francez trebuie să dispună de toate resursele națiunii astfel încât să fie destul de puternic pentru a rezista oricărui atac din afară. Încă o dată, un cuvânt mic dezvăluie spiritul acestei viziuni despre reconstituirea statului națiune francez: Franța trebuie capacitată „să rămână” ceea ce a fost odată. Aceată viziune are fundament istoric și se vede că își trage orientarea de viitor din trecut.
 Se poate ușor imagina o Europă după viziunea lui De Gaulle: o Europă formată din state națiune capabile să descurajeze orice inamic potențial să atace, printr-un soi de descurajare multilaterală la nivel național și continental.Desigur, acest proiect nu exclude forme specifice de cooperare, dacă nu se pun pun la îndoială interesele legate de suveranitatea națională și securitatea individuală. Urmând acest raționament, totuși, Europa ar deveni un continent de state suverane puternice, defensive și de fapt naționaliste. Chiar dacă acest model pentru viitorul Europei există în cuvântările și acțiunile politice ale lui De Gaulle, ca și în politica altor oameni de stat europeni, numai implicit, el a fost unul important. Poate că versiunea lui de Gaulle poate fi considerată o versiune extremă de state naționale reconstruite ca unice componente ale Europei de mâine. Totuși de Gaulle nu a fost desigur singurul om de stat care gândea în astfel de termeni și categrii conservatoare. Este, fără îndoială, evident că această viziune bazată pe statul național sau națiune era incompatibilă cu cele ale superputerilor. Această incompatibilitate este exemplificată de lipsa completă de recunoaștere a lui de Gaulle față de existența puterilor extra-europene din Europa după război – Nu există nicio mențiune a Uniunii Sovietice sau a Statelor Unite în cuvântarea lui. El își bazează viziunea numai pe experiențele franceze din Al Doilea Război Mondial. De Gaulle a insistat pe posibilitatea – se poate spune iluzia – ca statele națiune europene să fie lăsate singure și încă o dată îndreptățite să își contureze singure viitorul continentului, fără sprijin străin.


 
  2.2.   Trei viziuni pentru Europa Postbelică  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.09.2017, ora 10:04)
 
 
 In concluzie viitorul Europei se vedea diferit dacă era privit din puncte de vedere diferite:din punctul de vedere al Superputerilor, al statelor Națiune și al “Europenilor”:
 C harles de Gaulle Președinte francez după război, era exponentul perspectivei statale. Viziunea sa asupra Europei era tradițională sub mai multe aspecte : el a analizat al Doilea Război Mondial ca pe unul dintr-o serie lungă de războaie hegemonice din Europa, Victoria aliaților ca una din coalițiile care întotdeauna au desființat ambițiile unei puteri hegemonice europene. Noile Superputeri nu jucau un rol în reflecțiile sale, el insista asupra restaurării suveranității naționale. Proiectul său pentru Europa era un sistem de state naționale suverane, fortificate și centralizate, cooperând dar nu integrând, și dotate cu mijloace militare pentru descurajare reciprocă la nivel național.
 Uniunea Sovietică (Stalin) a impus o hegemonie brutală în partea de est a continentului European, anulând suveranitatea națională și integrând aceste țări în blocul comunist. Dar, chair SUA, în special prin Planul Marshall (1947), au urmărit nu numai scopuri umanitare, ci și interesele americane legate de securitate, prin blocarea drumului spre comunism prin formarea unei structuri de integrare vest-europene (OEEC). Americanii vedeau Europa ca parte a unui proiect mondial, al “Lumii libere” în luptă cu expansionismul sovietic Abordarea lor liberală era (1) să ofere ajutor economic, care ar (2) fi dus la condiții sociale sănătoase și ar fi evitat orice fel de neliniști sociale și pericolul comunismului și în final, (3) ar fi inițiat și fortificat instituțiile democratice.
 -“Europenii” nu dispuneau de structuri publice existente și se exprimau în primul rând în cadrul mișcărilor Societății Civile. Viziunea lor despre noua Europă era formată din independența externă și respectul intern pentru diversitate. Amble sarcini istorice invitau la unificare în formă federală - numai o Europă unită putea rezista presiunii Superputerilor, asigura pacea între națiunile europene și garanta diversitatea lor culturală. Unitatea era înțeleasă ca o condiție pentru diversitate.


 
  2.3.   Sibiu va intra in istorie  (răspuns la opinia nr. 2.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.09.2017, ora 10:09)
 
 Dupa Brexit..la Sibiu...inteligenta europeana trebuie sa se adapteze schimbarii astfel incat sa ne asigure un viitor in directia cea buna!...vezi filmul Deja Vu...daca pytem prevedea viitorul, putem devia cursul lui in directia care evita riscul si impactul lui.


 
  2.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.3 )
    (mesaj trimis de mitica , in data de 20.09.2017, ora 14:30)
 
 si eu cred ca Merkel va castiga.numai ca eu consider ca esste cea maibuna alegere.de fapt,nemtii sunt uniti in suflet si simtire si asculta toti de fuhrerul lor,de dincolo de moarte.


 
3.  articol care ne indeamna la reflectie
    (mesaj trimis de Ana în data de 21.09.2017, ora 08:51)  
 Felicitari!


 
  3.1.   Uah! Uah!  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de Cațoverde , in data de 25.09.2017, ora 21:04)
 
 Ce fuse asta?


 
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.10.2017
BVB
     Ședința din penultima zi de tranzacționare a săptămânii a înregistrat o lichiditate de 32,82 milioane de lei, mai mare decât cea înregistrată miercuri, de 31 milioane de lei, dar sub media zilnică...  detalii
20.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile companiilor listate la bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza escaladării tensiunilor politice din Spania.  detalii
19.10.2017
BVB
     * Acțiunile "Aerostar" - avans de aproape 15%, după semnarea memorandumului cu "Raytheon International Defence System" privind înzestrarea armatei cu sisteme Patriot
       Piața Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 31 milioane de lei (6,75 milioane euro), sub media zilnică a acestui an (48,13 milioane...  detalii
19.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  detalii
18.10.2017
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     * Acțiunile "Impact Developer & Contractor" înregistrează un salt de 3,04%
       După evoluția mixtă de luni a indicilor Bursei de Valori București (BVB), ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de creșterea generală a pieței, în contextul unui rulaj de aproape 24...  detalii
18.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au scăzut ieri, în majoritate, în special cele din sectorul auto, din cauza slăbirii cererii din domeniu.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 octombrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0552
2,3507
3,1140
3,9646
0,1788
0,6176
0,2207
4,5975
5,1203
1,4922
3,4365
0,2242
0,4883
1,0831
0,0676
0,4769
1,0615
3,8945
0,2846
1,2299
0,5882
0,0599
0,3443
0,2062
2,7187
0,0386
0,1467
1,0603
0,6125
0,1174
160,3963
5,4940
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.10.2017
AFTER FINDING THAT THE STRATEGY OF RAIFFEISEN BANK WAS DISHONEST
     * Daniel Zamfir: "It has been proven that Raiffeisen has cheated people. There is nothing left to debate"
     * Bogdan Pandelică: "The order for the cessation of the unfair practice of Raiffeisen Bank has been issued, I will sign it in a few days"
       All the banks that have granted CHF loans will be audited by the National Consumer Protection Authority (ANPC), its chairman Bogdan Pandelică, announced yesterday in the Economic Commission of the Senate.  details
18.10.2017
OVIDIU DEMETRESCU, ARBA:
     * The management of the company accepted two applications that were sent in late, for the elections of October 26th, claiming they were submitted "within reasonable delays"
     * "I think that we are embarrassing ourselves, by the mere fact that we were able to interpret the law in such a way", said Ovidiu Demetrescu
     * "Demetrescu: "ASF and BVB should react, in the case of Electrica, if they had a management with a free spirit"
       The directors of "Electrica" (EL) violated the law when accepting the applications backed by the government for the elections of the new management, recorded eight minutes after the deadline from the convening notice, claiming they were submitted "within a reasonable delay", says Ovidiu Demetrescu, the president of the Romanian Association for Good Management (Asociația Română de Bună Administrare - ARBA).  details
16.10.2017
EXCLUSIVE
     * "The US and Saudi Arabia - the main sponsors of terrorism in the world"
     * (Interview with His Excellency, Mr. Hamid Moayyer, ambassador of the Republic of Iran in Romania)
       Donald Trump, the United States president, must decide by October 15th whether or not he will certify if Iran has followed the terms of the nuclear agreement signed in 2015 by Iran and six major western powers.  details
12.10.2017
EARTHLY LAWS, IGNORED ON THE BSE PLANET
     The Bucharest Stock Exchange (BVB), the operator of the Romanian capital market, still stands by the nonsensical claim made by its former CEO Ludwik Sobolewski, that his contract expired on August 21st, but not his mandate.  details
12.10.2017
AT THE INVESTIGATIVE COMMISSION OF THE ACTIVITY OF THE ANRE
     * Sources: PSD has four names for the head of the ANRE
     * Rumored names: Florentin Pandele, mayor of Voluntari, Iulian Iancu, president of the Industries Commission, former prime-minister Sorin Grindeanu and deputy Eugen Nicolicea
       Niculae Havrileț, the president of the National Authority for Regulation in the Energy Sector (ANRE), together with other members of the Regulatory Committee of the ANRE, will arrive before the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE.  details
11.10.2017
RADU CRĂCIUN, APAPR, ABOUT THE INVESTMENT OF PRIVATE PENSION FUNDS IN DIGI, A COMPANY WHICH HAS CRIMINAL ISSUES:
     Mandatory private pension funds which have invested in Digi Communications, the parent company of RCS&RDS, which was indicted on money laundering and offering bribes, have taken this operating risk into account, by offering a lower price in the IPO, Radu Crăciun, member on the Board of Directors of the Romanian Association of Privately Managed Pensions (APAPR).  details
09.10.2017
     President of BURSA Press Group, Florian Goldstein (MAKE), participated, as speaker, on September 26th, at a debate regarding the future of the European Union, in Brussels, at the invitation of Group of the European People's Party.
     The subject of the debate can be synthesized in four questions:
     1. Would it be recommendable for the EU Non-Eurozone States to adopt Euro currency?(...)
     -------------
     Question nr.1 answers given by my fellow citizens are divided, and this summer polemic between the Euro MP Theodor Stolojan and Daniel Daianu (member of the Romanian National Bank Board of Directors) in the financial newspaper BURSA has shaped up the idea we could adopt Euro anytime (given the condition of maintaining the macroeconomic balances), an idea opposed to the one claiming Euro adoption should wait till the convergence criteria would be fulfilled.  details
09.10.2017
UNICREDIT WARNS THAT THE ROMANIAN GOVERNMENT IS REPEATING MANY OF THE MISTAKES THAT HAVE LED TO THE RECESSION OF 2009-2010
     * Vasilescu: "There are many crystal ball readers, even in the banking system"
     * UniCredit estimates that the leu will continue to weaken against the Euro to 4.6-4.7, in the first quarter of 2018, and that the policy rate will increase to 2.5%
       UniCredit Bank analysts are issuing a warning that the Romanian government is repeating many of the mistakes that have led to the recession of 2009-2010. The quoted experts are mentioning both the fiscal policy that is risky for the economy, as well as the fact that the leu will significantly weaken in 2018, and the deficit may increase to 3.7%. Among other things, the UniCredit report issued on Friday predicts an EUR/RON exchange rate of 4.7 and a policy rate of 2.5%, for the beginning of next year.  details
05.10.2017
AFTER BEING FORCED TO MOVE THE BRD NĂSTASE ȚIRIAC TROPHY TOURNAMENT TO BUDAPEST
     * Ilie Năstase: "If I was Țiriac, I would sue Mugur Isărescu"
       PNL senator Daniel Zamfir, president of the Budget Commission in the Senate, a vocal critic of the banking system, of the NBR and of its governor is adamant about bringing up the activity of the NBR from all angles.  details
03.10.2017
     * The BSE may be taken off the watchlist
     * FTSE only noted improvements when it comes to stock lending, while the liquidity requirement has not yet been met
     * Poland, upgraded to the emerging market status
     * Mongolia and Nigeria, removed from the watchlists
       The Bucharest Stock Exchange (BSE) remains a frontier market, for at least a year, after, on Friday night, FTSE Russell did not give promote it.  details
02.10.2017
     * Iulian Iancu: "We shouldn't stand out by being silent in Brussels and be forced to give natural gas to the neighboring countries, by taking it away from our industrial consumers"
     * Emil Calotă: "If we do not take action, the natural gas stored by the Romanian producers will remain unused, because there will be far cheaper imported gas available"
       The National Authority for the Regulation of the Energy Market (ANRE) has asked for the reconsideration of gas storage policies in Romania to be made a priority, Emil Calotă, the vice-president of the ANRE recently said, in the debates in the Industry Commission of the Romania Parliament about the Draft Law concerning the approval of the Government Emergency Ordinance no.64/2016 for the amendment and completion of the Law of Electricity and of natural gas no. 123/ 2012.  details
29.09.2017
LUCIAN ANGHEL:
     We can't expect Romania to be upgraded to the emerging market status right now, BSE president Lucian Anghel said yesterday, as FTSE Russell will publish today its annual classification report.  details
28.09.2017
     Central European Media (CME), the owner of Pro TV, is currently in negotiations to sell the four TV stations it still holds in Central and Eastern Europe, according to Echo 24, which quotes several concerned sources.  details
27.09.2017
     The Romanian Commercial Bank (BCR) is saying for the first time, that the sale of the Cemacon was made at a price of 1 Euro, and the lender stressed that this was done to save the company.  details
26.09.2017
THE CONFERENCE "THE FUTURE OF THE ROMANIAN CAPITAL MARKET" - THE 6TH EDITION/MIRCEA URSACHE, ASF:
     * Cappon, Prodan and Sobolewski yesterday had their interviews for the position of CEO of the BSE
     Ludwik Sobolewski is no longer the CEO of the Bucharest Stock Exchange (BVB), Mircea Ursache, the vice-president of the Financial Oversight Authority (ASF) said yesterday. He added that the ASF has conducted an analysis concerning corporate governance at the BSE.  details
.