Fondatorul CEFC a fost arestat în China

D.I.
Companii #Energie /

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Ye Jianming, proprietarul firmei China Energy Fund Committee (CEFC) din Shanghai, companie acuzată că a mituit lideri africani, în schimbul unor favoruri pentru afaceri, a fost arestat în China, la începutul acestei luni, informează The Observer, citat de Rador.

Arestarea lui Ye în China a fost ordonată direct de către preşedintele Xi Jinping, conform South China Morning Post. În legătură cu acest caz, pe 21 noiembrie 2017, a fost arestat, la New York, un fost oficial al Hong Kong, Chi Ping Patrick Ho, fiind acuzat că a luat parte la o schemă de mituire a preşedintelui Ciad şi a unui membru din Guvernul Ugandei în schimbul unor contracte pentru compania chineză CEFC. Recent, CEFC a fost pusă sub juridictia statului chinez.

CEFC se află în proces de preluare a 51% din fostul Rompetrol Group de la KazMunayGas Kazahstan. În decembrie 2016, KazMunayGas Kazahstan a semnat, la Bucureşti, acordul cu CEFC pentru vânzarea a 51% din acţiunile KMG Internaţional, fostul Rompetrol Group, care deţine pachetul majoritar al Rompetrol Rafinare.

Compania CEFC e acuzată că a oferit o mită de 2 milioane de dolari preşedintelui Ciadului, Idriss Deby, în schimbul obţinerii unor valoroase drepturi petroliere, în timp ce lui Kutesa i-ar fi dat 500.000 de dolari pentru o afacere cu energie în sectorul petrolier al Ugandei, care este în curs de afirmare. Kutesa era la acea dată preşedinte al Adunării Generale a ONU. Kutesa a negat că ar fi primit orice astfel de mită. Arestarea lui Ye pune lumina reflectoarelor pe modul în care compania lui îşi derula afacerile.

"Ho i-a făcut de asemenea ministrului ugandez de externe [...] cadouri şi promisiuni privind beneficii viitoare, inclusiv oferindu-se să împartă profiturile unei potenţiale societăţi cu capital mixt din Uganda implicând compania energetică şi firme deţinute de familiile ministrului de externe al Ugandei şi preşedintelui Ugandei", se arată într-un comunicat din 20 noiembrie 2017 al Departamentului de Justiţie al SUA.

În februarie, instanţa americană a refuzat luni să elibereze pe cauţiune un fost oficial al Hong Kong, Chi Ping Patrick Ho.

Ye a înfiinţat CEFC în 2002, la vârsta 25 de ani, iar din 2015 compania a cheltuit cel puţîn 1,7 miliarde de dolari pentru achiziţionarea unor afaceri din domeniul energetic in ţara noastră, precum şi în Emiratele Arabe Unite, Rusia şi Ciad, potrivit South China Morning Post.

Potrivit aceleiaşi surse, CEFC a fost pusă recent sub juridictia statului. Shanghai Guosheng Group, o societate de investiţii controlată de guvernul municipal din Shanghai, a preluat conducerea şi operaţiunile zilnice ale CEFC China Energy.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.hipo.ro
www.dreptonline.rowww.dreptonline.ro
modele cărţi de vizităInvitaţii de nuntăCărţi de vizită