FĂCÂND APEL LA TREZORERIETeodorovici a dat dispoziţie MFP să nu se împrumute la bănci

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Eugen Teodorovici: "Avem sumele necesare în trezorerie pentru finanţare pe minim şase luni"  

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a spus, ieri, că a dat dispoziţie ca MFP să nu se împrumute în piaţă, el subliniind că are toate sumele necesare în trezorerie pentru finanţare pe minim şase luni, potrivit Agerpres. Luni, MFP nu a reuşit să se împrumute de la bănci.

Teodorovici a menţionat: "Apropo de împrumut, ieri (n.r. luni) eu am dat dispoziţie şi am spus: nu ne împrumutăm în piaţă. Că tot am auzit aici «ruşinea nu ştiu care». Nu, încă o dată: Ministerul de Finanţe are sume suficiente pentru a se finanţa. Ştiţi foarte bine - avem sumele necesare în trezorerie pentru a ne finanţa, (...) pentru foarte mult timp, minim şase luni de zile".

El a adăugat că Ministerul de Finanţe nu poate să cumpere la un preţ "mai sus" decât este necesar: "Doi la mână: nu putem să cumpărăm la un preţ pe care cineva în piaţă încearcă să îl ducă mai sus decât este necesar sau decât ar trebui să fie. Şi atunci decizia Ministerului de Finanţe este aceea de a nu se împrumuta ".

Întrebat dacă oferta băncilor reprezintă o reacţie la OUG 114, el a spus: "Nu ştiu, trebuie să avem o dis­cuţie şi cu Asociaţia Română a Băncilor pentru a vedea. Eu am încercat să avem această discuţie în trei actori: Banca Naţională, Ministerul de Finanţe şi Asociaţia Română a Băncilor. Nu s-a dat curs dintr-o parte şi am spus că era corect să discutăm la aceeaşi masă. Totuşi, Banca Centrală a solicitat o discuţie în Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, în 4 februarie, înţeleg că este de interes acest subiect şi atunci corect este să avem o discuţie cu cărţile pe masă şi cu toţi actorii implicaţi".

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a încercat să împrumute luni 400 milioane lei, de pe piaţa internă. Cei 7 dealeri primari au transmis câteva oferte, dar în valoare de 30% din suma cerută. Având în vedere ofertele băncilor, Finanţele au refuzat. De la începutul anului MFP încearcă să se împrumute, dar ofertele nu sunt pe măsura solicitării.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS