Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
PETRE DAEA, MINISTRUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE:
BURSA 29.08.2018

GEORGE MARINESCU
 
mărește imaginea
     Țara noastră a realizat o producție record la cereale, fermierii și-au primit la timp subvențiile agricole, avem peste un milion de hectare agricole irigate, iar Planul Național pentru Dezvoltare Rurală a modernizat satul românesc. Acestea au fost coordonatele bilanțului prezentat, ieri, de Petre Daea, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
     Deși ministrul de resort a susținut că el nu discută în contradictoriu, deoarece "a mă contrazice cu cineva, înseamnă să pierd timpul", Petre Daea a comparat în timpul prezentării bilanțului cifrele și procentele realizate în perioa-da februarie 2017-1 august 2018 cu cele din anul 2016 și cu alți ani mai îndepărtați.
     Ministrul agriculturii susține că în acest an, la 16 octombrie, toți fermierii din țara noastră vor primi 75% din subvenții, în avans, spre deosebire de anii trecuți. Acest lucru este posibil, deoarece până atunci se va încheia procesul de verificare pe care MADR și Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură îl execută în teren, cu privire la toate suprafețele agricole.
     Cu privire la ajutoarele financiare acordate crescătorilor de animale, Petre Daea a spus: "În perioada următoare, se va finaliza și limpezirea proceselor tehnologice din zootehnie, fapt care ne va permite să acordăm subvenții în acest domeniu pentru masa furajeră".
     În privința ajutoarelor pe care fermierii români le primesc din fondurile europene FEGA și FEADR, ministrul agriculturii a menționat că țara noastră a recuperat cele 16 milioane de euro, pe care opoziția politică le considera pierdute.
     "Acești bani nu s-au pierdut, iar interesul nostru a fost să aducem și ultimul eurocent. Cele 16 milioane de euro au fost aprobate de Comisia de la Bruxelles, iar fermierii îi vor avea în conturi chiar în cursul acestei săptămâ-ni. De întreaga sumă vor beneficia 93.000 de fermieri, iar subvenția acordată va fi de 23 de euro pe hectar", a afirmat Petre Daea. El a mai spus că în cele 18 luni de când conduce MADR, țara noastră a primit de la Bruxelles 5,6 miliarde euro, sumă care a fost alocată pentru dezvoltarea agriculturii și zootehniei.
     * Peste un milion de hectare irigate în 2018
     Un punct important din bilanțul prezentat de ministrul de resort s-a referit la continuarea programului de reabilitare, modernizare și dezvoltare a sistemelor de irigații. Conform datelor prezentate de minister, în prezent pot fi irigate 1.200.000 de hectare de teren agricol, spre deosebire de anul 2016 când doar 349.788 de hectare erau conectate la sistemul de irigații. Minis-trul agriculturii a menționat că suprafața prevăzută în program pentru a fi irigată până în anul 2020 este de 2.000.000 de hectare.
     Dacă în anul 2016, existau la nivel național doar opt asociații ale utilizatorilor de apă, în anul 2018 numărul acestora a ajuns la 36.
     Singura nemulțumire a lui Petre Daea legată de acest sistem de irigații a fost cauzată de precipitațiile abundente din cursul primelor două luni ale verii.
     Ministrul agriculturii a spus: "În acest an, din cauza condițiilor climatice, am avut tot sistemul de irigare, pompare și desecare în priză. Anul aces-ta am consumat mai multă energie electrică pentru că am folosit mai mult pompele de desecare, decât cele de irigare, din cauza precipitațiilor, și așa am reușit să salvăm culturile agricole".
     În legătură cu combaterea fenomenelor meteo în agricultură, MADR a folosit anul acesta 26 de puncte de lansare de rachete anti-grindină din cele 60 existente, urmând ca până în anul 2020 să avem 120 de astfel de puncte pe cuprinsul întregii țări.
     * PNDR - un program important pentru mediul rural
     În bilanțul prezentat de ministrul de resort, un alt punct important este constituit din investițiile făcute din bugetul de stat prin Planul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), bani care ulterior vor fi decontați de Comisia de la Bruxelles. Conform datelor prezentate de Petre Daea, în acest an se va atinge un grad de absorbție de 50%. El a menționat: "În anii 2015 și 2016, nu a fost adus niciun cent în România pentru proiectele din PNDR. A fost un avans dat de Uniunea Europeană, pentru a avea un capital de lucru pentru PNDR, dar nu au fost alocați bani pentru programe sau proiecte. În anii 2017 și 2018, este pentru prima dată când acest plan a fost modificat în interesul fermierilor. Astfel că de banii alocați prin PNDR au beneficiat 12.783 de tineri fermieri, dintre care 2649 sunt din zona montană.
     Petre Daea a menționat că prin PNDR au fost realizați 3359 km de drumuri comunale, 718 km de drumuri forestiere, 1689 km de rețele de distribuție și furnizare a apei potabile, 2909 km de canalizare, au fost sprijiniți 9969 de fermieri, au fost realizate 189 de unități de procesare, 6158 de noi locuri de muncă și 745 km de drumuri agricole care deservesc 315.352 de hectare.
     Ministrul de resort a spus: "Dezvoltarea rurală, conceptual, trebuie adoptată cu măsuri sinergice. Astfel că, pe PNDR, au fost reabilitate 319 unități de învățământ, 614 cămine culturale și 3359 km de drumuri comunale".
     * În șapte ani, doar trei stații de cercetare au fost reorganizate
     Petre Daea s-a declarat nemulțumit de faptul că guvernele anterioare nu au reușit să reorganizeze cele 52 de stații de cercetare agricole, pomicole, viticole și zootehnice din țara noastră, deși în anul 2009 a fost aprobată legea 45 în care se stipula că toate unitățile de cercetare vor fi reorganizate prin hotărâri de guvern.
     Ministrul de resort a spus: "În șapte ani, patru guverne au reușit să dea doar trei hotărâri pentru reorganizarea a trei stații de cercetare. Din februarie 2017, când am preluat conducerea MADR, și până în prezent au fost reorganizate 39 de stații de cercetare, iar pentru restul vor fi date în curând hotărâri de guvern".
     Un alt punct despre care Petre Daea s-a declarat mulțumit este cel privind programul național de cultivare și comercializare a tomatelor: "Anul acesta nu există supermarket care să nu aibă cel puțin un sortiment de tomate din România".
     Conform datelor prezentate de ministrul de resort, anul acesta au fost colectate cu 65.000 de tone de roșii mai mult decât în 2017, iar de program au beneficiat 16.006 de persoane, dintre care 10.296 sunt tineri fermieri, iar dintre aceștia 757 sunt tineri care s-au întors în țară pentru a-și deschide propria afacere.
     În privința produselor ecologice și tradiționale, ministrul susține că anul trecut 80 de produse tradiționale au fost atestate, dintre care 61 sunt din zona montană.
     Ministrul de resort nu a uitat să amintească despre programele sale privind oaia românească și s-a referit la colectarea și comercializare, lânii. Daea a spus că în primele opt luni ale acestui an au fost colectate 12.075 de tone de lână, dintre care 9000 de tone au fost exportate, și a dat exemplu centrul de colectare din Sibiu care a cunoscut o creștere cu 4000 de tone colectate față de anul trecut (de la 5000 la 9000 de tone).
     * Producția de grâu, mai mare decât anul trecut
     Legat de producția de cereale din acest an, Petre Daea a spus: "Am făcut mai mult grâu decât anul trecut. Cel mai greu a fost în perioada de recoltare, pentru că, din cele 30 de zile, într-o fermă s-a lucrat practic patru zile din cauza perioadei extinse de precipitații. Cu toate acestea avem 200.000 de tone de grâu mai mult față de anul 2017 și am depășit 10.000.000 de tone de grâu".
     Ministrul de resort a menționat că producțiile la orz și orzoaică au fost și ele foarte bune, depășindu-le pe cele de anul trecut.
     "Aceste recolte nu sunt întâmplătoare. România a fost, este și va rămâ-ne o țară cu potențial formidabil pentru cereale, deoarece îi permit condițiile climatice și condițiile de sol. Am urcat pe un versant, deoarece am reușit să ne fortificăm din punct de vedere agricol și vom fortifica în continuare", a menționat Petre Daea.
     De altfel, poziția actuală a țării noastre din punct de vedere agricol va constitui un punct de plecare în viitoarele negocieri din cadrul UE privind Politica Agricolă Comună pentru perioada de după anul 2020. Conform ministrului agriculturii, țara noastră va aborda trei teme mari în cadrul negocierilor privind aceas-tă politică, teme al căror scop va fi ca interesele fermierilor români să fie parte din viitorul document al UE.
     Prima se referă la transformarea PAC într-o instituție financiară care să răspundă la provocările: schimbările climatice, transmiterea bolilor și dăunătorii. Țara noastră va solicita ca fondurile alocate pentru susținerea cercetării și pentru intervenție să fie mai mari.
     În al doilea rând, România nu va fi de acord cu plafonarea plății pentru că această măsură nu corespunde intereselor fermierilor. Petre Daea a spus: "Am făcut eforturi pentru a aduce pământurile în exploatațiile agricole și avem randamente egale cu cele mai importante țări din Uniune, așa că nu putem fi de acord cu plafonarea plăților".
     Ultima temă pe care țara noastră o va susține la negocierea noii politici agricole comune va fi convergența europeană și ea se referă la egalizarea sumelor plătite pe unitatea de suprafață. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2018, ora 03:58)  
 Chiar alaltaieri s-a intamplat sa-l vad direct: e tot imbecil.


 
  1.1.   dacă zicea...  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 29.08.2018, ora 18:17)
 
 „țară bananieră” îi dădeam dreptate... oricum arată clar preocuparea guvernului pentru progres...


 
2.  "Dezvoltării Rurale"
    (mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2018, ora 07:14)  
 Satul românesc e pe cale de dispariție!?!
 Sigur s-au modernizat școlile, s-au construit camine culturale dar nu mai sunt elevi in sat, de profesori ce sa mai zicem?
 Cineva minte: ori săteni au plecat afară la muncă sau în orașe ori ministrul e prost informat?
 Cat din grau e produs de români?
 Subvenția pe ha cât e încasat de fermieri români și cât de fermieri europeni (italieni, olandezi, elvețieni etc.)?
 Lâna pleacă la export iar restul se aprinde pe pășune?
 Mâncăm roși "proaspete" de Turcia si carne "proaspătă" de Spania?


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de Obama în data de 29.08.2018, ora 09:09)  
 Asta nu poate decat sa ne bucure, producem si exporta. grau si importam produse de panificatie congelate.
 Dl Daea, daca credeai ca e un motiv de lauda, esti praf.


 
4.  clap-clap-clap
    (mesaj trimis de iuăn în data de 29.08.2018, ora 09:48)  
 beeeeeheeehheeeee !!!!!!.....


 
5.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2018, ora 10:04)  
 e bine ca avem boabe, porci ce ne mai trebuiesc, urmeaza si oile.
 toate s bune si frumoase, numai taranul moare de foame sau emigraza.
 noroc ca avem drumuri poase ca altfel decopertau astia si exportau partea superiora (fertila) a pamantului..
 in romania nu e nevoie sa te duci la gradina zoologica sau safari, iti intra ursi, lupi, mistretii (cu pesta porcina), vulpile n curte, ca u defrisat ca n codru (tot codru)
 tarani am fost, tarani murim, e parlamentul plin de ei


 
6.  C'esti copil?
    (mesaj trimis de MA în data de 29.08.2018, ora 10:19)  
 Tu chiar esti, nu spun chiar cuvintul, dar adica nu te duce mintea? Mi-aduc aminte de "economia eminamente agrara" care l-a determinat pe Nea Nicu sa faca industrie. Cu agricultura noastra, murim de foame de doua mii de ani dar tot nu ni se ajunge cu prajina la nas, desenam spice pe steme, ne imaginam ca sintem Grinarul Europei si visam sa speculam hectarul la pret italian. In anii prosti fermierii fac foamea, in anii buni, fermierii fac foamea, APIA e o ticalosie care scurge bani publici pe unde trebuie, importam mai ieftin decit producem, bancile nu crediteaza productia ca stiu ca nu se poate... La ce ne trebuie ministru la agricultura (ca si la turism), tot nu pot intelege... Unul ca asta cu atit mai putin.


 
  6.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de Țăran fără viitor! , in data de 29.08.2018, ora 19:38)
 
 Just! Ați pus degetul pe rană!


 
7.  Un BIET PROST
    (mesaj trimis de Dr.WHO în data de 29.08.2018, ora 18:15)  
 DAEA, du-te tataie repede acasa, esti semidoct, penibil si caraghios!!!!


 
8.  Un BIET PROST
    (mesaj trimis de Dr.WHO în data de 29.08.2018, ora 18:15)  
 DAEA, du-te tataie repede acasa, esti semidoct, penibil si caraghios!!!!


 
9.  Reflex
    (mesaj trimis de Un răzeș în data de 29.08.2018, ora 21:02)  
 Din păcate, trăim un evident și regretabil regres: de la o țară industrială în 1989, cu multiple inovații și invenții revoluționare pe plan mondial, acum, în 2018 a ne mândri cu o țară agricolă, exploatată de alogeni și necontrolată de autohtoni, este doar ilustrarea îngâmfării și decadenței, în forma cea mai pură!!! Amintesc doar că din producători de tractoare, am ajuns importatori! Rușinoasă evoluție! De-aea n-are ursu' coadă!


 
Aceeasi sectiune (Fonduri Europene)
Piaţa de Capital
     Indicii bursieri europeni au închis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au închis în teritoriu pozitiv, lichiditatea totală fiind de 73,31 milioane de lei (15,7 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 43,4 milioane lei (9,34 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a coborât cu 2,26 bani în fața monedei naționale
     * Francul s-a apreciat la 4,1351 lei
      Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,6559 lei pentru moneda europeană, în apreciere cu 0,40 bani, comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6519 lei.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8801
2.3806
3.0614
4.1351
0.1822
0.6242
0.2206
4.6559
5.2123
1.4386
3.5050
0.2364
0.4852
1.0851
0.0595
0.4496
0.6306
3.9517
0.2773
0.9692
0.5774
0.0547
0.3541
0.2093
2.6455
0.0394
0.1409
1.0759
0.6269
0.1220
153.4508
5.5550
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.