Organizator: Ziarul BURSA
 

  Parteneri
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
Parteneri media
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
Conferința Fondurile Europene - Ediția a VIII-a
"Absorbția finanțărilor europene - șansă de modernizare pentru România"

MINISTRUL AGRICULTURII, ACHIM IRIMESCU: "Cofinanțarea - principala problemă în accesarea fondurilor europene"

mărește imaginea
    "Avem de făcut tot ce putem pentru o absorbție mai bună"
    Termenul pentru plățile directe către fermieri va fi prelungit până la 30 septembrie
    Cofinanțarea a reprezentat principala problemă în accesarea fondurilor europene în exercițiul 2007-2013, declară ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, subliniind că este esențial pentru țara noastră să se concentreze pe rezolvarea acestei probleme.
    Domnia sa a afirmat: "Trebuie să ne concentrăm pe ceea ce era de făcut, în privința absorbției de fonduri europene, încă din exercițiul 2007-2013. Țara noastră a dezangajat aproape un miliard de euro, la care se adaugă multe sute de milioane de euro - corecții și penalizări. Deși am avut o rată de absorbție bună, nu pot să mă declar mulțumit de felul în care au evoluat lucrurile. Avem de făcut tot ce putem pentru ca lucrurile să evolueze mai bine pe partea de absorbție. Mi-am propus simplificarea cât mai mult a procedurilor de accesare".
    Ministrul Agriculturii a menționat că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a făcut o mare greșeală prin faptul că a fost "prea clementă" cu beneficiarii de fonduri, iar astfel anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro în condițiile în care aceștia nu au avut bani de cofinanțare. "Cred că nu ar fi trebuit să arătăm clemență", a subliniat ministrul, adăugând: "Beneficiarii noștri nu au avut bani de cofinanțare. În acest context, AFIR nu ar fi trebui să arate atâta clemență față de cei care nu au plătit la timp.
    Agenția trebuia să rezilieze contractele celor care au întârziat plata cofinanțărilor și să le permită altor doritori să acceseze fondurile".
    "Nu am putut efectua toate plățile directe pentru fermieri până la 30 iunie"
    Termenul pentru plata subvențiilor europene către fermieri va fi prelungit până la 30 septembrie, în condițiile în care nu s-au putut efectua toate plățile până la termenul-limită inițial, 30 iunie, a declarat Achim Irimescu.
    Ministrul a precizat: "Nu am putut efectua toate plățile directe pentru fermieri până la 30 iunie. Ne vom încadra totuși în cerința Comisiei Europene, potrivit căreia, pentru a nu plăti penalități, trebuie efectuate 80% din plăți până la 30 iunie. Termenul se va amâna până la 30 septembrie pentru cei 100 sau 200 de fermieri cu probleme deosebite, care trebuie să se rezolve până atunci".
    Achim Irimescu a mai declarat că, potrivit reglementărilor europene, începând cu 2020 nu se vor mai putea face plăți directe fără cadastru.
    "În prezent, din cele 15 milioane de hectare de terenuri agricole, doar trei milioane în extravilan sunt cadastrate, deci situația este dezastruoasă", a subliniat ministrul.
    România a solicitat prelungirea termenului de plată a subvențiilor europene din campania aferentă anului 2015, fără penalități, în condițiile în care Comisia Europeană a anunțat în luna iunie că statele membre pot solicita o astfel de prelungire până la 15 octombrie 2016, fără penalizarea fermierilor, potrivit Agerpres.
    "Am solicitat prelungirea, nu pentru a încetini ritmul în care se realizează plățile, ci pentru a ne asigura că nu vor exista penalizări pentru fermierii români. Plățile se realizează întru-un ritm alert, știm cât este de important pentru toți fermierii să primească banii cât mai repede", a afirmat ministrul.
    "Legea privind achizițiile de terenuri agricole nu va putea fi adoptată până în septembrie"
    Legea privind achizițiile de terenuri agricole nu va putea fi adoptată până în septembrie, însă vom avea timp să o dezbatem pe îndelete până la reluarea activității în Parlament", a declarat, ieri, ministrul agriculturii, Achim Irimescu, potrivit Agerpres. Oficialul a mai spus: "Legea este aproape finalizată în minister, iar săptămâna viitoare o să-i invităm pe producători pentru că este cel mai bine să ne consultăm cu ei, să vedem ce sugestii și cerințe au, și în final să o scriem în așa fel încât să evităm orice problemă. Cred că într-un dialog cu fermierii și cu Comisia Europeană vom fi în măsură să adoptăm o lege care să permită ceea ce ne dorim cu toții".
    Potrivit sursei citate, România poate introduce în lege anumite limitări în privința achiziției de terenuri numai dacă are niște obiective clare de atins, iar în acest sens legea din Franța poate fi luată ca model.
    "Cred că România are niște obiective clare de atins, dacă ne gândim că este nevoie să comasăm terenurile, pentru că avem o situație extrem de delicată, circa 3,8 milioane ferme, și discutăm de 14 milioane de hectare de terenuri agricole în România, din care 9,3 milioane hectare arabile", a explicat șeful MADR.
    Întrebat dacă deține informații despre cât teren agricol a fost vândut străinilor, Irimescu a răspuns: "Nu avem date certe pe cât pământ s-a vândut în România".
    În ceea ce privește obiectivele României care ar putea fi introduse în noua lege pentru a putea avea limitări pe partea de achiziții, Irimescu a subliniat că în afară de obiectivul comasării terenurilor ar mai putea fi inclus și cel al securității alimentare.

    România riscă să piardă anual în jur de 80 de milioane de euro pe subvenții europene din cauza Brexitului, a declarat Achim Irimescu, conform Agerpres.
    "Un prim calcul indică faptul că Marea Britanie contribuie anual cu 13 miliarde de euro la bugetul european, care în acest an este format din credite de angajament și credite de plată. Creditele de angajament sunt 144 miliarde de euro la bugetul european și putem face un calcul ce înseamnă retragerea a 13 miliarde de euro. Am verificat cu colegii de la Bruxelles și ar afecta cu circa 2-3 procente bugetul european pentru România", a precizat ministrul Agriculturii.

    Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, vrea să obțină de la Finanțe circa 30 de milioane de lei pentru subvenționarea energiei electrice și umplerea canalelor de irigații, în condițiile în care meteorologii au prognozat secetă în vara acestui an, iar culturile agricole ar putea fi afectate dacă nu vor fi irigate, potrivit Agerpres.
    "Preferăm să dăm în avans sprijin pentru irigații decât să plătim despăgubiri pentru pierderile suferite din cauza secetei", a declarat ministrul, adăugând că în două săptămâni îi va prezenta un raport premierului cu măsuri concrete care pot fi luate pentru combaterea secetei și repunerea sistemului de irigații în funcțiune.
    Întrebat despre cum vor arăta producțiile agricole în acest an, Irimescu a precizat că deocamdată semnalele sunt "foarte bune".


    DAN BARNA, SECRETAR DE STAT ÎN MINISTERUL FONDURILOR EUROPENE: "Mecanismul absorbției a devenit atât de stufos, încât simplificarea procedurilor a devenit o himeră"
    EUGEN POPESCU, AFIR: "9,47 miliarde euro - alocate pentru PNDR 2014-2020"
    LIVIU ROGOJINARU, CNIPMMR: "Așteptăm să fim cât mai mulți în lupta cu cei care gestionează fondurile"
    FLORIN IRIMIA, AEXA: "Reforma legislației achizițiilor publice urmărește facilitarea accesului IMM-urilor"
    GABRIEL FRIPTU, MINISTERUL DEZVOLTĂRII: "În noul program vom discuta de elemente calitative"
    RAMONA IVAN, CEC BANK: "Trebuie să crezi în tine, în proiectul tău și să ai ceva bani"
    ADINA MOGA, MINISTERUL COMUNICAȚIILOR ȘI PENTRU SOCIETATEA INFORMAȚIONALĂ: "Un nou apel de finanțare destinat mediului privat va fi prezentat în scurt timp"
    CLAUDIA IONESCU, AGENȚIA DE DEZVOLTARE REGIONALĂ BUCUREȘTI-ILFOV: "Gradul de absorbție pentru Regiunea București-Ilfov este de 73%"


.