FERMIERII SE PLÂNGSubvenţiile promise, de zece ori mai mici

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură /

Subvenţiile promise, de zece ori mai mici

Zeci de mii de fermieri susţin că au primit subvenţii de 2 - 3 euro, în loc de 23 de euro/ha cât ar fi trebuit să intre, începând de ieri, în conturi, susţine deputatul liberal Florin Roman, într-un comunicat de presă.

Potrivit domniei sale, mai mulţi fermieri i-au trimis copii după viramentele bancare pe care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale le-a făcut către producători.

Premierul Viorica Dăncilă şi minis­trul Agriculturii Petre Daea anunţau, recent, că fermierii vor primi, începând din 16 octombrie, subvenţiile agricole pe anul în curs la care se vor adăuga şi restanţele de anii trecuţi.

Directorul general al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a spus pentru ziarul BURSA: "Fiecare fermier a primit restanţa la subvenţia de anii trecuţi în funcţie de calculele făcute în fiecare caz. Nu pot să vă spun dacă au fost fermieri care au primit doar 2 sau 3 euro pe hectar, pentru că trebuie să verific situaţia cu documentele fiecărui producător. Îl rog pe domnul deputat Florin Roman să ne trimită acele copii după viramentele bancare despre care vorbeşte în comunicat, pentru a verifica despre ce fermieri este vorba, care a fost modul de calcul şi a vă spune exact ce aveau de primit persoanele respective pentru restanţele din anii trecuţi".

Potrivit comunicatului de presă, fermierii care l-au sesizat pe deputatul liberal Florin Roman se pregătesc de ample acţiuni de protest şi cer demisia celor responsabili.

În urmă cu o lună şi jumătate, Petre Daea spunea că în acest an, la 16 octombrie, toţi fermierii din ţara noastră vor primi 75% din subvenţii, în avans, spre deosebire de anii trecuţi. Cu privire la ajutoarele financiare acordate crescătorilor de animale, Petre Daea a spus: "În perioada următoare, se va finaliza şi limpezirea proceselor tehnologice din zootehnie, fapt care ne va permite să acordăm subvenţii în acest domeniu pentru masa furajeră".

În privinţa ajutoarelor pe care fermierii români le primesc din fondurile europene FEGA şi FEADR, ministrul agriculturii a menţionat, tot la sfârşitul lunii august, că ţara noastră a recuperat cele 16 milioane de euro, pe care opoziţia politică le considera pierdute: "Aceşti bani nu s-au pierdut, iar interesul nostru a fost să aducem şi ultimul eurocent. Cele 16 milioane de euro au fost aprobate de Comisia de la Bruxelles, iar fermierii îi vor avea în conturi. De întreaga sumă vor beneficia 93.000 de fermieri, iar subvenţia acordată va fi de 23 de euro pe hectar".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
BIG FOUR
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS