Exporturile de grâu ale UE, aproape de un nou record

V.B.
Materii Prime #Agricultură /

Uniunea Europeană se apropie de un nou record în ceea ce priveşte exporturile de grâu, pentru al doilea sezon consecutiv, în contextul în care cursul de schimb favorabil şi problemele economice din Rusia oferă statelor din UE şansa să-şi exporte cea mai mare recoltă de grâu din istorie, transmite Reuters.

Volumul licenţelor de export pentru grâu moale eliberate până în prezent pentru sezonul iulie 2014-iunie 2015 l-a depăşit deja pe cel din sezonul 2013-2014. Prognozele Comisiei Europene privind exporturile pentru întregul an relevă faptul că acestea vor depăşi uşor recordul de 30 milioane tone consemnat în ultimul sezon.

Până acum, în cazul Poloniei au fost eliberate licenţe de export pentru 700.000 t de grâu, faţă de 230.500 t anul trecut.

În UE, recolta bună de grâu din acest an a permis unor ţări, printre care România şi Marea Britanie, să se bucure de exporturi semnificative, iar blocul comunitar a putut să contracareze declinul calităţii grâului din Franţa, mai notează Reuters.

Totuşi, pentru a doua jumătate din sezonul actual, încă există două semne de întrebare: în ce măsură Rusia va decide să frâneze exporturile de grâu şi cât de mult va putea Franţa (principalul producător din UE) să continue vânzarea grâului de calitate mixtă. În eventualitatea în care Rusia va impune noi restricţii la export, grâul din Uniunea Europeană se va confrunta cu o concurenţă directă mai mică pe pieţele din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. În privinţa grâului francez, prognozele de export au fost îmbunătăţite, ca urmare a unor succese pe piaţa din Egipt şi pe cele de furaje din Asia şi SUA.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS