Fitch: Creditele neperformante din Europa au depăşit 1.000 miliarde euro în 2013

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional /

Fitch: Creditele neperformante din Europa au depăşit 1.000 miliarde euro în 2013

Cele mai multe dintre băncile europene au fost afectate de creşterea volumului creditelor neperformante, anul trecut, potrivit unui studiu realizat de agenţia de rating Fitch, preluat de Financial Times.

Conform Fitch, volumul creditelor neperformante din Europa a crescut cu 8,1% în 2013, comparativ cu anul anterior, depăşind uşor 1.000 de miliarde euro. Analiza agenţiei de evaluare s-a bazat pe rezultatele financiare ale băncilor pentru anii fiscali încheiaţi în 2012 şi 2013.

"Este o doză de realism", declară, referindu-se la această analiză, Robert Montague, senior analist la ECM, societate de administrare a investiţiilor. În opinia sa, studiul Fitch "reflectă faptul că băncile nu au recunoscut valoarea reală a creditelor neperformante şi a provizioanelor, în special în ţările de la periferia zonei euro, dar nu numai acolo".

Autorităţile de reglementare de la nivel european vor să adopte, înaintea verificării calităţii activelor pe care o va derula anul acesta Banca Centrală Europeană, o clasificare strictă la nivelul sistemului financiar, care încearcă să elimine diferenţele naţionale cu privire la ceea ce constituie un credit "problemă".

În studiul său, Fitch a cuprins o sută de bănci care vor fi analizate şi de Autoritatea Bancară Europeană. Dintre acestea, 29 au fost afectate de creşterea cu peste 20% a volumului creditelor neperformante, anul trecut, în condiţiile în care calitatea activelor lor s-a deteriorat. În cazul unei treimi din instituţiile de credit analizate, nivelul creditelor neperformante s-a menţinut sau a scăzut.

"Creşterea creditelor neperformante a fost cauzată, pe de o parte, de trecerea la o clasificare mai conservatoare a creditelor, iar pe de altă parte, de deteriorarea calităţii activelor băncii", a afirmat Michal Bryks, director pentru instituţii financiare în cadrul Fitch.

În pofida creşterii creditelor neperformante, costul finanţării pentru băncile europene a scăzut cu 38% anul trecut, potrivit publicaţiei britanice, care citează indicele financiar iTraxx. Financial Times menţionează că acest declin a continuat şi în 2014.

Analiza Fitch mai notează că rezervele băncilor pentru creditele neperformante au sporit cu 7,5% anul trecut, la 570 miliarde euro.

Michal Bryks, Fitch: "Creditele cu probleme au un efect direct şi material asupra rezultatelor unei bănci, a raportării cerinţelor minime de capital şi a evaluării de piaţă. În lumina viitoarei revizuiri a calităţii activelor, multe bănci au considerat, anul trecut, că a venit momentul să recunoască valoarea reală a creditelor neperformante, ca să evite surprizele neplăcute".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
BIG FOUR
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS