Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
BURSA 12.09.2018

Mihai Antonescu
 
mărește imaginea
     *  O hârtie de valoare pe care poți scrie cu pixul oricâte miliarde vrei
     
     Prospectând lumea financiară pes­triță în care trăim, am dat peste câteva manifestări paroxistice ale aberantului care ne domină destinul economic.
     În imagine se poa­te admira o cambie în alb pe numele trăgătorului Zed Marketing Group SRL.
     Cambia, sau trata, este un titlu de credit negociabil și un instrument de plată care constată obligația asumată de către un debitor de a plăti la vedere sau la o scadență fixată, beneficiarului sau la ordinul aces­tuia, o sumă de bani determinată. Subliniez, determinată. Cum se explică existența unei asemenea hârtii în alb care circulă și e vânturată pe sub nasul diverselor entități?
     SC Zed Marketing Group SRL, trăgătorul, cel care dă ordinul necondiționat de plată unei terțe persoane în contul unui beneficiar, este o societate comercială din sectorul 3 al Capitalei. Zed Marketing există din anul 2002, așa cum o certifică numărul de înregistrare la Registrul Comerțului, avea doi angajați în 2014, cu o cifră de afaceri, în acel an, de 32.532 lei și o pierdere de 94.551 lei.
     Mergând pe site-ul Ministerului de Finanțe, constatăm că Zed Marketing are în mod tradițional pierderi mult mai mari decât cifra de afaceri - 190.351 RON pierdere, față de 97.600 RON, venituri, în 2008, 133.297/2883 - 2009, 1650/ 0, în 2010.
     Reprezentantul legal al SC Zed Marketing Group SRL este doamna Carmen Păștin. La o căutare rapidă aflăm, din articole varii publicate de Jurnalul Național, România Liberă, Lumea Justiției, Gândul etc., că doamna Păștin este "denunțător de profesie", fost avocat, fost judecător financiar al Colegiului Jurisdicțional al Camerei de Conturi Călărași (revocat de Ion Iliescu printr-un decret din 30 iunie 1994), "implicată, în calitate de reprezentant al Ministerului Turismului și ulterior ca avocat în scandalul legat de Hotelul Cota 1400, deținut, la acel moment, de controversatul Gigi Kent" sau "apropiată a unor pretinși moștenitori ai averii familiei Șuțu".
     Am mai aflat că doamna Păștin a fost exclusă din Baroul București prin Hotărârea nr. 2/25.03.2004.
     În fine, nu mi-am propus decât să-mi fac o idee asupra persoanei, nu să obțin un portret detaliat al acesteia, mă interesează cambia și nu activitatea generală a doamnei Păștin, pe care nu o cunosc și pe care nici nu țin neapărat s-o cunosc, mai ales că domnia sa pare mai degrabă supărăcioasă... La o căutare după cheia "pastin carmen" pe Portalul Instanțelor de Judecată din România au fost returnate 2077 rezultate.
     *  BCR amenințată cu falimentul în temeiul unei cambii în alb
     Răscolind după indicii relative la numita cambie, prin mijloace specifice și nespecifice muncii de gazetar, am dat peste o notificare adresată BCR și unui număr de alte nouă persoane fizice și juridice, prin care doamna Păștin convoca, în data de 22.06.2016, la sediul Biroului Executorului Judecătoresc Andrei Ionel, în B-dul Brătianu, o adunare în cadrul căreia domnia sa, expeditorul, urma să intre în posesia unor imobile. În caz contrar, de imposibilitate de predare a clădirilor, doamna Păștin arăta că, în urma unei expertize extrajudiciare comandate de domnia sa, suma ce i se cuvine este în cuantum de 9.130.526.007, 03 lei, echivalentul sumei de 2.077.077.735,90 euro.
     Nu insist asupra logicii abracadabrante care determină convingerea doamnei Carmen Păștin că i s-ar cuveni două miliarde de euro pentru niscai imobile, nici asupra temeiurilor prin care acestea ar trebui să intre în patrimoniul doamnei.
     Citez din notificarea/somația cu pricina:
     "Restul creanței se va executa prin emiterea de titluri cambiale..." (...) "Nu este exclusă posibilitatea reală a declanșării procedurii insolvenței BCR".
     Adică, doamna Păștin, prin Zed Marketing Group, amenință o superbancă, BCR, că trage o cambie, în alb, în care va înscrie fabuloasa sumă pretinsă într-o speță caraghioasă.
     O cambie trebuie să conțină o sumă înscrisă și semnătura trasului. Altfel, nu valorează nici cât o ceapă degerată. Cum să ameninți pe cineva, cu atât mai mult o bancă, fluturând o cambie albă?!?
     Dar, notificarea doamnei Păștin e făcută și trimisă prin concursul unui cabinet de avocat și al unui birou de executor judecătoresc. La rândul său, doamna Păștin a fost avocat și chiar judecător. Toți redactanții și operanții somației au pregătire juridică.
     Ce-ar presupune această aberație, recte amenințarea BCR cu o cambie în alb?
     Că ar trebui, în România, să existe o mai mare exigență cu cine devine judecător sau executor, cui permitem să practice avocatura...
     Acuma, de vreo 30 de ani dau lecții avocaților, calc executori în picioare și persiflez magistrați care nici măcar nu-și dau seama... În fiecare zi vorbesc cu juriști reputați care nu înțeleg o iotă din materia de anul 2 sau 3, cu eminenți care, într-un sistem educațional sănătos, n-ar fi trebuit să absolve gimnaziul...
     Relativ recent am văzut două judecătoare țanțoșe de la Curtea de Apel, secția penală, care au mers să dea examen pentru Curtea Supremă, au luat sub 5 și au revenit la instanța de apel ca să se joace cu viețile și destinele oamenilor.
     *  Banca nu cedează, dar nici nu se miră
     Am intrat în posesia răs­punsului formulat de BCR la notificare. Banca nu s-a prezentat la termenul la care a fost somată să o facă, doamna Păștin n-a reușit să pună mâna pe alea două miliarde de euro iar subsidiara românească a Erste n-a intrat în faliment. Se pare că toată fantasmagoria n-a stat în picioare, nici în genunchi și n-a mers nici măcar de-a bușilea.
     Unii ar putea descrie toată tărășenia ca pe o poveste cu nebuni.
     N-o să redau în întregime replica formulată de Florinela Vasilescu și Valentin Vidrighin de la Biroul Litigii al Direcției Juridice a BCR în 21.06.2016.
     Banca se referă la faptul că nu se află în posesia niciunui imobil pe care doamna Păștin ar fi îndreptățită să-l revendice, că nu există titluri executorii împotriva băncii, ș.a.m.d..
     Referitor la amenințarea cu tragerea cambiei, citată mai sus, juriștii BCR spun doar atât:
     "Nu există un drept al petentei de emitere a unor titluri cambiale împotriva băncii."
     Nici măcar nu fac mișto de ea, de petentă!
     Am reținut doar formularea improprie. Cuvântul "împotriva" nu avea ce căuta în propoziție... Arată o percepție subliminală a unei amenințări. Nu poți fi amenințat cu un formular. Să existe și alte cambii, mai puțin albe, în poveste?
     Eu am o singură nelămurire:
     Cum s-a pus BCR în această situație? Cum a dat un formular de cambie unei societăți care, probabil, avea 12 lei în cont, care cheltuiește mai mult decât produce, care nu e f'un antreprenor vestit în comerțul maritime, prins în hora elitistă a marilor armatori, agenți de shipping și importatori.
     Cum a ajuns o cambie în alb în mâna doamnei Păștin, ca o armă, ca un element de presiune, nicidecum ca un mijloc de plată, astfel încât aceasta nu numai s-o plimbe prin târg, dar să și amenințe cu ea în documente legale?
     Aș mai dori să punctez ceva...
     Cum poate un expert să stabilească valoarea unor căsoaie de pe la noi, să stabilească penalități, și să ajungă la două miliarde de euro, de capul lui?!?
     Vorbeam cu un avocat și îmi spune: "E o expertiză extrajudiciară!"
     Și ce? Diferența între o expertiză judiciară și una extrajudiciară e că una e dispusă de instanță sau organul abilitat de control iar cealaltă nu. Dar, expertul ar trebui să procedeze la fel de legal, competent și deontologic.
     De unde scot experții români asemenea cifre? Terenuri de milioane, retrocedări exorbitante, despăgubiri fabuloase la rechiziții?
     N-ar trebui să ne cam debarasăm, pe criterii profesionale, de toți pseudo-experții care ne subminează economia cu cifre din burtă?
     Cred că avem două opțiuni: sau ne străduim să dăm valoare lucrurilor, o valoare certă, reală, sau, într-o țară în care nu există repere solide, bursă la nimic, unde nici prețul de pe etichetă nu poți să-l crezi, până la casă, umblăm numai cu hârtii în alb, pe care fiecare poate scrie cât crede și cât dorește. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  care imagine?
    (mesaj trimis de marsyas în data de 12.09.2018, ora 01:17)  
 unde-i cambia?


 
  1.1.   Mda...  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de MA , in data de 12.09.2018, ora 01:32)
 
 Nici eu n-o vaz. O fi in editia tiparita macar? Sint pe un Bberry caruia tocmai i-am stricat touch screen-ul asa ca nu pot rascoli. Eu o am si am dat-o, dimpreuna cu scrisorile Pastin catre BCR si reply. Nu e grav, ca se intelege, un formular de cambie cu numele srl-ului pe el nu spune mare lucru in plus. Sper sa se ilustreze insa urmatorul articol din serie, acolo e interesant de vazut. Noi, astia mai batrini, burdusim textele cu facsimile, de pe vremea zincului, ni se pare mai convingator...


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de MAKE , in data de 12.09.2018, ora 10:00)
 
 Da, eu sint de vina, n-am transmis ilustratiile in Redactie, deoarece se aflau intr-un alt e-mail.
 Pe de alta parte, domnule Mihai Antonescu, stiti foarte bine ca nu mie trebuie sa imi trimiteti articolele.
 Scuze, am cerut, acum, atasarea documentelor.


 
  1.3.   Nu le-am trimis si pe cealalta adresa?  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de MA , in data de 12.09.2018, ora 10:17)
 
 O sa-mi dau afara secretara, consilierii, soferul si menajera!:))


 
  1.4.   Doamne...  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de MA , in data de 12.09.2018, ora 10:33)
 
 Chiar ca sinteti operativi! N-am mai vazut la nici un ziar o asemenea viteza de reactie, si nu e prima oara...


 
  1.5.   MA  (răspuns la opinia nr. 1.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 12.09.2018, ora 11:08)
 
 Nu-i nevoie, tu esti singurul care trebuie sa te duci URGENT la un medic, preferabil psihiatru...!


 
  1.6.   Faptul ca, printre cei care ma injura...  (răspuns la opinia nr. 1.5 )
    (mesaj trimis de MA , in data de 12.09.2018, ora 11:23)
 
 ...scrii relativ corect, imi modereaza enervarea. Daca ai argumenta, daca ai dezbate, ar fi si mai misto. Crezi ca nu pot sa replic la fel de abject? La ce-ar folosi?


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2018, ora 07:16)  
 Când îi trimite la moș Ion cu Măria poate plătesc când îi trimite la dintrastia care fac la fel nu plătesc că au o armată de departament juridic?


 
  2.1.   Nici n-au juristi prea rai...  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de MA , in data de 12.09.2018, ora 08:41)
 
 Nu numai in centrala, dar si in sucursale, ceea ce e rar in Romania... Fata de BT si BRD, la ei e parfum! Doar Citi si turcii mai aspira la departamente de profil cit de cit.


 
3.  Doamna...
    (mesaj trimis de Prostu satului în data de 12.09.2018, ora 09:50)  
 ... are si dansa o varsta. N-a bagat de seama denominarea de mai ieri-alaltaieri, asa ca a scris suma tot in lei "vechi". De fapt, e vorba de 913 mii lei, cca 200keuro, o suma compatibila cu valoarea unui imobil modest prin vreo mahala bucuresteana.


 
  3.1.   Doamna...  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de MA , in data de 12.09.2018, ora 10:20)
 
 Cind e vorba de bani, supranomineaza si mai pune zerouri pina se termina pasta la pix. Cred ca, intre timp, penalitatile acumulate in mintea ei umilesc bugetul de inarmare al SUA pe fo trei cincinale! De-aia tiparesc americanii bani, sa tina pasul cu piata noastra imobiliara!


 
  3.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 12.09.2018, ora 18:44)
 
 Hahahaha


 
4.  Mesaj eliminat conform regulamentului
    (mesaj trimis de Redacția în data de 12.09.2018, ora 11:09)  
 ...


 
  4.1.   Bancile sint un rau necesar...  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de MA , in data de 12.09.2018, ora 11:31)
 
 BCR nu e cea mai rea dintre ele, daca sint sincer si consecvent obiectiv. Ca la orice institutie mare, cu mult personal, numarul prostilor si ticalosilor e mai mare, in valoare absoluta, dar procentul nu difera dramatic. Banca mi se pare mult mai ok decit Unicredit, BRD sau Transilvania, mult sub ING sau Citi. Exista banci proaste cu anumite sectoare excelente si banci bune cu pete negre pe alocuri. Ca sa fie perfect, ar trebui sa ne imbogatim nesimtit si sa lucram numai cu banci private elvetiene, sa bem sampanie pe canapele Chesterfield si sa dispunem plati verbal, sa ne imprumutam pe cuvint de onoare si sa ridem de pierderi pe terenul de golf...


 
  4.2.   Pusculitele neocomunistilor vor exploda!  (răspuns la opinia nr. 4.1 )
    (mesaj trimis de Vali , in data de 12.09.2018, ora 13:23)
 
 BCR e cea mai rea! Trebuie demolata! Deja cu BRD procesul a inceput! ... toti neocomunistii vor fi eliminati, ei si pusculitele lor speciale si corupte !
 p.s. multumesc calduros cenzorilor Bursa care mi-au sters mesajul ! Oricum neocomunistii vor fi arsi! :D :D :D ... cu sau fara cenzura voastra!


 
  4.3.   Nu-i cenzura...  (răspuns la opinia nr. 4.2 )
    (mesaj trimis de MA , in data de 12.09.2018, ora 14:35)
 
 E politica ziarului, cind intri in casa cuiva, te conformezi regulilor. BURSA nu e Kamikaze, nici Atac la persoana. Si eu mai sar calul dar nu pot sa ma supar cind sint adus in limitele civilului si profesionismului. Pe de alta parte, eficacitatea atacului la o entitate nu sta in vehementa si admonestarea publica rareori produce daunele estimate. Articolul meu nici macar nu ataca banca in speta, semnaleaza si pune niste intrebari. Nu ca m-as codi sa injur bancile, cind se cer injurate...


 
  4.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 12.09.2018, ora 15:58)
 
 Omul s-o fi referinte la rețeaua infracțională din BRD.
 Cine uită istoria BRD și cum a fost ea privatizată cu tablagii în interior riscă s-o repete. Baltazar nu mai poate confirma.


 
  4.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 12.09.2018, ora 15:59)
 
 Referind


 
  4.6.   Toate...  (răspuns la opinia nr. 4.4 )
    (mesaj trimis de MA , in data de 12.09.2018, ora 19:40)
 
 ...privatizarile au fost dubioase. Privatizarea e un non sens. Noi am inventat prostia asta ca opus al nationalizarii. Forma de trecere din public in privat e vinzarea. Noi am inceput cu "Nu ne vindem tara!" si am sfirsit dind-o gratis, pe bani de tigari, in fel si fel de sisteme penibile. Banci sanatoase sint alea care au venit cu bani, cu un plan si cu know how de generatii. Au venit sanatoase si le-am imbolnavit noi, cu legile noastre, cu aparatul nostru fiscal si cu BNR, aceasta BOR cu cravata.


 
  4.7.   da!  (răspuns la opinia nr. 4.4 )
    (mesaj trimis de Vali , in data de 12.09.2018, ora 20:39)
 
 da, m-am referit la retelele exceptional de dubioase la granita gri intre politic - economic - bancar unde sunt implicate jeguri politice si implicati baietei cu ochishori albastri ... BCR si BRD au profilul Bancorexului (dar la o scara mai mica) prin permisiuni acrodate din interior si sisteme de management al riscului / control intern / audit exceptional de laxe si cu gauri ...
 BCR si BRD sunt pe faras ... am mai cunoscut la vremea respectiva o banca care de asemenea era gaurita pe toate partile de politicieni (Volksbank) ... .
 p.s. am experienta 8 ani in bancar doar in joburi in zona de audit / control intern , stiu ce zic ...
 p.p.s. ma iertati ca mai injur sau ma exprim mai colorat, sunt baiat bun si cult , chiar daca mai bag o '' p*zda ma-sii" :D :D :D ...


 
  4.8.   eh, mai injur si eu :)  (răspuns la opinia nr. 4.3 )
    (mesaj trimis de Vali , in data de 12.09.2018, ora 20:40)
 
 :) ok


 
  4.9.   Cauta astia de la BNR...  (răspuns la opinia nr. 4.7 )
    (mesaj trimis de MA , in data de 12.09.2018, ora 20:56)
 
 ...un om la rezolutie bancara, cu backround de audit intern, si nu gasesc! E un super job, cu perspective...


 
  4.10.   e o idee interesanta, dar...  (răspuns la opinia nr. 4.9 )
    (mesaj trimis de Vali , in data de 13.09.2018, ora 18:40)
 
 :) ... mmm ... nu inca :) urmeaza o mare schimbare sociala si politica ... si cei ce sunt acum prin ministere, in asf, bnr, etc... vor fi schimbati in bloc. Se va face o tabula rasa in institutiile publice si in companiile cu capital de stat peste nu multa vreme.
 Dar ei nu stiu ceea ce eu stiu. :)
 Da, e o idee, dar nu inca. :) Conteaza mult temporizarea in cazul unei alegeri . Si la ce ghem urat de interese teleghidate de Isarescu Manole zace acolo la BNR ... cah! :) Nu inca! Va veni vremea, dar nu inca.


 
  4.11.   Gladiator  (răspuns la opinia nr. 4.10 )
    (mesaj trimis de MA , in data de 13.09.2018, ora 20:02)
 
 Not yet... not yet...
 De-abia astept sa vina vremea!


 
5.  Pacat
    (mesaj trimis de WS în data de 12.09.2018, ora 12:51)  
 Ideea d-lui autor e clara si, dupa parerea mea de novice, corecta. Tema este si ea potrivita cu natura publicatiei, are un rol educativ si informativ important. Pacat de lungimea exagerata a expunerii si de stilul neaos "romanesc/bucurestean" al prezentarii. Auto celebrarea infumurata continuta in fraza "de vreo 30 de ani dau lecții avocaților, calc executori în picioare și persiflez magistrați" e indicativa in acest sens...


 
  5.1.   Sint prea batrin...  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de MA , in data de 12.09.2018, ora 14:29)
 
 ... sa ma vindec de grafomanie, suficienta si anacronicul stil literar-gazetaresc. Dealtfel forma e cea care m-a consacrat, nu fondul... N-am multe de spus dar le spun frumos.


 
  5.2.   asa e el!  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 12.09.2018, ora 14:43)
 
 asta e farmecul lui!


 
  5.3.   Iata...  (răspuns la opinia nr. 5.2 )
    (mesaj trimis de MA , in data de 12.09.2018, ora 14:54)
 
 O descriere perfecta in cuvinte putine! Mereu l-am admirat pe Ion Pillat. Si pe autorii de hai ku-uri... Care era ala cu punctul, preastimate domnule Make, Hokusai?


 
  5.4.   Naturalia...  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de MA , in data de 12.09.2018, ora 16:06)
 
 Si acum, astept publicul larg, mapamondul, Universul sa-mi spuna; cind am avut eu un proces care sa se fi terminat altfel decit am vrut eu? Care e executorul ala care a luat un cent de la mine sau de la un client al meu? Care e avocatul pe care sa nu-l fi invatat ceva? Care e procurorul sau judecatorul care sa ma fi pus sa execut un minut de detentie, o secunda de munca in folosul comunitatii, care sa-mi ia un leu din portofel? Pe portal nu sint decit zece cauze in care sa fiu parte si inca vreo zece cu societatile mele... Dar, din 1983 pina in 2018 au fost sute de spete. Ce jurist de banca n-am biruit? Ce companie n-am determinat sa-mi faca pe plac, chiar neavind dreptate? Are cineva un exemplu? QED, pot sa ma laud cit vreau!


 
  5.5.   Nu vreti sa reprezentati EGB  (răspuns la opinia nr. 5.4 )
    (mesaj trimis de The Brute , in data de 12.09.2018, ora 21:08)
 
 in speta celor 5 miliarde EUR care s-au transformat din rezerva de capital in rezultat reportat prin contractele de fuziune ale celor 2 SRL URI austriece in 2014 cu muma lor vieneza...


 
  5.6.   Ma intrebam pe unde sinteti!:))  (răspuns la opinia nr. 5.5 )
    (mesaj trimis de MA , in data de 12.09.2018, ora 21:32)
 
 Am scris o serie de texte pe ideea hirtiilor de valoare fara valoare. Ma rog, initial era o saga monumentala, m-a pus venerabilul domn Make sa sparg pe principiul "o idee - un text". Deh. Cite subiecte, atitea obiceie! Nu stiu daca au luat verde la publicare toate. Miine ar trebui sa fie unul cu niste eurobonduri, iar poimiine o poveste generala, unde vorbesc si de cursul dublu de la noi de pe vremuri, si de treaba aia cu Chisinaul, Moldova - noua Romanie post revolutionara. Poate va prindeti de idee!


 
  5.7.   sunteti o personalitate fabuloasa  (răspuns la opinia nr. 5.6 )
    (mesaj trimis de The Brute , in data de 13.09.2018, ora 00:16)
 
 si probabil singurul capabil sa explicati de ce votul in Teleorman este etern si dividendele pot fi incasate fara activitate vitala


 
6.  fără titlu
    (mesaj trimis de gigi în data de 12.09.2018, ora 21:22)  
 o ai de doi ani. probabil de atinci. de ce-o scoti acuma?:)


 
  6.1.   Exact!  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de MA , in data de 12.09.2018, ora 21:38)
 
 De fapt, cambia am vazut-o in 2016. Au vrut niste avocati sa ma angajeze sa negociez cu BCR. Normal, cu un formular alb n-aveam ce negocia, mai usor era cu un pistol si cu un ciorap pe fata!:)) N-o puteam da atunci, ca nu prea era etic...Acum, la o discutie cu Make si cu The Brute, mi-a venit ideea sa scriu ceva despre hirtiile de valoare fara valoare. Am dat niste telefoane si am facut rost de corespondenta dintre Pastin si banca. Da' ce, nu-i misto? Daca ma publica cu tot ce-am scris, am o poveste tare si cu ING Group, cu poze frumoase.:)


 
Aceeasi sectiune (Fonduri Europene)
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
26.09.2018
BVB
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la Bursa de Valori București (BVB) a fost de 41,75 milioane de lei, apropiată de valoarea medie a acestui an, de circa 41,35 milioane...  click să citești tot articolul
26.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, în majoritate, pe fondul avansului cotațiilor petroliere.  click să citești tot articolul
25.09.2018
BVB
     * Șapte din cei nouă indici, în scădere
     Lichiditatea înregistrată în prima ședință de tranzacționare a săptămâ­nii la Bursa de Valori București (BVB) a fost de 37,39 milioane de lei, 60% din...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     Opt dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii în creștere, singurul coș de acțiuni care a...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     Piețele din Europa au încheiat săptămâna trecută în ton optimist, investitorii fiind atenți la datele pozitive privind economia SUA (producția industrială și activitatea din sectorul privat)....  click să citești tot articolul
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8692
2.3828
3.0570
4.0997
0.1819
0.6248
0.2210
4.6603
5.2120
1.4399
3.5102
0.2353
0.4868
1.0865
0.0602
0.4506
0.6447
3.9613
0.2754
0.9679
0.5762
0.0545
0.3543
0.2088
2.6322
0.0394
0.1414
1.0785
0.6272
0.1222
152.8355
5.5615
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.