FAZ: Germania ar putea înfiinţa un fond suveran de investiţii

V.D.
Internaţional /

Germania ar putea înfiinţa un fond suveran de investiţii

Oficiali de rang înalt din Ministerul german al Economiei iau în considerare ideea înfiinţării unui Fond suveran de investiţii pentru a evita achiziţionarea activelor germane de către investitori din China şi din Golf şi pentru a păstra tehnologia valoroasă în ţară, a anunţat astăzi publicaţia Allgemeine Zeitung (FAZ), transmite Reuters.

Publicaţia citează surse anonime care susţin că recenta decizie a băncii germane de stat KfW de a cumpăra acţiuni în operatorul reţelei de înaltă tensiune 50Hertz pentru a preveni ca o firmă din China să achiziţioneze participaţia ar putea servi ca model pentru astfel de investiţii. Autorităţile germane au declarat în mod repetat că vor lua în considerare măsuri pentru a proteja mai bine companiile de achiziţiile străine.

În Germania şi în alte ţări, inclusiv SUA, Franţa, Australia şi Marea Britanie, există temeri că în urma preluărilor statul chinez obţine prea mult acces la tehnologiile cheie.

Germania, cea mai mare economie europeană, vrea să poată investiga dacă un investitor din afara UE cumpără cel puţin 15% dintr-o anumită firmă germană cu activităţi în domeniul apărării sau securităţii, a anunţat luna trecută un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei de la Berlin. "Am sugerat un prag de 15% în negocierile preliminare cu alte ministere", a precizat oficialul de la Ministerul Economiei.

"Până acum, puteam face verificări numai în cazul în care erau achiziţionate cel puţin 25% din acţiunile unei companii. Acum vrem să scădem acest prag, astfel încât să putem verifica mai multe achiziţii în sectoarele economice sensibile", a afirmat recent ministrul german al Economiei, Peter Altmaier.

Dacă Executivul respinge o investiţie străină directă (FDI), Fondul suveran de investiţii ar putea interveni, îndeplinind rolul de cumpărător alternativ pentru a evita un posibil declin al capitalizării bursiere. Miniştrii de Finanţe şi ai Economiei au discutat deja ideea înfiinţării unui Fond suveran de investiţii, care va avea nevoie de fonduri federale pentru achiziţionarea participaţiilor, susţine FAZ.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Ia auzi. La astia cica ar fi bine la noi e nasol.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. În România este neconstituțional.

   Rolul statului este să căpușeze populația pentru a fi parazitat de securiști. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova
Schlumberger
Legestart
Gorgandin
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS