Organizator: Ziarul BURSA
 

  Parteneri
  

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
Parteneri Media
 

 
 

 
 

 
CONFERINȚA "Finanțare prin piața de capital", ediția a III-a

Piața de capital începe să aibă idei

mărește imaginea
    Tensiuni în conducerea Bursei

    Piața noastră de capital nu își îndeplinește, deocamdată, rolul de finanțare a economiei, dar, măcar, are câteva idei de dezvoltare, unele mai vechi, altele mai noi, după cum reiese din prezentările susținute la a treia ediție a conferinței "Finanțare prin piața de capital", organizată, ieri, de ziarul "BURSA".

    Platformele de tranzacționare pentru IMM-uri reprezintă o soluție propusă de Adrian Lupșan, directorul de dezvoltare al "Certinvest" și vicepreședinte BVB, în timp ce Andre Cappon, președintele firmei americane de consultanță "The CBM Group", a venit cu câteva propuneri care au funcționat pentru dezvoltarea altor piețe emergente.

    În timp ce instituțiile pieței de capital lucrează de zor să se adapteze la cerințele investitorilor străini și la regulamentele europene, emitenții listați deja explică, aproape brutal, problemele cu care se confruntă.

    "Piața de capital din țara noastră nu funcționează, în mod clar, pentru că nu sunt bani pe bursă", opinează Marian Petre Miluț, președintele "Prefab", în timp ce Radu Toia, vicepreședinte executiv SIF3 Transilvania, este de părere că dezvoltarea pieței românești de capital poate avea loc doar prin noi înșine.

    "Șansa pieței noastre de capital stă în atragerea de resurse interne: plasarea banilor populației, cât și ai antreprenorilor interni pe bursă, va conduce la crearea unui miez dur pentru piața românească de capital", a spus domnul Toia.

    Cel puțin la nivel declarativ, reprezentanții Bursei de Valori București par să fie de acord cu emitenții și se arată conștienți de problemele "din teren".

    Între preocupările lor se găsesc, în plus, și regulamentele europene la care trebuie să ne aliniem, subiect care a scos la iveală tensiunea dintre instituțiile pieței - BVB și Depozitarul Central, dar și din cadrul Consiliului BVB.

    Dan Paul, care a atras atenția, într-o scrisoare recentă, asupra riscurilor implementării în același timp (din 6 octombrie) a migrării la ciclul de decontare "T+2" (două zile, în loc de trei), apreciază că nu este normal ca piața să afle foarte târziu despre schimbările care sunt necesare. În opinia sa, conducerea Bursei de Valori București nu se poate deroba de responsabilitatea asupra implementării proiectelor, având în vedere că este acționarul majoritar al Depozitarului Central.

    Într-un comunicat recent, Consiliul BVB a precizat că Depozitarul Central este responsabil de implementarea migrării la ciclul de decontare la două zile ("T+2", în loc de "T+3"), din 6 octombrie.

    Din conducerea BVB face parte și Dan Paul, care ocupă scaunul de vicepreședinte, însă domnia sa a precizat, ieri, că vorbește numai în calitate de președinte al Asociației Brokerilor, întrucât numai președintele Lucian Anghel și directorul general al BVB Ludwik Sobolewski pot exprima punctele de vedere ale Bursei.

    Nemuțumirea lui Dan Paul, exprimată public, pare să fie împărtășită și de alți membri ai conducerii BVB, care se simt excluși din procesul decizional, plângându-se că, de la venirea noului CEO, nu mai sunt informați despre activitatea instituției.

    O opinie diferită de Ludwik Sobolewski, care a insistat pentru trecerea la "T+2", din 6 octombrie, odată cu celelalte piețe europene, a avut și Cristian Agalopol, președintele Depozitarului Central, care a spus că ar fi fost bine să fi avut o contraparte centrală, înainte de acest proiect.

    Contrele de la vârful instituțiilor pieței de capital nu vor fi arbitrate la Autoritatea de Supraveghere Financiară, a transmis Mircea Ursache, vicepreședintele ASF.

    Astfel, protagoniștii "meciurilor" sunt pe cont propriu.

    Cert este că, piața nu ar trebui să resimtă deloc trecerea la "T+2" și separarea sistemelor, din 6 octombrie, conform spuselor lui Ludwik Sobolewski, care a precizat că, dacă se va întâmpla acest lucru, atunci implementarea proiectelor a avut o problemă.

    Piața de capital este cu siguranță un domeniu care naște pasiuni, iar prezența numeroasă la conferința "BURSA" - Finanțare prin piața de capital o dovedește din plin.

    La dezbateri au participat reprezentanți ai statului, Banca Națională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Consiliul și executivul Bursei de Valori București, Sibex, Depozitarul Central, SIF-uri, brokeri, emitenți, fonduri de investiții, avocați, jurnaliști.

    RĂZVAN NICOLESCU: "Companiile să nu mai facă lobby la Bruxelles pentru scumpirea gazului destinat populației"
    ADRIAN LUPȘAN, CERTINVEST: Platformele de tranzacționare pentru IMM-uri, soluția pentru finanțare
    DANA MIRELA IONESCU, RAIFFEISEN BANK: "BVB funcționează ca instrument de finanțare pentru companii"
    MARIAN PETRE MILUȚ, PREFAB: "Piața de capital nu funcționează pentru că nu sunt bani pe bursă"
    MIRCEA URSACHE, ASF: "Atitudinile bulevardiere și bătăliile personale reduc atractivitatea pieței de capital"
    DAN PAUL, ASOCIAȚIA BROKERILOR: "Directorul general al BVB să-și publice salariul și schimbările din organigramă"
    CRISTIAN AGALOPOL, DEPOZITARUL CENTRAL: "Unele probleme nu trebuie rezolvate în presă"
    LUDWIK SOBOLEWSKI, BVB: "Piața de capital românească este încă ineficientă"
    ANDRE CAPPON, CBM GROUP: "România trebuie să stimuleze investițiile retail în piața de capital"
    MARIUS DAN, FRANKLIN TEMPLETON: "Prin listarea secundară a FP vrem să atragem investitori care nu au plasamente în România"
    VALENTIN LAZEA, BNR: "Trebuie grăbită trecerea BVB la statutul de piață emergentă"
    Parteneriatul Sibex - Athex, implementat din luna noiembrie
    RADU TOIA: "SIF3 Transilvania se pregătește să emită obligațiuni"


.