BURSA 08.09.2017

CORNEL CODIȚĂ
 
CORNEL CODIȚĂ      E adevărat, încă nu le făcusem pe toate! Toate prostiile, neroziile, idioțeniile, nefăcutele. Nu călcasem încă în toate gropile pe care ne ostenim din greu să ni le săpăm în cale, ori pe care ni le sapă alți, binevoitori, că, Slavă Domnului, nu ne lipsesc! Iaca, dacă n-am făcut-o pînă acum, în sfîrșit, ne-om procopsi, acuși! O să avem ce n-aveam, dar am mai avut: "Garda Civică"! Cum, care Gardă Civică? Vă rog foarte mult, puneți mîna pe Cartea cărților, cea pe a cărei copertă stă scris Caragiale, spațiul ghematric în care a fost pus, o dată pentru totdeauna, tot ceea ce a fost, este și va fi important, adevărat și de neclintit în societatea românească.
     Păi, dumnealui, Jupîn Dumitrache, cine este el ca persoană socială? Ce-l definește pe el, în afară de nemărginitul său ambiț de familist? O să spuneți: e negustor. Na-ți-o frîntă că ți-am dres-o! E plină lumea! Ei, păi vedeți, așa mai vii de-acasă! E căpitan în Garda Civică!!! Va să zică, comandant de companie. Are mondir și centiron și face rondul de noapte, toate posturile negreșit, pînă la două după miezul nopții, mai abitir ca burghezii ăia din tabloul lui Rembrandt. Iar, omul lui de încredere și de prăvălie, Chiriac, de! nu e el sergent în Garda Civică? Ba e, că dacă nu-l alegeau pe el să fie sergent, credeți dumneavoastră că mai primea Jupîn Titircă Inimă Rea să fie căpitan? Știi cum a regulat compania? E prima domnule, poci ca să zic... Face să-i dea și-o dicorație! Să-i dea, de ce să nu-i dea? Și el e d-ai noștri, băiat din popor... Firește, dicorățiile nu sunt făcute tot din sudoarea poporului? Rezon! Iar mai apoi, prietenia statornică a lui Dumitrache cu ipistatul, cu Nae Ipingescu, de unde își trage ea seva? Sigur, amîndoi sunt... "din popor". Sigur, amîndoi sunt subjugați "intelectual" de subtilitățile politicii, așa cum le pot ei desluși din foaia "Vocea Patriotului Naționale"! Dar, mai este ceva care-i leagă trainic: amîndoi sunt oamenii puterii. Unul poliția, altul garda civică. Ei fac legea, cînd vine vorba despre "spațiul lor vital", cînd "elementele decăzute", bunăoară, se țin după nevestele negustorilor, să le spargă casele, domnule! Mai întîi îl "umflă" bine Jupînul, iar dacă nu-i ajunge, n-are decît să meargă cu lăcrimație la secție, la ipistat, că-i mai împlinește el, cît îi mai lipsește!!!! Capisci?
     În cea de a doua ipostază: Garda Națională, ca "spațiu privilegiat al eroismului civic". Dumnealui, Mache Razachescu, ce-i mai zice și Crăcănel, e tot un cetățean onorabil. Cu ceva dare de mînă, dacă-și permite să întrețină amante, vreo opt... e adevărat, nu toate odată, ci una după alta. Am putea presupune că e tot "negustor", așa cum face și Pampon cînd îl întreabă pe Iordache: "Mă, rog, cine e negustorul ăsta?" Omul are și el o slăbiciune, ține mult la amor! Dar, n-are noroc: damele îl traduc... nu de multe ori dar, cam des, așa... de cinci șase ori fiecare! Și, de fiecare dată e distrus, plînge, nu se poate stăpîni, are naturelul simțitor! Ei, ce face omul într-o asemenea situație? Se înrolează, domnule! Se face martir ... al independenței... și se înrolează de bună voie!!! Volintir? Ei, nu chiar... în Garda Națională, ca să-și mai uite focul! După care, o mai iartă acum, dar dacă s-o mai întîmpla încă o dată... recurge la măsura extremă, hotărît... se însoară!!!
     Bine, o să spune careva, și... ce au toate astea de a face cu noi, astăzi. Nu suntem la anul 1877, ci 2017! Stimate domnule prezident, chemați pe onorabilul la cestiune! Păi, dacă o luăm a doua oară de la 48, ne-am procopsit! Mă rog, dați-mi voie! Știți care este opinia mea în privința Gărzii? Opinia mea este aceasta "Într-o chestiune politică... și care, de la care atîrnă viitorul, prezentul și trecutul țării...să fie ori prea-prea, ori foarte-foarte... încît vine aci ocazia să întrebăm pentru ce?... da... pentru ce?... Dacă Europa...să fie cu ochii ațintiți asupra noastră, dacă mă pot pronunța astfel, care lovesc soțietatea, adică fiindcă din cauza zguduirilor... și... idei subversive... și mă-nțelegi, mai în sfîrșit, pentru care în orice ocaziuni solemne a dat probe de tact....vreau să zic într-o privință, poporul, națiunea, România.....țara, în sfîrșit...cu bun simț, pentru ca Europa cu un moment mai înainte să vie și să recunoască, de la care putem zice depandă....precum, dați-mi voie, precum la 21, dați-mi voie, la 48, la 34, la 54, la 64, la 74 asemenea și la 84 și 94 și ețetera, întrucît ne privește....pentru ca să dăm exemplu chiar surorilor noastre de ginte latine, însă!"
     N-ați înțeles? Ei, vă deslușesc, eu, pe dată! Garda Națională? Un moft! Da, nu așa...un moft oarecare, ci unul cu chichirez. Vedeți dumneavoastră, exact ca pe vremea lui Caragiale lumea societății românește de astăzi a fost împărțită radical și implacabil în două "continente" care nu comunică decît printr-un istm îngust și fragil: lumea "prăfuită" a "provinciei", a periferiei, și lumea plină de glanț unde se află puterea de la "centru". Visul absolut al celor "condamnați" de istorie și de vitregia nedreptăților sale să evolueze pe scena periferiei este să fie la ei acasă, în județ, egalii întru privilegii ai celor de la centru. Au ei armata lor?... avem și noi armata noastră. Au ei poliția lor?... avem și noi poliția noastră. Au ei politicienii lor?... avem și noi politicienii noștri. Au ei averile lor și cîte-o Coană Joițica? ... avem și noi averile noastre și măcar cîte o Mița Bastorn ori o Didina Mazu. Așa cum bine zice Cațavencu în profeticele sale cuvinte: "noi suntem pentru descentralizare. Noi... eu... nu recunosc, nu voi să recunosc epitropia bucureștenilor, capitaliștilor, asupra noastră; căci în districtul nostru putem face și noi ce fac dînșii în al lor... "
     Ei, bine, în PSD-ul de astăzi, victoria politică a "provincialiștilor" asupra "capitaliștilor" este totală, iar ceea ce fac Dragnea și larga sa armată de strînsură, recrutată din "provincie", nu este decît să folosească instrumentele puterii de la centru, pe care au pus mîna, pentru a spori privilegiile protipendadei de la perferie. O periferie care a surpat cu totul centrul, pentru a scăpa definitiv de concurența și "opresiunea" sa. Iar PSD-ul este, ne place sau nu, imaginea României și a societății sale, un conglomerat tot mai puțin coerent de "provincii" pe care evoluează alde Crăcănel, Farfuridi, Cațavencu, Jupîn Dumitrache, Iordache, Tipătescu ...și....ețetera! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  regionalizarea Romaniei
    (mesaj trimis de SR în data de 08.09.2017, ora 01:14)  
 Provincia va fi la putere..Comisarul European pentru Politica Regionala..vrea sa ne regionalizeze fara referendum!///alegem noi un model..ce conteaza! ...regionalizare sa fie!


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 08.09.2017, ora 01:18)  
 Capisco- ci vediamo!...la Garda Nationala


 
  2.1.   grazie!  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.09.2017, ora 18:19)
 
 Gelozia este motorul conflictelor de orice natura!
 Daca gelozie nu e , nimic nu!..spun personajele lui Caragiale.
 Eu spun daca traducere nu e, lingvisti nu e...


 
3.  regionalizarea tarii prin politica regionala
    (mesaj trimis de Silvia în data de 08.09.2017, ora 11:08)  
  Viitorul cadru financiar și viitoarea politică de coeziune reprezintă teme care vor trebui să primească o atenție deosebită din partea Președinției române a Consiliului UE, în prima jumătate a anului 2019.
 Ar trebui sa avem dezbateri si studii despre implicatiile regionalizarii tarii..inainte de a se convoca un referendum pentru asta.


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de mitica , in data de 08.09.2017, ora 14:49)
 
 ac.material arata ca Codita a cetit pe Caragiale.ce zic io,il stie pe dinafara[pe de rost].ar fi bine sa treaca la Kung fu.


 
  3.2.   cheia este patratul magic  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de Penelope , in data de 09.09.2017, ora 00:40)
 
 Asteptam dezvaluirea misterului patratului magic din o scrisoare pierduta....totul se invarte in jurul femeii, ea este regina, ea detine puterea.


 
  3.3.   frumoasa legatura!  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.09.2017, ora 18:51)
 
 Raison!


 
4.  curat murdar!
    (mesaj trimis de Ana în data de 09.09.2017, ora 00:44)  
 Centru ocupat de provincie pregateste regionalizarea Romaniei...


 
  4.1.   Fals  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 11.09.2017, ora 07:59)
 
 Ma opus regionalizarii. Cine sa mai imi plateasca pensie. Adica directiile regionale. Intr-un fel ca acuma doar ca de iunde bani ca s-au terminat. Nu va ganditi la asta si rau faceti doamna Ana.


 
  4.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.1 )
    (mesaj trimis de Ana , in data de 11.09.2017, ora 23:44)
 
 Regiunea va trebui sa bata moneda...altfel nu are putere! Asa iti plateste pensia...ti-o poate si tripla!


 
  4.3.   Furt de identitate 4.1  (răspuns la opinia nr. 4.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 12.09.2017, ora 10:27)
 
 Mesajul 4.1 nu aparține cititorului Cristi C.


 
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.07.2018
BVB
     * Circa 64% din rulaj, dat de transferurile cu acțiunile Romgaz
     
     Toți indicii Bursei de Valori București (BVB) au înregistrat scăderi, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii,...  click să citești tot articolul
20.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza evoluțiilor sectorului minier, afectat de declinul cotațiilor metalelor.
     Titlurile grupului minier global "Anglo American" Plc s-au depreciat...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii în teritoriul negativ, majoritatea cotațiilor terminând ziua în scădere, pe fondul...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv, ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.
     Titlurile producătorului suedez de echipamente de rețea "Ericsson" AB s-au...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BET-FI, SINGURUL INDICE ÎN SCĂDERE
     Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au cunoscut aprecieri moderate, în ședința de tranzacționare de ieri, pe fondul unui volum de numai 26,2 milioane de lei, sub valoarea...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au avut o evoluție mixtă ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele anunțate de corporațiile listate.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9463
2.3807
3.0169
4.0019
0.1800
0.6248
0.2232
4.6562
5.2019
1.4298
3.5534
0.2409
0.4865
1.0765
0.0630
0.4491
0.8319
3.9954
0.2967
1.0432
0.5894
0.0580
0.3522
0.2098
2.7025
0.0395
0.1511
1.0877
0.6297
0.1195
157.3290
5.5975
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.