BURSA 08.08.2018

Cornel Codiță
 
mărește imaginea
"Somnul rațiunii naște monștri" (Detaliu) - Gravură (1797 - 1799), Francisco de Goya
Cornel Codiță      Știe oricine, nu se mai îndoiește nimeni... naște monștri! Ei, și? După asta, ce urmează? Pare simplu: zgîlțîim bine rațiunea pînă se trezește din toropeala ei cea rea și... gata! Konec filmu: Harap Alb a salvat-o pe fata Împăratului Roș și acum nu mai are alta de făcut, decît să contemple avantajele căsătoriei din "dragoste"! Toate bune și frumoase, doar că, spre deosebire de ficțiune, pîrdalnica de realitate nu vrea cu nici un chip să stea în formule simple. Bunăoară, "rațiunea" asta, cine e ea? Că doar nu-i, așa... o bătrînică ațipită lîngă cuptior pe care să o bați ușor pe umăr și ea să tresară imediat rușinată că, după o zi întreagă de roboteală, în loc să mai urce cîteva tîrnuri de lut în pod, s-a îngăduit să-și odihnească oleacă oasele și să pună geană peste geană! Să zicem că, după ce tragi plapuma jos de pe ea, îi dai un țignal în ureche și îi arunci vreo două-trei găleți de apă rece în cap, ea, Rațiunea, tot nu se trezește... atunci, ce te faci? În sfîrșit, punem la lucru știința modernă, îi facem o intravenoasă cu adrenalină și madam Rațiune sare în picioare, vioaie și trează, de parcă n-ar fi dormit niciodată și nici n-ar fi fost deja dusă mai bine de jumătate către lumea cealaltă! OK, cu ea rezolvăm noi, cum rezolvăm, dar cu monștri deja născuți, pînă să se trezească dumneaei, de ei cine se ocupă, cînd, cum, cu ce costuri și cu ce consecințe, cît durează "deparazitarea realității" de odraslele Întunericului, lăsate să hălăduiască libere prin ograda noastră? Și, mai la urmă, cine plătește oalele sparte?
     Iac-așa mă perpelesc, oameni buni, de cînd aflai că binomul eminescian al cetelor de "nebuni" și de "mișei" a fost transformat de harnica noastră "clasă politică" într-un perfect triunghi echilateral; în cel de-al treilea punct al construcției geometrice îngrămădindu-se ceata "proștilor". Sigur, dacă mă uit bine la realitate o să bag de seamă că cele trei mulțimi nu sunt deloc exclusive, ci se suprapun într-o foarte mare măsură, adică o groază de elemente aparțin simultan tuturor celor trei mulțimi, fără să li se pară cîtuși de puțin că ar exagera cumva prin cumulul de calități. Probabil că și Eminescu a avut intuiția acestei suprapuneri, gîndindu-se că numai Dumnezeu ar fi în stare să îi deosebească pe unii de ceilalți și să îi împartă în cetele respective! Dar... mă rog... să lăsăm teoria mulțimilor și geometria și să venim la oile noastre, la nebunii, mișeii și proștii care s-au pus să ducă România, de căpăstru, nu la pășune la iarbă verde și nici la undă de izvor să se adape, cum ar face orice gospodar cu scaun la cap, ci direct la abator, sau, mă rog, undeva prin desișurile Pădurii Fără Rost, hotărîți să o lase pradă fiarelor sălbatice, să o piardă odată pentru totdeauna, să nu mai găsească niciodată drumul către casă și nici noi drumul către ea.
     Va să zică, cetățeanul X... mă rog... unul care se întîmplă... chiar acesta este cuvîntul potrivit, "se întîmplă", să fie "capul" partidului liberalilor (vopsiți) din România, scuturat de un fior patriotic, civic și cetățenesc și indignat pînă în vîrful unghiilor de comportamentul fără de lege al Primului Ministru al României, respectiv al șefului Camerei Deputaților din România, aflați în treabă și de capul lor într-o vizită oficială în Israel, unde au dat asigurări oficialilor locali că România e pornită și ea să își mute ambasada la Ierusalim, le dresează, în nume propriu, o sesizare penală sub incidența articolului 394 (CP): trădarea!!!
      "Fapta cetățeanului român de a intra în legătură cu o putere sau cu o organizație străină ori cu agenți ai aces­tora, în scopul de a suprima sau știrbi unitatea, indivizibilitatea, suveranitatea sau independența statului..." etc.! Nu este cazul să rememorez datele episodului; unii s-au crucit, alții, chiar de prin partidul lui, l-au rugat pe X să ia un rudotel, sau măcar o aspirină, alții au rîs de s-au tăvălit, alții au ridicat din sprînceană, alții și-au rîs în barbă... mă rog, fiecare după cum s-a socotit. Nu trecu nici o lună și aflăm că, de data aceasta, nu un cetățean oarecare, ci ditai partidul de guvernămînt are deja tic­luit un plan să îl acuze public pe Președintele României de înaltă trădare (398 CP) și pe această bază să îl sus­pende din funcție, urmînd ca pînă la pronunțarea definitivă a unei sentințe acesta să redevină și el un cetățean oarecare! Acum, spuneți și domniile voastre, oameni buni, ce să "admirăm" mai întîi, nebunia, mișelia sau prostia în care se scufundă vîrfurile instituționale ale guvernării din România?
     Unde sălășluiește "Rațiunea" pe care, dacă nu e deja prea tîrziu, ar trebui să o trezim cît mai degrabă, din somnul ei de moarte și distrugere? Mai poate fi ea căutată prin vreunul dintre palatele și instituțiile puterii? Dacă mai era nevoie de vreo probă, atunci o avem: nu mai este cazul; nu mai este nicio speranță să o găsim rătăcită prin cotloanele lor!
     Atunci, ar trebui, poate, să încercăm să trezim rațiunea alegătorilor, a cetățenilor, a supușilor puterii, a milioa­nelor de oameni care preferă comoditatea "realității pseudo-consensuale" pe care și-o construiesc singuri sau care le este oferită de-a gata, dincolo de sticla colorată a televizoarelor și a agitației mediatice. Cine, însă, își lasă de bună voie și cu ușurință comoditatea și siguranța micului său pătrățel de confort, pentru a da piept cu o lume care stă gata să i se prăbușească în cap și care aruncă către dînsul foc și pucioasă de unde nu te aștepți, mai tot timpul?
     Povestea vorbii: "Ei, apoi... zi că nu-i lumea de-apoi! Să te ferească Dumnezeu cînd prinde mămăliga coajă. Vorba aceea:
     Dă-mi, Doamne, ce n-am avut,
     Să mă mier ce m-a găsit." 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  "România, la abator"
    (mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2018, ora 07:18)  
 Aceasta e realitatea palpabilă?
 Guvernanți cu multinaționale și-au dat mâna peste tara spre drumul unic din titlu?


 
  1.1.   domnul Isarescu la fel  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de The Brute , in data de 08.08.2018, ora 08:12)
 
 cum face dansul ca guvernator sa supraveghere BCR Chisinau. Tradare, tradare, da sa stim si noi:-)


 
2.  Nu va e rușine de acest popor?
    (mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2018, ora 09:08)  
 În tara ăsta lupta pentru putere ocupa tot timpul guvernanților și opoziției
 Ei nu se concentrează pe lucruri constructive în scopul dezvoltării economice, ci își folosesc toată energia pentru a-si da în cap unii altora


 
3.  ,, De ce monștri ? "
    (mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2018, ora 10:29)  
 Pt. că, cale suprastructurii și infrastructurii
 JUSTIȚIE I - Constituție,Coduri,Legi,N orme... - AICI duce !!!


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 08.08.2018, ora 10:47)
 
 
  Bine ca ai pus virgula, altfel erai campionul campionilor.


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2018, ora 10:45)  
 
  Si tonul natiunii poate naste monstrii!.
  Priviti realitatea.


 
5.   Mesaj eliminat conform regulamentului
    (mesaj trimis de Redacția în data de 08.08.2018, ora 12:12)  
 ...


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 08.08.2018, ora 14:32)
 
 În realitate e vorba despre Securitate, dar în articol nu se spune nimic despre sursa banilor.


 
  5.2.   Chisinau  (răspuns la opinia nr. 5.1 )
    (mesaj trimis de The Brute , in data de 08.08.2018, ora 15:25)
 
 Citeste raportul financiar so afli. Mare secret. De ce crezi ca Firma die modele se chiama Victoria's Secret. Fiindca modelele sunt atent sel ectate la palatul Victoria de catre doamna Viorica. Daca era Liviu batea la ochi ca ar fi favorizat pe pretina domniei sale.


 
6.  spagarii
    (mesaj trimis de chirila mihai în data de 08.08.2018, ora 15:57)  
 toti spagarii care au luat sau iau spaga trebuie arestati si sanctionati la detentie pe viata orice lege trebuie aplicata dupa o oarecare avertizare /.,mnbv


 
7.  nu ati inteles nimic din acest articol!
    (mesaj trimis de Salomeea în data de 11.08.2018, ora 17:15)  
 Definirea realitatii este cheia!..chiar daca uneori preferam fictiunea e necesar sa vedem care e realitatea!..pentru a gasii solutii!...in realitate!


 
  7.1.   prefer fictiunea si eu  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de penelope , in data de 11.08.2018, ora 17:22)
 
 Mie imi place de fata imparatului Ros care il invie pe Harap Alb cu apa moarta si vie si finalul fericit!...casatoria.


 
  7.2.   solutii umane  (răspuns la opinia nr. 7.1 )
    (mesaj trimis de Silvia , in data de 11.08.2018, ora 17:25)
 
 Eu prefer realitatea cu rezolvarea problemelor...monstrii trebuie umanizati si avut grija de ei!...numai prin bunatate si blandete putem transforma monstrii in fiinte blande!..si monstrii au suflet!


 
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
13.08.2018
BVB
     * Circa 30% din rulaj dat de acțiunile Fondul Proprietatea
     * Picaj de peste 5% pentru titlurile Alro, după publicarea rezultatelor financiare pentru primul semestru
     
     Piața principală a...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, pe fondul temerilor legate de eventuala răspândire în afara granițelor a problemelor din Turcia, unde lira a scăzut masiv.  click să citești tot articolul
10.08.2018
BVB
     * Declin de 0,33% pentru BET
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,8 milioane de lei (7,29 milioane de euro), în...  click să citești tot articolul
10.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa se mențin pe un curs mixt, în condițiile în care investitorii sunt atenți la tensiunile comerciale globale și la rezultatele anunțate de companii.  click să citești tot articolul
09.08.2018
BVB
     * Opt dintre cei nouă indici ai bursei, în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii preponderent în teritoriul...  click să citești tot articolul
09.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs mixt ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele companiilor și la tensiunile comerciale dintre SUA și China.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 14 august 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9670
2.3821
3.1200
4.1212
0.1813
0.6250
0.2280
4.6590
5.2228
1.4409
3.6817
0.2479
0.4889
1.0835
0.0612
0.4493
0.6241
4.0854
0.2905
1.0519
0.5934
0.0585
0.3621
0.2159
2.6952
0.0395
0.1489
1.1122
0.6273
0.1229
156.9480
5.6723
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
.