Excedentul mondial de platină ar putea creşte de opt ori

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional /

În Japonia, consumul de platină din sectorul auto reprezintă 47% din cererea totală pentru acest metal.

În Japonia, consumul de platină din sectorul auto reprezintă 47% din cererea totală pentru acest metal.

Surplusul mondial de platină ar putea creşte de opt ori în urma cutremurului care a afectat Japonia în luna martie, pe motiv că dezastrul a redus producţia locală de autoturis-me, respectiv cererea ţării pentru acest metal preţios, potrivit Bloomberg. Japonia aduce 15% din cererea mondială de platină, conform "Johnson Matthey" Plc.

Producţia de platină va depăşi, probabil, cererea cu până la cinci tone metrice, anul aces-ta, comparativ cu un surplus de 600 de kilograme în 2010, potrivit afirmaţiilor lui Shinya Kitaoka, director al departamentului de tranzacţii din cadrul "Tanaka Kikinzoku Kogyo" K.K., citat de Bloomberg.

La data de 24 mai, Kitaoka afirma: "Cererea de platină a fost aproape zero din partea proucătorilor auto niponi după producerea cutremurului". În opinia sa, dezastrul ar putea reduce cu cel puţin 20% cererea din partea companiilor auto locale.

Cererea de platină din Japonia ar putea ajunge la circa 30 de tone anul acesta, faţă de 35,9 tone în 2010. Nivelul ar fi cel mai redus de după 1983.

Marile companii auto nipone, printre care "Toyota Motor" Corp. şi "Honda Motor" Co., şi-au redus producţia după cutremurul din 11 martie.

În luna aprilie, vânzările auto din Japonia au scăzut pentru a opta lună consecutiv. Livrările de maşini, camioane şi autobuze, excluzând autoturismele mini, s-au redus cu 51%, faţă de aprilie 2010, ajungând la nivelul minim record de 108.824 vehicule, potrivit Asociaţiei Dealerilor Auto din Japonia. În martie, scăderea a fost de 37%.

Creşterea stocurilor de platină ar putea reduce avansul preţurilor de pe piaţa metalului, care au urcat cu 18% în ultimul an. Metalul preţios este utilizat la fabricarea de dispozitive pentru controlul poluării, destinate autoturismelor.

Potrivit "Bank of America Merrill Lynch", preţul mediu al platinei va fi de 1.838 dolari uncia în 2011, estimare modificată în sens negativ faţă de previziunea lansată înaintea cutremurului din Japonia: 2.000 dolari uncia.

În prezent, cotaţia platinei este de circa 1.785 dolari/uncie.

Cererea de platină din Japonia este la cel mai redus nivel din ultimii 28 de ani, potrivit "Tanaka Kikinzoku Kogyo".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS