Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
BURSA 23.07.2018

Cristian Pîrvulescu
 
Cristian Pîrvulescu      Aflat la Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov, în cadrul căruia a participat la o dezbatere pe tema "Unde este locul României?", alături de Michele Ramis, ambasadoarea Franței, și Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei, ambasadorul american la București, Hans Klemm, constată că deja celebra Lege offshore a fost adoptată cu încălcarea principiilor transparenței și negocierii, motiv pentru care este "îndoielnică". Ori, respectiva lege, care a trecut ca fulgerul prin Parlament, fusese prezentată de Liviu Dragnea chiar în ziua în care președintele Klaus Iohannis anunțase revocarea din funcție a Laurei Codruța Koveși, pe 9 iulie. Contextul punerii în scenă a prezentării făcute de președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Drag-nea, sugerase multora un fel de ofertă, mai mult sau mai puțin trans-parentă, către grupurile de afaceri americane interesate în investiții în exploatarea gazelor de la Marea Nea-gră. În aceste condiții, analiza adoptării acestei legi făcută de ambasadorul american indica nu doar o notă critică privind nejustificata accelerare a procedurilor parlamentare, ci și o binevenită punere în gardă. Pentru SUA, statul de drept este un principiu nenegociabil.
     Mai clar, analiza despre adoptarea Legii offshore venea în contextul în care Hans Klemm răspunde unei întrebări privind poziția forțelor democratice față de ofensiva împotriva independenței justiției și a statului de drept în state membre NATO sau UE, la care răspundea, într-o primă instanță, mai degrabă diplomatic, spunând că "România încearcă să-și consolideze instituțiile democratice, inclusiv un sistem judiciar independent. În anumite momente, când am fost îngrijorați, am încercat, în privat, dar și public, să ne facem cunoscute grijile".
     Hans Klemm nu a fost pentru prima dată la festivalul de film de la Râșnov, chiar dacă anul acesta declarația sa a făcut prima știre a jurnalelor de știri. Anul trecut, în același cadru, constata că "populismul nu este cu totul dăunător, dar are o componentă care poate duce la regimuri autoritare" pentru că "poate folosi mijloacele democrației pentru a submina democrația". În fond, comentariul său de anul acesta era o continuare a celui de anul trecut. Departe de a acționa contextual, reprezentații statelor occidentale încearcă să avertizeze asupra riscurilor derapajului iliberal al României, care se produce într-un peisaj impregnat de populism asezonat cu naționalism și antioccidentalism.
     Populismul s-a născut în interiorul democrațiilor și nu este în mod automat incompatibil cu democrația. Departe de a fi o ideologie, cum sunt tentați să-l considere mulți, populis-mul este un instrument de comunicare, care poate fi folosit în diferite sensuri și scopuri. Dar, de cele mai multe ori, populismul, inițial doar antiliberal, sfârșește prin a deveni și antidemocratic. Pentru că democrația nu poate fi echivalată cu dictatura majorității, ci constă în căutarea, prin negociere și transparență, a consensului. Interesul general este rezultatul acestui proces de negociere, și nu un dat transmis de electorat prin vot aleșilor săi. În România actuală, populismul promovat de actuala majoritate, asezonate de teorii conspiraționiste, se asociază unui iliberalis-mul identitar și naționalist, care, preluând tradiția național-comunismului, a luat deja o direcție nedemocratică. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Dictatura banului !!!
    (mesaj trimis de A politic în data de 23.07.2018, ora 06:15)  
 Este ceea ce trăim noi.
 Trebuie să-l felicit pe Dragnea ca i-a făcut vânt la Kovosi cu metoda referatul.
 Judecători data viitoare când vine un om pe la ei poate citesc dosarul cap-coada si nu sunt un fel de Iuda.
 Comunism vs democrație
 În comunism aveam intelectuali, păduri, fabrici si uzine, TINERI.
 În democrație toate acestea lipsesc.
 Minciuna pe sticla e la rang de arta.
 Resursele țări pleacă afară direct sau indirect. A se vedea cazul gazului.


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 23.07.2018, ora 09:50)
 
  Legea offshore incearca sa rezolve o situatie foarte complicata. Asta e problema . Este foarte greu sa gasesti un echilibru optim acum. Poate trebuia sa ne gandim mai bine atunci cand am vadut licentele de exploatare.
  Investitiile facute de companii au fost si vor fi uriase. Noi am "descoperit" acum , la ani de zile dupa ce am vandut licentele si dupa ce s-au facut deja investitii de miliarde, ca nu avem consum in tara si gazele se vor duce la export . Nu exista alta solutie comerciala , cel putin pe termen mediu, in afara exportului.
  Eu nu cred ca o lege atat de importanta si complexa ca legea offshore , care a fost trecuta prin camera deputatilor in 5 minute, a gasit echilibrul optim intre toate aceste interese.
  Am vazut chiar ieri un documetar pe DWorld, despre cum se dezbate si se voteaza in parlamentul britanic. Dezbaterile pe o lege importanta si "stufoasa" ca legea locuintelor au durat luni de zile si s-a "negociat" aproape fiecare cuvant si articol cu toate partile si asociatiile implicate .


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 23.07.2018, ora 10:04)
 
  Apropo de viteza cu care se dezbate la noi un subiect important, care poate afecta investitii de miliarde si mii de locuri de munca , a fost de noaptea mintii modul in care a aparut pe un site oficial proiectul cu plafonarea preturilor la gaze pe trei ani. Si asta cu 3 zile zile inainte ca ANRE sa anunte ca de fapt preturile la gaze se majoreaza cu 7%.
  Ce sa mai zici de legea cu radarele politiei, intr-o tara fara autostrazi, cu mii de camioane pe sosele si in care se conduce si se depaseste nebuneste si in care se moare pe capete . Si dupa ce iti omoara nevasta ,copilul , sau toata familia ajunge in fata judecatorului si primeste 2 cu suspendare .


 
  1.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 23.07.2018, ora 10:10)
 
  N-au fost in stare in 30 de ani sa dea o lege simpla prin care sa il oblige pe vecinul de la bloc sa faca liniste noaptea, sau sa-i amendeze pe cei , atat de multi , care scuipa pe strada , sau sa-i oblige pa iubitorii de caini sa stranga rahatul de pe trotuar etc ...


 
  1.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 23.07.2018, ora 12:31)
 
 Cum adică am descoperit acum?
 Industriile consumatoare de gaz au fost puse pe butuci cu DNA-ul lui Kovesi, cea care si-a dat casa dupa ce deja primise una.
 Dosarele EADS și Microsoft au stat sub calorifer, iar petrochimia a fost pusă pe butuci cu legea în mână.


 
2.  Hartia de turnesol
    (mesaj trimis de gigi în data de 23.07.2018, ora 08:26)  
 Mai bine le dam gratis !!! Sa vedeti ce ne lauda !!!


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 23.07.2018, ora 12:33)
 
 Trebuie să plătim cât să scăpăm de ele. Am făcut singuri și țăvăria până în Austria nu mai să ne ia povara de pe noi.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 23.07.2018, ora 12:28)  
 Pîrvulescu chiar crede în propaganda securistă deșănțată pe care o face?
 Forma inițială a legii off-shore cu cine a fost negociată și în ce a constat transparența?
 Poate mai scazi puțin nivelul de penibil. Se vede, bă!!!


 
4.  Interesant
    (mesaj trimis de Pribeagul în data de 24.07.2018, ora 17:52)  
 "Interesul general este rezultatul acestui proces de negociere"
 Asa sa fie?
 Greu de crezut ca daca se aduna in Parlament fruntasii jefuitorilor tarii si negocieaza, din acesta negociere ar putea sa rezulte interesul national. Sigur rezulta un jaf generalizat.


 
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
175 milioane metrii cubi de apă
Jurnal Bursier
22.10.2018
     * Rulaj de 39,86 milioane de lei
     Șapte dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au terminat ultima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în teritoriul pozitiv, în contextul...  click să citești tot articolul
22.10.2018
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au urmat un curs negativ vineri, din cauza rezultatelor financiare dezamăgitoare raportate de unele companii din sectorul auto și cel al...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9000
2.3862
3.1229
4.0936
0.1803
0.6256
0.2275
4.6669
5.3090
1.4425
3.6267
0.2387
0.4937
1.0844
0.0620
0.4512
0.7209
4.0761
0.2832
1.0953
0.5880
0.0555
0.3598
0.2131
2.6831
0.0394
0.1447
1.1097
0.6282
0.1249
160.9953
5.6653
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.