ESMA A DECIS:Casele de clearing din Marea Britanie îşi vor continua afacerile în UE

Ziarul BURSA #Internaţional /

Casele de clearing din Marea Britanie îşi vor continua afacerile în UE

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) le-a acordat caselor de clearing cu sediul în Marea Britanie permisiunea de a-şi servi în continuare clienţii din Uniunea Europeană (UE) în eventualitatea în care nu se ajunge la un acord privind Brexit - o victorie pentru Londra, care se luptă să rămână piaţa centrală a operaţiunilor de clearing în euro, transmite Reuters.

Decizia de a permite LCH Limited, ICE Clear Europe şi LME Clear de a-şi continua operaţiunile este menită să limiteze întreruperile şi să evite potenţialul impact negativ asupra stabilităţii pieţei financiare, a precizat ESMA, conform Agerpres.

Recunoaşterea caselor de clearing pe post de "contrapărţi centrale din ţări terţe", conform Regulamentului privind infrastructura pieţei europene (EMIR) va intra în vigoare la o zi după ieşirea Marii Britanii din UE, a anunţat Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe. Decizia, aşteptată după un proiect de decizie aprobat în decembrie, vine în pofida eforturilor rivalei Deutsche Boerse de a-i determina pe clienţi să apeleze la casa sa de clearing, Eurex.

Comisia Europeană (CE) va adopta măsuri temporare pentru a menţine accesul băncilor la casele de clearing cu sediul în Marea Britanie, în cazul în care nu se ajunge la un acord privind Brexitul, a dat, recent, asigurări Sabine Lautenschlaeger, membru în comitetul executiv al Băncii Centrale Europene (BCE).

"Totuşi, aceste măsuri sunt doar provizorii, iar băncile trebuie să se asigure că sunt pregătite pentru ce se va întâmpla ulterior. Nu este timp de relaxare, există doar un interval scurt de timp să ne pregătim. În condiţiile în care serviciile de clearing sunt o afacere extrem de concentrată, autorităţile de supervizare ar trebui să examineze dacă pe viitor este de dorit să depindem de o singură entitate de clearing", a declarat oficialul BCE.

Analiştii cred că lipsa unui acord privind ieşirea Marii Britanii din UE va afecta semnificativ economia zonei euro şi pieţele financiare, cea mai mare temere fiind situaţia caselor de clearing, o industrie lucrativă pentru Londra, care a devenit un subiect de dispută după Brexit.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că BCE va insista ca operaţiunile de clearing în euro să se efectueze în interiorul zonei euro. După Brexit, BCE vrea să-şi impună şi politica în domeniul caselor de clearing, o poziţie pe care Marea Britanie a putut să o conteste până acum, ceea ce va diminua influenţa sectorului financiar londonez.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS