BURSA 31.07.2018

Cătălin Avramescu
 
Cătălin Avramescu      Chiar și după standardele extrem de scăzute ale socialiștilor, declarația actualului așa-zis ministru al Agriculturii este inacceptabilă. La sacrificarea porcilor, a spus el, este "ca la Auschwitz". Omori într-o parte, arzi cadavrele în cealaltă. Iar ca și cum asta nu a fost de ajuns, a mai adăugat ceva încă și mai oribil. A afirmat că bieții doctori au... aceleași probleme de organizare... "E multă suferință umană!". Referința este la cei care se ocupă cu omorâtul și cu arsul, nu la victime!
     Alții au zburat din viața publică pentru mult mai puțin. Așa-zisul minis­tru continuă. Este o ilustrare a dezastrului numit Partidul Social-Democrat în anul Domnului 2018.
     Explicația o vede și un orb. Liviu Nicolae Dragnea, un infractor din Teleorman care a ajuns să controleze acest "partid" (folosesc ghilimelele pentru că acesta este, în realitate, un grup de interese fără o ideologie anume), are nevoie de marionete. Și le-a găsit între disperații de înavuțire. Ce carieră ar fi avut acest Daea într-o societate normală?
     Sau ce carieră ar fi avut această Viorica Dăncilă? Cu probleme grave de școlarizare elementară, femeia pare absolut imună la orice simț al ridicolului. Ultima declarație aiuritoare (la cea­sul când scriu aceste rânduri) este aceea din Muntenegru. A reușit să îl facă și pe Dăscălescu să pară un intelectual sofisticat.
     Dacă ne gândim bine, chiar și LN Dragnea, ce meserie are? Știu, ar fi acum "Cu voia Electoratului, Șef al Camerei Deputaților, Jupân de Teleorman și Stăpânitor al întregului ținut până la Marea cea Mare". Dar acestea nu sunt meserii. Se pare că demult, acum câteva decenii, ar fi lucrat la o autobază. Dacă e așa, nu se vede. Ar fi făcut ceva măcar pentru infrastructura care se prăbușește. În regimul PSD, zero kilometri noi de autostradă.
     Înțeleg că familia Dragnea este în business-ul cu porci. Îi crește pentru a fi omorâți. Am mai citit în presă că fiul Domniei-Sale ar primi și subvenții de la stat.
     Exista, în Anglia, un obicei bun. Cei care aveau meserii care implicau vărsarea de sânge, cum ar fi măcelarii, erau excluși din juriile proceselor în care se cerea pedeapsa capitală. Ideea era că asemenea oameni ar fi prea cruz­i pentru a cântări, cu frică de Dumnezeu, soarta unui om.
     Ce păcate are de ispășit neamul aces­ta să ajungă pe mâinile unor măcelari de porci?
     Uitați-vă și la bogătanii actuali ai României. Unii au făcut bani cu "berbecuți" și cu alte asemenea animale nefericite. Le-au crescut în condiții atroce, industriale, după care le-au înghesuit cu zecile de mii în vase-închisoare și le-au expediat, pentru a fi măcelărite.
     Obiectiv vorbind, dacă tot este să fim conduși de lumea interlopă, ce ați prefera dacă ați fi forțați să alegeți? Măcelari cu dosare penale sau simpli cartofori ori hoți de biciclete? Am ajuns atât de rău încât, iată, până și inadmisibilul ni se pare o soluție.
     Iată un alt exemplu. Așa-zisul minis­tru al Justiției spune că face "concurs" pentru ocuparea postului de șef al DNA. Foarte bine, în principiu. Necazul este că acest "ministru", care nu a dat semne până acum că este "al Jus­tiției", ci împotriva ei, face un interviu cu candidații. Atât? Să înțelegem că așa arată concursurile în România socialistă? Intri, stai de vorbă cu ușa închisă cu "Șeful Ăl Mare" și gata, ieși?
     Toți cei patru candidați au ieșit și au fost respinși. Gata. Buf! Fără explicații, fără criterii, fără ca șeful în chestiune să fi lucrat el însuși măcar o zi în procuratură... Și, mă rog, în ce lege scrie că asta este procedura? Nu dați, Dom' Ministru!...
     Dar de ce ne plângem? Vorba aces­tui filozof din Teleorman, Carmen Dan: "Orice om are destinul lui pe care nu îl poate evita". Asta a avut de zis în legătură cu tragedia din Grecia, unde incendiile de pădure au ucis zeci de oameni.
     Zimbabwe este o țară care a fost condusă decenii de un alt socialist, Robert Mugabe, care a lăsat-o într-o criză profundă. Acum a intrat pe mâinile unui asociat al acestuia, un anume Emmerson Mnangagwa, căruia i se spune "Crocodilul". Râdem uneori de aceste țări și ne imaginăm că sunt alt­fel. Oare? Zimbabwe stă mult mai bine decât România la capitolul "Consum de alcool per locuitor" (5,7 litri anual versus 14,4 litri în România). România cheltuiește, anual, circa 3% din PIB pentru educație. Zimbabwe, peste 7%.
     Da, aici am ajuns. Sub conducerea acestei grupări, România a coborât la nivele de sărăcie și dezorganizare care par nelalocul lor chiar și în unele părți din Africa. Convingeți-vă singuri. Mergeți prin sudul țării, prin județele bătute de soartă. Copii flămânzi, noroa­ie, porci în mijlocul drumului, gunoaie. Și peste tot, o lipsă de speranță. Oamenii normali au fugit, sau se pregătesc să o facă. Satele sunt depopulate.
     Cineva a cerut lunetiști pe granița cu Ucraina, să împuște mistreții care intră în România. Așa-zisul "ministru al Apărării" se pare că a găsit ideea interesantă și o va propune Consiliului Suprem de Apărare a Țării. (Nu, nu e o glumă!). Nici sălbăticiune să nu mai fii... 
 
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
13.08.2018
BVB
     * Circa 30% din rulaj dat de acțiunile Fondul Proprietatea
     * Picaj de peste 5% pentru titlurile Alro, după publicarea rezultatelor financiare pentru primul semestru
     
     Piața principală a...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, pe fondul temerilor legate de eventuala răspândire în afara granițelor a problemelor din Turcia, unde lira a scăzut masiv.  click să citești tot articolul
10.08.2018
BVB
     * Declin de 0,33% pentru BET
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,8 milioane de lei (7,29 milioane de euro), în...  click să citești tot articolul
10.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa se mențin pe un curs mixt, în condițiile în care investitorii sunt atenți la tensiunile comerciale globale și la rezultatele anunțate de companii.  click să citești tot articolul
09.08.2018
BVB
     * Opt dintre cei nouă indici ai bursei, în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii preponderent în teritoriul...  click să citești tot articolul
09.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs mixt ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele companiilor și la tensiunile comerciale dintre SUA și China.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 14 august 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9670
2.3821
3.1200
4.1212
0.1813
0.6250
0.2280
4.6590
5.2228
1.4409
3.6817
0.2479
0.4889
1.0835
0.0612
0.4493
0.6241
4.0854
0.2905
1.0519
0.5934
0.0585
0.3621
0.2159
2.6952
0.0395
0.1489
1.1122
0.6273
0.1229
156.9480
5.6723
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
.