GALA revistei BURSA ConstrucţiilorGALA revistei BURSA Construcţiilor

Facebook: alegerile din Moldova ameninţate de "fake news"

Ziarul BURSA #Companii #IT /

Reţelele de socializare au devenit o armă extrem de redutabilă de campanie electorală. Facebook anunţă că a oprit o încercare de influenţare a alegătorilor în Republica Moldova.

Angajaţi ai Guvernului moldovean aveau legături cu o parte a acestor activităţi, a anunţat Facebook. Autorităţile de la Chişinău au negat că ar şti ceva în acest sens, informează news.ro. Facebook a precizat că a şters numeroase pagini şi conturi concepute astfel încât să pară pagini de opinie independente şi să se prezinte drept o organizaţie locală de verificare a faptelor în vederea alegerilor parlamentare prevăzute la sfârşitul săptămânii. "Ei au creat, astfel, o buclă de feedback", a declarat la Bruxelles însărcinatul Facebook cu securitatea cibernetică Nathaniel Gleicher. Guvernul a anunţat că salută orice iniţiativă de combatere a ştirilor false, precizând că nu verifică conturile private a celor peste 200.000 de angajaţi ai statului.

Facebook a anunţat că a şters 168 de conturi, 28 de pagini şi opt conturi de Instagram cu un "comportament neautentic". Aproximativ 54.000 de conturi au urmărit cel puţin una dintre aceste pagini pe reţeaua de socializare. Deţinătorii paginilor şi conturilor res-pective au postat de obicei mesaje despre ştiri locale şi probleme politice precum solicitări de educaţie în limbile rusă şi engleză şi o eventuală reunificare cu România.

Facebook şi-a intensificat eforturile în lupta împotriva dezinformării, vizând conturi din Rusia, Iran şi Indonezia în ultimul an, în urma unor critici cu privire la faptul că nu face suficient să oprească extremismul şi propaganda online. Tentative simple de manipulare pot afecta alegerile, a avertizat Gleicher: "Începem să observăm că actori încearcă să creeze impresia că există o manipulare, fără să existe prea multe conturi. Echipele noastre sunt deja operaţionale şi se concentrează asupra alegerilor parlamentare europene, iar aceste (acţiuni) nu vor face decât să crească odată cu apropierea alegerilor, iar rit-mul ameninţării creşte".

Parlamentul European (PE) a catalogat, la finele anului trecut, Republica Moldova drept un "stat captiv al unor interese oligarhice" şi există îngrijorări cu privire la corectitudinea alegerilor parlamentare moldovene de la 24 februarie.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSustainable Mobility ForumConferinţa CCIB 'Excelena în afaceri. Modelul EFQM – soluţie pentru creşterea competitivităţii'
Cabinet de avocatTMPS