Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
BURSA 08.08.2018

Cornel Codiță
 
mărește imaginea
"Somnul rațiunii naște monștri" (Detaliu) - Gravură (1797 - 1799), Francisco de Goya
Cornel Codiță      Știe oricine, nu se mai îndoiește nimeni... naște monștri! Ei, și? După asta, ce urmează? Pare simplu: zgîlțîim bine rațiunea pînă se trezește din toropeala ei cea rea și... gata! Konec filmu: Harap Alb a salvat-o pe fata Împăratului Roș și acum nu mai are alta de făcut, decît să contemple avantajele căsătoriei din "dragoste"! Toate bune și frumoase, doar că, spre deosebire de ficțiune, pîrdalnica de realitate nu vrea cu nici un chip să stea în formule simple. Bunăoară, "rațiunea" asta, cine e ea? Că doar nu-i, așa... o bătrînică ațipită lîngă cuptior pe care să o bați ușor pe umăr și ea să tresară imediat rușinată că, după o zi întreagă de roboteală, în loc să mai urce cîteva tîrnuri de lut în pod, s-a îngăduit să-și odihnească oleacă oasele și să pună geană peste geană! Să zicem că, după ce tragi plapuma jos de pe ea, îi dai un țignal în ureche și îi arunci vreo două-trei găleți de apă rece în cap, ea, Rațiunea, tot nu se trezește... atunci, ce te faci? În sfîrșit, punem la lucru știința modernă, îi facem o intravenoasă cu adrenalină și madam Rațiune sare în picioare, vioaie și trează, de parcă n-ar fi dormit niciodată și nici n-ar fi fost deja dusă mai bine de jumătate către lumea cealaltă! OK, cu ea rezolvăm noi, cum rezolvăm, dar cu monștri deja născuți, pînă să se trezească dumneaei, de ei cine se ocupă, cînd, cum, cu ce costuri și cu ce consecințe, cît durează "deparazitarea realității" de odraslele Întunericului, lăsate să hălăduiască libere prin ograda noastră? Și, mai la urmă, cine plătește oalele sparte?
     Iac-așa mă perpelesc, oameni buni, de cînd aflai că binomul eminescian al cetelor de "nebuni" și de "mișei" a fost transformat de harnica noastră "clasă politică" într-un perfect triunghi echilateral; în cel de-al treilea punct al construcției geometrice îngrămădindu-se ceata "proștilor". Sigur, dacă mă uit bine la realitate o să bag de seamă că cele trei mulțimi nu sunt deloc exclusive, ci se suprapun într-o foarte mare măsură, adică o groază de elemente aparțin simultan tuturor celor trei mulțimi, fără să li se pară cîtuși de puțin că ar exagera cumva prin cumulul de calități. Probabil că și Eminescu a avut intuiția acestei suprapuneri, gîndindu-se că numai Dumnezeu ar fi în stare să îi deosebească pe unii de ceilalți și să îi împartă în cetele respective! Dar... mă rog... să lăsăm teoria mulțimilor și geometria și să venim la oile noastre, la nebunii, mișeii și proștii care s-au pus să ducă România, de căpăstru, nu la pășune la iarbă verde și nici la undă de izvor să se adape, cum ar face orice gospodar cu scaun la cap, ci direct la abator, sau, mă rog, undeva prin desișurile Pădurii Fără Rost, hotărîți să o lase pradă fiarelor sălbatice, să o piardă odată pentru totdeauna, să nu mai găsească niciodată drumul către casă și nici noi drumul către ea.
     Va să zică, cetățeanul X... mă rog... unul care se întîmplă... chiar acesta este cuvîntul potrivit, "se întîmplă", să fie "capul" partidului liberalilor (vopsiți) din România, scuturat de un fior patriotic, civic și cetățenesc și indignat pînă în vîrful unghiilor de comportamentul fără de lege al Primului Ministru al României, respectiv al șefului Camerei Deputaților din România, aflați în treabă și de capul lor într-o vizită oficială în Israel, unde au dat asigurări oficialilor locali că România e pornită și ea să își mute ambasada la Ierusalim, le dresează, în nume propriu, o sesizare penală sub incidența articolului 394 (CP): trădarea!!!
      "Fapta cetățeanului român de a intra în legătură cu o putere sau cu o organizație străină ori cu agenți ai aces­tora, în scopul de a suprima sau știrbi unitatea, indivizibilitatea, suveranitatea sau independența statului..." etc.! Nu este cazul să rememorez datele episodului; unii s-au crucit, alții, chiar de prin partidul lui, l-au rugat pe X să ia un rudotel, sau măcar o aspirină, alții au rîs de s-au tăvălit, alții au ridicat din sprînceană, alții și-au rîs în barbă... mă rog, fiecare după cum s-a socotit. Nu trecu nici o lună și aflăm că, de data aceasta, nu un cetățean oarecare, ci ditai partidul de guvernămînt are deja tic­luit un plan să îl acuze public pe Președintele României de înaltă trădare (398 CP) și pe această bază să îl sus­pende din funcție, urmînd ca pînă la pronunțarea definitivă a unei sentințe acesta să redevină și el un cetățean oarecare! Acum, spuneți și domniile voastre, oameni buni, ce să "admirăm" mai întîi, nebunia, mișelia sau prostia în care se scufundă vîrfurile instituționale ale guvernării din România?
     Unde sălășluiește "Rațiunea" pe care, dacă nu e deja prea tîrziu, ar trebui să o trezim cît mai degrabă, din somnul ei de moarte și distrugere? Mai poate fi ea căutată prin vreunul dintre palatele și instituțiile puterii? Dacă mai era nevoie de vreo probă, atunci o avem: nu mai este cazul; nu mai este nicio speranță să o găsim rătăcită prin cotloanele lor!
     Atunci, ar trebui, poate, să încercăm să trezim rațiunea alegătorilor, a cetățenilor, a supușilor puterii, a milioa­nelor de oameni care preferă comoditatea "realității pseudo-consensuale" pe care și-o construiesc singuri sau care le este oferită de-a gata, dincolo de sticla colorată a televizoarelor și a agitației mediatice. Cine, însă, își lasă de bună voie și cu ușurință comoditatea și siguranța micului său pătrățel de confort, pentru a da piept cu o lume care stă gata să i se prăbușească în cap și care aruncă către dînsul foc și pucioasă de unde nu te aștepți, mai tot timpul?
     Povestea vorbii: "Ei, apoi... zi că nu-i lumea de-apoi! Să te ferească Dumnezeu cînd prinde mămăliga coajă. Vorba aceea:
     Dă-mi, Doamne, ce n-am avut,
     Să mă mier ce m-a găsit." 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  "România, la abator"
    (mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2018, ora 07:18)  
 Aceasta e realitatea palpabilă?
 Guvernanți cu multinaționale și-au dat mâna peste tara spre drumul unic din titlu?


 
  1.1.   domnul Isarescu la fel  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de The Brute , in data de 08.08.2018, ora 08:12)
 
 cum face dansul ca guvernator sa supraveghere BCR Chisinau. Tradare, tradare, da sa stim si noi:-)


 
2.  Nu va e rușine de acest popor?
    (mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2018, ora 09:08)  
 În tara ăsta lupta pentru putere ocupa tot timpul guvernanților și opoziției
 Ei nu se concentrează pe lucruri constructive în scopul dezvoltării economice, ci își folosesc toată energia pentru a-si da în cap unii altora


 
3.  ,, De ce monștri ? "
    (mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2018, ora 10:29)  
 Pt. că, cale suprastructurii și infrastructurii
 JUSTIȚIE I - Constituție,Coduri,Legi,N orme... - AICI duce !!!


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 08.08.2018, ora 10:47)
 
 
  Bine ca ai pus virgula, altfel erai campionul campionilor.


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2018, ora 10:45)  
 
  Si tonul natiunii poate naste monstrii!.
  Priviti realitatea.


 
5.   Mesaj eliminat conform regulamentului
    (mesaj trimis de Redacția în data de 08.08.2018, ora 12:12)  
 ...


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 08.08.2018, ora 14:32)
 
 În realitate e vorba despre Securitate, dar în articol nu se spune nimic despre sursa banilor.


 
  5.2.   Chisinau  (răspuns la opinia nr. 5.1 )
    (mesaj trimis de The Brute , in data de 08.08.2018, ora 15:25)
 
 Citeste raportul financiar so afli. Mare secret. De ce crezi ca Firma die modele se chiama Victoria's Secret. Fiindca modelele sunt atent sel ectate la palatul Victoria de catre doamna Viorica. Daca era Liviu batea la ochi ca ar fi favorizat pe pretina domniei sale.


 
6.  spagarii
    (mesaj trimis de chirila mihai în data de 08.08.2018, ora 15:57)  
 toti spagarii care au luat sau iau spaga trebuie arestati si sanctionati la detentie pe viata orice lege trebuie aplicata dupa o oarecare avertizare /.,mnbv


 
7.  nu ati inteles nimic din acest articol!
    (mesaj trimis de Salomeea în data de 11.08.2018, ora 17:15)  
 Definirea realitatii este cheia!..chiar daca uneori preferam fictiunea e necesar sa vedem care e realitatea!..pentru a gasii solutii!...in realitate!


 
  7.1.   prefer fictiunea si eu  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de penelope , in data de 11.08.2018, ora 17:22)
 
 Mie imi place de fata imparatului Ros care il invie pe Harap Alb cu apa moarta si vie si finalul fericit!...casatoria.


 
  7.2.   solutii umane  (răspuns la opinia nr. 7.1 )
    (mesaj trimis de Silvia , in data de 11.08.2018, ora 17:25)
 
 Eu prefer realitatea cu rezolvarea problemelor...monstrii trebuie umanizati si avut grija de ei!...numai prin bunatate si blandete putem transforma monstrii in fiinte blande!..si monstrii au suflet!


 
  7.3.   Bunatatea si blandetea nu sunt pentru monstrii  (răspuns la opinia nr. 7.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 25.08.2018, ora 22:22)
 
 
  Gresit Silviuco! doar omorand monstrii mai putem ramane in viata. Plutesti de-a binelea; esti in lumea paralela.


 
8.  film artistic
    (mesaj trimis de Salomeea în data de 18.08.2018, ora 19:27)  
 Am vazut un film in care un cuplu se lupta pentru accces la regenerare a organelor interne...au reusit iar in final ea a fost readusa la viata prin injectare...poate ca era adrenalina!


 
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
175 milioane metrii cubi de apă
Jurnal Bursier
22.10.2018
     * Rulaj de 39,86 milioane de lei
     Șapte dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au terminat ultima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în teritoriul pozitiv, în contextul...  click să citești tot articolul
22.10.2018
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au urmat un curs negativ vineri, din cauza rezultatelor financiare dezamăgitoare raportate de unele companii din sectorul auto și cel al...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9000
2.3862
3.1229
4.0936
0.1803
0.6256
0.2275
4.6669
5.3090
1.4425
3.6267
0.2387
0.4937
1.0844
0.0620
0.4512
0.7209
4.0761
0.2832
1.0953
0.5880
0.0555
0.3598
0.2131
2.6831
0.0394
0.1447
1.1097
0.6282
0.1249
160.9953
5.6653
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.