Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
BURSA 25.07.2018

Cornel Codiță
 
Cornel Codiță      V-ați întrebat vreodată care este fundamentul științific din spatele unor intuiții artistice de geniu? Cum este, spre exemplu, cea pe care se sprijină adevărul absolut al nemuritoarelor versuri: "Nu mai plînge Jane, plînsul e de formă, Jeana nu e moartă, Jeana se transformă"?
     În cazul de față este vorba despre una dintre legile cu adevărat universale, declarată mai întîi de fizică. Func­ționează deopotrivă în mediul mecanic, al mecanicii cuantice, biologic și social. Postulează faptul că pentru orice formă de acțiune (forță) există întotdeauna o alta de sens (semn) contrar, prin extensie, că orice proces metabolic este inerent însoțit de unul catabolic, că orice acțiune de structurare într-un sistem (complex de sisteme) este însoțită și se sprijină pe una care destructurează etc. În cartea lui Newton, este a treia lege a mișcării și interacțiunii corpurilor. În cartea guvernului Dragnea-psd-Dăncilă este legea cu numărul aproximativ nu se știe cît per nu se mai știe de cînd, aprobată, modificată și abrogată prin ordonanță de urgență ori de cîte ori a fost nevoie, după cum au impus condițiile politice locale, naționale, europene și globale. Cel puțin, asta reiese din mult trîmbițatul bilanț al activității guvernamentale înfățișat națiunii mai zilele trecute.
     Ca să începem cu începutul, să ne oprim mai întîi asupra noțiunii de "bilanț", folosită în acest context. Complet inadecvat și irelevant. Inadecvat pentru că, fie și în accepțiunea sa primară, contabilă, noțiunea presupune înfățișarea, față în față, a costurilor-cheltuielilor și a încasărilor-beneficiilor pentru fiecare produs, activitate. Ori, "Femeia fanion" a guvernării PSD, ca prim-ministru, oricîte licențe semantice am accepta, nu prea putem să îi spunem, ne-a citit de pe hîrtiile puse în față, cu strădaniile "intelectuale" inerente, doar ceea ce "Partidul" consideră că reprezintă partea frumoasă, lăudabilă a activității guvernamentale. Las că nu există nici un temei pentru ca noi ceilalți să considerăm, la fel cu mai marii PSD, că toate aberațiile guvernamentale înșirate în poliloghia respectivă ar avea ceva favorabil pentru România, ba chiar din contră, avem temei să susținem că cele mai multe dintre ele sunt grav păgubitoare pentru economie și societate. Înșirarea a tot felul de creșteri procentuale nu are cum să echivaleze cu vreo veste bună, ori îmbucurătoare. E ca și cînd ai ține bilanțul activității medicale la căpătîiul unui bolnav și te lauzi că sub atenta ta îngrijire i-a crescut și febra și colesterolul și glicemia și tensiunea arterială și pulsul și încă alți vreo sută de indicatori care arată că, de fapt, omul se apropie cu pași repezi, clipă cu clipă, de inevitabilul sfîrșit! Inadecvarea nu se oprește aici și ea atrage după sine irelevanța. Ce sens are "bilanțul" la șase luni de guvernare!!??? De ce nu la trei luni? De ce nu în fiecare lună, ori săptămînă? De ce nu înainte de încheierea mandatului? Arbitrariul în sine al perioadei alese sporește irelevanța. Practic, nici una dintre "măsurile" guvernării Dăncilă-Dragnea nu a avut vreme să își consume nici măcar consecințele sociale imediate, nici pe cele pozitive, nici pe cele negative, iar dacă au apărut semne că n-ar fi prea bine, guvernul s-a năpustit chiar a doua zi cu ordonanțele de urgență care modifică modificările celorlalte ordonanțe de urgență, astfel încît nimeni nu mai știe care formă a reglementării produce care efecte și pentru cîtă vreme!
     Bun..! Și, atunci, ce este cu această făcătură numită "bilanț"? Rădăcinile ei trebuie căutate mai întîi în "istorie". Lunga istorie a unui partid din experiența căruia PSD-ul de astăzi se adapă cu sfințenie și nesaț, unul care, înainte de 1989, în calitate de unică forță conducătoare a societății, făcuse din aceste așa zise "bilanțuri" un ritual bazat pe ignorarea cvasi completă a realității, menit însă cu precizie să proclame "jus­tețea liniei partidului și geniul marelui gînditor aflat în fruntea sa", să confirme neîncetatele "acumulări" (desigur pozitive!) care aveau să justifice, cîndva, "marele salt calitativ" al societății. Exact de ceea ce are nevoie acum, mai mult decît orice, Dragnea! Fie vorba între noi, ălora nu le dăduse prin cap prostia să facă bilanțuri chiar la șase luni!!! Aici intervine cea de a doua explicație pentru această "curioasă" inițiativă. Ea ține de o singură "logică": ambîțul și spaimele lui Liviu Dragnea. Ambîț, ca să arate, cui o vrea să-l creadă, că "aleasa inimii sale politice" e cel puțin la fel de albă ca Albă ca Zăpada, cel puțin tot atît de bună ca Zîna cea Bună și, chiar dacă nu o dă deșteptăciunea afară din casă, cel puțin la fel harnică ca Fata Moșului cea harnică! Spaimele personajului nostru principal, în schimb, sunt reale și țin de apropierea adevăratului bilanț care, vrînd-nevrînd, va fi făcut nu de Dragnea și capii PSD, ci de electorat, chiar și acel electorat considerat captiv, ascultător, ca să nu mai vorbim despre bilanțul dresat de restul electoratului pentru care PSD-ul este și va rămîne "răul întruchipat"! Pentru spaima aceasta, dacă nu cumva este victima auto-medicației, cineva i-a prescris lui Dragnea "multă comunicare". Vezi doamne, de aceea nu e lumea încîntată de guvernarea Dăncilă-Dragnea pentru că nu știe cît bine face ea României, în fiece clipă, minută, oră, zi... mă rog, la șase luni (!!!) cetățenilor acestei țări și umanității întregi. Dacă nu ați priceput, făcătura numită "Bilanțul guvernării la șase luni" este, de fapt, un exercițiu de comunicare menit să convingă... nu mai este cazul să vă spun eu pe cine și de ce...! La urma urmei, este un act de rezistență, în fața unui val de contestație, mai profund și mai amplu în consecințele sale, decît contestația epidermică a haștajiștilor și a ofilitului partid de opoziție numit nu se mai știe de ce PNL-ul, un val care s-ar putea ridica din adîncul apelor tulburi ale societății românești, tocmai la momentul cel mai puțin potrivit... viitoarele alegeri. O rezistență prin prostie!
     
      1 Prostie = inadecvare, cognitivă și/sau acțională, profundă, structurală, masivă, a cuiva confruntat cu sarcina de a rezolva o problemă, în orice formă s-ar prezenta ea, matematică, economică, socială etc. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2018, ora 01:41)  
 ... contemporan = (forta) inutil +/- (semn) bullsh.. ... /faceroll /bored /too much politics ... jeana, jeana ... jeana de-o fi peste ... jena să vorbeste ... unii se imbogateste ... lumea se prosteste ... prea multa poveste ...


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 25.07.2018, ora 02:21)
 
 Prostie contemporana a autorului vomentariului precedent!


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 25.07.2018, ora 02:26)
 
 ... vreoiati sa spuneti vomeste?! ...


 
  1.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 26.07.2018, ora 10:37)
 
 Cometariu


 
2.  Model european
    (mesaj trimis de Salomeea în data de 25.07.2018, ora 01:54)  
  Schimbare de premier sau nu, dupa evaluare, la 6 luni, dupa modelul schimbarii presedintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene , se pare. Am asistat la un bilant al presedintiei bulgare, de succes... se lauda cu numar de dosare rezolvate ...prioritati avute ... am incarcat filmarea, pe facebook, vineri.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de Silvia în data de 25.07.2018, ora 02:20)  
 Exista o teama la nivel de UE, de reactiune din partea cetatenilor europeni, dupa Brexit ...se incearca sa se comunice cu cetatenii societatii civile. Comunicarea trebuie inlocuita de participare in actul decizional, consultarea e apa de ploaie fara participare .. ca sa nu mai vorbim despre bilantul guvernarii ca instrument de comunicare.


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de Penelope , in data de 25.07.2018, ora 22:09)
 
 Structurarea si destructurarea dunt proceze simultane ... asa cum coecista metabolismul si catabolismul!...constanta universala este transformarea!


 
  3.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 26.07.2018, ora 10:40)
 
 Anabolismul si catabolismul sunt procese.ale metabolismului ...unul duce la crestere altul la slabire


 
4.  Mesaj eliminat conform regulamentului
    (mesaj trimis de Redacția în data de 25.07.2018, ora 11:18)  
 ...


 
  4.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 25.07.2018, ora 11:36)
 
 E valabil doar pentru mafia securistă.
 Ciorduța nu e moartă, Ciorduța se transformă.
 România are creștere economică din 2011, iar teoria astrologică aplicată în economie spune despre cei 7 ani de creștere. Se întoarce anul Boc.


 
5.  Codiță
    (mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2018, ora 11:39)  
 Caracterul când lipsește, suspendări și revocări.
 E valabil doar pentru mafia securistă.
 Ciorduța nu e moartă, Ciorduța se transformă.
 România are creștere economică din 2011, iar teoria astrologică aplicată în economie spune despre cei 7 ani de creștere. Se întoarce anul Boc.


 
6.  Da o duc mai bine!
    (mesaj trimis de anonim în data de 26.07.2018, ora 21:32)  
 Mie mi-a dcaxut venitul salarial di nu aveam salariu nesimtit!


 
  6.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 08.08.2018, ora 22:38)
 
 
  Inseamna ca ai votat PSD-ul.


 
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
175 milioane metrii cubi de apă
Jurnal Bursier
22.10.2018
     * Rulaj de 39,86 milioane de lei
     Șapte dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au terminat ultima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în teritoriul pozitiv, în contextul...  click să citești tot articolul
22.10.2018
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au urmat un curs negativ vineri, din cauza rezultatelor financiare dezamăgitoare raportate de unele companii din sectorul auto și cel al...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9000
2.3862
3.1229
4.0936
0.1803
0.6256
0.2275
4.6669
5.3090
1.4425
3.6267
0.2387
0.4937
1.0844
0.0620
0.4512
0.7209
4.0761
0.2832
1.0953
0.5880
0.0555
0.3598
0.2131
2.6831
0.0394
0.1447
1.1097
0.6282
0.1249
160.9953
5.6653
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.