BURSA 23.07.2018

Cristian Pîrvulescu
 
Cristian Pîrvulescu      Aflat la Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov, în cadrul căruia a participat la o dezbatere pe tema "Unde este locul României?", alături de Michele Ramis, ambasadoarea Franței, și Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei, ambasadorul american la București, Hans Klemm, constată că deja celebra Lege offshore a fost adoptată cu încălcarea principiilor transparenței și negocierii, motiv pentru care este "îndoielnică". Ori, respectiva lege, care a trecut ca fulgerul prin Parlament, fusese prezentată de Liviu Dragnea chiar în ziua în care președintele Klaus Iohannis anunțase revocarea din funcție a Laurei Codruța Koveși, pe 9 iulie. Contextul punerii în scenă a prezentării făcute de președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Drag-nea, sugerase multora un fel de ofertă, mai mult sau mai puțin trans-parentă, către grupurile de afaceri americane interesate în investiții în exploatarea gazelor de la Marea Nea-gră. În aceste condiții, analiza adoptării acestei legi făcută de ambasadorul american indica nu doar o notă critică privind nejustificata accelerare a procedurilor parlamentare, ci și o binevenită punere în gardă. Pentru SUA, statul de drept este un principiu nenegociabil.
     Mai clar, analiza despre adoptarea Legii offshore venea în contextul în care Hans Klemm răspunde unei întrebări privind poziția forțelor democratice față de ofensiva împotriva independenței justiției și a statului de drept în state membre NATO sau UE, la care răspundea, într-o primă instanță, mai degrabă diplomatic, spunând că "România încearcă să-și consolideze instituțiile democratice, inclusiv un sistem judiciar independent. În anumite momente, când am fost îngrijorați, am încercat, în privat, dar și public, să ne facem cunoscute grijile".
     Hans Klemm nu a fost pentru prima dată la festivalul de film de la Râșnov, chiar dacă anul acesta declarația sa a făcut prima știre a jurnalelor de știri. Anul trecut, în același cadru, constata că "populismul nu este cu totul dăunător, dar are o componentă care poate duce la regimuri autoritare" pentru că "poate folosi mijloacele democrației pentru a submina democrația". În fond, comentariul său de anul acesta era o continuare a celui de anul trecut. Departe de a acționa contextual, reprezentații statelor occidentale încearcă să avertizeze asupra riscurilor derapajului iliberal al României, care se produce într-un peisaj impregnat de populism asezonat cu naționalism și antioccidentalism.
     Populismul s-a născut în interiorul democrațiilor și nu este în mod automat incompatibil cu democrația. Departe de a fi o ideologie, cum sunt tentați să-l considere mulți, populis-mul este un instrument de comunicare, care poate fi folosit în diferite sensuri și scopuri. Dar, de cele mai multe ori, populismul, inițial doar antiliberal, sfârșește prin a deveni și antidemocratic. Pentru că democrația nu poate fi echivalată cu dictatura majorității, ci constă în căutarea, prin negociere și transparență, a consensului. Interesul general este rezultatul acestui proces de negociere, și nu un dat transmis de electorat prin vot aleșilor săi. În România actuală, populismul promovat de actuala majoritate, asezonate de teorii conspiraționiste, se asociază unui iliberalis-mul identitar și naționalist, care, preluând tradiția național-comunismului, a luat deja o direcție nedemocratică. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Dictatura banului !!!
    (mesaj trimis de A politic în data de 23.07.2018, ora 06:15)  
 Este ceea ce trăim noi.
 Trebuie să-l felicit pe Dragnea ca i-a făcut vânt la Kovosi cu metoda referatul.
 Judecători data viitoare când vine un om pe la ei poate citesc dosarul cap-coada si nu sunt un fel de Iuda.
 Comunism vs democrație
 În comunism aveam intelectuali, păduri, fabrici si uzine, TINERI.
 În democrație toate acestea lipsesc.
 Minciuna pe sticla e la rang de arta.
 Resursele țări pleacă afară direct sau indirect. A se vedea cazul gazului.


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 23.07.2018, ora 09:50)
 
  Legea offshore incearca sa rezolve o situatie foarte complicata. Asta e problema . Este foarte greu sa gasesti un echilibru optim acum. Poate trebuia sa ne gandim mai bine atunci cand am vadut licentele de exploatare.
  Investitiile facute de companii au fost si vor fi uriase. Noi am "descoperit" acum , la ani de zile dupa ce am vandut licentele si dupa ce s-au facut deja investitii de miliarde, ca nu avem consum in tara si gazele se vor duce la export . Nu exista alta solutie comerciala , cel putin pe termen mediu, in afara exportului.
  Eu nu cred ca o lege atat de importanta si complexa ca legea offshore , care a fost trecuta prin camera deputatilor in 5 minute, a gasit echilibrul optim intre toate aceste interese.
  Am vazut chiar ieri un documetar pe DWorld, despre cum se dezbate si se voteaza in parlamentul britanic. Dezbaterile pe o lege importanta si "stufoasa" ca legea locuintelor au durat luni de zile si s-a "negociat" aproape fiecare cuvant si articol cu toate partile si asociatiile implicate .


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 23.07.2018, ora 10:04)
 
  Apropo de viteza cu care se dezbate la noi un subiect important, care poate afecta investitii de miliarde si mii de locuri de munca , a fost de noaptea mintii modul in care a aparut pe un site oficial proiectul cu plafonarea preturilor la gaze pe trei ani. Si asta cu 3 zile zile inainte ca ANRE sa anunte ca de fapt preturile la gaze se majoreaza cu 7%.
  Ce sa mai zici de legea cu radarele politiei, intr-o tara fara autostrazi, cu mii de camioane pe sosele si in care se conduce si se depaseste nebuneste si in care se moare pe capete . Si dupa ce iti omoara nevasta ,copilul , sau toata familia ajunge in fata judecatorului si primeste 2 cu suspendare .


 
  1.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 23.07.2018, ora 10:10)
 
  N-au fost in stare in 30 de ani sa dea o lege simpla prin care sa il oblige pe vecinul de la bloc sa faca liniste noaptea, sau sa-i amendeze pe cei , atat de multi , care scuipa pe strada , sau sa-i oblige pa iubitorii de caini sa stranga rahatul de pe trotuar etc ...


 
  1.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 23.07.2018, ora 12:31)
 
 Cum adică am descoperit acum?
 Industriile consumatoare de gaz au fost puse pe butuci cu DNA-ul lui Kovesi, cea care si-a dat casa dupa ce deja primise una.
 Dosarele EADS și Microsoft au stat sub calorifer, iar petrochimia a fost pusă pe butuci cu legea în mână.


 
2.  Hartia de turnesol
    (mesaj trimis de gigi în data de 23.07.2018, ora 08:26)  
 Mai bine le dam gratis !!! Sa vedeti ce ne lauda !!!


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 23.07.2018, ora 12:33)
 
 Trebuie să plătim cât să scăpăm de ele. Am făcut singuri și țăvăria până în Austria nu mai să ne ia povara de pe noi.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 23.07.2018, ora 12:28)  
 Pîrvulescu chiar crede în propaganda securistă deșănțată pe care o face?
 Forma inițială a legii off-shore cu cine a fost negociată și în ce a constat transparența?
 Poate mai scazi puțin nivelul de penibil. Se vede, bă!!!


 
4.  Interesant
    (mesaj trimis de Pribeagul în data de 24.07.2018, ora 17:52)  
 "Interesul general este rezultatul acestui proces de negociere"
 Asa sa fie?
 Greu de crezut ca daca se aduna in Parlament fruntasii jefuitorilor tarii si negocieaza, din acesta negociere ar putea sa rezulte interesul national. Sigur rezulta un jaf generalizat.


 
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
13.08.2018
BVB
     * Circa 30% din rulaj dat de acțiunile Fondul Proprietatea
     * Picaj de peste 5% pentru titlurile Alro, după publicarea rezultatelor financiare pentru primul semestru
     
     Piața principală a...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, pe fondul temerilor legate de eventuala răspândire în afara granițelor a problemelor din Turcia, unde lira a scăzut masiv.  click să citești tot articolul
10.08.2018
BVB
     * Declin de 0,33% pentru BET
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,8 milioane de lei (7,29 milioane de euro), în...  click să citești tot articolul
10.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa se mențin pe un curs mixt, în condițiile în care investitorii sunt atenți la tensiunile comerciale globale și la rezultatele anunțate de companii.  click să citești tot articolul
09.08.2018
BVB
     * Opt dintre cei nouă indici ai bursei, în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii preponderent în teritoriul...  click să citești tot articolul
09.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs mixt ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele companiilor și la tensiunile comerciale dintre SUA și China.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 14 august 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9670
2.3821
3.1200
4.1212
0.1813
0.6250
0.2280
4.6590
5.2228
1.4409
3.6817
0.2479
0.4889
1.0835
0.0612
0.4493
0.6241
4.0854
0.2905
1.0519
0.5934
0.0585
0.3621
0.2159
2.6952
0.0395
0.1489
1.1122
0.6273
0.1229
156.9480
5.6723
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
.