Europharm Braşov nu a început încă transferul producţiei

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate /

Europharm Braşov nu a început încă transferul producţiei

Fabrica se va închide la finele anului viitor  

Fabrica de medicamente Europharm din Braşov, a britanicilor de la GSK şi care urmează să-şi închidă porţile anul viitor, a avut afaceri de 497 milioane lei (113 milioane euro) în 2013, anul în care a fost anunţată închiderea, în creştere cu 7,3%, şi derulează în prezent procesul de transfer tehnic.

"Procesul de transfer al producţiei nu a început. Altfel spus, volumele nu au început încă să fie transferate. Ce se află în desfăşurare este procesul de transfer tehnic, adică de date şi cunoştinţe referitoare la procesul de fabricaţie şi de ambalare a produselor", au declarat reprezentanţii companiei.

Aceştia nu au precizat data la care va începe efectiv transferul de producţie şi disponibilizările, dar au arătat că informaţiile anunţate în iunie rămân valabile. "Aşa cum am anunţat iniţial, în iunie, anticipăm că fabrica din Braşov va ieşi din reţeaua globală de producţie a GSK până la sfârşitul lui 2015. (...) producţia va fi transferată în Polonia şi Spania", au mai spus reprezentanţii GSK România.

În iunie, GSK a anunţat că nu a găsit cumpărător pentru Europharm Braşov, după 10 luni de căutări, şi a decis închiderea unităţii, proces care va fi finalizat până la sfârşitul anului viitor şi în urma căruia 236 angajaţi îşi pierd locurile de muncă.

GSK a luat decizia de a renunţa la fabrica din Braşov ca urmare a unei supracapacităţi de producţie pentru formele orale solide la nivelul grupului, explicând că la Europharm capacitatea de producţie este insuficient utilizată şi nu există potenţial de creştere pe termen lung pentru alte produse sau volume, din cauza unor limitări tehnologice şi a echipamentelor.

Referitor la angajaţi, aceştia vor primi pachete compensatorii şi suport în găsirea unui nou loc de muncă. Fabrica din Braşov a fost înfiinţată în 1994 şi produce o gamă variată de medicamente, inclusiv Seroxat - pentru depresie, Retrovir - pentru tratamentul HIV/SIDA, Duact şi Sucrets - pentru boli ale aparatului respirator, precum şi produse pentru menţinerea stării de sănătate, precum Panadol, Coldrex, Parasinus şi Marcofen.

Grupul britanic a cumpărat, în 1996, 65% din acţiunile Europharm, companie controlată de omul de afaceri Mihai Miron şi care deţinea o fabrică de medicamente la Braşov. În 2003, GSK a preluat şi restul de 35% din acţiunile Europharm. Europharm Braşov este al doilea mare producător local de medicamente, după Terapia Cluj. În 2012, fabrica a avut afaceri de 463,4 milioane lei (104 milioane euro), în creştere cu 13,6% comparativ cu 2011, şi un profit net aproape dublu de 49,3 milioane lei (11 milioane euro).

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Depozitarul Central
Cotnari
Flixi
Erfi

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo