BURSA 08.09.2017

CORNEL CODIȚĂ
 
CORNEL CODIȚĂ      E adevărat, încă nu le făcusem pe toate! Toate prostiile, neroziile, idioțeniile, nefăcutele. Nu călcasem încă în toate gropile pe care ne ostenim din greu să ni le săpăm în cale, ori pe care ni le sapă alți, binevoitori, că, Slavă Domnului, nu ne lipsesc! Iaca, dacă n-am făcut-o pînă acum, în sfîrșit, ne-om procopsi, acuși! O să avem ce n-aveam, dar am mai avut: "Garda Civică"! Cum, care Gardă Civică? Vă rog foarte mult, puneți mîna pe Cartea cărților, cea pe a cărei copertă stă scris Caragiale, spațiul ghematric în care a fost pus, o dată pentru totdeauna, tot ceea ce a fost, este și va fi important, adevărat și de neclintit în societatea românească.
     Păi, dumnealui, Jupîn Dumitrache, cine este el ca persoană socială? Ce-l definește pe el, în afară de nemărginitul său ambiț de familist? O să spuneți: e negustor. Na-ți-o frîntă că ți-am dres-o! E plină lumea! Ei, păi vedeți, așa mai vii de-acasă! E căpitan în Garda Civică!!! Va să zică, comandant de companie. Are mondir și centiron și face rondul de noapte, toate posturile negreșit, pînă la două după miezul nopții, mai abitir ca burghezii ăia din tabloul lui Rembrandt. Iar, omul lui de încredere și de prăvălie, Chiriac, de! nu e el sergent în Garda Civică? Ba e, că dacă nu-l alegeau pe el să fie sergent, credeți dumneavoastră că mai primea Jupîn Titircă Inimă Rea să fie căpitan? Știi cum a regulat compania? E prima domnule, poci ca să zic... Face să-i dea și-o dicorație! Să-i dea, de ce să nu-i dea? Și el e d-ai noștri, băiat din popor... Firește, dicorățiile nu sunt făcute tot din sudoarea poporului? Rezon! Iar mai apoi, prietenia statornică a lui Dumitrache cu ipistatul, cu Nae Ipingescu, de unde își trage ea seva? Sigur, amîndoi sunt... "din popor". Sigur, amîndoi sunt subjugați "intelectual" de subtilitățile politicii, așa cum le pot ei desluși din foaia "Vocea Patriotului Naționale"! Dar, mai este ceva care-i leagă trainic: amîndoi sunt oamenii puterii. Unul poliția, altul garda civică. Ei fac legea, cînd vine vorba despre "spațiul lor vital", cînd "elementele decăzute", bunăoară, se țin după nevestele negustorilor, să le spargă casele, domnule! Mai întîi îl "umflă" bine Jupînul, iar dacă nu-i ajunge, n-are decît să meargă cu lăcrimație la secție, la ipistat, că-i mai împlinește el, cît îi mai lipsește!!!! Capisci?
     În cea de a doua ipostază: Garda Națională, ca "spațiu privilegiat al eroismului civic". Dumnealui, Mache Razachescu, ce-i mai zice și Crăcănel, e tot un cetățean onorabil. Cu ceva dare de mînă, dacă-și permite să întrețină amante, vreo opt... e adevărat, nu toate odată, ci una după alta. Am putea presupune că e tot "negustor", așa cum face și Pampon cînd îl întreabă pe Iordache: "Mă, rog, cine e negustorul ăsta?" Omul are și el o slăbiciune, ține mult la amor! Dar, n-are noroc: damele îl traduc... nu de multe ori dar, cam des, așa... de cinci șase ori fiecare! Și, de fiecare dată e distrus, plînge, nu se poate stăpîni, are naturelul simțitor! Ei, ce face omul într-o asemenea situație? Se înrolează, domnule! Se face martir ... al independenței... și se înrolează de bună voie!!! Volintir? Ei, nu chiar... în Garda Națională, ca să-și mai uite focul! După care, o mai iartă acum, dar dacă s-o mai întîmpla încă o dată... recurge la măsura extremă, hotărît... se însoară!!!
     Bine, o să spune careva, și... ce au toate astea de a face cu noi, astăzi. Nu suntem la anul 1877, ci 2017! Stimate domnule prezident, chemați pe onorabilul la cestiune! Păi, dacă o luăm a doua oară de la 48, ne-am procopsit! Mă rog, dați-mi voie! Știți care este opinia mea în privința Gărzii? Opinia mea este aceasta "Într-o chestiune politică... și care, de la care atîrnă viitorul, prezentul și trecutul țării...să fie ori prea-prea, ori foarte-foarte... încît vine aci ocazia să întrebăm pentru ce?... da... pentru ce?... Dacă Europa...să fie cu ochii ațintiți asupra noastră, dacă mă pot pronunța astfel, care lovesc soțietatea, adică fiindcă din cauza zguduirilor... și... idei subversive... și mă-nțelegi, mai în sfîrșit, pentru care în orice ocaziuni solemne a dat probe de tact....vreau să zic într-o privință, poporul, națiunea, România.....țara, în sfîrșit...cu bun simț, pentru ca Europa cu un moment mai înainte să vie și să recunoască, de la care putem zice depandă....precum, dați-mi voie, precum la 21, dați-mi voie, la 48, la 34, la 54, la 64, la 74 asemenea și la 84 și 94 și ețetera, întrucît ne privește....pentru ca să dăm exemplu chiar surorilor noastre de ginte latine, însă!"
     N-ați înțeles? Ei, vă deslușesc, eu, pe dată! Garda Națională? Un moft! Da, nu așa...un moft oarecare, ci unul cu chichirez. Vedeți dumneavoastră, exact ca pe vremea lui Caragiale lumea societății românește de astăzi a fost împărțită radical și implacabil în două "continente" care nu comunică decît printr-un istm îngust și fragil: lumea "prăfuită" a "provinciei", a periferiei, și lumea plină de glanț unde se află puterea de la "centru". Visul absolut al celor "condamnați" de istorie și de vitregia nedreptăților sale să evolueze pe scena periferiei este să fie la ei acasă, în județ, egalii întru privilegii ai celor de la centru. Au ei armata lor?... avem și noi armata noastră. Au ei poliția lor?... avem și noi poliția noastră. Au ei politicienii lor?... avem și noi politicienii noștri. Au ei averile lor și cîte-o Coană Joițica? ... avem și noi averile noastre și măcar cîte o Mița Bastorn ori o Didina Mazu. Așa cum bine zice Cațavencu în profeticele sale cuvinte: "noi suntem pentru descentralizare. Noi... eu... nu recunosc, nu voi să recunosc epitropia bucureștenilor, capitaliștilor, asupra noastră; căci în districtul nostru putem face și noi ce fac dînșii în al lor... "
     Ei, bine, în PSD-ul de astăzi, victoria politică a "provincialiștilor" asupra "capitaliștilor" este totală, iar ceea ce fac Dragnea și larga sa armată de strînsură, recrutată din "provincie", nu este decît să folosească instrumentele puterii de la centru, pe care au pus mîna, pentru a spori privilegiile protipendadei de la perferie. O periferie care a surpat cu totul centrul, pentru a scăpa definitiv de concurența și "opresiunea" sa. Iar PSD-ul este, ne place sau nu, imaginea României și a societății sale, un conglomerat tot mai puțin coerent de "provincii" pe care evoluează alde Crăcănel, Farfuridi, Cațavencu, Jupîn Dumitrache, Iordache, Tipătescu ...și....ețetera! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  regionalizarea Romaniei
    (mesaj trimis de SR în data de 08.09.2017, ora 01:14)  
 Provincia va fi la putere..Comisarul European pentru Politica Regionala..vrea sa ne regionalizeze fara referendum!///alegem noi un model..ce conteaza! ...regionalizare sa fie!


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 08.09.2017, ora 01:18)  
 Capisco- ci vediamo!...la Garda Nationala


 
  2.1.   grazie!  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.09.2017, ora 18:19)
 
 Gelozia este motorul conflictelor de orice natura!
 Daca gelozie nu e , nimic nu!..spun personajele lui Caragiale.
 Eu spun daca traducere nu e, lingvisti nu e...


 
3.  regionalizarea tarii prin politica regionala
    (mesaj trimis de Silvia în data de 08.09.2017, ora 11:08)  
  Viitorul cadru financiar și viitoarea politică de coeziune reprezintă teme care vor trebui să primească o atenție deosebită din partea Președinției române a Consiliului UE, în prima jumătate a anului 2019.
 Ar trebui sa avem dezbateri si studii despre implicatiile regionalizarii tarii..inainte de a se convoca un referendum pentru asta.


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de mitica , in data de 08.09.2017, ora 14:49)
 
 ac.material arata ca Codita a cetit pe Caragiale.ce zic io,il stie pe dinafara[pe de rost].ar fi bine sa treaca la Kung fu.


 
  3.2.   cheia este patratul magic  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de Penelope , in data de 09.09.2017, ora 00:40)
 
 Asteptam dezvaluirea misterului patratului magic din o scrisoare pierduta....totul se invarte in jurul femeii, ea este regina, ea detine puterea.


 
  3.3.   frumoasa legatura!  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.09.2017, ora 18:51)
 
 Raison!


 
4.  curat murdar!
    (mesaj trimis de Ana în data de 09.09.2017, ora 00:44)  
 Centru ocupat de provincie pregateste regionalizarea Romaniei...


 
  4.1.   Fals  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 11.09.2017, ora 07:59)
 
 Ma opus regionalizarii. Cine sa mai imi plateasca pensie. Adica directiile regionale. Intr-un fel ca acuma doar ca de iunde bani ca s-au terminat. Nu va ganditi la asta si rau faceti doamna Ana.


 
  4.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.1 )
    (mesaj trimis de Ana , in data de 11.09.2017, ora 23:44)
 
 Regiunea va trebui sa bata moneda...altfel nu are putere! Asa iti plateste pensia...ti-o poate si tripla!


 
  4.3.   Furt de identitate 4.1  (răspuns la opinia nr. 4.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 12.09.2017, ora 10:27)
 
 Mesajul 4.1 nu aparține cititorului Cristi C.


 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Miscellanea, 11:02
     Primăria municipiului Timișoara și asociațiile de revoluționari din oraș au pregătit un program special dedicat marcării a 28 de ani de la Revoluția Română, printre manifestări numărându-se depuneri de coroane, slujbe religioase, dar și aprinderi de candele pe treptele Catedralei Mitropolitane.  detalii
Miscellanea, 10:38
     Traficul rutier va fi restricționat astăzi, în centrul Capitalei, până în a doua parte a zilei, pentru funeraliile Regelui Mihai I.  detalii
Revista Presei, 10:01
     * ADEVARUL
     * Înmormântarea Regelui Mihai I: programul evenimentelor de la Curtea de Argeș
     Regele Mihai I al României va fi înmormântat sâmbătă, 16 decembrie, în Curtea de Argeș. Sâmbătă, 16 decembrie 2017, Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Argeș, la ora 17.30. Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Catedrala Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
15.12.2017
BVB
     Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ședința de tranzacționare de ieri a fost de 34,1 milioane lei sub media zilnică anuală de 48 milioane lei și în scădere față de...  detalii
15.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Piețele din Europa s-au înscris pe un curs descendent ieri, în majoritate, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să mențină nemodificată dobânda de politică monetară, promițând totodată că...  detalii
14.12.2017
BVB
     * Acțiunile Electrica au mai pierdut 1,82%, până la 10,78 lei/unitate
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a fost de 64,3 milioane lei, peste media zilnică anuală de 47,9 milioane lei și...  detalii
14.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, investitorii așteptând anunțul băncii centrale americane (Fed) privind politica sa monetară viitoare.  detalii
13.12.2017
BVB
     * "Întotdeauna, din piețele mici, se iese mai repede decât din cele mari, pentru că lichiditatea este mai scăzută", punctează analistul
     * "Deal" de aproape 17 milioane de lei cu titlurile DIGI
       Ședința de tranzacționare de ieri de la Bursa de Valori București (BVB) a fost marcată de o nouă scădere generalizată a pieței, toți indicii bursei suferind deprecieri ale cotațiilor.  detalii
13.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele europene au urmat un curs ascendent ieri, în baza avansului din sectorul petrolului și gazelor.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 15 decembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0149
2,3697
3,0804
4,9729
0,1804
0,6226
0,2199
4,6346
5,2711
1,4767
3,5016
0,2275
0,4742
1,0989
0,0667
0,4662
1,0163
3,9285
0,2943
1,1755
0,5945
0,0613
0,3603
0,2053
2,7598
0,0389
0,1420
1,0696
0,6141
0,1208
158,8245
5,5552
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.12.2017
EXCLUSIVE:
     * "We need real and rational policy from the international community and not political tricks"
     * (Interview with his Excellency, Mr. Fuad Kokaly, the Ambassador of Palestine in Bucharest)
       The UN stated it was "extremely concerned over the risks of a violent escalation of the situation" after the decision of Donald Trump to unilaterally recognize Jerusalem as the capital of Israel, in a reunion of the Security Council in which the United States have appeared more isolated than ever, according to AFP.  details
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  details
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  details
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  details
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  details
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  details
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  details
24.11.2017
     * Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, scheduled for meetings with the board
     * Both candidates seem to be closet o the group in the shareholder structure of the BSE
     * George Butunoiu is in charge of recruitment
     * The waiting list may include a few foreigners, including former BRD executive Jacek Panczyk
       According to some market sources, banker Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, Chief Investment Officer at NN Pensii România, will hold interviews in the beginning of next week with the Board of the BSE, after Ludwik Sobolewski's term expired in the summer.  details
23.11.2017
PATRICIA SUÁREZ RAMÍREZ, THE PRESIDENT OF THE ASSOCIATION OF FINANCIAL CONSUMERS OF SPAIN:
     * The head of the ASUFIN: "The ruling of the Supreme Court of Spain in which the Andriciuc case has been invoked will be part of the Spanish case law and the lower courts will be required to apply the principle that underlies this decision"
       The ruling issued by the Court of Justice of the European Union (CJUE) in the Andriciuc versus Banca Românească case represents a great advantage for Spanish debtors, said Patricia Suarez Ramírez, the president of the Association of Financial Consumers in Spain (ASUFIN), as part of a response recently sent to BURSA.  details
22.11.2017
     * Dragnea: "Those who are against me are hiding behind institutions"
       The president of the Chamber of Deputies, Liviu Dragnea, leader of the PSD, thinks that his enemies are hiding behind some institutions, "they crucify people", and the real stake is "the blocking of the Laws concerning the Justice system".  details
21.11.2017
     The Council of the European Union and the European Parliament have sent to the ECB, in the beginning of this year, a request concerning the sending of some proposals to revise the framework for managing crises.  details
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
.