EULER HERMES:Creşterea salariilor din România cu 12,7% a urcat inflaţia la 5,4%

Ziarul BURSA #Macroeconomie /

Creşterea salariilor din România cu 12,7% a urcat inflaţia la 5,4%

Inflaţia din ţara noastră a înregistrat o valoare de 5,4 %, în luna mai a acestui an, pondere influenţată de creşterea nominală a salariilor din primul trimestru, cu 12,7%, potrivit companiei Euler Hermes, care activează în asigurarea de credit comercial şi în domeniul garanţiilor şi al colectării creanţelor.

În majoritatea ţărilor europene creşterea nominală a salariilor a depăşit cu mult nivelul de creştere a productivităţii. Companiile au absorbit costurile salariale mai ridicate acceptând marje de profit mai scăzute, preferând menţinerea preţurilor la produsele comercializate la acelaşi nivel de până acum, limitând astfel impactul asupra inflaţiei. Excepţie de la acest trend se observă în România şi Turcia, unde inflaţia devansează în prezent estimările, conform datelor transmise.

Compania, prin intermediul departamentului de Cercetare Economică, a prezentat perspectivele economice la nivel global pentru primul semestru al acestui an şi evoluţiile principalelor ţări din Europa de Est şi de Vest, America de Nord, America Latină, Asia şi Africa.

Potrivit datelor companiei, cea mai ridicată rată anulă a inflaţiei, de 12,1 %, a fost înregistrată în Turcia. La aceasta a contribuit şi o depreciere accentuată a monedei. Ungaria şi Slovacia au înregistrat, şi ele, creşteri ale ratei inflaţiei de 2,8% , respectiv 2,6%.

De la începutul anului şi până în prezent, în România, leul are o depreciere de -1,2% faţă de dolar şi -0,2% faţă de euro, conform datelor analizate.

Euler Hermes transmite că nevoia de finanţare externă brută, în Româ-nia, se situează la 134% din rezervele valutare.

De asemenea, Ungaria are un excedent de cont curent şi un deficit fiscal acceptabil, iar nevoile sale de finanţare externă sunt adecvate, reprezentând doar 75% în rezervele valutare. Polonia afişează o nevoie de finanţare externă în raport cu rezervele sale valutare de 136% bazate, în general, pe o macroeconomie relativ solidă.

Datele transmise mai arată că, la nivel global, este estimată o creştere economică de + 3,3% în 2018, faţă de + 3,2% în 2017. Climatul rămâne unul pozitiv, însă, în timp ce creşterea economică din SUA se prevede a accelera în 2018, în ceea ce priveşte China se aşteaptă o încetinire.

Economia statelor membre ale zonei Euro ar putea decelera în 2018 şi 2019, atingând praguri de + 2,1%, respectiv 1,9%, după ce în 2017 au înregistrat printre cele mai mari creşteri economice, de 2,6%, potrivit companiei.

Potrivit ultimelor evoluţii macroeconomice, creşterea PIB-ului se bucură de o bază solidă, deşi se observă ritmuri de creştere diferite la nivel de ţări. Trimestrul doi din 2018 s-a caracterizat prin: rate de dobândă mai mari decât cele estimate, preţuri mai mari la materiile prime şi un risc (geopolitic) ridicat, precizează Euler Hermes.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS