BURSA 25.07.2018

Cornel Codiță
 
Cornel Codiță      V-ați întrebat vreodată care este fundamentul științific din spatele unor intuiții artistice de geniu? Cum este, spre exemplu, cea pe care se sprijină adevărul absolut al nemuritoarelor versuri: "Nu mai plînge Jane, plînsul e de formă, Jeana nu e moartă, Jeana se transformă"?
     În cazul de față este vorba despre una dintre legile cu adevărat universale, declarată mai întîi de fizică. Func­ționează deopotrivă în mediul mecanic, al mecanicii cuantice, biologic și social. Postulează faptul că pentru orice formă de acțiune (forță) există întotdeauna o alta de sens (semn) contrar, prin extensie, că orice proces metabolic este inerent însoțit de unul catabolic, că orice acțiune de structurare într-un sistem (complex de sisteme) este însoțită și se sprijină pe una care destructurează etc. În cartea lui Newton, este a treia lege a mișcării și interacțiunii corpurilor. În cartea guvernului Dragnea-psd-Dăncilă este legea cu numărul aproximativ nu se știe cît per nu se mai știe de cînd, aprobată, modificată și abrogată prin ordonanță de urgență ori de cîte ori a fost nevoie, după cum au impus condițiile politice locale, naționale, europene și globale. Cel puțin, asta reiese din mult trîmbițatul bilanț al activității guvernamentale înfățișat națiunii mai zilele trecute.
     Ca să începem cu începutul, să ne oprim mai întîi asupra noțiunii de "bilanț", folosită în acest context. Complet inadecvat și irelevant. Inadecvat pentru că, fie și în accepțiunea sa primară, contabilă, noțiunea presupune înfățișarea, față în față, a costurilor-cheltuielilor și a încasărilor-beneficiilor pentru fiecare produs, activitate. Ori, "Femeia fanion" a guvernării PSD, ca prim-ministru, oricîte licențe semantice am accepta, nu prea putem să îi spunem, ne-a citit de pe hîrtiile puse în față, cu strădaniile "intelectuale" inerente, doar ceea ce "Partidul" consideră că reprezintă partea frumoasă, lăudabilă a activității guvernamentale. Las că nu există nici un temei pentru ca noi ceilalți să considerăm, la fel cu mai marii PSD, că toate aberațiile guvernamentale înșirate în poliloghia respectivă ar avea ceva favorabil pentru România, ba chiar din contră, avem temei să susținem că cele mai multe dintre ele sunt grav păgubitoare pentru economie și societate. Înșirarea a tot felul de creșteri procentuale nu are cum să echivaleze cu vreo veste bună, ori îmbucurătoare. E ca și cînd ai ține bilanțul activității medicale la căpătîiul unui bolnav și te lauzi că sub atenta ta îngrijire i-a crescut și febra și colesterolul și glicemia și tensiunea arterială și pulsul și încă alți vreo sută de indicatori care arată că, de fapt, omul se apropie cu pași repezi, clipă cu clipă, de inevitabilul sfîrșit! Inadecvarea nu se oprește aici și ea atrage după sine irelevanța. Ce sens are "bilanțul" la șase luni de guvernare!!??? De ce nu la trei luni? De ce nu în fiecare lună, ori săptămînă? De ce nu înainte de încheierea mandatului? Arbitrariul în sine al perioadei alese sporește irelevanța. Practic, nici una dintre "măsurile" guvernării Dăncilă-Dragnea nu a avut vreme să își consume nici măcar consecințele sociale imediate, nici pe cele pozitive, nici pe cele negative, iar dacă au apărut semne că n-ar fi prea bine, guvernul s-a năpustit chiar a doua zi cu ordonanțele de urgență care modifică modificările celorlalte ordonanțe de urgență, astfel încît nimeni nu mai știe care formă a reglementării produce care efecte și pentru cîtă vreme!
     Bun..! Și, atunci, ce este cu această făcătură numită "bilanț"? Rădăcinile ei trebuie căutate mai întîi în "istorie". Lunga istorie a unui partid din experiența căruia PSD-ul de astăzi se adapă cu sfințenie și nesaț, unul care, înainte de 1989, în calitate de unică forță conducătoare a societății, făcuse din aceste așa zise "bilanțuri" un ritual bazat pe ignorarea cvasi completă a realității, menit însă cu precizie să proclame "jus­tețea liniei partidului și geniul marelui gînditor aflat în fruntea sa", să confirme neîncetatele "acumulări" (desigur pozitive!) care aveau să justifice, cîndva, "marele salt calitativ" al societății. Exact de ceea ce are nevoie acum, mai mult decît orice, Dragnea! Fie vorba între noi, ălora nu le dăduse prin cap prostia să facă bilanțuri chiar la șase luni!!! Aici intervine cea de a doua explicație pentru această "curioasă" inițiativă. Ea ține de o singură "logică": ambîțul și spaimele lui Liviu Dragnea. Ambîț, ca să arate, cui o vrea să-l creadă, că "aleasa inimii sale politice" e cel puțin la fel de albă ca Albă ca Zăpada, cel puțin tot atît de bună ca Zîna cea Bună și, chiar dacă nu o dă deșteptăciunea afară din casă, cel puțin la fel harnică ca Fata Moșului cea harnică! Spaimele personajului nostru principal, în schimb, sunt reale și țin de apropierea adevăratului bilanț care, vrînd-nevrînd, va fi făcut nu de Dragnea și capii PSD, ci de electorat, chiar și acel electorat considerat captiv, ascultător, ca să nu mai vorbim despre bilanțul dresat de restul electoratului pentru care PSD-ul este și va rămîne "răul întruchipat"! Pentru spaima aceasta, dacă nu cumva este victima auto-medicației, cineva i-a prescris lui Dragnea "multă comunicare". Vezi doamne, de aceea nu e lumea încîntată de guvernarea Dăncilă-Dragnea pentru că nu știe cît bine face ea României, în fiece clipă, minută, oră, zi... mă rog, la șase luni (!!!) cetățenilor acestei țări și umanității întregi. Dacă nu ați priceput, făcătura numită "Bilanțul guvernării la șase luni" este, de fapt, un exercițiu de comunicare menit să convingă... nu mai este cazul să vă spun eu pe cine și de ce...! La urma urmei, este un act de rezistență, în fața unui val de contestație, mai profund și mai amplu în consecințele sale, decît contestația epidermică a haștajiștilor și a ofilitului partid de opoziție numit nu se mai știe de ce PNL-ul, un val care s-ar putea ridica din adîncul apelor tulburi ale societății românești, tocmai la momentul cel mai puțin potrivit... viitoarele alegeri. O rezistență prin prostie!
     
      1 Prostie = inadecvare, cognitivă și/sau acțională, profundă, structurală, masivă, a cuiva confruntat cu sarcina de a rezolva o problemă, în orice formă s-ar prezenta ea, matematică, economică, socială etc. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2018, ora 01:41)  
 ... contemporan = (forta) inutil +/- (semn) bullsh.. ... /faceroll /bored /too much politics ... jeana, jeana ... jeana de-o fi peste ... jena să vorbeste ... unii se imbogateste ... lumea se prosteste ... prea multa poveste ...


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 25.07.2018, ora 02:21)
 
 Prostie contemporana a autorului vomentariului precedent!


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 25.07.2018, ora 02:26)
 
 ... vreoiati sa spuneti vomeste?! ...


 
  1.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 26.07.2018, ora 10:37)
 
 Cometariu


 
2.  Model european
    (mesaj trimis de Salomeea în data de 25.07.2018, ora 01:54)  
  Schimbare de premier sau nu, dupa evaluare, la 6 luni, dupa modelul schimbarii presedintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene , se pare. Am asistat la un bilant al presedintiei bulgare, de succes... se lauda cu numar de dosare rezolvate ...prioritati avute ... am incarcat filmarea, pe facebook, vineri.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de Silvia în data de 25.07.2018, ora 02:20)  
 Exista o teama la nivel de UE, de reactiune din partea cetatenilor europeni, dupa Brexit ...se incearca sa se comunice cu cetatenii societatii civile. Comunicarea trebuie inlocuita de participare in actul decizional, consultarea e apa de ploaie fara participare .. ca sa nu mai vorbim despre bilantul guvernarii ca instrument de comunicare.


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de Penelope , in data de 25.07.2018, ora 22:09)
 
 Structurarea si destructurarea dunt proceze simultane ... asa cum coecista metabolismul si catabolismul!...constanta universala este transformarea!


 
  3.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 26.07.2018, ora 10:40)
 
 Anabolismul si catabolismul sunt procese.ale metabolismului ...unul duce la crestere altul la slabire


 
4.  Mesaj eliminat conform regulamentului
    (mesaj trimis de Redacția în data de 25.07.2018, ora 11:18)  
 ...


 
  4.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 25.07.2018, ora 11:36)
 
 E valabil doar pentru mafia securistă.
 Ciorduța nu e moartă, Ciorduța se transformă.
 România are creștere economică din 2011, iar teoria astrologică aplicată în economie spune despre cei 7 ani de creștere. Se întoarce anul Boc.


 
5.  Codiță
    (mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2018, ora 11:39)  
 Caracterul când lipsește, suspendări și revocări.
 E valabil doar pentru mafia securistă.
 Ciorduța nu e moartă, Ciorduța se transformă.
 România are creștere economică din 2011, iar teoria astrologică aplicată în economie spune despre cei 7 ani de creștere. Se întoarce anul Boc.


 
6.  Da o duc mai bine!
    (mesaj trimis de anonim în data de 26.07.2018, ora 21:32)  
 Mie mi-a dcaxut venitul salarial di nu aveam salariu nesimtit!


 
  6.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 08.08.2018, ora 22:38)
 
 
  Inseamna ca ai votat PSD-ul.


 
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
13.08.2018
BVB
     * Circa 30% din rulaj dat de acțiunile Fondul Proprietatea
     * Picaj de peste 5% pentru titlurile Alro, după publicarea rezultatelor financiare pentru primul semestru
     
     Piața principală a...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, pe fondul temerilor legate de eventuala răspândire în afara granițelor a problemelor din Turcia, unde lira a scăzut masiv.  click să citești tot articolul
10.08.2018
BVB
     * Declin de 0,33% pentru BET
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,8 milioane de lei (7,29 milioane de euro), în...  click să citești tot articolul
10.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa se mențin pe un curs mixt, în condițiile în care investitorii sunt atenți la tensiunile comerciale globale și la rezultatele anunțate de companii.  click să citești tot articolul
09.08.2018
BVB
     * Opt dintre cei nouă indici ai bursei, în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii preponderent în teritoriul...  click să citești tot articolul
09.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs mixt ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele companiilor și la tensiunile comerciale dintre SUA și China.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 14 august 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9670
2.3821
3.1200
4.1212
0.1813
0.6250
0.2280
4.6590
5.2228
1.4409
3.6817
0.2479
0.4889
1.0835
0.0612
0.4493
0.6241
4.0854
0.2905
1.0519
0.5934
0.0585
0.3621
0.2159
2.6952
0.0395
0.1489
1.1122
0.6273
0.1229
156.9480
5.6723
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
.