GALA revistei BURSA ConstrucţiilorGALA revistei BURSA Construcţiilor

EXPERTUL DUMITRU CHISĂLIŢĂ"Exportul gazelor din SUA ar putea determina o scădere a preţului pe piaţa mondială"

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

"Exportul gazelor din SUA ar putea determina o scădere a preţului pe piaţa mondială"

Exportul gazelor din SUA către Europa ar determina echilibrarea cererii şi a ofertei şi ridicarea preţului, până la un nivel acceptabil de piaţa americană şi interesant pentru companiile petroliere, apreciază expertul Dumitru Chisăliţă. "În fapt, probabil că SUA va permite exportul doar a unui procent din producţia de gaze, un procent care permite echilibrarea cererii şi ofertei (un preţ atractiv pentru companiile producătoare şi acceptabil pentru consumatori)", a mai spus domnia sa.

Permisiunea exportului de gaze către Europa, într-o situaţie de criză, apreciem că se încadrează în "derogările" pe care le poate permite Energy Policy and Conservation Act adoptat de SUA. Conform unui material prezentat la Veneţia în anul 2013, capacitatea maximă teoretică de export a gazelor din SUA prin lichefiere este de 280 mld mc, aproape egală cu cantitatea importată anual de Europa din Norvegia şi Rusia, mai spune Dumitru Chisăliţă, menţionând că din cele 16 terminale LNG (gaz natural lichefiat) existente în SUA, unul a primit autorizaţia de export, altele sunt în discuţie pentru a primi această autorizaţie.

Domnul Chisăliţă apreciază: "Exportul gazelor din SUA ar putea detemina o scădere a preţului gazelor pe piaţa mondială a LNG, aspect care va face atractivă achiziţionarea gazelor lichefiate, construirea de noi terminale în Europa şi poate constitui un element important în negocierea dintre unele ţări europene şi Rusia. În Europa există 41 terminale de LNG cu o capacitate de regazeificare de 180 miliarde mc şi alte 29 terminale LNG în fază de proiect/construcţie cu termene de finalizare până în 2020. Cu toate că există o capacitate importantă de import gaze prin LNG, mai mare cu 20 miliarde mc decât cantitatea de gaze importată din Rusia în anul 2012, în acelaşi an s-au importat prin terminale LNG doar 64 miliarde mc. O cauză importantă a acestei situaţii fiind preţul LNG care a fost în medie cu 5 euro/MWh mai mare decât preţul gazelor din Federaţia Rusă".

Expertul a subliniat că, în Europa, consumul de gaz în 2012 a fost de 511 miliarde mc, din care 161 miliarde mc din Federaţia Rusă (31,5%) şi 64 miliarde mc prin terminale LNG (12,5%).

"Astfel, decizia exportului de gaze din SUA în Europa, ar avea avantaje directe prin noi surse care s-ar pune pe piaţă, indirect prin o eventuală scădere a preţului pe piaţa LNG-ului, dar indirect şi prin avataje pe care le-ar prezenta aceste noi surse în negocierea cu furnizorii tradiţionali de gaze în Europa", a mai declarat Dumitru Chisăliţă. Avantajele vor exista în ţări cu terminale precum UK, Franţa, Spania, Portugalia, Italia, Grecia, Olanda, Belgia şi Turcia, dar şi în alte ţări care prin susţinerea unor capacităţi de LNG, în aceste ţări coroborat cu dezvoltarea infrastructurii de transport, beneficiază de accesul la terminale de gaze, chiar dacă aceste ţări nu au acces la mare, a mai spus domnia sa.

Expertul atrage atenţia că România nu se încadrează în nici una din categoriile de mai sus şi nu va beneficia de avantajele unei astfel de decizii: "Îngroparea unei intenţii din anul 2011 de a participa la un astfel de terminal din altă ţară, care să-i confere accesul la un terminal LNG determină lipsa unei alternative astăzi, dar mai ales în viitor. Precizăm că terminalul LNG prevăzut în proiectul AGRI, nu are nici o importanţă în această ecuaţie, gazele lichefiate în diverse părţi ale lumii neputând să ajungă la Constanţa, urmare a interdicţiei de tranzit impuse în Strâmtoarea Bosfor".

Exploatarea gazelor neconvenţionale în SUA, a determinat creşterea substanţială a ofertei de gaze pe piaţa americană. Acest aspect a condus la scăderea preţurilor la gaz până la un nivel la care pot fi puse în pericol investiţiile pentru noi lucrări de exploatare şi/sau explorare.

Opinia Cititorului ( 4 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Ma indoiesc ca ar putea face gazele mai ieftine. Numai construirea infrastructurii si transportul lor ar costa enorm, iar toate astea nu se pot face mai devreme de vreo 20 de ani.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Exista o capacitate suficient de mare, atat de lichefiere, cat si de regazeificare neutilizata in prezent si care poate sa fie utilizata. Astfel nu este necesar sa discutam nici timp, nici de costul construirii lor.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Domnule "expert" in timp ce americanii sunt in limba dupa cautarea de noi resurse cat mai ieftine sau chiar gratis, credeti ca sunt dispusi sa exporte din gazele ce le au deja sub nas cu riscul de a-si creste singuri pretul la ei in tara l gaz?

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Pseudo_Expertul are dreptate ! 

  Pretul mondial al gazelor, n-o sa scada de frica americanilor ! 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSustainable Mobility Forum
Cabinet de avocatTMPS