FAO: Preţurile mondiale ale alimentelor, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani

Ziarul BURSA #Macroeconomie /

FAO: Preţurile mondiale ale alimentelor, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a coborât în luna noiembrie 2018 la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani şi jumătate, ca urmare a scăderii preţurilor uleiurilor vegetale, lactatelor şi cerealelor, a anunţat, ieri, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), informează Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna noiembrie 2018, acest indice a scăzut cu 1,3%, comparativ cu luna precedentă, până la un nivel de 160,8 puncte, acesta fiind cel mai redus nivel înregistrat după luna mai 2016.

În luna noiembrie 2018, singurul produs alimentar care a înregistrat o creştere de preţuri a fost zahărul, care a înregistrat un avans de 4,4% comparativ cu luna octombrie, conform Agerpres.

În schimb, preţul uleiurilor vegetale a scăzut cu 5,7% în noiembrie, comparativ cu luna octombrie, aceasta fiind cea de a 10-a lună de scădere consecutivă, şi a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani. "Stocurile mari de ulei de palmier şi livrările abundente de ulei de soia şi floarea soarelui au stat la baza acestui declin", subliniază FAO. Preţurile la uleiurile de soia şi floarea soarelui au scăzut ca urmare a "unor livrări abundente în SUA, UE şi mai multe pieţe emergente şi a perspectivelor pozitive de producţie în regiunea Mării Negre", adaugă FAO.

Preţurile lactatelor au scăzut cu 3,3%, cea de a şasea lună consecutivă de scădere, pe măsură ce stocurile mari şi creşterea cantităţilor disponibile la export, în special din Noua Zeelandă, au dus la preţuri mici pentru unt, brânză şi lapte praf.

Preţurile cerealelor s-au diminuat cu 1,1% în noiembrie, comparativ cu luna octombrie, ca urmare a livrărilor mari de grâu la export şi a intrării pe piaţă a unei noi recolte de orez.

În paralel, FAO şi-a revizuit ieri, în scădere, estimările privind recolta mondială de cereale în sezonul 2018/2019 până la 2,595 miliarde tone, o scădere uşoară faţă de prognoza precedentă de 2,586 miliarde tone, şi cu 2,4%, mai puţin decât producţia record înregistrată în 2017. În cazul grâului, FAO şi-a modificat estimările privind producţia mondială în 2018/2019 până la 725,1 milioane tone, cu 2,8 milioane tone mai puţin decât în estimările precedente, "ca urmare unor recolte mai mici decât se preconiza anterior în Turcia şi Rusia", afirmă FAO.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
ApanovaAdvertisement
Comercianti de Diamante
PODUL DE LUT
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS