Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
BURSA 03.09.2018

Cornel Codiță
 
mărește imaginea
Ilustrație de MAKE și Oana B.
Cornel Codiță      Singura problemă pe care o mai avem este doar alegerea. Cu ce să începi?
     Tabloul întîi. Să zicem, cu penibilul desăvîrșit al lui Giuliani... Rudolph Williams Louis. Om "cu părul alb" (de fapt e chel), trecut binișor de pîrleazul primelor șapte zeci de primăveri ale vieții. Adjunct al Procurorului General al SUA, în vremurile bune ale Președintelui Reagan. Primar al New York-ului vreo șapte ani. A prins în funcție, pe ultima sută, dezastrul de la 11 septembrie 2001. Impresionată de performanța sa, Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii l-a înnobilat, un an mai tîrziu. Candidat la funcția de Președinte al Statelor Unite, în 2008. A fost luat în barca echipei Trump, pentru Casa Albă, din primul șut, dar a plecat repede, să se dedice nobilei și mult mai bănoasei ocupații de avocat. A găsit curînd un client gras, însuși Președintele în funcție al Statelor Unite! Cei mari au întotdeauna prioritate, nu-i așa? Omul acesta, care era cît pe ce să se aleagă cu o statuie în New York, "a pus botul" fără să clipească la niște verzișori, e adevărat, tipăriți în America, dar provenind din România. Nu contează suma, probabil ceva...ca la suta de mii. Sau, pe-acolo. Au venit băieții de bayram cu peșcheșul la Înalta Poartă, dar n-aveau pungi destule, să ajungă pînă la Marele Sultan. Și, fie vorba între noi, nici pricină. Noroc că la Înalta Poartă sunt întotdeauna multe alte portițe și la fiecare dintre ele străjuiește cîte un Înalt Demnitar al Curții. Îi dai ăluia, după cît îi e rangul și te rogi de el: "Trăiți-ar copii și neamu lu matale, nu ne semnezi și nouă scrisorica asta? Promitem să n-o pierdem! Dimpotrivă, o facem publică, așa, în ciuda lu loozărul ăla de Iohannis, să priceapă și el, odată, cine face jocurile în România! Adică, noi, nu el!" Așa s-au rugat, prăbușiți la picioarele Măritului, cu rang de avocat al Sultanului, sărutînd cu sîrg ciucurii din vîrful papucilor. Ăla...a luat banii, le-a aruncat, în treacăt, o privire oarecum mirată, "Ia uită-te la proștii ăștia pe ce aruncă banii. Doamne, mare-i Grădina Ta!!!!", după care și-a văzut de treburile lui, sîcîit totuși de un gînd răzleț: "Ce-o fi, neică, România asta, dacă n-are nici măcar un amărît de ambasador aici, la noi, în America, de-a trebuit să bată ăștia atîta drum peste mări și țări, să-mi dea mie o țîdulă la semnat?"
     Tabloul II. Penibilul absolut, dar cu ștaif, al unei diplomații, a României, despre ea este vorba! care s-a putut lăuda, cîndva, cu oarece palmares, din care astăzi au mai rămas, însă, doar funcțiile din "centrală", cele din ștatele ambasadelor, cheltuielile de logistică, reparații, protocol, respectiv diurnele și salariile aferente. Diplomație?
     E vetustă...e de pe vremurile alealalte....de mult apuse...cine mai are timp, astăzi, să învețe, ori să practice așa ceva?...cine mai umblă cu cîrpeli din astea? Cui îi mai trebuie și ce folos să mai tragi dintr-o mîrțoagă leșinată? Iar, cînd nu mai ai Diplomație, inventezi două diplomații mai mici, ca să nu se vadă lipsa din inventar: una care e numită și ascultă de ministru pentru a servi oamenii și interesele "Partidului și Guvernului" și alta, care ascultă de Cotroceni, că de acolo vine semnătura pe decretul de numire în funcție. Mă rog, ca să nu-și scoată ochii prea tare, una alteia, amîndouă sunt legate cu niște fire, undeva prin subteran, de niște alte instituții.... dar astea sunt amănunte cu care nu are nici un rost să ne pierdem noi timpul! Stau și încerc să îmi închipui reacțiile celor care se ocupă de România pe la Departamentul de Stat, la Departamentul Apărării, pe la CIA și alte asemenea altare înalte de la care atîrnă și soarta noastră! Sigur, în faza întîi, s-au prăbușit pe sub birouri, zguduiți de spasmele incontrolabile ale rîsului. După partea hazoa­să a crizei, însă, a venit brusc și adînc depresia! Așa, ca om de specialitate, se presupune că înțelegi ceea ce se întîmplă prin țara aia despre care spui unora și altora, le explici, dai referințe, faci declarații oficiale, propui relații și programe etc.. După o ispravă ca asta, credeți că mai înțelege cineva ceva despre România? Credeți că se mai încumetă careva să zică și ceva "de bine" despre noi?
     Tabloul III. Penibilul pur al Elitei! Ne place sau nu, cei care iau decizii în România formează un soi de elită. Fie ea și o elită doar a privilegiilor și a puterii discreționare. Ne place sau nu, ceea ce gîndesc, cîntăresc și pun în practică acești oameni generează consecințe pentru toți cetățenii României, iar unele au repercursiuni și peste generații. Va să zică, cît îi duce mintea pe alde Dragnea, Viorica, Meleșcanu și cine o mai fi fost prin preajma lor cînd au moșmondit ei găselnița asta, de o prostie cu adevărat genială? Cum or fi făcut? S-or fi adunat undeva, într-un loc mai ferit de microfoane și au zis: avem nevoie de ceva la mînă, să o mai albim puțin cu justiția asta, că prea am făcut-o de...cacao. Cu Europa nu e nici o șansă, stă călare Iohannis pe ea. Ar mai rămîne Rusia, China și America. Rusia, n-ar fi rău, dar...nu dă bine; China s-ar putea, dar pînă le explici ălora cu bețișoarele la masă, că ei de furculiță n-au auzit, pînă mai și înțeleg, trece un veac și ceva de singurătate, vorba poetului...Tot America ne scoate din nevoie! Păi ce, degeaba i-am așteptat noi atîta pe americani? Iaca, acum, nu-i mai așteptăm, ne ducem noi peste ei! Știe careva pe cineva? Părerea mea, o fi zis Meleșcanu, ca expert, este că ăștia din "instituții" nu ne dau și, în plus, i-a băgat Trump pe toți la "statul profund", iar acum e o păruială între ei, de nu se mai înțelege om cu persoană. Șefu...șefu....știu eu pe unul....care știe pe unul....care are o intrare ...care...nu vă speriați, teoria spune că nu este nevoie de mai mult de șase conexiuni pentru a lega orice persoană de pe planeta Terra, de oricare alta, de pe aceeași planetă. Cred că de la Dragnea la Giuliani nici n-a fost nevoie de șase conexiuni! Poate două...cel mult trei! Cu banii n-a fost o problemă, că doar de aia există fonduri speciale, la dispoziția premierului, a ministrului și a multor altora. Ca să fie folosite, cînd o cere țara!!! Adică noi!
     Tabloul IV. Penibilul jegos al "presei". Manipularea grosolană, hidoasă, la care s-au dedat "oamenii și organele de presă", pentru a face din scrisorica semnată de Giuliani un argument devas­tator al lui Dragnea împotriva lui Iohannis a trecut mult dincolo de pragul "fake news" și a intrat în tărîmul des­chis cu atîta aplomb chiar de către eroul nostru din America, domnul Giuliani, cel care a declarat public, ca să înțeleagă oricine în ce fel de lume trăim: "Adevărul nu este de fapt, adevăr" (!!!!)
     Păi nu merită, omul, toți banii!!!! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Plătitorul de șpagă a rămas și fară clanaret.
    (mesaj trimis de anonim în data de 03.09.2018, ora 01:11)  
 Citam din articol: "Noroc că la Înalta Poartă sunt întotdeauna multe alte portițe și la fiecare dintre ele străjuiește cîte un Înalt Demnitar al Curții". Fraza asta nu este deloc clara, cata vreme "Inaltul Demnitar" avocat al Presedintelui SUA nu este cu nimic mai "inalt demnitar" decat soferul de taxi din NY, asa cum s-a vazut deja. Va sa zica, daca ploconul s-ar fi dat soferului, succesul ar fi fost acelasi. De fapt, dand banii direct inaltului demnitar de la volan, beneficiul ar fi fost chiar mai mare, ca nu s-ar fi facut atata cacao in presa. Cam asa stau lucrurile, cu "multele portite de la Inalta Poarta". Iar platitorul roman de spaga a aflat, intre timp, ca spaga nu se mai intoarce: [...]


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 03.09.2018, ora 21:23)
 
 
  Ce-i acela, clanaret??!.


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 03.09.2018, ora 06:00)  
 ... ce e puterea?! ... apoi puterea e de doua feluri: efectiva (forta) si perceputa (proiectie) ... intr-o lume "civilizata" in care forta nu-si mai gaseste locul ... puterea nu-i decat o umbra ... un om mic poate cerca a proiecta o umbra mare! ... tabloul cinci: tot timpul a functionat asa!!! ... astazi, is doar prea multi actori, interesati, grabiti, nepriceputi ... ca-n loc de trei puteri, sunt patru (presa) ... care de fapt sunt cinci (non"guvernamentalele") ... si iata cum se mai trezeste a sasea (multimea) ... ce e puterea?! decat o poarta, peste o poarta, peste o poarta samd. ... si uite asa, se mai deschid si ele, sa vaza lumea cum se trece ;) ...


 
  2.1.   Multimea  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 03.09.2018, ora 07:00)
 
 Le eclipsează pe celelalte.


 
  2.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 03.09.2018, ora 15:23)
 
 Decât o poartă. Frumos, zici că-i de Stănescu, clanul.


 
  2.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 03.09.2018, ora 21:25)
 
 
  Decat, Mitica?.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 03.09.2018, ora 06:56)  
 Frumos.


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 06.09.2018, ora 23:24)
 
 doar atat poti! !


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de Baron în data de 03.09.2018, ora 07:56)  
 Pe tine cine te plateste mercenarule ???


 
  4.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 03.09.2018, ora 08:14)
 
 Codiță nu scrie pe bani. S-a întâmplat în 99% din cazuri să scrie în ton cu propaganda securistă.


 
  4.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 03.09.2018, ora 08:59)
 
 Asta poate insemna 3 lucruri diferita:
 1. ca el este cel care concepe propaganda;
 2. ca este manipulat;
 3. ca opinia lui si opinia securitatii coincid, ceea ce poate insemna doua lucruri diferite:
  A. Codita are intentii rele,
  sau
  B. securitatea are opinii corecte.


 
  4.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.2 )
    (mesaj trimis de Vanat , in data de 03.09.2018, ora 11:42)
 
 Ai scapat din vedere lucrul cel mai important si singura varianta plauzibila:
 Autorul a descris realitatea intr-un mod elegant si cat se poate de clar iar sclavul din tine, obedient dictatorului de teleorman, refuza (ca si antena 3) realitatea dovedita motiv pentru care invoca diverse scenarii alternative, unul mai penibil decat altul. Problema nu este la autorul articolului ci in cutia ta craniana care percepe dar nu pricepe realitatea nici macar atunci cand evidentele sunt clare.


 
  4.4.   Prea te repezi!  (răspuns la opinia nr. 4.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 03.09.2018, ora 13:21)
 
 Eu nu mi-am dezvaluit opiniile proprii, ci am explicat ce poate sa insemne mesajul 4.1., deoarece autorul lui nu pare sa-si poata urmari semnificatiile spuselor lui.


 
  4.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 03.09.2018, ora 15:26)
 
 Ar fi absurd să credem că Codiță nu scrie pe bani. Să se mulțumească oare cu cei 21 euro pe lună scoși efectiv din ediția tipărită?


 
  4.6.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.5 )
    (mesaj trimis de Vanat , in data de 03.09.2018, ora 16:00)
 
 Nu inteleg care ar fi problema daca primeste bani pentru munca si timpul consumate. Tu nu primesti bani pentru ceea ce prestezi la locul de munca?
 Pana la urma analizam articolul sau autorul lui?
 Tara asta are o mare problema - scoate pe banda rulanta hoti si idioti.


 
  4.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 03.09.2018, ora 17:22)
 
 E adevărat. Șeptelul privește în direcția semnalată de hoți.


 
  4.8.   autorul  (răspuns la opinia nr. 4.3 )
    (mesaj trimis de eu , in data de 03.09.2018, ora 17:23)
 
 il face albie de porci pe unul care a destructurat mafia, si face pe desteptul si pe superiorul. El ce a facut la viata lui? Nimic?!


 
  4.9.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.1 )
    (mesaj trimis de Epigoniul , in data de 03.09.2018, ora 21:29)
 
 
  Corect; Codita nu scrie pe bani, scrie pe verzisori.,
 ..... insirand cuvinte goale,
  ce din coada (ma rog, din codita) ne tot suna....


 
  4.10.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.8 )
    (mesaj trimis de Vanat , in data de 03.09.2018, ora 21:38)
 
 Daca cineva a facut o fapta mareata la un moment dat iar apoi a gresit in legatura cu o alta problema, nu inseamna ca trebuie sa ridicam in slavi la nesfarsit persoana respectiva pentru acea fapta mareata si nici ca nu trebuie criticata pentru ceea ce a gresit. Hai sa fim corecti si sa laudam atunci cand este de laudat iar cand este cazul de critica, sa criticam. Oare, nu asta inseamna sa fim corecti?
 In alta ordine de idei, impresia mea este ca critica din acest articol este indereptata mai mult spre atitudinea noastra veche si paguboasa de a cauta sustinere (mai exact de a cumpara sustinere) de la potentatii epocii. Nu cautam valoarea prin munca si atutdinea proprii ci dorim sa ne fie conferita de altii prin titluri, scrisori,interventii etc. Oamenii cu adevarat valorosi nu au nevoie de asa ceva ci doar impostorii (nulitatile) care trebuie sa isi fabrice cumva valoarea pentru ca prin munca proprie nu sunt in stare sa obtina asa ceva si prin urmare apeleaza la ajutoare care sa le proiecteze in public imaginea dorita (si pe care prin forte proprii nu sunt in stare sa o realizeze). .


 
  4.11.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.10 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 03.09.2018, ora 22:14)
 
 N-am înțeles nimic.


 
  4.12.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.9 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 06.09.2018, ora 23:22)
 
 Parerea ta!...nu poti aprecia din cauza geloziei!


 
5.  pentru fraieri care v......
    (mesaj trimis de om politic în data de 03.09.2018, ora 11:03)  
 politica,nu se face gratis, politica nu se face pentru ca majoritatea populatiei sa traiasca mai bine, cel mai bun om politic, este cel care stie sa spuna ce vor sa auda masele de alegatori,..........


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de Vanat , in data de 03.09.2018, ora 11:44)
 
 Dupa cum scrii (si implicit gandesti) cu siguranta esti dragnea insusi. Banii si minciuna formeaza crezul si drumul tau politic.


 
  5.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 03.09.2018, ora 15:29)
 
 USR, partidul penal, face campanie împotriva penalilor. Dragnea e însuși Barna.


 
6.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 03.09.2018, ora 21:38)  
 
  Make, imi pare rau ; in ilustratie ai confundat usitele cu portitele.
  La Inalta poarta se intra prin porti nu prin usite. Lacatul nu-si are locul in speta; Dragnea a intrat la Inalta Poarta si a descoperit Statul paralel.
  Adevarata performanta!.


 
  6.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de MAKE , in data de 03.09.2018, ora 22:17)
 
 Iată un mod debil de a fi spiritual.


 
  6.2.    Ilustrul fara baza  (răspuns la opinia nr. 6.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.09.2018, ora 21:43)
 
 
  Sau de a face ilustratii.
  Crezi ca asa devi ilustru?.


 
  6.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 12.09.2018, ora 21:09)
 
 
  Make este blocat;tace malc.


 
7.  onestitate si modestie
    (mesaj trimis de Geniu pustiu în data de 06.09.2018, ora 23:21)  
 Domnul Codita este un om de onoare!..rar intalnim astfel de oameni in Romania, cinstiti, corecti si modesti chiar daca detine cunostinte , competente si talent, Va ramane in istorie si chiar umanitatea se va bucura de ce va produce in domeniul teoriei sociale...Domnul CODITA este un geniul al binelui!


 
  7.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.09.2018, ora 20:22)
 
 
  Un geniu pustiu sau un geniu in pustiu?.


 
8.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2018, ora 09:43)  
 
  Make, exista si o Oana A?.


 
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
25.09.2018
BVB
     * Șapte din cei nouă indici, în scădere
     Lichiditatea înregistrată în prima ședință de tranzacționare a săptămâ­nii la Bursa de Valori București (BVB) a fost de 37,39 milioane de lei, 60% din...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     Opt dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii în creștere, singurul coș de acțiuni care a...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     Piețele din Europa au încheiat săptămâna trecută în ton optimist, investitorii fiind atenți la datele pozitive privind economia SUA (producția industrială și activitatea din sectorul privat)....  click să citești tot articolul
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 24 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8774
2.3815
3.0579
4.1276
0.1817
0.6244
0.2210
4.6578
5.1941
1.4395
3.5127
0.2353
0.4872
1.0821
0.0600
0.4516
0.6364
3.9575
0.2774
0.9771
0.5771
0.0545
0.3541
0.2100
2.6380
0.0394
0.1409
1.0774
0.6272
0.1220
152.4712
5.5582
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.